функції і будова червоного і жовтого кісткового мозку у людини + 7 важливих вітамінів для його роботи
Запитайте будь-якого дорослого або дитини: яке завдання людського скелета &8212; майже кожен вкаже на його опорно-рухову функцію. Але у кісток є і ще одна не менш важливе завдання – виробництво кров'яних клітин.
Точніше, процес кровотворення відбувається не в самих кісткових тканинах, а в кістковому мозку – м'якому губчастому речовині, який знаходиться у людини всередині порожнистих і деяких плоских кісток.
Кров знаходиться в постійному хімічному Русі, як і всі тканини організму, але саме вона є найбільш інтенсивно оновлюється матерією. Пояснюється дана особливість не тільки її» плинністю", а й тому що кров є сполучною ланкою абсолютно всіх інших органів.
У людському організмі щогодини гинуть і знову народжуються 5 млрд.лейкоцитів, 10 млрд. еритроцитів і 20 млрд. тромбоцитів. Функція постійної підтримки необхідного складу крові і лежить на кістковому мозку. Також він є центральним органом імунної системи.
Зміст
&171;Три мозку&187; людини
У кожного з нас є три види мозку &8212; головний, спинний і кістковий. Перші два повністю відповідають звичному в російській розумінні назвою, так як складаються з нейронів і відповідають за роботу всієї нервової системи, включаючи м'язові скорочення, моторику, рефлекси, мислення , пам'ять і здатності чути і говорити.
20 корисних продуктів для головного мозку дивіться тут →
Кістковий мозок в прямому сенсі слова мозком не є (в англійській мові його називають «marrow», на відміну від головного «brain»), так як в ньому абсолютно немає нейронів, і з роботою нервової системи він пов'язаний не більше ніж з роботою всіх інших органів &8212; опосередковано через виробництво кров'яних клітин.
Спільність назви «мозок» пояснюється схожістю локалізації всіх трьох органів – всередині кісток або хребців – так сама природа помістила ці ультра-важливі «генератори життя» під надійний захист.
Кістковий мозок на латині — medulla ossium rubra, а жовтий — medulla ossium flava.
Структура та функції
В анатомії, гістології та імунології кістковий мозок прийнято розділяти на:
- Червоний – Активний, безпосередньо виробляє стовбурові клітини – матричні прототипи повноцінних кров'яних клітин. Головною функцією червоного кісткового мозку і є кровотворення, в тому числі і виробництво всіх клітин імунної системи.
- Жовтий – скупчення пасивних жирових клітин, однак, які при необхідності можуть перетворитися в стовбурові.
Таким чином жовтий мозок грає роль гаранта або «резервного батальйону» в справі гемопоезу: в разі нестачі стовбурових клітин, через різних збоїв (захворювання, операції та ін.) він» перекидає в червоний мозок " необхідну кількість матеріалу для їх створення.
З його будовою можете ознайомитися на фото:
Детальніше тут:
Скільки в нас кісткового мозку? можна говорити приблизно про 5-ти % всієї маси тіла , причому на частку червоного і жовтого складових припадає по половині.
Стає зрозуміло, що життєва важливість кісткового мозку &8212; «фабрики кровотворення» &8212; першорядна, а будь – які кількісні, якісні і пропорційні порушення у виробництві клітин призводять до серйозних захворювань, з яких найпоширеніше-недокрів'я.
У здорової людини головним &171;депо крові&187; є червоний кістковий мозок, який розташований у великій кількості в тазових і в трубчастих кістках кінцівок. Іншими (запасними) вогнищами кровотворення є селезінка і печінка. Показово, що в разі патологічних порушень нормального гемопоезу, ці органи беруть на себе підвищене навантаження з виробництва необхідних організму формених елементів крові.
Його розвиток у ембріона
Біблійний розповідь про створення Єви з ребра Адама – не літературна алегорія, і тим більше не вигадки предків. Науково доведено, що у людського зародка у віці 2-х місяців починається розвиток кісткового мозку в ключиці.
