Як подолати залежність від солодкого і позбутися від тяги до цукерок, шоколаду — цукру-наукові факти

Вчені вже понад 20 років прямо заявляють, що зараз світ охоплює справжнісінька цукрова «наркоманія». А в якості основного аргументу вони вказують на статистику .

Згідно зі статистикою, ще в середні 19-го століття на кожного жителя розвинених країн в рік, в середньому, припадало по 2 кілограми цукру.

На початку 21-го століття ця цифра в 20 разів більше – близько 40 кілограм цукру в рік на людину (а у деяких цей показник досягає 70 – 80 кілограм). І саме цей фактор призводить до того, що в раціоні сучасної людини переважають прості вуглеводи і білкова їжа.

А ось клітковина і рослинна їжа становить всього десяту частину раціону (в середині 19-го століття ця цифра становила 2/3 від усього раціону).

Дослідження підтверджують, що регулярне і надмірне вживання цукру призводить до змін в головному мозку, які надзвичайно схожі на наркотичну залежність.

Інші масштабні дослідження теж не залишають сумнівів в тому, що психологічна залежність від цукру і мучного реально існує і побороти її досить складно.

Так чим же небезпечна така звичка і як з нею впорається? Чи можна її вважати хворобою? Як вчені і лікарі рекомендують позбавлятися від залежності до солодкого назавжди?

Нагадаємо, раніше ми розглянули 10 найкращих продуктів для поліпшення настрою .

Як називається хвороба — код по МКБ-10

Відразу варто вказати, що розлад, яке називають &171;цукрової залежністю&187; в прямому розумінні не є захворюванням і не має офіційної назви. Умовно її відносять до» синдрому залежності " (код по МКБ-10 &8212; F10.2).

Загальні відомості

Помірне споживання цукру практично ніякої шкоди здоров'ю не завдає, але ось зловмисне споживання згодом призводить до ожиріння, серцево-судинних захворювань, інсульту, хвороб ендокринної системи (в числі яких і цукровий діабет).

одне з найважчих ускладнень такої залежності – це діабет. розвивається він на тлі деградації і виснаження підшлункової залози, яка відповідає за вироблення інсуліну. Тільки за допомогою даного гормону вуглеводи можуть засвоюватися – він необхідний для надходження глікогену в клітини (а при нестачі інсуліну цукор не засвоюється і залишається в крові – від цього його рівень і зростає).

І саме цукрова залежність є найпоширенішою первісною причиною цукрового діабету 2-го типу (тобто, набутого).

Клітини підшлункової залози просто зношуються і перестають виробляти достатню кількість інсуліну, а в майбутньому може і зовсім розвиватися фіброз, тобто, заміщення залозистої тканини на жирову або фіброзну. На таких стадіях доводиться призначати ін'єкції інсуліну – це не ліки в прямому розумінні, а примусова нормалізація рівня цукру в крові.

Причини виникнення

Процес засвоєння простих вуглеводів в головному мозку супроводжується виробленням дофаміну – гормону, що є нейромедіатором.

За словами лікарів, саме дофамін має найбільший вплив на поведінку людини. Сплеск рівня даного гормону супроводжується відчуттям радості, любові, внутрішнього задоволення .

Але чому це викликає залежність? до дофаміну в організмі може виникати звикання. такий висновок вчені зробили на підставі випробувань, що проводилися під керівництвом Маргарет Райс з Нью-Йоркського університету. У чому вони полягали? Лабораторним щурам підмішували в їжу глюкозу, а разом з нею-кокаїн (до якого теж досить швидко розвивається залежність). Постійно кількість їжі в раціоні зменшували, а ось глюкози – збільшували.

Згодом у всіх щурів розвивалася «дофамінова залежність». Причому, перевагу вони віддавали саме цукру. Тобто, після того, як перестати щурам давати кокаїн – їх поведінка практично не змінювалося. але варто було прибрати з раціону глюкозу-у всіх тварин спостерігалися соматичні розлади . І вони не зникали навіть після відновлення нормального збалансованого раціону (традиційного для щурів).

З людьми, по факту, відбувається те ж саме. Для чого в раціон включали ще й кокаїн? Щоб продемонструвати, що залежність від цукру навіть сильніше, ніж від традиційних наркотиків.

Разом, основні причини «цукеркової залежності» &8212; це постійно підвищена доза дофаміну в крові і психологія людини. Адже до цього» комфортного стану " людина звикає і не хоче нічого змінювати. Якщо ж від шоколаду, цукерок та інших солодощів просто відмовитися або різко обмежити їх вживання – рівень дофаміну знижується в геометричній прогресії. Все це супроводжується традиційним абстинентним синдромом (як у курців або алкоголіків, які відмовилися від згубної звички).

дефіцит дофаміну (може бути спровокований захворюваннями ендокринної системи або незбалансованим харчуванням) - одна з основних причин хронічної депресії і нервозов . Без нього контролювати свій психоемоційний стан практично неможливо.

Також варто згадати, що солодке, як і борошняне – це для багатьох найпростіший варіант швидко позбутися від стресу або депресії. Але таке " заїдання стресу» часто входить у звичку.

