Чи є молоко корисним для печінки чи шкідливим — наукові факти
З самого нашого народження нас привчають до молока. Вважається, що це один з найбільш корисних продуктів для людського організму. Деякі лікарі також радять вживати молочні продукти при деяких патологіях жовчного міхура, підшлункової залози, нирок, а також одного з найважливіших органів &8212; печінки.
При проведенні одного дослідження , вчені прийшли до такого результату: вживання 300 мл коров'ячого молока 3 рази в день поліпшило функціонування печінки і зменшило запальні процеси у групи людей, які страждають від метаболічного синдрому (МС) .
Але в деяких випадках молоко приносить не тільки користь, але і шкоду. Багато пацієнтів (особливо в сучасному світі) страждають від непереносимості лактози, алергічних реакцій на молочку, а також від патологій печінки та інших органів шлунково-кишкового тракту, при яких молочні продукти необхідно обмежити.
У цій статті ми розглянемо вплив коров'ячого та козячого молока, а також інших молочних продуктів на печінку людини. Обговоримо, чим вони корисні, і чи можуть вони бути шкідливі в певних ситуаціях. Розповімо, при яких хворобах печінки можна пити молоко, а при яких &8212; краще від нього відмовитися.
Коров'яче молоко
Перш за все, потрібно відзначити, що молоко &8212; один з найважливіших продуктів харчування для організму. З самого народження будь-яка наша трапеза супроводжується материнським молоком. Потім материнське молоко змінюється молоком і молочними продуктами тваринного походження.
Корисні властивості
Коров'яче молоко має наступні корисні властивості:
- Нормалізує функції печінки. цей продукт важливий для печінки, оскільки має в своєму складі сірку, магній, натрій і фосфор &8212; одні з найважливіших компонентів для нормального функціонування залози і обмінного процесу. Середня жирність коров'ячого молока варіюється між 3-3, 6%.
- Виводить шлаки і токсини. Молоко прекрасно чистить організм від небажаних продуктів обміну, покращує травлення і містить незліченну кількість вітамінів і мінералів, які життєво необхідні нашому організму в будь-якому віці.
- Є джерелом вітаміну В і кальцію. у складі напою є і жири, і вуглеводи, і білки, і різні органічні кислоти. Крім цього молочка & 8212; це джерело вітаміну В і кальцію, які саме в молоці мають той вигляд, який максимально ефективно засвоюється нашим організмом.
Багато фахівців радять додавати молочні продукти і молоко в чистому вигляді в дієту при наявності таких захворювань:
- Цироз печінки;
- Гепатит;
- Патології жовчного міхура( в тому числі і камені в міхурі);
- Порушення жовчовідтоку;
- Запалення та інфекційні ураження печінки та жовчного міхура;
- Холецистит.
Протипоказання
На жаль, молоко є тим підступним продуктом, який дозволений не всім. За останні кілька десятиліть з'явилося безліч алергіків, які не переносять лактозу в принципі. серед протипоказань до вживання молочних продуктів в будь-якій формі виділяють:
- Алергічні реакції харчового походження;
- Непереносимість лактози та алергія на лактозу;
- Патології шлунково-кишкового тракту (в тому числі хронічний панкреатит, гастрит і виразка);
- Чутливий кишечник і підвищена кислотність шлунка;
- Часті діареї і погана зварюваність;
- Наявність каменів у нирках;
- Деякі хвороби печінки (тут не все так однозначно, при хворої печінки потрібна консультація з лікарем і кілька тестів на переносимість продукту).
Коров'яче молоко дуже неоднозначний продукт, який рідко добре переноситься дорослими. Вважається, що у малюків і маленьких дітей виробляється фермент ренін, який переробляє всю молочну продукцію до стану сиру. У такому вигляді продукт набагато швидше і ефективніше засвоюється. З віком організм перестає виробляти цей фермент, за рахунок чого розвивається алергія або непереносимість продуктів.
Правила вживання
Бажано пити молоко одночасно з дотриманням дієти. Дієтичне харчування передбачає повну відмову від жирного, гострого, смаженого, солоного. Також слід відмовитися від копченостей і консервацій, алкоголю, обмежити споживання цукру.
Потрібно також розуміти, що молоко повинно бути лише компонентом комплексного лікування захворювань печінки. У самостійному вигляді воно навряд чи дасть позитивні результати. Не забувайте і про те, що рішення про включення напою в ваш раціон повинен приймати тільки спостерігає вас доктор.
Тим, у кого є порушення в роботі печінки, лікарі радять вживати свіжі нежирні види молока в теплому вигляді. В ідеалі варто замінити свіжий напій кисломолочним продуктом, наприклад, кефір також корисний для печінки .
