Як яйця впливають на печінку – чи шкідливі вони і чи можна їх їсти при хворобах?

Завдяки доступності і простоті приготування, яйця є вкрай популярним продуктом в сучасному світі, внаслідок чого народилося чимало міфів про їх користь і шкоду.

Деякі вважають, що курячі та перепелині яйця здатні завдавати набагато більше шкоди людській печінці і органам шлунково-кишкового тракту, ніж користі, за рахунок високого вмісту холестерину в жовтках. Нібито вони здатні підвищувати рівень холестерину в крові, приводити до збою обмінних процесів і появи зайвих кілограмів. Існують навіть дієти, які повністю виключають цей продукт з раціону.

Незважаючи на те, що більшість з вищеописаних негативних наслідків є міфом, яйця дійсно можуть завдати певної шкоди.

В одному дослідженні, проведеному в Ірані в 2015 році, вчені при до такого результату: люди, які вживають від 2-х до 3-х курячих яєць в тиждень, схильні до ризику захворіти безалкогольна жирова хвороба печінки (приватного випадку  жировий гепатоз ) в 3.56 рази частіше, ніж люди, які з'їдають менше 2-х яєць в тиждень. У тих, хто мав початкову схильність до даного захворювання ризики підвищувалися ще більше.

Однак багато інших досліджень вказують на багатий корисними речовинами склад яєць і на їх безсумнівну користь для багатьох органів і систем організму. Тому повністю виключати їх з раціону недоцільно.

У цій статті ми розберемося, яку користь надають яйця, як їх правильно вживати, щоб не завдати шкоди печінки. Розповімо, чи можна їсти яйця при певних захворюваннях, а також за яких обставин від них краще відмовитися зовсім.

Коли яйця можуть завдати шкоди?

Незважаючи на те, що яйця птиці, в тому числі і курячі, можуть підвищувати ризик розвитку жирової хвороби печінки, вони можуть знизити ризик розвитку інших патологій органів шлунково-кишкового тракту, в тому числі і печінки. У складі цього продукту міститься більше кількість корисних речовин, здатних виводити з організму токсини, запускати регенеративні процеси в тканинах і боротися з обмінними порушеннями.

Однак користі ви не отримаєте, якщо будете нехтувати основними правилами вживання яєць при порушеннях печінкових функцій, а також для їх профілактики. Потрібно враховувати наступні нюанси:

  1. Не слід їх смажити. при хворій печінці протипоказані смажені яйця, а також яєчні закуски з майонезом, сметаною та іншими жирними приправами. Всі знають, що для печінки смажені і жирні страви &8212; це смерть. Смажити яйця на вершковому маслі або фарширувати їх майонезом &8212; це заняття точно не для людей з хворою печінкою. Таке харчування може привести до загострення хронічних захворювань, а також до виникнення гострих патологій;
  2. Контролюйте кількість, яку ви їсте . За безмірне вживання яєць ваша печінка&171; спасибі & 187; не скаже. Як було зазначено в дослідженні вище, якщо ви з'їдаєте більше двох-трьох яєць в тиждень, відбувається перевантаження печінкової залози. Це, в свою чергу, призводить до того, що печінка перестає справлятися з жировими відкладеннями і дає збій, що загрожує розвитком жирового гепатозу;

Багато хто стверджує, що деякі компоненти в складі яєць шкідливі і можуть негативно вплинути на печінку навіть при розумному вживанні. Насправді це не зовсім так. У яйцях містяться фосфоліпіди, які, навпаки, зберігають печінку здоровою. Але за умови, що ви дотримуєтеся попередні пункти і міру.

4 факти про їх користь

Якщо вживати курячі яйця, спираючись на прості правила, вони можуть стати профілактикою багатьох захворювань печінки та інших органів. Ось деякі з лікувальних властивостей яєць:

