які сухофрукти корисні для печінки людини-Топ 3

Основна функція печінки – це виведення з організму токсинів, а також синтез жовчі.

Для нормального перебігу цих процесів орган використовує велику кількість вітамінів, поживних мікроелементів, мінералів, води, а також глюкози.

Більшу частину цих самих речовин людина може отримати з сухофруктів. Саме тому вважається, що для печінки вони – одні з найкорисніших.

Крім того, одне дослідження вказує, що вживання кураги сприяє регенерації клітин печінки.

Чим це пояснюється? І які сухофрукти можна назвати найкориснішими?

Користь для печінки і шлунково-кишкового тракту

Головна користь сухофруктів полягає в тому, що вони багаті на фруктозу і клітковину. Перший елемент легко розщеплюється в організмі, незначно підвищуючи рівень цукру в крові, і досить швидко синтезується до чистої енергії. Клітковина ж важлива для роботи всього шлунково-кишкового тракту і в буквальному сенсі очищає кишечник від щільних калових мас, шлаків.

1. Ізюм

Регулярне вживання родзинок призводить до зниження рівня шкідливого холестерину в крові. А саме він найсильніше «навантажує» печінку, так як тільки з її допомогою ліпідні сполуки можуть розщеплюватися.

Крім цього, відвар на основі родзинок є потужним жовчогінну дію. вВрачи рекомендують приймати його для профілактики закупорки жовчних проток, а також утворення жовчних каменів.

Ще 4 факти про вплив родзинок на печінку дивіться тут →

2. Курага

Американські вчені стверджують, що в куразі містяться так звані «фенольні смоли», які знижують ризик активації запальних процесів в печінці.

Побічно курага перешкоджає і дисфункції печінкової тканини, запобігає заміщення її клітин жирової або фіброзної тканиною.

Крім цього, курага є одним з найбагатших джерел фруктози.

3. Чорнослив

Чорнослив – один з найкращих засобів для чищення шлунково-кишкового тракту.

Даний сухофрукт дає сильний послаблюючий ефект, при якому з кишечника видаляються також погано переварені шматочки їжі. А саме з них найчастіше і утворюються найнебезпечніші для організму токсини.

Гастроентерологи рекомендують регулярно вживати кисіль на основі чорносливу, щоб підтримувати свій кишечник в чистоті.

Можлива шкода і протипоказання

Протипоказанням для вживання сухофруктів лікарі називають тільки такі захворювання:

  1. Ожиріння;
  2. Індивідуальна непереносимість (алергічна реакція);
  3. Цукровий діабет в стадії загострення.

При цукровому діабеті 2-го типу в невеликих кількостях сухофрукти вживати можна, але тільки з дозволу лікаря-ендокринолога. Як правило, це допускається тільки в тому випадку, якщо хворий не приймає ін'єкції інсуліну (тобто, організм його в достатній кількості виробляє самостійно).

що щодо шкоди, то головна «небезпека» сухофруктів полягає у великій кількості цукру.

Лікарі стверджують, що людина повинна вживати глюкози рівно стільки, скільки цього потребує організм. А це – всього близько 50-70 грам на добу. Але сучасна людина, в середньому, щодня вживає до 300 грам, а то і більше вуглеводів.

Тобто, є сухофрукти слід в помірній кількості, враховуючи, що на 70 – 90% вони складаються саме з вуглеводів, інакше можна отримати більше шкоди, ніж користі.

Чи можна їсти при деяких хворобах?

При захворюваннях печінки сухофрукти вживати можна, але в невеликій кількості. головне-контролювати кількість споживаних вуглеводів .

Якщо їх буде більше 70 – 100 грам, то надлишок буде синтезуватися до жирових сполук. І займається цим в організмі саме печінку. Тобто, орган буде піддаватися додатковому навантаженню.

При цирозі печінки протипоказань до вживання сухофруктів немає, але тільки якщо мова йде про початкову стадію захворювання, коли орган зберігає свій функціонал в повній мірі.

А ось при жировому гепатозі не завжди сухофрукти допустимі в раціоні. Тут слід враховувати які метаболічні процеси були порушені, підвищений чи цукор в крові і так далі. Чи можна їх включати в раціон – точно скаже лікар після повного обстеження і аналізів крові.

Як правильно вибирати-6 нюансів

Як показує практика, далеко не всі вміють правильно вибирати якісні сухофрукти.

Фахівці рекомендують відмовлятися від покупки в наступних випадках:

  1. У складках сушених фруктів помітні павутина, пил, бруд.
  2. Прілий запах (вказує на надлишок вологи, від чого може поширюється грибок і цвіль).
  3. Сухофрукти виглядають практично як свіжі часточки фруктів (також вказує на надлишок вологи і порушення технології сушіння).
  4. Що щодо родзинок, то він повинен бути темним, жорстким, сухим. Ні в якому разі не жовтим і м'яким.
  5. З курагою ситуація аналогічна, причому чим менше в ній вологи – тим краще.
  6. А ось якісний чорнослив володіє виразним ароматом диму і має темний насичений відтінок.

Ще одна особливість – не слід купувати «глянцеві» сухофрукти, з малопомітною блискучою плівкою. Так, виглядають вони привабливо, але наявність такого покриття вказує на використання парафіну – його застосовують для «оновлення» товарного вигляду. Тобто, такий продукт явно буде не найсвіжішим.

Цікаве відео

Пропонуємо переглянути такі відео:

 

Висновок

Разом, сухофрукти для печінки дійсно корисні. По-перше, вони позбавляють організм від токсинів, по – друге-забезпечують великою кількістю легко засвоюваних вуглеводів. Але зловживати ними все ж не варто. Буквально 50-80 грам родзинок, кураги або чорносливу на добу буде більш ніж достатньо.