14 фактів про вплив кави на нервову систему людини + огляд наслідків зловживання

Приємно з ранку підбадьоритися з чашкою кави, вдихнути кавовий аромат. І в обідню перерву, коли організм трохи втомився від роботи, непогано б простимулювати його ще однією порцією напою. Та й увечері, після важкого робочого дня грішно не побалувати себе цим і розслабитися.

Якщо саме в такій кількості вживати даний напій, то ніякої шкоди здоров'ю він ніколи не принесе, але якщо нормальна доза буде перевищена, то можливі і негативні наслідки, в тому числі і для нервової системи.

У цій статті ми детально розповімо як про позитивний вплив кофеїну на нервову систему людини, так і про негативний. Джерелом для написання статті послужив Доповідь Національної академії наук США на відповідну тему.

14 корисних властивостей

Спершу варто поговорити про позитивний вплив продукту, якщо не перевищується добова норма:

  1. Стимуляція роботи мозку. надає ефект схожий з енергетиком, збуджує і активізує мозок на роботу.
  2. Полегшення депресії. Детальніше зв'язок між кофеїном і депресією ми розглянули тут →
  3. Поліпшення натроения. кофеїн дійсно здатний поліпшити настрій і у здорових людей, які не страждають депресією.
  4. Поліпшення пам'яті. Детальніше про вплив цього напою на пам'ять тут →
  5. Позитивний вплив на судини. знижує рівень холестерину в крові, знижуючи ризик закупорки судин бляшками холестерину.
  6. Зміцнення серцевого м'яза. серце – основний орган людини, який підживлюється різними мікроелементами. У цьому напої містяться багато корисні речовини, позитивно діють на серцевий м'яз, такі як магній і калій. 4 факти про користь кави для серця тут →
  7. Протиінфекційна дія. перебуваючи в організмі нейтралізує дію отрут, таблеток, сприяє їх швидкому виведенню з організму, знімає інтоксикацію.
  8. Швидке спорожнення кишечника. діє на кишковий тракт як стимулятор м'язових скорочень, завдяки чому їжа не затримується в кишечнику.
  9. Профілактика раку. містить протипухлинні речовини, що знижують ризик розвитку раку органів шлунково-кишкового тракту.
  10. Профілактика цукрового діабету. відновлює чутливість до інсуліну, що допомагає контролювати рівень цукру в крові.
  11. Захист печінки. Благотворно впливає на клітини печінки і оберігає її від руйнування, пом'якшуючи дії алкоголю, жирів і заліза.
  12. Тонізація шкіри. підсилює кровообіг, нормалізує лімфоток, знімає набряки, виводить зайву рідину з організму, освіжаючи при цьому шкіру
  13. Запобігання карієсу. знищує бактерії на поверхні зубів завдяки нікотиновій кислоті, що міститься в кавовому напої.
  14. Зменшення сонливості (за відсутності передозування).

10 фактів про потенційну шкоду

Якщо ж зловживати кавовими напоями і пити їх у великій кількості, то шкідливий вплив не змусить себе чекати. А результати від дії кави на нервову систему виявляться плачевними. При такому негативному впливі (тривалому) людина може виявити у себе такі захворювання:

  1. Гастрит. подразнення слизової шлунка і секреція шлункового соку можуть викликати шлунково-кишкові розлади, особливо, якщо вживати напій натщесерце.
  2. Аритмія. призводить до прискореного серцебиття, порушуючи тим самим серцевий ритм.
  3. Мігрень. відбувається звуження судин мозку, що веде до болів, за рівнем індивідуальним для кожної людини.
  4. Атеросклероз. містить речовину кафестол, яка стимулює вироблення холестерину, викликаючи відкладення холестерину та закупорка судин .
  5. Ожиріння або діабет. вкрай не рекомендується вживати кофеїн після багатої жирами їжі. В іншому випадку, відбувається збільшення цукру в крові, часом до критичного рівня.
  6. Печінкова дисфункція. кофеїн отруює орган токсичними речовинами, тому клітини печінки втрачають свої фізіологічні властивості.
  7. Сухість шкіри та випадання волосся. відбувається блокування гормонів щитовидної залози, через що можливе порушення засвоєння різних вітамінів і мікроелементів.
  8. Зубний камінь . До складу кави входять пігментуючі речовини, що викликають потемніння зубів.
  9. Очні інфекції. викликає сухість в очах, різі, печіння.
  10. Можливе безсоння (при передозуванні).

Інфографіка

Також можете ознайомитися з короткою інформацією інфографіці:

 

Склад напою

Напій містить збалансовану кількість білків, жирів і вуглеводів, що в процентному співвідношенні становить 13,9% на 14,4% на 4,1%.