Козяче молоко
Часто говорячи про коров'яче молоко, багато хто забуває про існування іншого сорту молока &8212; козячого. Воно також робить благотворний вплив на печінку (за умови вдумливого і обережного споживання).
Лікувальні властивості
Козяче молоко має наступні позитивні властивості:
- Перешкоджає накопиченню жиру в печінці. козяче молоко здатне прискорювати процес розщеплення жирів, тим самим не даючи їм накопичуватися в печінковій залозі і перешкоджаючи розвитку жирового гепатозу і гепатиту. Речовини, що входять до складу напою, запускають регенеративні процеси в тканинах печінки, допомагаючи тим самим швидше відновити нормальну роботу органу. Продукт також показаний при цирозі і для профілактики розвитку раку печінки.
- Очищає і виводить токсини. смак, звичайно, у цього продукту специфічний, і змиряться з ним не всі, але саме цей вид молочної продукції добре очищає печінкову залозу і виводить токсини з організму.
- Нормалізує процес кровотворення. вважається, що саме цей напій корисніше для нашого організму, оскільки має більш високий відсоток жирності (4,3-4,5%), а також містить в складі марганець і кобальт. Кобальт допомагає нормалізувати процес кровотворення (один з процесів, в якому активно бере участь наша печінка), а марганець надає загальне зміцнюючу дію при проблемах з печінкою.
- Містить легкозасвоюваний білок. білок в козячому молоці набагато легше засвоюється, тому введення в дитячий раціон цього напою краще.
Протипоказання
В якості протипоказань до споживання цього різновиду молока служать все ті ж патології, які були розглянуті в попередньому параграфі, що розповідає про особливості коров'ячого молока.
Тому варто утриматися від споживання козячого молока при ожирінні або під час дотримання дієти з метою скинути зайву вагу.
Особливості споживання
Дієтологи радять пити свіже молоко, яке пройшло термічну обробку. Але у випадку з козячим молоком варто пам'ятати, що зберігання в холодильнику для цього продукту має тривати не більше 3-х днів. Після закінчення цього терміну напій втрачає свої корисні властивості.
Будь-яка молочна продукція &8212; це, перш за все, повноцінна їжа. Тому її потрібно вживати окремо. не можна запивати молоком іншу їжу.
Якщо у вас вже є порушення в роботі печінки, то варто замінити свіжу молочну продукцію на кисломолочну. Бажано готувати такі продукти будинку, щоб зберегти всю користь і свіжість молока.
6 лікувальних рецептів
У природі існує величезна кількість рецептів, що містять в якості одного з основних компонентів молоко або молочні продукти. Тому ви можете з легкістю знайти щось підходяще для себе.
1. Рисова молочна каша
Одна з найпопулярніших різновидів молочних каш &8212; рисова. Для її приготування візьміть:
- 1 гранований стакан добірного рису;
- 375 мл молока;
- Цукор і сіль для смаку;
- 1 ч.ложечку вершкового масла.
Процес приготування:
- Промийте рисові зерна, засипте їх в каструлю і залийте очищеною водою. Вода повинна підніматися над рисом десь на 1-2 сантиметри.
- Трохи посоліть суміш і поставте на конфорку.
- Доведіть майбутню кашу до кипіння, періодично помішуючи її.
- Як тільки ви помітите, що каша закипає, засікайте 10-15 хвилин.
- Як тільки час закінчиться, спробуйте кашу на готовність. Якщо зерна стали м'якими, то можна вливати заздалегідь підготовлене молоко і додавати цукор.
- Перемішайте всі інгредієнти і знову доведіть кашу до закипання.
- Варіть всю цю красу ще хвилини 2-3 і знімайте каструлю з вогню.
- Залишайте кашу постояти ще хвилин на п'ять під кришкою. Потім додайте шматочок масла і перемішайте.
- Все, блюдо можна подавати на стіл.
2. Вівсянка
Ще одним улюбленим блюдом більшості є вівсяна каша на молоці. 5 корисних властивостей вівса для печінки знайдете тут →
Щоб приготувати таку страву, візьміть:
- Половину гранованої склянки вівсянки;
- 250 мл молока (бажано брати саме натуральний продукт);
- 1-2 шматочки вершкового масла;
- 2 ст. ложки цукру;
- Сіль за смаком;
- Сухофрукти за бажанням.
Готується наступним чином:
- Для варіння підберіть ємність з товстими стінками або подвійним денцем.
- Залийте молоко в каструльку і поставте його на невеликий вогонь на плитку.
- Чекайте, поки воно закипить, а потім засинайте вівсянку, цукор і сіль.
- Варіть суміш хвилин 7-8 і не забувайте заважати.
