6 фактів про те, як кава впливає на печінку людини-чи корисна вона чи шкідлива?

Лікарі то звеличують каву, то демонізують. Класична Дієтологія "радянської" школи не рекомендувала пити його, крім як з молоком, в сильно розбавленому вигляді і всього лише пару раз в тиждень.

Але часи змінилися – публікується все більше наукових досліджень, що вказують на благотворний вплив кофеїну на людський організм. Більшість наукових публікацій зосереджені на вплив кофеїну на ЦНС , його вплив на роботу мозку , пам'ять і настрій людини.

Але метою деяких досліджень було вивчення впливу кофеїну і на печінку людини.

Одне дослідження підтверджує, що кава має гепатопротекторні властивості і сприяє підвищенню рівня печінкових ферментів. А вживання цього напою може бути корисно для людей, які страждають від гепатиту B і C, неалкогольної жирової хвороби печінки ( НЖБП ), а також поразки, пов'язані з вживанням алкоголю.

Інше дослідження прийшов до такого результату: у пацієнтів, які страждають цирозом і регулярно вживають каву, знижувалася швидкість прогресування захворювання і зменшувався показник смертності від цирозу.

У цій статті ми детально обговоримо, який вплив кофеїн надає на органи шлунково-кишкового тракту людини, особливо на печінку, яких правил варто дотримуватися при вживанні, а також в яких випадках кава може завдати шкоди, замість користі.

5 корисних властивостей

Печінка – головний «фільтр» організму. Він працює тим краще, чим більш якісні і натуральні продукти ми включаємо в раціон. Здорове травлення, своєчасний відтік жовчі і регулярне спорожнення кишечника – ключі до хорошої роботи печінки. Саме такими властивостями і володіє кава. Розглянемо 5 найбільш значущих.

1. Профілактика раку печінки

Доктор медичних наук, онколог з Італії Carlo La Vecchia провів масштабне дослідження хворих на рак печінки. Він прийшов до висновку, що люди, які випивають 2 чашки напою в день, менш схильні до новоутворень, ніж ті, хто відмовлявся від напою все життя або зловживав ним.

Крім того, на думку італійського онколога, кофеїн уповільнює поділ патологічних клітин, і сприяє нормалізації обміну речовин, тому виключати його не варто навіть хворим.

2. Поліпшення травлення

Чашка натуральної кави стимулює секрецію шлункового соку. У жарких країнах недарма прийнято пити саме каву, а не чай після тарілки спагетті, ситної піци, або панна-коти. Гіркий смак підвищує слиновиділення і підсилює ферментацію.

Кава позитивно впливає на травлення, причому пити його на голодний шлунок не рекомендують лікарі. Занадто сильна активність ферментів може стати причиною болю і дискомфорту.

3. Жовчогінний ефект

Забезпечення регулярного відтоку жовчі – хороша профілактика не тільки каменів в жовчному міхурі, дискінезії проток, і холециститу, але і захворювань печінки. Чашка кави майже як екстракт безсмертника, тільки пити його приємніше вранці.

Відтік жовчі поліпшується, поживні речовини засвоюються повністю, печінка не перевантажена різними продуктами метаболізму, людина відчуває себе добре.

4. Очищення організму

Мало хто знає, але напій має дуже м'який проносний ефект. Він тонізує гладку мускулатуру кишечника, і організм швидко позбавляється від «відходів».

Регулярна Евакуація відходів сприяє очищенню і відновленню правильної роботи печінки теж.

Кава дозволяє позбутися від зайвого без якихось особливих маніпуляцій, на кшталт пиття масла натщесерце, нескінченних висівок, кефіру на ніч і інших малоприємних народних рецептів.

Максимально корисний для печінки свіжомелений натуральна кава сортів «Арабіка» і «Робуста».

5. Вплив на ліпідний і вуглеводний обмін

Ароматний напій оптимізує жировий і вуглеводний обмін. Він допомагає позбавлятися від зайвих продуктів метаболізму, і захищає від пошкодження клітини печінки. Принаймні новітні наукові дослідження підтверджують це.

Є інформація і про те, що кава не дає токсинів алкоголю руйнувати наш головний фільтр, а також чистить його. Тому варто випити чашечку не тільки для» протверезіння", але і в якості захисту.

