Які свіжовичавлені соки корисні для печінки - 7 найкращих варіантів

Дослідження потверждают, що деякі овочі і фрукти благотворно впливають на стан печінки людини. А соки-одна з найбільш зручних форм вживання цих продуктів. Іноді соки бувають навіть більш ефективні, ніж цільні плоди.

Так, одне дослідження вказує на те, що морквяний сік може бути ефективною профілактикою неалкогольної жирової хвороби печінки ( НЖБП ) &8212; однією з різновидів жирового гепатозу.

Інше дослідження , проведений на мишах, підтверджує, що апельсиновий сік захищає печінку від руйнування, викликаного раціоном з високим вмістом жирів.

Всього виділяють 7 найбільш ефективних соків, але уваги заслуговують і їх менш відомі побратими. Нижче ми обговоримо всі варіанти.

Крім того, існує кілька правил приготування і вживання соків, дотримання яких необхідно для досягнення максимальної ефективності. При цьому важливо знати міру, не перевищуючи добове дозування. При самостійній сокотерапії також потрібно враховувати ряд протипоказань. Всі ці питання ми і розглянемо в даній статті.

7 соків з доведеним позитивним впливом

Серед величезної кількості різних фруктів, овочів і ягід, виділяють 7 видів, що мають найбільш виразне позитивний вплив на органи шлунково-кишкового тракту, в тому числі і на печінку.

1. Гарбузовий

Гарбуз часто використовують для очищення організму від токсинів і шлаків. Цьому сприяє високий рівень вмісту пектину в її м'якоті.

Гарбузовий сік допомагає вивести шкідливі речовини і з печінки, яка приймає на себе основний удар при отруєннях і застосуванні медикаментів.

Ще одна властивість гарбуза – регуляція ліпідного обміну : вона знижує рівень холестерину в крові.

Ще 13 корисних властивостей гарбуза для печінки →

Є два варіанти приготування напою з гарбуза: фреш і сік-пюре. Свіжовичавлений варіант зберігає більшу кількість біологічно активних речовин, але володіє різким смаком і може викликати сильне подразнення слизової шлунково-кишкового тракту. Приготований з термічно обробленої гарбуза напій втрачає значну частину вітаміну З, але багатий пектином, фолієвою кислотою і вітаміном А.

Для профілактики підійде фреш, а ось при виявлених проблемах зі здоров'ям краще віддати перевагу соку-пюре.

2. Буряковий

Сира буряк володіє багатим вітамінним і мінеральним складом, виділяється досить високим рівнем калорійності серед інших коренеплодів.

Найбільш корисні входять до складу буряка вітаміни А і з, нікотинова кислота. Вони сприяють оновленню печінкових клітин, стимулюють обмінні процеси, виводять шлаки . Буряк також очищає жовчовивідні протоки, підсилює відтік жовчі.

Ще 9 фактів про користь буряка для печінки →

Але її свіжовичавлений сік може здатися неприємним на смак через високу концентрацію летких речовин, тому рекомендують його витримати перед вживанням не менше 15 хв., а пити в розведеному вигляді.

3. Яблучний

Користь яблук загальновідома: візитною карткою цього фрукта є залізо, зміст якого дійсно високо.

Але не менш важливу роль відіграють Вітамін C і пектин.

Діючи як антиоксидант, Вітамін C захищає печінкові клітини від руйнівного впливу вільних радикалів .

Пектин працює сорбентом , очищаючи шлунково-кишкового тракту від токсинів. Найбільш важливим це властивість стає при надмірному прийомі лікарських засобів.

Органічні кислоти – яблучна, винна, лимонна – підсилюють виведення жовчі. Очищення жовчовивідних проток забезпечує нормальне функціонування печінкової тканини.

Ще 5 позитивних властивостей яблук для печінки →

4. Морквяний

Помаранчевий колір цього коренеплоду надає каротин. Проходячи через шлунково-кишкового тракту цей попередник вітаміну А проходить трансформацію і стає повноправним учасником обмінних процесів. Його основна функція – придушення вільних радикалів і посилення імунного захисту . Він також нормалізує синтез глікогену і продукцію жовчі.

Крім того, морква рекомендують для нормалзаціі роботи нирок.