Ще одна поширена причина виникнення солодкої залежності – це переїдання у дітей . Причому, сприяють цьому батьки, які буквально примушують дитину їсти багато солодкого. Не слід забувати, що всього 2 кілограм цукру в рік більш ніж достатньо для нормального перебігу всіх біохімічних процесів в організмі.

То які основні початкові причини цього розладу? Можна виділити наступні:

  1. Часті стреси або хронічна депресія;
  2. Переїдання, зловживання солодощами;
  3. Незбалансований раціон (організм при цьому "вимагає" солодке для того, щоб швидко отримати енергію , без якої головний мозок просто не може нормально працювати).

І ще один нюанс – у дітей подібна залежність досить легко проходить. А ось у дорослих, особливо після 30 років – це вже серйозна проблема. Лікарі також стверджують, що жінки більше схильні до даної хвороби, ніж чоловіки . І пов'язано це з індивідуальною специфікою гормональної системи жіночої статі.

Симптоми та ознаки

Основні симптоми цукрової залежності (включаючи ранні ознаки її наявності):

  1. Перевага солодкого чаю;
  2. Відмова від сніданку на користь швидкого перекусу (в якому обов'язково присутній будь-якої десерт);
  3. Ознаки седативного впливу при відмові від солодкого;
  4. Надмірна жирова вага (так як глюкоза, яка не може відразу засвоїтися, трансформується до жирних сполук і сильно заважає схуднути);
  5. Підвищений рівень цукру в крові (при загальному аналізі крові, без підготовки).

Також дерматологи стверджують, що хто зловживає солодким, у тих стан шкіри набагато гірше, ніж у здорових людей. Пов'язано це з генерацією шкірного сала, який здатний закупорювати пори верхнього шару епітелію.

Як перевірити наявність залежності у себе? Провести невеликий тест і просто спробувати відмовитися на 2 дні від усього солодкого і, зокрема, цукру. Хоч подібна "перевірка" і звучить просто, але витримують її небагато.

Наслідки для здоров'я

До чого може привести безконтрольна тяга до солодкого? Найпоширеніші наслідки:

  1. Ожиріння. все гранично ясно – організм просто не здатний засвоїти ту кількість глюкози, яке в нього надходить. В результаті цукор трансформується до жирової тканини і «осідає» в підшкірній жировому прошарку.
  2. Цукровий діабет. постійно високий рівень цукру в крові призводить до того, що підшлункова залоза працює «на знос», виробляючи величезну кількість інсуліну. Рано чи пізно це призводить до деградації клітин залозистого тіла. Інсуліну виробляється при цьому менше і цукор просто перестає засвоюватися.
  3. Хвороби серцево-судинної системи . цукор по організму переноситься через кровоносні судини. При цьому клітини глюкози досить агресивні до еластичної м'язової тканини (з якої судини і складаються) – вони її пошкоджують, з часом утворюються мікроподряпини, в яких в результаті формуються тромби. У гіршому випадку це закінчується Великим інфарктом або інсультом, тобто, коли через тромбів блокуються живлять судини деяких органів або головного мозку.
  4. Неврози. різкі перепади рівня дофаміну можуть спровокувати і хронічну депресію , і неврози. У складних випадках зовсім розвиваються склероз або деменція (вже у літніх пацієнтів).
  5. Безпліддя. вже зрозуміло, як високий рівень цукру впливає на роботу ендокринної системи. Але гормональні розлади дуже часто призводять і до безпліддя, причому у жінок частіше (а ще є ймовірність раннього клімаксу, тобто, коли яєчники перестають виконувати свою основну функцію у віці близько 40 років).
  6. Захворювання зубів. Глюкоза починає активно розщеплюватися ще в роті. І саме тому вона є однією з кращих середовищ для поширення хвороботворних інфекцій &8212; вони засвоюють саме цукор. Саме тому ті, хто часто їсть солодке, ризикує досить швидко отримати карієс.

Також ознайомтеся з інфографікою:

Фактично, наслідків може бути набагато більше. Від зловживання солодким страждають і печінка, і шлунково-кишковий тракт, і серцево-судинна система.

Регулярно підвищений рівень цукру нерідко стає причиною хронічної втоми - це наслідок надмірного накопичення глікогену і відсутності фізичних навантажень (саме під час виконання будь-яких вправ глюкоза активно засвоюється і розщеплюється до похідних елементів, наприклад, фруктозину).

Як позбутися-7 кроків

Позбутися від сильної харчовойв залежності досить складно. Як було зазначено вище – цей тип залежності сильніше, ніж до традиційних наркотиків. Але через відсутність прямої інтоксикації медицина не практикує примусове лікування залежності від солодкого. Так як же її перемогти і які поради з цього приводу дають самі лікарі? Ось 7 найефективніших.

1. Вживати більше протеїну

Протеїн (білки) прямо впливає на відчуття голоду. Відповідно, чим більше білків їсть людина, тим менш виражене відчуття голоду він відчуває.

Це допомагає відмовлятися від солодкого на користь інших продуктів і страв і подолати згубну звичку.

