Чому при стресі хочеться солодкого і як не заїдати його шкідливою їжею-7 методів

Дуже багато людей при стресовій ситуації починають їсти. Особливо їм хочеться в таких випадках їсти солодощі.

Проблема в тому, що з кожним разом солодкого доводиться їсти все більше: організм звикає до того, що цукровмісні продукти дійсно швидко заспокоюють. дослідження підтверджують , що така поведінка може призвести до &171;цукрової залежності&187;.

Заїдання повсякденного стресу призводить до того, що надлишки калорій відкладаються у вигляді зайвого жиру, порушуються обмінні процеси, що згодом може привести до важких захворювань, що теж підтверджується дослідженнями .

З цієї статті ви дізнаєтеся, як уникнути цієї згубної звички.

Чому люди заїдають емоції солодощами?

Кондитерські вироби, мед, фрукти, сухофрукти і солодкі напої містять цукор і фруктозу, які привабливі для людини не тільки на смак, але і за своїми властивостями: вони  покращують настрій, швидко відновлюють сили, допомагають боротьба з депресією , знімають тривожність, занепокоєння і почуття страху.

Відбувається це тому, що вуглеводи, сахароза і фруктоза:

Чим це може загрожувати?

Здавалося б, знижувати рівень стресу корисно для тіла і настрою. Але проблема засвоєння сахарози полягає в двох нюансах.

  1. Відсутність контролю. людині, яка отримує задоволення від солодкого, складно контролювати кількість калорій зі з'їденої їжею. Тому вживання солодощів, як правило, пов'язано зі значним переїданням, яке і викликає зайву вагу та інші проблеми зі здоров'ям.
  2. Інсулінозалежність і звикання. для засвоєння глюкози, яка утворюється з сахарози, необхідний гормон інсулін. Чим більше вуглеводів надходить у кров, тим більше виробляється інсуліну, який знижує рівень цукру в крові. Навіть якщо людині поки не загрожує недолік інсуліну, механізм його роботи такий, що він допомагає швидше знизити рівень цукру в крові. А зниження відсотка вміст цукру означає Знову втома і занепад сил . Організм реагує на швидке засвоєння вуглеводу потребою дістати його знову якомога швидше. Виходить замкнуте коло: чим більше цукру надходить в організм, тим більша потреба в ньому формується. Наслідки у вигляді зайвої ваги і появи гормональних проблем не змушують себе чекати.

Може краще вживати фруктозу?

Виникає справедливе запитання: якщо солодке як антидепресант і джерело енергії все ж необхідний, але в стресових ситуаціях виникає сильна залежність, що загрожує серйозними проблемами зі здоров'ям, значить отриману штучним шляхом сахарозу можна замінити на натуральний вуглевод & 8212; чисту фруктозу?

Вона міститься у фруктах, овочах і продається в чистому вигляді в аптеках і дієтичних відділах продуктових магазинів.

І для її засвоєння дійсно не потрібно інсулін, а значить не повинно бути різкого перепаду енергії , не повинна з'явиться залежність і ожиріння.

Донедавна фруктоза вважалася однозначно корисною речовиною, і дієтологи радили діабетикам безбоязно їсти солодощі та інші продукти харчування, приготовані на фруктозі.

Але вживати цей вуглевод у великих кількостях так само небезпечно для здоров'я, як і цукор, і ось чому.

  1. Звичка ласувати. перебрати з солодкими фруктами або чистою фруктозою як цукрозамінником практично так само легко, як і зі звичайним цукром, якщо людина звикла отримувати задоволення, поглинаючи багато солодкого. Тому отримати ожиріння від фруктози теж цілком ймовірно.
  2. Переїдання через відсутність почуття ситості. Фруктоза пригнічує вироблення гормону лептину, який подає мозку сигнали, що людина сита.
  3. Жирова печінка. Фруктоза переробляється тільки клітинами печінки, тому якщо надходить надлишок вуглеводу, то жир відкладається саме в печінці, що вкрай небезпечно.
  4. Метаболічний синдром. Фруктоза викликає проблеми з обміном речовин, викликаючи ті ж супутні захворювання, що і алкоголізм: проблеми з печінкою і серцево-судинні патології .
  5. Загострення реакції на стрес. Фруктоза посилює вироблення гормону стресу кортизолу. в результаті чого підвищене навантаження відчувають нервова, Кровоносна, серцево-судинна системи, а також виникає ожиріння в області талії.
небажано вживати фруктозу в якості цукрозамінника, коли її можна з'їсти в небезпечному для здоров'я кількості.

