Чи є молоко корисним для печінки чи шкідливим — наукові факти

З самого нашого народження нас привчають до молока. Вважається, що це один з найбільш корисних продуктів для людського організму. Деякі лікарі також радять вживати молочні продукти при деяких патологіях жовчного міхура, підшлункової залози, нирок, а також одного з найважливіших органів &8212; печінки.

При проведенні одного дослідження , вчені прийшли до такого результату: вживання 300 мл коров'ячого молока 3 рази в день поліпшило функціонування печінки і зменшило запальні процеси у групи людей, які страждають від метаболічного синдрому (МС) .

Але в деяких випадках молоко приносить не тільки користь, але і шкоду. Багато пацієнтів (особливо в сучасному світі) страждають від непереносимості лактози, алергічних реакцій на молочку, а також від патологій печінки та інших органів шлунково-кишкового тракту, при яких молочні продукти необхідно обмежити.

У цій статті ми розглянемо вплив коров'ячого та козячого молока, а також інших молочних продуктів на печінку людини. Обговоримо, чим вони корисні, і чи можуть вони бути шкідливі в певних ситуаціях. Розповімо, при яких хворобах печінки можна пити молоко, а при яких &8212; краще від нього відмовитися.

Коров'яче молоко

Перш за все, потрібно відзначити, що молоко &8212; один з найважливіших продуктів харчування для організму. З самого народження будь-яка наша трапеза супроводжується материнським молоком. Потім материнське молоко змінюється молоком і молочними продуктами тваринного походження.

Корисні властивості

Коров'яче молоко має наступні корисні властивості:

  1. Нормалізує функції печінки. цей продукт важливий для печінки, оскільки має в своєму складі сірку, магній, натрій і фосфор &8212; одні з найважливіших компонентів для нормального функціонування залози і обмінного процесу. Середня жирність коров'ячого молока варіюється між 3-3, 6%.
  2. Виводить шлаки і токсини. Молоко прекрасно чистить організм від небажаних продуктів обміну, покращує травлення і містить незліченну кількість вітамінів і мінералів, які життєво необхідні нашому організму в будь-якому віці.
  3. Є джерелом вітаміну В і кальцію. у складі напою є і жири, і вуглеводи, і білки, і різні органічні кислоти. Крім цього молочка & 8212; це джерело вітаміну В і кальцію, які саме в молоці мають той вигляд, який максимально ефективно засвоюється нашим організмом.

Багато фахівців радять додавати молочні продукти і молоко в чистому вигляді в дієту при наявності таких захворювань:

  • Цироз печінки;
  • Гепатит;
  • Патології жовчного міхура( в тому числі і камені в міхурі);
  • Порушення жовчовідтоку;
  • Запалення та інфекційні ураження печінки та жовчного міхура;
  • Холецистит.

Протипоказання

На жаль, молоко є тим підступним продуктом, який дозволений не всім. За останні кілька десятиліть з'явилося безліч алергіків, які не переносять лактозу в принципі. серед протипоказань до вживання молочних продуктів в будь-якій формі виділяють:

  • Алергічні реакції харчового походження;
  • Непереносимість лактози та алергія на лактозу;
  • Патології шлунково-кишкового тракту (в тому числі хронічний панкреатит, гастрит і виразка);
  • Чутливий кишечник і підвищена кислотність шлунка;
  • Часті діареї і погана зварюваність;
  • Наявність каменів у нирках;
  • Деякі хвороби печінки (тут не все так однозначно, при хворої печінки потрібна консультація з лікарем і кілька тестів на переносимість продукту).

Коров'яче молоко дуже неоднозначний продукт, який рідко добре переноситься дорослими. Вважається, що у малюків і маленьких дітей виробляється фермент ренін, який переробляє всю молочну продукцію до стану сиру. У такому вигляді продукт набагато швидше і ефективніше засвоюється. З віком організм перестає виробляти цей фермент, за рахунок чого розвивається алергія або непереносимість продуктів.

Правила вживання

Бажано пити молоко одночасно з дотриманням дієти. Дієтичне харчування передбачає повну відмову від жирного, гострого, смаженого, солоного. Також слід відмовитися від копченостей і консервацій, алкоголю, обмежити споживання цукру.

Потрібно також розуміти, що молоко повинно бути лише компонентом комплексного лікування захворювань печінки. У самостійному вигляді воно навряд чи дасть позитивні результати. Не забувайте і про те, що рішення про включення напою в ваш раціон повинен приймати тільки спостерігає вас доктор.

Тим, у кого є порушення в роботі печінки, лікарі радять вживати свіжі нежирні види молока в теплому вигляді. В ідеалі варто замінити свіжий напій кисломолочним продуктом, наприклад, кефір також корисний для печінки .