В ході внутрішньоутробного розвитку людини, накопичується і потенціал кровотворного органу:
- На 2-му & 8212; 4-му місяці: Червоний губчастий матеріал з'являється в зароджуються плоских кістках (лопатках, потиличної і тазової кістки, черепної, в хребцях і ребрах);
- На 5-му місяці: кістковим мозком наповнюються трубчасті кістки кінцівок;
- Перші 10 тижнів: кістковий мозок виконує остеогенну (дослівно: «створення кісток») функцію. Паралельно в ньому проходить накопичення стовбурових клітин - його головного наповнювача &8212; для виконання довічної програми кровотворення;
- 12-14 тижнів: диференціація гемопоезу (кровотворення) «» задається план " класифікації клітин на еритроцити, лейкоцити і тромбоцити;
- 20-28 тижнів: утворення кістковомозкового каналу;
- 36 тижнів: у діафізі трубчастих кісток з'являються жирові клітини кісткового мозку – складова його жовтої частини.
7 видів продуктів, корисних для кісткового мозку
Повноцінне корисне харчування, багате білками , залізом , цинком, кобальтом дуже важливо для підтримки правильного функціонування кісткового мозку. Роль вітамінів також незаперечна. Перш за все, мова йде про вітаміни групи В, з, D, E і А.
1. Вітамін В 12 . він відповідає за дозрівання, утворення та поділ ядер еритроцитів, а також бере участь у формуванні інших клітин крові. Його важливість для організму доводиться хоча б тим, що наших власних запасів вітаміну в 12 може бути достатньо на термін до 5 років (резерв розташований в печінці).
Крім того, це майже єдиний вітамін, який не руйнується під впливом дуже високих температур (термічна обробка продуктів не змінює відсоток вмісту в них вітаміну в 12). При тривалому дефіциті цього вітаміну в кістковому мозку починають вироблятися так звані "мегалобласти" & 8212; гігантські еритроїдні клітини-прародительки гігантських еритроцитів.
Швидкість їх твори на світло сповільнена, а життєвий цикл укорочений – в результаті в крові виявляється недолік еритроцитів, і ставиться діагноз «анемія». Природним джерелом вітаміну в 12 є продукти тільки тваринного походження, а саме:
- Печінка (особливо тріски);
- Оселедець, жирні сорти риб, всі морепродукти;
- Нирки;
- Нежирна яловичина;
- Нежирне молоко;
- Курячі яйця.
2. Вітамін в 9 (фолієва кислота). цей вітамін забезпечує синтез ДНК в кістковому мозку. Запаси його в нашому тілі набагато менше, ніж в 12, а тому вже через 1-6 місяці його нестачі порушується синтез ДНК і поділ еритроїдних клітин. В результаті, прискорюється руйнування еритроцитів , і виникає анемія. У добу доросла людина потребує 500-700 мкг фолацину (фолієвої кислоти). Джерелами його є, в основному, рослинні і самі зелені продукти. Так, фолієвою кислотою багаті:
- Шпинат;
- Кропива;
- Петрушка, кінза, селера, листовий салат;
- Бобові;
- Дріжджі;
- Зерновий хліб;
Однак і в печінці фолієвої кислоти досить, саме тому даний продукт універсальний для кісткового мозку.
3. Вітамін В6 (піридоксин). це своєрідний активізатор ферменту АЛК-синтетази, який виробляє гема в еритроїдних клітинах. Його низький вміст також призводить до анемії, через порушення синтезу і зниження гемоглобіну . Для поповнення запасів вітаміну В6 вживайте:
- Зерна злакових культур;
- Всі види капусти,
- Молоко;
- Картопля.
4. Вітамін D3. цей елемент бере участь у диференціації стовбурових клітин, а саме в їх повному дозріванні до форм еритроцитів,
лейкоцитів
або
тромбоцитів
. Його джерелами є:
- Печінка тріски та тунця;
- Риб'ячий жир;
- Оселедець;
- Коров'яче молоко;
- Вершкове масло;
- Сметана, сир, сир;
- Яєчний жовток.
