Чи корисний кефір для печінки-5 лікувальних властивостей і можливу шкоду

Давно відомо, що стан нашого здоров'я залежить від їжі, яку ми вживаємо. Нескінченна кількість насичених жирів, простих вуглеводів, консервантів і солі в нашому раціоні підвищує ризик розвитку ожиріння, атеросклерозу, холециститу, жирового гепатозу і т. д.

Подібне харчування в кілька разів підвищує навантаження на печінку &8212; головний орган, який бере участь в процесі детоксикації всього організму. Тому важливо час від часу вживати продукти, благотворно впливають на печінку.

Таких продуктів досить багато. Одним з найбільш ефективних і безпечних вважається кефір. Цей продукт допомагає вивести з організму шлаки і токсини, відновити обмінні процеси і забезпечити нормальне функціонування печінки.

А сучасні дослідження навіть стверджують, що кефір ефективний для профілактики і лікування неалкогольної жирової хвороби печінки ( НЖБП ).

5 корисних властивостей

Не всі кисломолочні продукти однаково корисні для органів шлунково-кишкового тракту і печінки, проте кефір зараховують до групи пріоритетних дієтичних продуктів харчування для людей з патологіями печінки, ожирінням або порушенням травлення.

Основні корисні якості кефіру для травлення:

  1. Очищення печінки . Кисломолочний продукт допомагає нормалізувати обмінні процеси і прискорити метаболізм, що є пріоритетним при чищенні печінкової залози. Саме тому кефір часто включають в рецепти для детоксикації печінки в якості основного компонента. Крім того, кефір допомагає очистити кров ;
  2. Ефект пробіотика . Пробіотиками називають мікроорганізми, які сприятливо впливають на мікрофлору кишечника. Саме завдяки пробіотикам в складі кефіру нормалізуються процеси очищення і зникають здуття, метеоризм і біль в кишечнику;
  3. Блокує розмноження патогенних мікроорганізмів . Цей пункт пов'язаний з попереднім. Кефір заселяє кишечник корисними організмами, що допомагає підвищити локальний імунітет і витіснити всі небажані бактерії з кишкової зони. Це стосується і інфекцій, і бактерій, що викликають виникнення серйозних патологій;
  4. Жовчогінну дію . В процесі очищення печінки дуже важливо нормалізувати жовчообмін. Речовини в складі кефіру мають легку жовчогінну і сечогінну дію, що дозволяє очистити виводять протоки і нормалізувати жовчний обмін;
  5. Підвищує захисні функції організму . Здорова печінка обумовлює міцний імунітет. Якщо заліза працює безперебійно, то і всі токсини, що потрапляють в організм ззовні або руйнують органи зсередини, швидко блокуються. Це не дає розвиватися більшості захворювань.

Можливі побічні ефекти

Як і будь-який інший лікувальний або харчовий продукт, кефір має свої можливі побічні ефекти. Якщо їх не враховувати, то від вживання кефіру можна отримати більше шкоди, ніж користі.

  1. Загострення хронічного гастриту, панкреатиту, виразки . Для людей, які страждають від підвищеної кислотності в шлунку або хронічних захворювань органів шлунково-кишкового тракту, цей кисломолочний продукт навряд чи підійде. За рахунок свого "кислого" складу він здатний дратувати чутливі або уражені стінки шлунка, викликаючи погіршення стану;
  2. Загострення алергічних реакцій . Людям, які мають алергічну непереносимість лактози, заборонено приймати будь-які молочні продукти, в тому числі і кефір. Можлива поява висипу, кропив'янки, свербіння, діареї, здуття, набряків, блювоти;
  3. Може викликати діарею . Людям з чутливим кишечником, а також пацієнтам, схильним до частого нетравлення і діареї, небажано вживати подібні кисломолочні продукти.

Чи можна пити кефір при хворобах печінки?

Будь-яка форма кефіру (будь то звичайний продукт або біопродукт) допомагає поліпшити травлення, а також зняти зайве навантаження з печінки і поліпшити її роботу. При відсутності протипоказань, лікарі радять вживати по склянці свіжого продукту щодня. Але обов'язково уточніть у свого лікаря, чи немає у вас заборон для вживання кефіру, оскільки він може викликати прояв побічних реакцій при хворій печінці.

Жировий гепатоз

І кефір, і кисле молоко здатні знизити ризик розвитку жирового гепатозу печінкової залози. Це, в свою чергу, допомагає підвищити захисні функції печінки і запобігти розвитку цирозної патології і ракової пухлини.

Рекомендується включити кефір в свою дієту і в тому випадку, якщо патологія вже має місце бути і потрібно зупинити її розвиток. Обов'язково проконсультуйтеся з фахівцем перед тим, як скорегувати своє щоденне меню.

Цирозна поразка

Кефір допомагає налагодити відтік жовчі, тим самим знижуючи навантаження на печінку.

За рахунок компонентів в своєму складі, кисломолочний продукт заспокоює роздратовані тканини печінки при цирозі і допомагає запустити регенеративні процеси на клітинному рівні.

При загостренні більшості печінкових патологій, фахівці радять застосувати особливе «очищення " за допомогою кефіру

Це допоможе відновити желчеток і печінковий функціонал. Також продукт здатний вивести невеликі камінчики з жовчних проток і жовчного міхура.

Підготовка до очищення

Перед тим як проводити чистку, обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем. Можлива наявність протипоказань до будь-яких очисних процедур.