Натуральна ж фруктоза, що міститься у фруктах і овочах, надходить в організм в обмеженій кількості, і, хоча вимагає дотримання деяких правил вживання, набагато безпечніше, ніж цукор і фруктоза в порошку або таблетках.

Чим замінити-Топ 4 варіанти

Ми розібралися з тим, що однозначно шкідливо. Але чи є їжа, здатна підняти настрій, але при цьому не шкодить здоров'ю? Нижче ми розглянемо корисні продукти.

1. Свіжі фрукти та сухофрукти

Серед них більшість &8212; досить солодкі на смак, тому цілком можуть замінити цукерки і тістечка.

Існує тільки одна умова: при складанні меню з вмістом фруктів і солодких овочів бажано дотримуватися тих же правил, що і при вживанні цукру:

  • Не переїдати, особливо сухофруктів, так як вони більш калорійні. чим свіжі фрукти;
  • Їсти їх переважно в першій половині дня.

2. Продукти, що містять&171; гормони радості & 187;

Однією з переваг сахарози є те, що вона підвищує рівень гормонів радості та задоволення. При відмові від небезпечного у великій кількості вуглеводу можна цим скористатися, збільшивши в раціоні кількість продуктів, багатих амінокислотою триптофаном, який збільшує кількість серотоніну в головному мозку, або продуктів, що стимулюють нервову систему і поліпшують натроение. До цих продуктів належать:

  1. Молочні та кисломолочні продукти. особливо сир;
  2. Риба, в першу чергу морська;
  3. Курячі яйця;
  4. М'ясо птиці: індичка, курятина;
  5. Пісна свинина, яловичина, телятина, баранина;
  6. Насіння та горіхи;
  7. Бобові: квасоля, горох, соя;
  8. Багато спецій: наприклад, перець, шафран, чебрець, куркума, розмарин, кориця;
  9. Гіркий шоколад .

Не можна сказати, що морепродукти або спеції повністю замінюють цукор. Але містяться в них жирні кислоти, ефірні масла, амінокислоти, алкалоїди, мінерали, вітаміни та інші корисні речовини роблять раціон більш повноцінним, а людини &8212; більш щасливим. Тому потреба в солодощах буде помітно знижуватися.

3. Натуральний мед

Це природний замінник рафінованого цукру.

При відсутності непереносимості продуктів бджільництва, мед корисніший для мозку , ніж цукерки та тістечка. Але через високу калорійність його вживання обмежене 30 г меду на добу.

Ще одне обмеження: його небажано піддавати термічній обробці, так як в цьому випадку він втрачає свої багато корисні речовини, але утворює канцерогени.

Тому використовувати мед для випічки і гарячих десертів небажано. Напої, наприклад, чай, теж необхідно остуджувати хоча б до 60 градусів, щоб розчинити в них мед.

4. Стевія

Ця рослина також дає солодкий смак. Але не за рахунок сахарози або фруктози, а за рахунок глікозидів.

Звичайно, ця солодкість може замінити солодощі тільки на рівні смаку, а не за своїм складом, як мед або сухофрукти.

Але психологічно буде легше подолати тягу до солодкого, вживаючи стевію, наприклад, для підсолоджування напоїв або каш.

іноді в якості натуральних цукрозамінників Пропонуються такі продукти, як сиропи агави, топінамбура, кленовий сироп, ксиліт, сорбіт та ін.

З сахарозаменитилями потрібно поводитися так само обережно, як і з фруктозою в якості цукрозамінника: деякі з них містять ту ж сахарозу або фруктозу у великій кількості, а дія деяких з них недостатньо вивчено.