Інші властивості

З іншими фактами про дію кави на організм Ви можете ознайомитися на цій інфографіці:

 

Потенційна шкода

У деяких ситуаціях кава може бути не тільки корисною, але й шкідливою. Але тут є ряд нюансів. Важливо розділяти натуральний зерновий свіжозварений кави і різні напої на основі сублімату. Не всі заводи дотримуються рецептуру, деяким простіше додати в розчинний концентрат ароматизатори та барвники, ніж дійсно охолоджувати свіжозаварений напій, висушувати його, подрібнювати і фасувати в зручну тару.

Шкода розчинної кави:

  1. Продукт може містити токсини. варто утримуватися від дешевих сортів, які пропонує мас-маркет. Інформація на упаковці розповість, чи є в напої барвники (кольори) і підсилювачі смаку і аромату;
  2. Не поєднується з солодким і жирним. одночасне вживання всіх трьох продуктів призводить до різкого звуження судин печінки. Проблеми з кровообігом не дозволяють ефективно виводити токсини, і організм отруюється. Регулярна перевантаження печінки може привести до порушень метаболізму, жирового гепатозу, і інших проблем;
  3. Зловживання напоєм. а навіть найкорисніший продукт у величезних кількостях викликає проблеми з печінкою. Порушення системні-чим більше ми п'ємо напою, що бадьорить, тим менш якісно харчуємося, так як пропадає апетит. Більше солодкого, жирного, напівфабрикатів для підтримки активності – істотніше навантаження на клітини печінки. Підсумок-підвищена схильність до захворювань.

Чи можна говорити про шкоду натурального напою для печінки? Так, якщо людина п'є занадто багато, постійно, і при цьому не контролює тиск і рівень цукру крові. Підвищення артеріального тиску згубно позначається на судинах печінки, і при фізичних навантаженнях може викликати мікророзриви.

клітини печінки не мають нервових закінчень, людина не відчуває болю, навіть отримавши серйозні пошкодження. Важливо дотримуватися помірності у вживанні кофеїну, і не забувати про регулярні медичних обстеженнях.

Як ми вже з'ясували вище, кава має безліч позитивних властивостей, в тому числі і для органів шлунково-кишкового тракту, включаючи печінку. А шкоду він може завдати з наступних причин:

  • Зловживання;
  • Споживання низькоякісного розчинного напою;
  • Споживання кави при вже існуючих серйозних патологіях, без попереднього узгодження з лікарем.

Таким чином, слід віддавати перевагу натуральному напою, а також знати міру &8212; випивати не більше 2-3 чашок в день. Крім того, важливо бути обізнаним про всі існуючі захворювання, при яких кава може бути протипоказаний. При дотриманні цих 3-х умов побоюватися нічого і відмовлятися від улюбленого напою не варто, особливо з огляду на його настільки численні корисні властивості.

Але для ще більшої безпеки, рекомендуємо дотримуватися і інші правила, описані нижче.

5 правил безпечного вживання

Обов'язково дотримуйтесь наступних правил:

  1. Ідеальний напій - це свіжозмелений зерновий і зварений будь-яким способом чорна кава з маложирним молоком, але без цукру.
  2. Пийте каву 2-3 рази на день. точніше, не частіше зазначеної кількості, і не «відерцем» по 500 мл, а чашкою 150 мл.зробіть з процедури церемонію, спосіб відпочити від справ, відключитися. Так і смаком можна насолодитися в повній мірі і захворювань уникнути;
  3. Любителі капучино і латте повинні звикнути до молока жирністю до 3,5% . Відмова від вершків і цукру – запорука здорової печінки і підшлункової залози. Звичайно, можна замінити натуральне молоко соєвим або вівсяним, а цукор-підсолоджувачем " Фітпарад»;
  4. Відмовтеся від розчинного напою . Пити його краще як виняток. Тим, хто вічно поспішає, підійдуть мелені види. Можна просто кинути 1-2 ложечки в кухоль, залити окропом, і насолоджуватися смаком і ароматом всього через 3-5 хвилин;
  5. Чергуйте види обсмажування. чим сильніше кава обсмажена, тим більше вона містить потенційно шкідливих речовин, тому тримайте міцний варіант для особливих випадків, а на кожен день використовуйте середню обсмажування.