Перш ніж приступити до процедур, за 2-3 тижні до початку лікування починайте харчуватися по скоректованому раціону:

  1. Позбавте своє меню від жирної, смаженої, гострої, солоної їжі, консервацій і копченостей, алкоголю і газованих напоїв.
  2. Обмежте споживання цукру та солодкого.
  3. Складіть свій раціон зі страв на основі нежирних сортів м'яса і риби з додаванням корисних для печінки овочів .
  4. Всю їжу слід готувати на пару або тушкувати.
  5. Додайте також свіжих овочів і фруктів жовтого кольору.

Деякі вважають за краще перед процедурою відвідати сауну, лазню або прийняти гарячу ванну. Це допомагає прискорити кровообіг і підвищити ефективність від очищення.

після проведення всіх очисних заходів дотримуйтесь відновлювальний період.

Повернення до звичного харчування небажано, тому краще відмовитися від шкідливих продуктів назавжди. Якщо ви проведете чистку, а потім на наступний же день наїдіться дешевої ковбаси вприкуску з подвійним гамбургером і пончиками, то чекайте серйозних проблем. Можливо запалення шлунково-кишкового тракту і печінки, інтоксикація і незворотні наслідки для вашого організму.

4 варіанти проведення процедури

Існує кілька основних рецептів, придатних для очищення кишечника і печінки. Всі вони мають в своєму складі кефір.

1. Стандартна однокомпонентна чистка

Цей варіант не вимагає якихось додаткових маніпуляцій і різноманітності раціону.

Подібна дієта триває три дні. щодня Вам слід пити по 1,5-2 л якісного кефіру.

В середньому весь обсяг повинен укладатися в 5-6 порцій, які потрібно споживати протягом усього дня. Найкраще кожну порцію приймати через рівні часові проміжки.

Для такої процедури бажано вибрати нежирний сорт продукту (і обов'язково зверніть увагу на термін придатності). Сама рідина повинна бути кімнатної температури, охолоджений продукт не підходить для м'якого очищення.

2. З додаванням гречаної крупи

Один з найбільш популярних методів чищення печінки &8212; вживання гречки з кефіром. Для приготування варто підбирати кефір за такими ж параметрами, як і для класичної однокомпонентної дієти.

Гречку варто вибирати тільки вищих сортів. Перед приготуванням потрібно добре її оглянути: очистити від пилу, від сміття або зіпсованих горошин. Добре промийте потрібну кількість зерен, можна не просушувати.

Але потрібно мати на увазі, що такий рецепт не підійде тим, хто страждає від хронічних або гострих патологій органів шлунково-кишкового тракту, печінки або підшлункової залози.

Для приготування каші з кефіром можна вдатися до допомоги наступних рецептів:

  1. Метод 1. обшпарте зерна окропом, засипте їх в глибоку ємність. Залийте гречану базу кефіром і поставте суміш в холодильну камеру на ніч. Вранці діставайте кашу і прогрівайте її до кімнатної температури. Після того як каша прогріється, її можна вживати. Перед цим випийте чашку теплої чистої води. Перший прийом їжі повинен відбутися тільки через годину після вживання каші. Лікувальний курс повинен тривати 10 днів;
  2. Метод 2. протягом семи днів потрібно їсти гречану кашу, заправлену однопроцентним кефіром. Для приготування візьміть склянку гречаних зерен на півтора літра води, покладіть інгредієнти в каструлю, закутайте в теплу тканину і залиште стояти на ніч. За цей час каша розбухне і вранці Ви отримаєте свіжоприготовану кашу, що зберегла при цьому максимум користі;
  3. Метод 3. повторюємо рецепт №2, тільки замість води використовуємо однопроцентний кефір. Підсумковий продукт зберігаємо в холодильнику і їмо протягом 10 днів.

3. З розторопшею

Можна використовувати кефір з насінням розторопші.

Для приготування такого дієтичного коктейлю візьміть якісний нежирний кефір, додайте в нього чайну ложечку перемелених насіння розторопші.

Насіння можна помітити однотипної борошном.

4. З лляними насінням

Подібно рецептом з гречкою, рецептів з додаванням насіння льону в кефір також існує кілька. Найпопулярнішим є той, який передбачає тритижневе застосування:

  1. У перший тиждень візьміть 100 мл кефіру і додайте в них 1 ч. ложку насіння;
  2. На другому тижні кількість кисломолочного напою залишається таким же, але ось насіння потрібно додати вже дві ложки;
  3. На третьому тижні вже три ложки насіння заливається 150 мл напою.

Цю суміш потрібно вживати в якості другого сніданку. як тільки ви додасте насіння в рідину, почекайте трохи (нехай насіння розбухнуть). Після того як ви вип'єте напій, чекайте 1-2 години і потім злегка перекушуйте.

Не забувайте про вживання достатньої кількості рідини під час процедури. Полегшіть виведення токсинів і шлаків з організму.

Якщо лляна дієта переноситься нормально, то можна збільшити її тривалість ще на один тиждень. Для четвертого тижня використовуйте ті ж кількісні параметри інгредієнтів, що і в третьому тижні. Замість насіння можна використовувати якісну лляну муку.

Протипоказання

Використовувати будь-які кисломолочні продукти (в тому числі і кефір) заборонено:

  • При непереносимості лактози,
  • При наявності алергічних реакцій на будь-які молочні продукти,
  • Людям з підвищеною кислотністю шлунка.
  • Пацієнтам з чутливим кишечником і схильністю до диспепсії.
  • Небажано вживання подібних продуктів і для людей, які страждають від гастриту, панкреатиту або виразки.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Кефір один з небагатьох молочних продуктів, який часто включається в дієтичне меню. Його насичений склад допомагає очистити організм від шлаків і продуктів розпаду, а також допомогти налагодити обмінні функції і швидкість метаболізму. Але цей продукт дозволений до вживання не всім, тому проконсультуйтеся зі своїм лікарем перед використанням цього кисломолочного напою.