Виведення токсинів, яке відбувається завдяки морквяного соку, відновлює кислотно-лужний баланс в тканинах, відновлюючи їх функції. У моркві присутні тіамін і рибофлавін, що відповідають за нормальний перебіг синтезу ліпідів і білків, відновлення печінкових клітин.

Як і буряковий, морквяний сік містить багато вуглеводів, тому часто перед вживанням його рекомендують змішувати з іншими або розбавляти водою.

Ще 5 корисних властивостей морквяного соку →

5. Картопляний

Сира картопля лідирує за вмістом крохмалю, пектину і клітковини. Ці компоненти мають виражену очищаючу дію на всі органи шлунково-кишкового тракту. Цінується і протизапальну дію картопляних бульб: в сирому вигляді вони успішно пригнічують запальні процеси в травних органах .

Загальнозміцнюючий ефект допомагає відновити сили організму і захистити внутрішні органи від негативного впливу навколишнього середовища.

Напій з сирої картоплі готують безпосередньо перед вживанням, так як на повітрі він швидко окислюється і в значній мірі втрачає свої властивості. Крохмаль швидко осідає, тому на дні склянки може випасти біло-сірий осад.

6. Цитрусові

Цитрусові – незаперечне джерело аскорбінової кислоти. Вони насичують організм цим антиоксидантом, активно борючись з впливом надходять ззовні шкідливих речовин.

Звичайний для свіжих плодів набір-вітаміни А, Е, В1 – забезпечує постійне оновлення печінкових клітин, допомагаючи зберегти їх функціональність. Вони також беруть участь в регуляції рівня холестерину, нормалізує жировий обмін.

Особливо корисний для печінки лимон, докладніше тут →

Приготувати корисний напій з цитрусових, мабуть, найлегше: при бажанні можна обійтися навіть без мінімального обладнання. Найвищу цінність він представляє відразу після віджиму. Висока концентрація вітаміну C обмежує обсяг порції цитрусового напою.

7. Томатний

Помідори – справжня комора корисних речовин. Вітаміни групи В покращують обмін жирів, з виконує функції антиоксиданту, А і Е забезпечують підтримку цілісності мембран печінкових клітин, запобігають жировому переродженню цієї тканини . Перешкоджаючи гнильним процесам в кишечнику, він зменшує загальну кількість токсинів.

Аскорбінова кислота, яка у великій кількості міститься в помідорах, уповільнює процес розвитку жирової дистрофії, не дозволяє активним вільним радикалам руйнувати клітини печінки.

Щоб цей напій приніс найбільшу користь, його слід пити без додавання солі або інших приправ, краще – свіжовичавленим.

Однак слід з обережністю підходити до цього продукту, у деяких випадках томати протипоказані .

10 інших варіантів

Але немає необхідності обмежуватися тільки цієї чудової сімкою найкращих варіантів. Адже є ще ряд рослин, сік яких допоможе в боротьбі за здоров'я печінки.

  1. Виноградний. багатий органічними кислотами, він стимулює відновлювальні процеси, а також сприяє зменшенню вогнищ запалення в органах черевної порожнини. Має виражену жовчогінну дію.
  2. Капустяний . Очищає і відновлює органи травлення, сприяє їх регенерації.
  3. Чорної редьки. стимулює секрецію жовчі та моторику жовчного міхура. Покращує виведення токсинів, оновлює тканини.
  4. Огірковий . Відновлює нормальний жировий обмін. Виводить токсини і підстьобує виробництво жовчі.
  5. Гранатовий . Активно застосовується для боротьби з каменями в жовчному міхурі і проблемами виведення жовчі. Багатий вітамінами і усуває запальні процеси.
  6. Селера . Нормалізує обмін речовин, виводить токсини. Для його приготування краще використовувати не тільки корінь, а й інші частини рослини.
  7. Петрушки . Усуває інтоксикацію, розкладає і виводить шкідливі речовини. Прискорює відновлення тканин.
  8. Лопуха. відомий своїми протизапальними та бактерицидними ефектами. Жовчогінну дію нормалізує відведення цього секрету, підтримує травну функцію.
  9. Чистотілу . Відрізняється знезаражувальним і знеболюючим дією, забезпечує посилення відтоку жовчі. Підвищує стійкість органів до впливу хвороботворних мікроорганізмів і вірусів.
  10. Алое . Розріджує і виводить жовч, очищаючи протоки. Використовують як профілактичний і лікувальний засіб при запаленнях.

