Чи шкідливі гриби для печінки людини-наукові факти про їх вплив
Лікарі і дієтологи стверджують, що гриби &8212; це досить небезпечний продукт, який при неправильному вживанні може завдати шкоди організму людини.
Шкідливий вплив грибів залежить від великої кількості факторів, в тому числі від різновиду продукту, місця його зростання, способу приготування, зберігання і терміну придатності. Тому купувати їх потрібно тільки в перевіреному місці, а готувати тільки за рецептом.
Але не всі категорії людей можуть вживати гриби в їжу взагалі. Люди, які страждають від деяких видів захворювань печінки та інших органів шлунково-кишкового тракту, повинні утриматися від включення даних продуктів в своє дієтичне меню.
В той же час, одне дослідження вказує на те, що гриби мають гепатопротекторні властивості, захищаючи печінку від руйнівного впливу зовнішніх речовин. Тому не можна однозначно стверджувати, що гриби приносять виключно шкоду.
У цій статті ми розберемося у всіх протиріччях і розглянемо вплив грибів на травну систему людини, особливо на печінку. Розповімо, в яких випадках їх вживання допустимо і навіть корисно, а коли вони можуть бути шкідливі і їх слід повністю виключити з раціону.
Зміст
Вплив на печінку
На жаль, велика частина грибів не підходять тим, хто страждає від хвороб печінки або органів шлунково-кишкового тракту.
Все через те, що в цих продуктах міститься високий відсоток грубої клітковини. Вона схожа за своєю структурою з хітинової (яка міститься в лусці риби), тому практично не перетравлюється нашим шлунком , дратує чутливі стінки кишечника, викликає газоутворення і печію.
Крім цього, важливо пам'ятати, що печінка є своєрідним фільтром для нашого організму. Вона допомагає виводити токсини і отрути з організму в строк, не даючи початися інтоксикації.
Гриби (особливо ті, які збиралися в лісі) мають пухку і пористу структуру, саме тому вони фактично являють собою адсорбенти токсичних сполук, які вони "вбирають" з навколишньої атмосфери . У число цих токсинів входять і радіонукліди.
Так що отруєння можливо не тільки при вживанні спочатку отруйних сортів грибів, але навіть при вживанні їстівних видів.
3 корисні властивості
Насправді у грибів не так багато корисних властивостей для травного тракту і печінки людини. У числі цих нечисленних властивостей виділяються:
- Вони багаті білком та деякими іншими компонентами . Вважається, що за кількістю білкових сполук і корисних мікро - і макрокомпонентів гриби близькі до м'ясних виробів. У них міститься в два рази більше білка, ніж я пташиних яйцях, і в три рази більше, ніж в будь-якому сорті м'яса. Також вони мають в складі безліч амінокислот і фосфор (якого, ДО РЕЧІ, стільки ж, скільки в рибному м'ясі);
- Низька калорійність . Як це не дивно, але калорій в грибах дійсно небагато. Тому, з'ївши навіть невелику порцію будь-якої страви, що містить гриби, ви швидко наїдіться. Добре включити грибні закуски в меню розвантажувальних днів. Однак це не скасовує того факту, що гриби &8212; важка їжа, яка довго перетравлюється.
- У деяких випадках вони мають гепатопротекторні властивості. як уже зазначалося в наведеному вище дослідженні, гриби дійсно можуть захищати печінкову залозу від негативного впливу. Але в самому ж дослідженні вказується, що даний механізм їх впливу вимагає подальшого вивчення. Тому, будь-яких практичних рекомендацій на підставі даного дослідження зробити не можна.
Потенційна шкода
На превеликий жаль всіх любителів грибних закусок, це не найкорисніші для організму продукти. Людям зі здоровими органами шлунково-кишкового тракту дозволяється вживати гриби тільки в невеликій кількості. Ну а людям із захворюваннями печінки і шлунково-кишкового тракту взагалі слід відмовитися від цього делікатесу.
Шкода грибних закусок полягає в наступному:
- Складні вуглеводи . Гриби містять велику кількість складних вуглеводів в складі, які інакше називають хітином. Хітин перетравлюється організмам дуже важко і дуже довго. За рахунок цього знижується кількість вироблюваного шлункового соку, так що насилу починають перетравлюватися не тільки гриби, але і вся їжа, з'їдена одночасно з ними (або незадовго до них);
- Збірники токсинів . Всі гриби діляться на їстівні і умовно-їстівні (тобто отруйні). Адже не дарма один знаменитий інопланетянин говорив, що можна їсти всі гриби, але деякі тільки один раз. Пухка структура грибного тіла здатна накопичувати токсини і отрути, які «витають» в навколишньому середовищі. Саме тому отруєння можливо навіть за умови, що гриби відносяться до їстівних сортів;
- Ботулізм . Це захворювання, яке характеризується серйозним токсичним ураженням організму, яке викликає згубні зміни в нервовій системі. Патологія смертельна і найчастіше можлива при вживанні домашніх консервованих грибів.
