які горіхи корисні для печінки-огляд 5 популярних видів

Численні дослідження вказують на безсумнівну користь горіхів для різних органів і систем організму. У горіхах містяться омега - 3 ненасичені жирні кислоти, а також такі мікроелементи, як залізо, цинк, магній, селен, марганець. Здебільшого все це важливо і для нормального функціонування органів шлунково-кишкового тракту.

А як вживання горіхів впливає на роботу печінки? Які види корисні, а які можуть завдати шкоди? Чи можна їх їсти при вже існуючих захворюваннях печінки? Всі відповіді нижче.

Вплив на роботу печінки

Практично всі різновиди горіхів позитивно впливають на роботу органів шлунково-кишкового тракту, в тому числі і печінки.

Містяться в них ненасичені жирні кислоти беруть участь в широкому спектрі міжклітинних метаболічних процесів, але при цьому не відкладаються в підшкірній жировій клітковині.

А містяться в горіхах залізо, цинк, магній, дубильні компоненти позитивно впливають на біохімічний склад крові . А від нього прямо залежить і стан печінки, так як її основна функція – це регулювання того самого складу за рахунок видалення і нейтралізації токсинів.

Огляд 5 популярних видів

А тепер ми обговоримо вплив на органи шлунково-кишкового тракту конкретних різновидів горіхів.

1. Грецькі

Їх лікарі рекомендують вживати в свіжому вигляді без попередньої сушки, тобто, зберігаючи природну вологість. В цьому випадку в ядрах зберігається весь спектр поживних мікроелементів (при сушінні, наприклад, зникають деякі амінокислоти, дубильні компоненти розпадаються на похідні елементи).

Також волоські горіхи надають наступну користь:

  1. Перешкоджають окисленню клітин печінки (і їх подальшого руйнування);
  2. Знижують загальне навантаження на печінку (за рахунок нормалізації біохімічного складу крові);
  3. Знижують рівень холестерину і очищають судини ;
  4. Прискорюють відтік жовчі;
  5. Покращують роботу шлунка і підшлункової залози.

Нашкодити ж волоські горіхи можуть лише за рахунок стимуляції запальних процесів. Але це відбувається лише в тому випадку, якщо щодня вживати понад 60 – 80 грам очищених ядер, причому – регулярно. Відповідно, краще не перевищувати вказану межу , а разом з цим віддавати перевагу тим горіхам, які не піддавалися термічній сушці.

Ще не варто забувати, що волоські горіхи відносяться до висококалорійних продуктів . Відповідно, при дотриманні дієт від них доводиться повністю відмовитися. Те ж саме-при ожирінні.

2. Кедрові

Кедрові горіхи багаті на незамінні амінокислоти, які використовуються в процесі регенерації, в тому числі і клітин печінки.

Також в них містяться антиоксиданти, які уповільнюють процес окислення пошкоджених клітин (але ці речовини зникають при смаженні).

За рахунок наявності в складі великої кількості білків кедрові горіхи практично завжди включають в раціон спортивного харчування.

Їх регулярне вживання також перешкоджає розвитку цирозу печінки, утворення жовчних каменів (так як в кедрових горіхах високий вміст калію, що регулює водно-сольовий обмін).

чи завдають шкоди кедрові горіхи? Головний їх недолік – це вкрай висока калорійність (майже 700 ккал на 100 грам, а у смажених-і того вище, до 800 ккал). Відповідно, при схильності до жирового гепатозу печінки є ймовірність загострення захворювання.

Кедрові горіхи не рекомендується вживати в чистому вигляді. Краще їх використовувати в якості додаткового інгредієнта при приготуванні різного роду салатів, запіканок.

3. Мигдаль

Мигдаль-один з найбагатших продуктів на вітамін Е, що є потужним антиоксидантом. Його висока концентрація в організмі перешкоджає розвитку гепатозу печінкової тканини, побічно очищає склад крові , прискорює розщеплення холестерину низької щільності.

Також мигдаль прискорює відтік жовчі, його нерідко використовують для «чищення» печінки.

Але при всьому цьому, даний вид горіха – теж вельми калорійний (близько 650 ккал на 100 грам очищених ядер). Тому надмірне його вживання може спровокувати запалення печінкових тканин . При схильності до жовчнокам'яної хвороби від нього також слід відмовитися.

Вживати мигдаль рекомендується в якості ароматичної добавки при приготуванні салатів, десертів, різного роду кремів і соусів. У чистому вигляді-він досить гіркий. Є краще малими порціями, буквально по 2-3 горішка.