Добова норма

Добова норма для різних плодів істотно відрізняється:

  • Цитрусовий, яблучний, томатний, виноградний можна вживати до 500 мл на добу, розділивши на кілька порцій.
  • Гарбузовий - 300 мл, також в кілька прийомів.
  • А ось капустяний, картопляний або буряковий – не більше 100 мл на добу, бажано в розведеному вигляді.
у деяких випадках доцільніше готувати соковмісні напої, розбавляючи соки водою, для зниження концентрації органічних речовин.

Частина соків підходить для регулярного профілактичного прийому, а частина може бути використана як компонент очисної терапії для оздоровлення печінки.

Як провести процедуру очищення?

Найкраща схема вживання соків &8212; просто випивати кожен день по одній склянці того чи іншого виду. Але деякі люди вважають за краще&171; почистити & 187; печінку за допомогою більш інтенсивної сокотерапії. Відразу обмовимося, що ефективність подібних методів не підтверджена науково . Тому необхідно підходити до такого роду терапії з обережністю.

У будь-якому випадку, є універсальні правила, які допоможуть мінімізувати ризики побічних ефектів.

При проведенні процедури чищення печінки за допомогою рослинних соків необхідно дотримуватися кількох правил:

  1. Переконайтеся, що на використовувану рослину немає алергічної реакції.
  2. З'ясувати, чи немає захворювань, які можуть перешкоджати сокотерапії.
  3. Приймати свіжоприготовані продукти, якщо за рецептом не вказано інше.
  4. Вживати не більше рекомендованого, так як надлишок може привести до появи негативних наслідків.
  5. Приймати цей лікарський засіб натщесерце для забезпечення кращого засвоєння.
при раптовому погіршенні самопочуття після прийому відразу припинити лікування і звернутися до лікаря.

Найбільш ефективними вважаються буряковий, картопляний, огірковий, гранатовий. Томатний, гарбузовий і цитрусовий також успішно нейтралізують токсини і сприяють виведенню жовчного секрету, але їх дія більш м'яке, розраховане на більш тривалий термін застосування. Яблучний сік може застосовуватися для очищення в поєднанні з теплими ваннами.

Застосування при деяких хворобах

Незважаючи на благотворну дію багатьох фруктів і овочів, від вживання частини з них при деяких захворюваннях доведеться відмовитися.

  1. Цироз. на стадії руйнування печінкової тканини і стрімкого згасання її функції Використання частини рослинних препаратів може привести до погіршення стану. Але такі соки як гранатовий, морквяний, буряковий (в розбавленому вигляді), томатний і сік алое будуть хорошими помічниками в справі відновлення. А ось чорна редька і Цитруси не вітаються.
  2. Гепатит . Оскільки це захворювання в своїй основі є запаленням, то все плоди і овочі, що володіють протизапальною дією стають лікарським засобом. Гарбуз, морква, картопля, виноград, гранат – відмінна основа для проведення сокотерапії.
  3. Гепатоз . Переродження тканини печінки в жирову зазвичай викликано важким порушенням обміну речовин. На допомогу приходять томатний, гарбузовий, цитрусовий, а також всі соки, що нормалізують ліпідний обмін. Крім того, фітотерапевти рекомендують лікувати жировий гепатоз соком чистотілу.

Протипоказання

Не слід використовувати цей спосіб профілактики і лікування людям, що страждають:

  • Індивідуальною непереносимістю певних овочів і фруктів;
  • Захворюваннями слизової шлунково-кишкового тракту;
  • Жовчнокам'яну хворобу в стадії загострення;
  • Сечокам'яною хворобою (їм не рекомендується вживання значної кількості щавлевої кислоти, яка міститься в багатьох плодах);
  • Цукровим діабетом (не можна вживати ті, які містять велику кількість цукрів).

Погіршення загального самопочуття або поява болю слід сприймати як сигнал до припинення лікування.

Цікаве відео

Рекомендуємо переглянути відео:

 

Висновок

Застосування соків для запобігання захворювань і відновлення нормальної роботи печінки вельми ефективно. При відсутності протипоказань і дотриманні простих правил прийому вони стають лікарським засобом. Вітамінізація, зняття запалення, очищення і усунення застійних явищ – це неповний перелік позитивних результатів застосування приготованих в домашніх умовах лікувальних соків.