5. Вітамін А (ретинолова кислота). він несе практично ті ж функції, що і вітамін D3, і знаходиться в тих же тваринних продуктах. Крім того, багато його в зелених і жовтих овочах і фруктах:
- Морква, гарбуз, солодкий перець, авокадо;
- Шпинат, брокколі, зелена цибуля, зелень петрушки, щавель, петрушка, кропива; м'ята;
- Бобові (соя, горох);
- Черешня, диня, кавун, виноград, шипшина, яблука, обліпиха, персики, абрикоси;
- Лікувальні трави (листя бурачника, корінь лопуха, люцерна, кайенский перець, фенхель, ламінарія, коров'як, подорожник, листя малини, хміль, хвощ конюшина, лимонник, шавлія, мучниця, листя фіалки).
6. Вітамін С. завдяки йому зберігається закономірність етапів еритропоезу, відбувається метаболізм заліза і фолієвої кислоти. Для підтримки необхідного рівня вітаміну З кожен день вживайте:
- Цитрусові;
- Зелені листові овочі;
- Диня;
- Різні види капусти;
- Чорна і червона смородина;
- Солодкий перець;
- Печена картопля в мундирі;
- Суниця, яблука, абрикоси, хурма, шипшина, обліпиха, горобина,
- Помідори.
Характерно, що з продуктів тваринного походження аскорбінова кислота міститься тільки в печінці і нирках різних тварин.
7. Вітамін Е (токоферол) і вітамін РР (нікотинова кислота) . Це своєрідні Антиокислювачі. Вони запобігають мембрану еритроцитів від перекисного окислення, в результаті якого посилюється їх гемоліз (руйнування). Вітаміну Е багато в:
- Рослинних оліях;
- Крупах;
- Зелених бобах;
- Горосі;
- Хліб;
- Горіхах (особливо волоських).
За поповненням вітаміну РР вживайте:
- Біле куряче м'ясо;
- Нирки та печінка;
- Сир;
- Яйця;
- Арахіс;
- Гриби;
- Зелений горошок;
- Картопля;
- Томати;
- Бобові;
- Пивні дріжджі.
Народні засоби
У до-науковій медицині, коли люди не мали поняття ні про клітинах, ні про кров'яних тільцях, ні про те, що вони зароджуються в кістковому мозку, існувало безліч народних засобів для лікування недокрів'я.
Серед відомих до цього дня найбільш доступними є:
- Відвари із зеленого листя (шпинат, кропива, малина). Необхідно приймати по чверті склянки 1-2 рази на день.
- Сироп бузини;
- Свіжовичавлений сік граната або по два граната в день;
- Сік свіжої червоного буряка (на ніч буряк натирається, додається цукровий пісок для дачі соку, на ранок сировину віджимається і приймається по пів-склянки 1-2 рази на день).
Відновлення кровотворення після операцій
Навіть незначне пригнічення і порушення функцій кісткового мозку загрожує ускладненнями для організму. Це тим більше враховується в клініках для розробки дієтичних столів, наприклад, для онкохворих після пересадки кісткового мозку.
Іншим випадком, коли потрібне посилене харчування для кровотворення для його відновлення, є донорська здача крові.
Основним елементом харчування виступає свіжа печінка, особливо яловича і в напівсирому вигляді. її вузькі смужки трохи обсмажують на розпеченій сковороді прямо перед подачею, так щоб всередині колір не змінювався. Щодня потрібно з'їдати по 100-200 г.для кращого засвоєння і смаку додайте сінної пажитник, шафран, куркуму.
Корисне відео
Радимо переглянути дане відео:
Висновок
Центральна роль у виробництві кров'яних клітин робить кістковий мозок органом першорядної важливості. Підтримка всіх його функцій в нормі означає підтримку життя в тілі. Не треба вдаватися в глибоку етимологію, щоб побачити спорідненість слів «кров» і «людина» в древніх мовах (в Латинській: «гемо» &8212; кров, «гомо» &8212; люди).
Природа крові настільки складна, що для її збагачення потрібні самі насичені кислотами, вітамінами і жирами продукти. Багате харчування в цілому і сезонне різноманітність страв допоможуть вам підтримувати відмінний стан кісткового мозку – життєдайної кузні вашого організму.