4. Арахіс

Арахіс вважається найбільш «шкідливим» серед усіх різновидів горіхів. З позитивних його якостей варто виділити тільки високий вміст протеїнів, а також вітаміну Е, в-групи.

шкідливий же арахіс через наступних факторів:

  1. Він калорійний (близько 550 ккал на 100 грам), а все жирне « "навантажує" печінку;
  2. Дуже часто викликає алергічну реакцію;
  3. Збільшує концентрацію шкідливого холестерину.

Також арахіс істотно підсилює відтік жовчі, через що нерідко після його вживання відчувається печія.

Вживати арахіс слід в смаженому вигляді – в цьому випадку ризик розвитку алергії знижується. Краще не використовувати сіль. Рекомендується не з'їдати за один день більше 100 грам арахісу. При дотриманні щадних дієт від арахісу взагалі слід відмовитися.

5. Фундук

Фундук багатий на кальцій, фосфор, вітамін Е, натрій, цинк. Відповідно, він:

  1. Запобігає руйнуванню клітин печінки;
  2. Перешкоджає загостренню цирозу (в початковій стадії, при загостренні фундук протипоказаний);
  3. Нормалізує біохімічний склад крові, а також концентрацію еритроцитів (за рахунок наявності в складі заліза).

Як і всі інші горіхи, фундук – дуже калорійний. Практично 60% від його маси – це жирні кислоти. Є в ньому і холестерин, але набагато менше, ніж в тому ж арахісі.

Фундук рекомендується вживати в сушеному вигляді, без смаження. в сирому – він дуже гіркий і нудотний на смак. Щодня слід споживати до 75 грам фундука.

висновок. Найкориснішими горіхами вважаються кедрові. А ось арахіс – найшкідливіший, хоч за складом всі вони між собою досить схожі.

Корисні рецепти на їх основі

У народній медицині є маса рецептів для зміцнення печінки і нормалізації її функцій, де також використовуються горіхи. Найпопулярніші рецепти готуються досить просто:

  1. Спиртова настоянка волоського горіха. для її приготування використовуються ще зелені горіхи прямо із зеленою шкіркою. Буде потрібно приблизно 15 – 20 штук. Їх поміщають в скляний посуд, заливають 0,5 літрами міцного алкоголю (бажано спирту). Наполягати 2 тижні в темному прохолодному місці, ретельно збовтуючи через кожні 2 дні. Після-процідити, зберігати готову настоянку в холодильнику. Приймати по 1 чайній ложці 2 рази на день під час їжі. Такий засіб захищає жовчні протоки від утворення в них каменів, разом з цим – уповільнює руйнування клітин печінки. Особливо корисна дана настоянка при підвищеному холестерин. Курс прийому – 1 місяць, далі перерва в 2-3 тижні.
  2. Паста Амосова. вважається, що даний засіб комплексно зміцнює печінку, а разом з цим – підсилює імунітет, запобігає розвитку захворювань серцево-судинної системи. Для її приготування змішують 1 стакан ядер волоських горіхів, 250 грам кураги, 250 грам чорносливу, 250 грам інжиру, 1 лимон (разом з шкіркою) і 250 грам меду. Все це подрібнюють за допомогою блендера або м'ясорубки. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день до закінчення приготовленої суміші. покроковий рецепт пасти Амосова з ФОТО знайдете тут →
  3. Відвар з перегородок волоських горіхів. тих самим перегородок потрібно 50 грам. Їх заливають 1 літром води, на повільному вогні доводять до кипіння і витримують до тих пір, поки не залишиться всього 0,5 літрів рідини. Далі відвар процідити через кілька шарів марлі. Приймати по 2 чайної ложки 1 раз на день натщесерце. Даний засіб добре усуває запалення печінки (які якраз і супроводжуються гострим болем).

Чи можна їх їсти при хворобах?

У більшості випадків горіхи при хронічних захворюваннях печінки категорично протипоказані .

Обумовлено це великим вмістом в них жиру, за розщеплення якого печінка якраз і відповідає. Це актуально і для цирозу, і для жирового гепатозу печінки.

При цирозі початковій стадії або фіброзному гепатозі в невеликих кількостях горіхи можна. Більш детальніше з цього приводу слід консультуватися з лікарем і дієтологом.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Разом, горіхи багаті на мінерали, вітаміни, метали, антиоксиданти, тому вони дуже корисні для травного тракту. Але через високий вміст жиру при призначенні різного роду дієт, спрямованих на нормалізацію функцій печінки, від них доводиться повністю відмовлятися.