- Приблизно за 3-4 хвилини до готовності каші додайте заздалегідь підготовлені сухофрукти (якщо такі є у вас).
- Після того як каша звариться, додайте в каструльку масло, закриваємо ємність кришкою і залишаємо цю красу ще на хвилин п'ять.
- Після цього блюдо можна подавати на стіл.
3. Гречка
Для приготування гречки з молоком, вам потрібно взяти:
- 1 гранований стакан гречаних зерен;
- 650 мл молока;
- 350 мл очищеної води;
- Кілька шматочків вершкового масла;
- Цукор і сіль для смаку.
Рецепт приготування:
- Промийте гречане сировину, огляньте його на предмет наявності гнилих крупинок або стороннього сміття.
- Засипте очищені зерна в каструльку, залийте водою, підсолити і ставте на вогонь.
- Доведіть суміш до кипіння, а потім варіть на такому вогні ще хвилин 10 (до тих пір, поки вода не википить).
- Як тільки рідина вся випарується, вимикайте вогонь і закривайте ємність кришкою. Залишайте кашу в такому вигляді хвилини на 3-4.
- Після цього заливайте кашу молоком, додавайте трохи цукрового піску, перемішуйте всі інгредієнти і знову відправляйте суміш на плиту.
- Доведіть кашу до закипання, варіть хвилини 3-4, а потім вимикайте конфорку і знімайте кашу з плити.
- Додавайте в блюдо масло, закривайте каструлю кришкою і залишайте постояти ще хвилин на п'ять.
- Після цього можна подавати кашу на стіл.
4. Медово-молочна чистка
Ця проста схема очищення допоможе звільнити ваш організм від небажаних продуктів обміну, токсинів і шлаків. 5 фактів про вплив меду на печінку дивіться тут →
Процедура очищення:
- Вранці за 2-3 години до першого прийому їжі слід випивати чашку молока і заїдати її чайною ложкою меду.
- Тривалість такої процедури становить 30 днів.
- Після цього робиться перерва на 5-7 днів, і терапія триває.
Перед тим як приступити до процедури, проконсультуйтеся зі своїм лікарем.
5. Медово-часникове очищення
Часник сам по собі корисний для органів шлунково-кишкового тракту. 9 фактів про його вплив на печінку знайдете тут →
Рецепт суміші з молока і часнику передбачає використання наступних компонентів:
- 2-3 середніх часникових зубчики;
- 1 ч. ложка натурального меду;
- 250 мл гарячого молока.
Процедура проводиться так:
- Подрібніть часник, змішайте його з медом і додайте цю суміш у гаряче (але не кип'ячене) молоко.
- Для чищення печінки такий напій потрібно пити теплим щодня вранці перед першим прийомом їжі протягом 7 днів.
- Потім робиться тижнева перерва і лікування відновлюється.
6. Вівсяної відвар
Відвар вівса на молоці можна приготувати за наступним рецептом:
- Промийте склянку вівсяних зерен, залийте їх молоком.
- Поставте суміш на маленький вогонь і прокип'ятіть.
- Потім накрийте ємність кришкою і варіть в такому стані суміш ще близько 90 хвилин.
- Після цього зніміть відвар з конфорки і остудіть.
- Процідіть напій.
Пийте відвар для оздоровлення печінки в теплому або охолодженому вигляді 2 рази в день протягом тижня.
Огляд інших продуктів
Крім молока можна застосовувати для лікування печінки інші молочні продукти. Які з них найбільш корисні?
- Кефір . Кисломолочні продукти добре допомагають вивести з організму небажані продукти обміну і токсини. Кефір допомагає нормалізувати травлення і знизити навантаження на печінкову залозу, запобігаючи розвитку гепатозу, цирозу і гепатиту;
- Сир . До складу сиру входить така речовина, як метіонін. Воно допомагає налагодити жировий обмін, а це, в свою чергу, запобігає відкладення жирів на печінці;
- Тверді сорти сирів. сири твердих сортів легше засвоюються нашим організмом, насичуючи організм білками, вітамінами і мікроелементами;
- Сироватка . Молочна сироватка добре допомагає розщеплювати всі шкідливі відкладення, при цьому не завдаючи шкоди печінці і організму в цілому. Тому при чищенні печінки добре додавати в раціон цей продукт, щоб прискорити метаболізм і виведення токсинів з організму.
Висновок
Такий популярний і такий неоднозначний продукт, як молоко, підходить не всім. Незважаючи на те, що деякі лікувальні дієти допускають включення свіжого коров'ячого або козячого молока в меню, вживання цього продукту все ж варто обмежити. Бажано також порадитися зі своїм лікарем і провести тест на переносимість продуктів, що містять лактозу, щоб уникнути раптового нетравлення або алергічної реакції.