Козяче молоко

Часто говорячи про коров'яче молоко, багато хто забуває про існування іншого сорту молока &8212; козячого. Воно також робить благотворний вплив на печінку (за умови вдумливого і обережного споживання).

Лікувальні властивості

Козяче молоко має наступні позитивні властивості:

  1. Перешкоджає накопиченню жиру в печінці. козяче молоко здатне прискорювати процес розщеплення жирів, тим самим не даючи їм накопичуватися в печінковій залозі і перешкоджаючи розвитку жирового гепатозу і гепатиту. Речовини, що входять до складу напою, запускають регенеративні процеси в тканинах печінки, допомагаючи тим самим швидше відновити нормальну роботу органу. Продукт також показаний при цирозі і для профілактики розвитку раку печінки.
  2. Очищає і виводить токсини. смак, звичайно, у цього продукту специфічний, і змиряться з ним не всі, але саме цей вид молочної продукції добре очищає печінкову залозу і виводить токсини з організму.
  3. Нормалізує процес кровотворення. вважається, що саме цей напій корисніше для нашого організму, оскільки має більш високий відсоток жирності (4,3-4,5%), а також містить в складі марганець і кобальт. Кобальт допомагає нормалізувати процес кровотворення (один з процесів, в якому активно бере участь наша печінка), а марганець надає загальне зміцнюючу дію при проблемах з печінкою.
  4. Містить легкозасвоюваний білок. білок в козячому молоці набагато легше засвоюється, тому введення в дитячий раціон цього напою краще.

Протипоказання

В якості протипоказань до споживання цього різновиду молока служать все ті ж патології, які були розглянуті в попередньому параграфі, що розповідає про особливості коров'ячого молока.

враховуйте також, що цей продукт має більш високий відсоток жирності, а значить вважатися дієтичним не може.

Тому варто утриматися від споживання козячого молока при ожирінні або під час дотримання дієти з метою скинути зайву вагу.

Особливості споживання

Дієтологи радять пити свіже молоко, яке пройшло термічну обробку. Але у випадку з козячим молоком варто пам'ятати, що зберігання в холодильнику для цього продукту має тривати не більше 3-х днів. Після закінчення цього терміну напій втрачає свої корисні властивості.

Будь-яка молочна продукція &8212; це, перш за все, повноцінна їжа. Тому її потрібно вживати окремо. не можна запивати молоком іншу їжу.

Якщо у вас вже є порушення в роботі печінки, то варто замінити свіжу молочну продукцію на кисломолочну. Бажано готувати такі продукти будинку, щоб зберегти всю користь і свіжість молока.

6 лікувальних рецептів

У природі існує величезна кількість рецептів, що містять в якості одного з основних компонентів молоко або молочні продукти. Тому ви можете з легкістю знайти щось підходяще для себе.

1. Рисова молочна каша

Одна з найпопулярніших різновидів молочних каш &8212; рисова. Для її приготування візьміть:

  • 1 гранований стакан добірного рису;
  • 375 мл молока;
  • Цукор і сіль для смаку;
  • 1 ч.ложечку вершкового масла.

Процес приготування:

  1. Промийте рисові зерна, засипте їх в каструлю і залийте очищеною водою. Вода повинна підніматися над рисом десь на 1-2 сантиметри.
  2. Трохи посоліть суміш і поставте на конфорку.
  3. Доведіть майбутню кашу до кипіння, періодично помішуючи її.
  4. Як тільки ви помітите, що каша закипає, засікайте 10-15 хвилин.
  5. Як тільки час закінчиться, спробуйте кашу на готовність. Якщо зерна стали м'якими, то можна вливати заздалегідь підготовлене молоко і додавати цукор.
  6. Перемішайте всі інгредієнти і знову доведіть кашу до закипання.
  7. Варіть всю цю красу ще хвилини 2-3 і знімайте каструлю з вогню.
  8. Залишайте кашу постояти ще хвилин на п'ять під кришкою. Потім додайте шматочок масла і перемішайте.
  9. Все, блюдо можна подавати на стіл.

2. Вівсянка

Ще одним улюбленим блюдом більшості є вівсяна каша на молоці. 5 корисних властивостей вівса для печінки знайдете тут →

Щоб приготувати таку страву, візьміть:

  • Половину гранованої склянки вівсянки;
  • 250 мл молока (бажано брати саме натуральний продукт);
  • 1-2 шматочки вершкового масла;
  • 2 ст. ложки цукру;
  • Сіль за смаком;
  • Сухофрукти за бажанням.

Готується наступним чином:

  1. Для варіння підберіть ємність з товстими стінками або подвійним денцем.
  2. Залийте молоко в каструльку і поставте його на невеликий вогонь на плитку.
  3. Чекайте, поки воно закипить, а потім засинайте вівсянку, цукор і сіль.
  4. Варіть суміш хвилин 7-8 і не забувайте заважати.
  5. Приблизно за 3-4 хвилини до готовності каші додайте заздалегідь підготовлені сухофрукти (якщо такі є у вас).
  6. Після того як каша звариться, додайте в каструльку масло, закриваємо ємність кришкою і залишаємо цю красу ще на хвилин п'ять.
  7. Після цього блюдо можна подавати на стіл.