2. Включити в раціон вітаміни в-групи

Можна просто їсти банани або курку, рибні страви, а можна і зовсім скористатися комбінованими вітамінними препаратами.

Кращим варіантом буде включення в раціон квасолі, бобових, гороху, рибних страв, червоної ікри.

Вітаміни в-групи також допомагають нормалізувати роботу ендокринної системи при виражених гормональних збоях (в тому числі при вагітності).

3. Відмовитися від цукрозамінників

Існує думка, що продукти, в яких використовуються замінники цукру, не викликають залежності.

Дієтологи не поділяють цю думку. Більше того, вони попереджають, що деякі замінники посилюють почуття голоду і лише провокують тягу до солодкого.

Де містяться замінники цукру? У дієтичних десертах, а також у багатьох газованих напоях.

4. Відмовитися від знежирених продуктів

По-перше, у них вміст цукру, як правило, дуже високий.

А ще у них додають смакові добавки , які посилюють почуття голоду.

Вживання таких продуктів нерідко призводить до того, що людина починає регулярно переїдати. І солодке при цьому починає переважати в раціоні.

5. Пити якомога більше води

Високий рівень цукру в крові призводить до того, що натрій – активно накопичується в організмі, а ось калій – знижується (так як ці елементи інгібують один одного).

Це одна з причин швидкого набору жирової маси і порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

Скільки води слід пити? Рекомендувавши від 1,5 до 2,5 літрів на добу (залежно від фізичних навантажень та температури навколишнього середовища). В важливість води для роботи мозку можете прочитати в окремій статті.

6. Відвідати дієтолога

Нормалізувати концентрацію дофаміну в крові досить легко за допомогою корекції харчового раціону .

Найкраще для цього за допомогою звертатися до дієтолога – він врахує і індивідуальні фізіологічні показники пацієнта.» універсальних " дієт на цей рахунок не існує .

Найчастіше в раціон рекомендується включати морепродукти, курячу грудку, кисломолочні продукти (з нормальним вмістом жиру), цільнозерновий хліб, овочі і фрукти з високим вмістом не засвоюваної клітковини.

7. Не купувати солодке

Здавалося б – самий банальний рада. Дієтологи рекомендують повністю відмовитися від покупок солодощів в магазинах, кафе та інших закладах.

Альтернатива – готуйте десерти самостійно , в домашніх умовах.

Складного в цьому нічого немає, проте у пацієнта з часом виникає свого роду рефлекс – з'їсти солодкого, значить попередньо доведеться кілька годин провести на кухні. Саме тому від десертів він поступово відмовляється.

Чим можна замінити солодощі-7 продуктів

Найпростіший варіант – включити в раціон продукти, багаті на білки. До таких можна віднести:

  1. Курячу грудку. в принципі, підійде будь-яка інша з птиці (качина, індичка і так далі). Це одне з найкорисніших м'ясних страв. Білків там міститься багато, а ось жирів і вуглеводів – практично немає. Таке м'ясо також швидко і легко засвоюється.
  2. Морепродукти. у них також багато білків. А разом з цим, в морській рибі досить високий вміст омега-3 жирних кислот , які допомагають мозку виробляти дофамін, серотонін. Тяга до солодкого при цьому нівелюється, так як концентрація ендорфінів буде і без нього висока.
  3. Горіхи. найкраще – волоський горіх, фісташки. У них теж міститься чимало омега-3 жирних кислот, а ще калію, заліза, цинку, які також використовуються головним мозком для регулювання роботи ендокринної системи. Також відомо, що горіхи покращують пам'ять .
  4. Чорний шоколад. як не дивно, але цукру в ньому не так вже й багато. А ось дофамін від нього виробляється досить швидко – цьому сприяють фітонциди, що містять в какао-бобах. Головне-є саме чорний гіркий шоколад , так як в ньому какао майже в 3 рази більше, ніж в молочному. А ось цукру – в 2 рази менше. Шоколад краще їсти часто, але маленькими порціями – буквально по 1 «квадрату» 3 – 4 рази на день буде достатньо.
  5. Банани. у них є вітаміни в-групи і фітонциди, які допомагають виробляти ендорфіни, саме тому банани підвищують настрій . Разом з цим в бананах міститься проста глюкоза, яка практично миттєво синтезується до глікогену – організм при цьому не буде відчувати нестачу енергії.
  6. Сушені фрукти. у них міститься фруктоза, яка також трансформується до енергії. А ось жирів там – немає. Також не варто забувати, що в сухофруктах зберігається клітковина – вона необхідна для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту (який нерідко починає «давати збої» при зловживанні солодким – слизова при цьому просто не відновлюється через дефіцит білкової їжі).
  7. Зелений чай. містяться в ньому фітонциди діють як седативний засіб. Говорячи простою мовою – чай заспокоює збуджені нервові клітини. Тяга до солодкого від цього істотно знижується, хоч і тривалість такого ефекту досить низька.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

Разом, позбутися згубної звички досить складно, але головне – це не заперечувати існуючу проблему. На думку лікарів, зловживають солодким серед дорослого населення практично 60%.