Чи може хворіти печінка від кави?

Сучасна наука наполягає на тому, що печінка хворіти не повинна, якщо мова йде про помірне вживання якісної кави. Інша справа, підшлункова залоза і жовчовивідні шляхи. Якщо пити занадто багато, або вибирати дешеві неякісні варіанти, можливі больові відчуття і навіть загострення хронічних захворювань.

Больові відчуття і тяжкість в печінці може відбуватися від поєднань кави і алкоголю, або кави і жирного. Наукові джерела суперечливі з цього питання. Одні кажуть, що вживання кофеїну разом з алкоголем дозволяє захистити клітини печінки від алкогольного ураження, інші – що таке поєднання отруює організм і не повинно ніколи практикуватися.

Є відомості, що печінка може давати збій від постійного сніданку в стилі «кава і щось солодке і жирне одночасно». Про це явище, а також про звикання до кофеїну і цукру, пише американський лікар Д.Кесслер. Він вважає, що чорна кава абсолютно нешкідливий, а ось вживати щось на зразок фрапучіно, РАФ-кави або коктейлів з солодкими вершками, печивом та іншими інгредієнтами не варто. Девід нагадує, що жировий гепатоз-постійний супутник любителів кавових коктейлів. А його наявність не дає печінці нормально брати участь в ліпідному обміні, і сприяє загальному ожирінню.

Таким чином, корінь проблеми може бути зовсім не в напої , а в загальному незбалансованості раціону, наявності в дієті великої кількості шкідливих жирів, смажених продуктів. Багато хто просто вживають надмірну кількість калорій, набирають вагу, і жиру стає ніде більше відкладатися, крім як в печінці.

Чи можна пити при захворюваннях?

Класична Дієтологія, що базується на підручнику м.і. Певзнера з 30 років минулого століття відмовляє нам в задоволенні. На думку радянської медицини, єдиний кави, який можна при хворій печінці – це ледве замутнений напій з великою кількістю молока.

Сучасна медицина не така категорична. В Європі та Америці напій дозволяють, вводячи лише додаткові правила вживання при різних захворюваннях:

  1. Збільшена печінка. повне виключення розчинної кави, перехід на натуральні свіжозварені аналоги, відмова від алкоголю, солодкого і смаженої їжі –ось загальні рекомендації дієтологів.
  2. Жировий гепатоз. зазвичай тісно пов'язаний з уже наявним порушенням ліпідного обміну і дисбалансом раціону. Якщо в харчуванні переважають жири, прості вуглеводи, і не вистачає білка, кава мало може щось зіпсувати або виправити. Всі лікарі сходяться на думці, що при жировому гепатозі можна пити 2 чашки чорної кави в день, або розбавляти напій маложирним молоком , або його рослинним аналогом. Доповнювати булочкою, шоколадкою або іншими солодощами не варто.
  3. Гепатит. при гепатиті будь-яких форм радять дотримуватися щадну дієту, і включати в раціон маложирні продукти, каші з натуральних круп , і нежирну птицю і рибу, а каву пити виключно неміцним і натуральним.
  4. Цироз. найважче захворювання, що впливає на метаболізм дуже істотно, вимагає обмеження кофеїну. Можна пити натуральний американо не частіше 1-2 разів на тиждень. Якщо захворювання не знаходиться у важкій сталі, можна проконсультуватися з лікарем щодо більш частого вживання кави.

Спеціальні версії напою

Для тих, хто хоче поліпшити очисні властивості і отримати більше користі, існують етнічні сорти кави з добавками.

Наприклад, в Китайській народній медицині каву змішують з екстрактом деревного гриба кордицепс.

Цей продукт часто поширюють під виглядом напою для схуднення, гепатопротектора і підсилювача імунітету. Так, ці властивості притаманні суміші, але замінити виписані лікарем ліки вона не зможе. Кава з кордицепсом варто розглядати як цікавий етнічний напій з корисними властивостями.

Відео по темі

Радимо переглянути такі відео:

 

Висновок

Отже, кава не може вважатися причиною захворювань печінки. Якщо проблеми виникли, варто пройти комплексне медичне обстеження, і переглянути раціон цілком. Можливо, чашка бадьорості і не пов'язана з проблемою або захворюванням, а ось регулярне пиво по п'ятницях – дуже навіть.