Від вживання цих лісових делікатесів варто відмовитися людям з наступними відхиленнями:
- Патології шлунково-кишкового тракту і печінки (в тому числі панкреатитом, гастритом, виразкою, жировим гепатозом, цирозом);
- Подагра;
- Екзема;
- Індивідуальна непереносимість продуктів.
Чи є захворювання печінки, при яких гриби можна їсти, нехай і в мінімальних кількостях? Про будь-які дослідження з цього приводу нам невідомо. Тому відповідь швидше &8212; ні. У будь-якому випадку, при хворої печінки, як мінімум, потрібно проконсультуватися зі своїм лікарем і обговоримо з ним дієту.
Народні рецепти на їх основі
Серед різних нетрадиційних методів лікування деяких захворювань особливо виділяється Фунготерапія. Цей метод передбачає лікування різними відварами, настоями і настоянками, приготованими на основі грибів.
1. Витяжка з веселки
Цей гриб вважається найбільш незвичайним і загадковим в наших лісах. Він здатний всього лише за хвилину викинути ніжку, яка росте по 4-6 мм в 60 секунд. Він живе максимум дві доби.
Серед лікарів цей гриб вкрай популярний, так як він здатний вилікувати деякі захворювання печінки і підшлункової залози. Деякі стверджують, що це засіб допомагає навіть при розвивається онкологічному захворюванні.
Готується настоянка наступним чином:
- Візьміть 4 грами висушеного гриба веселки і залийте 200 мл якісної горілки. Суміш настоюйте протягом 14 днів в холодильній камері. Фільтрувати настойку не потрібно. Щодня потрібно приймати зілля по 1 ч. ложці двічі на добу;
- Візьміть 4 молодих гриба веселки (вони повинні бути в стадії зародження і мати форму «яєчок»). Витріть чистою ганчіркою, поріжте і залийте 1000 мл якісної горілки (не спиртом!). Протягом місяця наполягайте суміш в темному і вологому місці. В ідеалі потрібно закатати настоянку в банку з щільною кришкою і закопати в землю. Після цього приймайте суміш тричі на добу по 1 ст.ложці за півгодини до прийому їжі. Терапевтичний курс становить 30 днів. Потім зробіть двотижневу перерву і відновіть курс. Слизову частину гриба не викидайте, вона підійде для загоєння ран і виразок на тілі, а також пролежнів.
Такі рецепти добре підходять для виведення з організму надлишків холестерину, зниження кров'яного тиску, придушення вірусів гепатиту, грипу та герпесу.
2. Настоянка з лисичок
Даний тип настоянки на сушених лисичках застосовується для знищення різних патогенних бактерій, паразитів і вірусів, що отруюють наш організм. Її також можна використовувати як загальнозміцнюючий засіб. Воно допомагає заповнити дефіцит вітамінів А, а також цинку і міді. Можна приготувати таку настоянку самостійно.
Процес приготування:
- Відчистите потрібну кількість грибного сировини від бруду, зайвого сміття і пилу, засушіть. Мити сировину перед сушінням не потрібно.
- Висушені гриби подрібніть так, щоб вони стали схожі на порошок. Для цього можете використовувати кавомолку або блендер.
- Залийте 4-5 подрібнених гриба півлітра горілки.
- Суміш залиште настоюватися в сухому і прохолодному місці на 14 днів.
Приймайте по 2 ч.ложки зілля протягом 42 днів.
Огляд властивостей чайного і молочного гриба
Крім звичних нам лісових грибів, в медицині використовуються ще й чайний і молочний гриби. А багато людей цікавляться, який вплив вони надають на печінку та інші органи шлунково-кишкового тракту.
- Комбуча використовується при захворюваннях сечового міхура, шлунково-кишкового тракту, печінки та нирок. Його лікувальні властивості пояснюються багатим вітамінами і мінералами складом. Він містить вітаміни групи В, вітамін C, Р, різні ферменти, кальцій , йод, цинк. Цей продукт вбиває практично всі види хвороботворних бактерій, бореться з вірусами і уповільнює розвиток захворювань шлунково-кишкового тракту і печінки.
- Молочний гриб отримав популярність серед цілителів Тибету. Цей продукт відновлює мікрофлору кишечника, покращує травлення і обмінні процеси, усуває зайву вагу. Він також допомагає загоїти рани, підвищує апетит і запускає регенеративні процеси в тканинах печінкової залози.
Цікаве відео
Пропонуємо переглянути дані відео:
Висновок
Гриби є неоднозначними харчовими продуктами. Не кожен людський організм здатний переварити ці закуски. Саме тому людям із захворюваннями кишечника, шлунка і печінки краще утриматися від вживання цієї їжі. Людям же з хорошим здоров'ям теж не варто захоплюватися цими делікатесами і рекомендується обмежити їх споживання.