Кава має необхідні мікроелементи, такі як: магній, натрій, фосфор, залізо, калій, кальцій, що забезпечують функціонування нашого організму. Багатий певними вітамінами групи B.

Безпечна денна норма

Важливо розглянути фактори , від яких залежить, скільки ж випивати каву, щоб не завдавати шкоди власному здоров'ю.

А фактори наступні:

  1. Стать людини. кофеїн підвищує рівень тестостерону, чоловічого гормону, що впливає на розвиток м'язів і ріст волосся. В такому випадку вживання кавового напою більш корисно чоловікам, а вагітним жінкам від кави краще відмовитися.
  2. Вживання лікарських засобів. Якщо жінка приймає контрацептиви, кофеїн всмоктується повільніше. Кофеїн посилює дію аспірину і парацетамолу. Болезаспокійливі таблетки краще приймаються і швидше розчиняються в організмі під дією кавових кислот.
  3. Шкідливі звички. люди, які палять, вживають більше кави, ніж некурящі.
  4. Вид кави. у різних сортах значення кофеїну варіюються, наприклад, в чашці експресо 80-100 мг кофеїну, а в капучино – 70-80 мг.Кава по-європейськи містить 115-175 мг кофеїну, а по-американськи – 80-135 мг. у розчинному – 65-100 мг, а в декофеінізірованном – 3-4 мг кофеїну.
  5. Кавові добавки. якщо розбавляти напій водою, додавати в нього цукор, молоко, корицю, то дія кофеїну на організм знижується.
  6. Спосіб приготування. якщо кавові зерна заливати не холодною, а гарячою водою і скоротити час заварювання, то концентрація кофеїну в напої знижується.
вважається, що здорова людина не повинна вживати понад 100-200 мг кофеїну. Це 2 чайні ложки розчинної або 3 чайні ложки натуральної меленої кави. У добу рекомендують випивати не більше 2-3 чашок кави.

 

Трохи додаткової інформації

Кавовий напій виник понад сім сотень років тому. Одна його чашка містить понад 300 антиоксидантів, близько 800 ароматичних сполук, що діють в організмі протягом цілого місяця. Кава займає друге місце з продажу, особливою популярністю користується у жінок, так як є низькокалорійним (якщо пити без цукру).

Також кава знижує апетит, прискорює витрату калорій і обмінні процеси в організмі.

Він виграє в порівнянні з іншими напоями тим, що з ним можливе вживання різних добавок, таких як кориця, кардамон, коньяк, гарячий шоколад.

Багато хто знає про чайну церемонію, але мало хто чув про кавову, популярну в арабських країнах. Кавові зерна обсмажуються над розпеченим вугіллям в мангалі, після чого перемелюються в ступці. Варіння відбувається в посудині з вузькою шийкою (джебене). Після кипіння напій остуджують і розливають, використовуючи фільтр. Крім цього, існують особливості подачі. Напій розливає сам господар по всіх чашках, при цьому обов'язково проливаючи його. В ході церемонії використовують різні пахощі, наприклад, ладан.

9 несподіваних способів практичного застосування

Після випитого напою, що бадьорить залишається в гуртку достатню кількість осаду, яке можна не викидати, а розумно використовувати:

  1. Відлякувати комах. необхідно розсипати засіб в місцях їх скупчення.
  2. Удобрювати грядки. додавати в грунт при посадці овочів, забезпечуючи тим самим їх вітамінами і мінералами.
  3. Поліпшити колір одягу. використовувати при пранні, якщо річ коричневого кольору.
  4. Закріпіть колір волосся. застосовувати при полосканні голови, забезпечуючи кучерям яскравість і блиск.
  5. Зменшити целюліт. Нанести на проблемні місця тіла, залишити на півгодини.
  6. Надати шкірі загар. для цього потрібно зварити гущу в склянці води, намазати шкіру, витримати приблизно 20 хвилин.
  7. Усунути неприємні запахи. поставте в холодильник або на стіл.
  8. Додати в тісто. трохи кавової гущі додасть печиву пікантний смак.
  9. Почистити посуд. можна використовувати замість чистячих засобів.

Цікаве відео

Радимо переглянути дані відео:

Висновок

Кава – благородний напій, з яким пов'язані певні традиції, він вже встиг стати «звичкою» багатьох людей, про яку вони згадують щодня. Головне, щоб ця «звичка» не стала шкідливою. Якщо ви вживаєте його регулярно, то інформація, зазначена в статті, обов'язково допоможе вам в майбутньому. Знаючи про денну норму і протипоказання, ви зможете подбати про своє здоров'я правильно.