  1. Запуск регенеративних процесів в тканинах печінки . Вже згадані не раз фосфоліпіди допомагають захистити печінку від впливу негативних факторів, а також запустити процеси регенерації на клітинному рівні;
  2. Профілактика атеросклерозу . Поряд з помилковою думкою про те, що яйця підвищують рівень холестерину в крові, існує також реальний стан речей, яке полягає в тому, що містяться в складі продукту фосфоліпіди пригнічують дію холестерину і очищають кров . Крім того, яйця підвищують гемоглобін , тим самим поліпшення складу крові .
  3. Вони є дієтичним продуктом . Найпоширенішим міфом про курячі яйця є міф про їх калорійність. Поспішаємо розвіяти його. Звичайно, якщо ви будете щодня поглинати величезні кількості смажених на вершковому маслі яєць, та ще й приправлених майонезом або сметаною, то ви погладшаєте. Але самі яйця тут абсолютно ні при чому. У курячому яйці міститься всього лише 74 кКал, тваринні жири в ньому взагалі відсутні. Жовток містить всього 5 г жиру. Цей продукт допомагає набрати м'язову масу, але ось вага він збереже в первісному стані;
  4. Поліпшення травних процесів . Яйця добре засвоюються і перетравлюються нашим організмом в будь-якому вигляді. Вони допомагають відновити нормальну роботу шлунково-кишкового тракту і налагодити обмінні процеси.

Пропонуємо також переглянути інфографіку:

Протипоказання

На жаль, як уже було зазначено вище, не у всіх випадках курячі яйця роблять позитивний вплив.

Деякі захворювання повністю виключають вживання яєць в їжу. Наприклад, серед таких захворювань виділяють цукровий діабет, алергічні реакції, деякі судинні порушення, а також цироз печінки і особливо жировий гепатоз.

В інших випадках, обмежене вживання допустимо.

головне &8212; це знати міру і готувати страву згідно дієтичним рекомендаціям (тобто виключаємо смажену форму, а також фаршировану жирними компонентами).

У будь-якому випадку, бажано проконсультуватися зі своїм лікарем.

4 правила безпечного вживання

Для того щоб курячі яйця приносили тільки користь, потрібно знати кілька важливих правил вживання цього продукту:

  1. Знайте міру. перший і найголовніший критерій безпеки харчування. Про нього вже говорилося в деяких попередніх параграфах. Звинувачувати продукт у шкоді не варто, якщо ви себе не контролюєте. Жоден, навіть найкорисніший овоч або фрукт не принесе користі, якщо безмірно напихати їм свій організм. Те ж стосується і яєць. З'їдайте не більше трьох штук в тиждень. Якщо у вас є якісь патології травлення або печінки, то варто взагалі звести вживання яєць до одного жарту в тиждень;
  2. Обов'язкова термічна обробка, але не жарка . Смажена їжа шкідлива для печінки & 8212; це незаперечний факт. Тому варто відварювати продукти або готувати омлет на воді. Ніяких майонезів, вершкового масла, сметани та інших жирностей. Також не варто вживати сирі яйця, віддайте перевагу вареним;
  3. Відмовтеся цей продукту при схильності до алергії . Людям, які не переносять яєчний білок або мають схильність до загострення алергічних реакцій харчового походження, краще взагалі відмовитися від вживання яєць;
  4. Проконсультуйтеся з фахівцем перед включенням продукту в раціон. якщо ви сумніваєтеся в тому, чи варто включати курячі яйця в своє меню, то обов'язково порадьтеся з лікарем з цього приводу. У вас можуть бути присутніми сторонні патології, при яких жовтки і білки можуть бути неприпустимі в харчуванні.

Кілька слів про перепелиних яйцях

Перепелині яйця часто вживають поряд з курячими. Вони допомагають нормалізувати роботу печінки та інших органів шлунково-кишкового тракту.

Цей продукт часто застосовують для лікування гепатиту З, оскільки в складі яєць міститься лізоциму. Саме ця амінокислота допомагає побороти патогенну мікрофлору і блокувати розвиток хвороботворних бактерій. Це ж речовина здатна виводити з організму токсини і шлакові відкладення.

Також цей продукт здатний допомогти пацієнтам з кістою печінки.

Корисне відео

Радимо переглянути такі відео:

 

Висновок

Яйця птиці давно міцно увійшли в наш раціон. Вони застосовуються і в кулінарії, і в косметології і навіть в медицині. Хоча досі існують суперечки про їх вплив на організм, користь цього продукту все одно переважує шкоду. Але головне &8212; це знати міру при вживанні страв з цього продукту і стежити за тим, з чим ви поєднуєте їх. Тоді яйця допоможуть нормалізувати роботу багатьох органів вашого організму без побічних реакцій.