3. Гречка

Для приготування гречки з молоком, вам потрібно взяти:

  • 1 гранований стакан гречаних зерен;
  • 650 мл молока;
  • 350 мл очищеної води;
  • Кілька шматочків вершкового масла;
  • Цукор і сіль для смаку.

Рецепт приготування:

  1. Промийте гречане сировину, огляньте його на предмет наявності гнилих крупинок або стороннього сміття.
  2. Засипте очищені зерна в каструльку, залийте водою, підсолити і ставте на вогонь.
  3. Доведіть суміш до кипіння, а потім варіть на такому вогні ще хвилин 10 (до тих пір, поки вода не википить).
  4. Як тільки рідина вся випарується, вимикайте вогонь і закривайте ємність кришкою. Залишайте кашу в такому вигляді хвилини на 3-4.
  5. Після цього заливайте кашу молоком, додавайте трохи цукрового піску, перемішуйте всі інгредієнти і знову відправляйте суміш на плиту.
  6. Доведіть кашу до закипання, варіть хвилини 3-4, а потім вимикайте конфорку і знімайте кашу з плити.
  7. Додавайте в блюдо масло, закривайте каструлю кришкою і залишайте постояти ще хвилин на п'ять.
  8. Після цього можна подавати кашу на стіл.

4. Медово-молочна чистка

Ця проста схема очищення допоможе звільнити ваш організм від небажаних продуктів обміну, токсинів і шлаків. 5 фактів про вплив меду на печінку дивіться тут →

Процедура очищення:

  1. Вранці за 2-3 години до першого прийому їжі слід випивати чашку молока і заїдати її чайною ложкою меду.
  2. Тривалість такої процедури становить 30 днів.
  3. Після цього робиться перерва на 5-7 днів, і терапія триває.

Перед тим як приступити до процедури, проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

5. Медово-часникове очищення

Часник сам по собі корисний для органів шлунково-кишкового тракту. 9 фактів про його вплив на печінку знайдете тут →

Рецепт суміші з молока і часнику передбачає використання наступних компонентів:

  • 2-3 середніх часникових зубчики;
  • 1 ч. ложка натурального меду;
  • 250 мл гарячого молока.

Процедура проводиться так:

  1. Подрібніть часник, змішайте його з медом і додайте цю суміш у гаряче (але не кип'ячене) молоко.
  2. Для чищення печінки такий напій потрібно пити теплим щодня вранці перед першим прийомом їжі протягом 7 днів.
  3. Потім робиться тижнева перерва і лікування відновлюється.

6. Вівсяної відвар

Відвар вівса на молоці можна приготувати за наступним рецептом:

  1. Промийте склянку вівсяних зерен, залийте їх молоком.
  2. Поставте суміш на маленький вогонь і прокип'ятіть.
  3. Потім накрийте ємність кришкою і варіть в такому стані суміш ще близько 90 хвилин.
  4. Після цього зніміть відвар з конфорки і остудіть.
  5. Процідіть напій.

Пийте відвар для оздоровлення печінки в теплому або охолодженому вигляді 2 рази в день протягом тижня.

Огляд інших продуктів

Крім молока можна застосовувати для лікування печінки інші молочні продукти. Які з них найбільш корисні?

  1. Кефір . Кисломолочні продукти добре допомагають вивести з організму небажані продукти обміну і токсини. Кефір допомагає нормалізувати травлення і знизити навантаження на печінкову залозу, запобігаючи розвитку гепатозу, цирозу і гепатиту;
  2. Сир . До складу сиру входить така речовина, як метіонін. Воно допомагає налагодити жировий обмін, а це, в свою чергу, запобігає відкладення жирів на печінці;
  3. Тверді сорти сирів. сири твердих сортів легше засвоюються нашим організмом, насичуючи організм білками, вітамінами і мікроелементами;
  4. Сироватка . Молочна сироватка добре допомагає розщеплювати всі шкідливі відкладення, при цьому не завдаючи шкоди печінці і організму в цілому. Тому при чищенні печінки добре додавати в раціон цей продукт, щоб прискорити метаболізм і виведення токсинів з організму.

Висновок

Такий популярний і такий неоднозначний продукт, як молоко, підходить не всім. Незважаючи на те, що деякі лікувальні дієти допускають включення свіжого коров'ячого або козячого молока в меню, вживання цього продукту все ж варто обмежити. Бажано також порадитися зі своїм лікарем і провести тест на переносимість продуктів, що містять лактозу, щоб уникнути раптового нетравлення або алергічної реакції.