Але точно відомо, що вони можуть викликати проблеми з шлунково-кишковим трактом, порушувати кислотно-лужний баланс в організмі або, як, наприклад, березовий цукор Ксиліт, &8212; викликати ожиріння. Це пов'язано з відсутністю почуття насичення при їх вживанні.

Також ознайомтеся з іншими варіантами:

А тепер розглянемо інші методи розслаблення, не пов'язані з їжею.

Ще 7 методів розслаблення

Пристрасть до солодощів &8212; велика психологічна і фізіологічна проблема, яку потрібно обов'язково вирішувати. Способів відволіктися від згубної звички &8212; чимало.

  1. Постійна зайнятість. щоб позбутися від обжерливості, потрібно пам'ятати, що в більшості випадків люди заїдають нерви, нудьгу або невміння себе зайняти. Навіть будучи дуже втомленим, людина зазвичай чимось зайнятий. Краще, якщо це будуть корисні для здоров'я справи. Якщо щільно планувати свій день, насичуючи його не тільки роботою, але і продумуючи годинник для занять домашніми справами, для відпочинку, то на безконтрольне поїдання солодкого часу не залишиться.
  2. Повноцінний сон. нестача сну позначається на бажанні переїдати, особливо продуктів, що містять &171;швидкі&187; вуглеводи. Доросла людина повинна спати в середньому 7-8 частов на добу, причому бажано вночі і безперервно: таким чином виробляється достатня кількість гормону сну мелатоніну і, як наслідок, гормону радості серотоніну, який необхідний для боротьби зі стресом і який не доведеться компенсувати, об'їдаючись солодощами.
  3. Фізичні вправи. гормони задоволення утворюються не тільки завдяки їжі, але і під час занять тими вилами спорту, які подобаються. І не важливо, що це &8212; Важка атлетика або скандинавська ходьба. Улюблені заняття відмінно відволікають від депресії і допомагають виходити з повсякденних стресових ситуацій.
  4. Сонячне світло та Світлотерапія. Тяга до солодкого може бути продиктована нестачею гормонів радості. Вітамін D, який утворюється під дією ультрафіолету, збільшує кількість дофаміну, а Світлотерапія, особливо в першій половині дня, покращує якість нічного сну і піднімає рівень серотоніну в головному мозку. Тому, щоб не хотіти цукерок при кожному нервовому зриві, в деяких випадках досить почати вставати на світанку і хоча б раз в день виходити під відкрите небо.
  5. Відсутність спокус. Не бажаючи їсти солодке, не потрібно його купувати, зайвий раз ходити по кондитерських відділах або хоча б тримати шкідливі продукти на виду. Прибрані подалі в шафу цукерки можуть залишитися взагалі незатребуваними, а знаходяться в доступному місці, швидше за все, будуть з'їдені в найкоротші терміни.
  6. Популярні методики релаксу. потрібно запасти в арсенал боротьби зі стресом і депресією кілька прийомів, які допоможуть попередити гостру реакцію на подразники. Щоб виробити&171; імунітет & 187; по відношенню до стресу, можна регулярно пити відновлюють душевну і фізичну рівновагу трав'яні чаї, проводити сеанси ароматерапії, відвідувати косметолога і пр.тоді солодкого буде хотітися рідше і менше.
  7. Нагороди. можна продумати систему нагород самому собі за кожен день, який пройшов без солодощів. Навіть саме очікування приємного відверне від проблеми, що викликала стрес і від самої шкідливої для здоров'я звички заїдати його солоденьким.

Цікаве відео

Пропонуємо ознайомитися з такими відео:

Висновок

Цукор &8212; це, звичайно ж, не &171;солодка отрута&187;, як стверджувала героїня відомого фільму. За умови, що солодощі вживаються від випадку до випадку і в міру.

У стресових ситуаціях людині властиво звертатися до такого приємного і швидкодіючого антидепресанту, як солодощі. Але поступово цей прийом перестає допомагати, а ось шкідлива звичка зловживати цукровмісними продуктами залишається навіть якщо нервові струси відсутні. Тому при найменших ознаках такої залежності потрібно починати з нею активно боротися.