який чай корисний для печінки - огляд наукових досліджень

Чай - найбільш вживаний напій у світі. Але багато хто навіть не здогадуються, що існує понад 80 його видів і це – якщо не враховувати так звані «трав'яні збори», які досить популярні в країнах СНД.

Деякі з цих напоїв можуть бути корисними для печінки та шлунково-кишкового тракту.

Згідно з одним мета-дослідженням , яке узагальнило дані 10 окремих досліджень з США, Японії та Китаю, регулярне вживання зеленого чаю знижує ризик розвитку багатьох захворювань печінки, таких як цироз, жировий гепатоз і рак.

Інше дослідження підтверджує, що чорний чай захищає печінкові клітини від руйнівного впливу алкоголю.

Крім того, вчені підтверджують , що деякі лікарські рослини мають гепатопротекторні властивості.

У цій статті ми детально опишемо вплив чаїв і різних трав'яних напоїв на здоров'я печінки та інших органів шлунково-кишкового тракту людини, а також розповімо, які з них найбільш корисні.

Вплив зеленого чаю

Як вже було сказано вище, зелений чай знижує ризик розвитку багатьох захворювань. Досягається цей ефект за рахунок того, що він:

  1. Запобігає руйнуванню клітин печінки. сприяють цьому антиоксиданти, які в надлишку містяться в зеленому чаї. Вони сприяють захисту і очищенню печінки від різних токсичних речовин.
  2. Нормалізує водно-сольовий баланс крові. це зменшує навантаження на печінку, оскільки кількість токсинів в організмі також падає. Все це доповнюється сечогінною дією. Якщо ж зловживати напоєм-виникає дефіцит калію , а ось вміст натрієвих сполук (які і розцінюються організмом як токсини) – зростає.
  3. Є профілактикою багатьох печінкових патологій. допомагають в цьому катехіни, які і є антиоксидантами, а також багато інших речовин.

Проте, британські вчені нещодавно провели дослідження, щодо негативного впливу зеленого чаю. Результати опубліковані в спеціалізованому медичному журналі BMJ Case Reports. Згідно з ними:

  1. Зловживання викликає печінкову недостатність. провокують такий ефект пестициди, використовувані при вирощуванні чаю. На жаль, такий вид обробки застосовують практично всі виробники.
  2. Кофеїн в зеленому чаї теж міститься. причому, там його нітрохи не менше, ніж в чорному. Особливо» небезпечний " чай, приготований з листя китайського чайного дерева (більш відомий як «Камелія»).

Однак дані досліджень актуальні тільки для тих, хто випиває щодня 3 або більше чашки зеленого чаю. Не зловживайте напоєм, щоб не отримати від нього більше шкоди, ніж користі.

Вплив чорного чаю

Дію чорного сорту напою на печінку вивчала група вчених Scientific Systems Inc. Згідно з їхніми висновками, чорний чай:

  1. Діє як профілактичний засіб. серед випробовуваних, хто пив чорний чай або каву хоча б 2 рази в день, кількість хронічних захворювань печінки, нирок і підшлункової залози було на 25% нижче.
  2. Знижує кров'яний тиск. А сприяє цьому кофеїн. Причому, ефект зниження виходить легким, без різкого стрибка. Це важливо для гіпертоніків і тих, хто страждає судинними захворюваннями.
  3. Очищає жовчні протоки. але це відноситься лише до тих випадків, коли чай п'ють саме гарячим, в невеликих кількостях. При цьому гарячий напій в буквальному сенсі стимулює роботу шлунка і жовчного міхура. Це-відмінна профілактика утворення каменів в жовчних протоках.
  4. Запобігає гепатозу. такий ефект досягається за рахунок наявності в складі чорного чаю заліза , цинку, фтору і танінів-ці речовини беруть безпосередню участь в нормалізації балансу формених тіл в кров і, А також регенерації клітин печінки (поживні компоненти для цього витягуються саме з крові).
зловживати чорним чаєм не слід. Високий вміст танінів і дубильних речовин сприяє збільшення в'язкості крові . Це може створювати додаткове навантаження на ослаблену печінку.

7 корисних трав'яних напоїв

Лікарі також рекомендують пити трав'яні чаї для зміцнення і підтримування печінки в тонусі. Найбільш корисними є:

  1. Іван-чай. Кипрей, який є основою такого чаю, прискорює процес розщеплення токсинів, в тому числі етилової групи, ацетону. Особливо корисний він виявляється при порушенні роботи печінки через тривалого прийому алкогольних напоїв.
  2. Монастирський. його часто рекомендують саме для чищення печінки. Також він надає потужний жовчогінний ефект. А так як в складі є ще й аптечна ромашка – усуває запальні процеси. Корисний буде при гепатитах будь-якої етіології.
  3. Розторопша. Чай на основі даної трави діє як гепатопротектор. Таку дію надає силімарин, що запобігає окисленню ліпідних сполук в мембранах клітин печінки. Він же запобігає запальні процеси, захищає клітини від проникнення в них токсичних компонентів.
  4. Імбирний. у його складі – велика кількість гірких компонентів, з яких згодом формується жовч і стимулюється її відтік. Але при запущених захворюваннях жовчних проток і міхура від такого чаю слід відмовитися, щоб не допустити закупорку.
  5. Ромашка. Комплексно підсилює імунітет, а також знімає запалення. А за рахунок сечогінної дії – нормалізує баланс електролітів в крові, що допоможе організму позбутися від токсинів.
  6. Копорський. в його основі – кипрей. Тому корисний ефект повністю відповідає тому, який надає іван-чай.
  7. Каркаде. теж має жовчогінну дію, а за рахунок наявності в складі вітаміну З – відновлює захисні функції клітин печінки. Але зловживати не варто – Стимуляція виділення жовчі може загострити гастрит або виразкову хворобу шлунка.
деякі з вищевказаних чаїв посилюють апетит. Це відноситься до монастирського, імбирного. Тому при наявності хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту слід їх вживати з обережністю, краще попередньо проконсультуватися з дієтологом або гастроентерологом.

Огляд аптечних варіантів

В аптеках також можна придбати трав'яні чаї і збори, в тому числі і ті, які використовуються саме для відновлення, зміцнення печінки. Найпопулярніші серед таких є:

  1. Евалар біо. виробник рекомендує його приймати при хворобах серцево-судинної системи, зокрема, для профілактики атеросклерозу. Однак цей ефект також корисний для печінки, адже саме вона займається розщепленням ліпідних сполук. А ще це допоможе при жировому гепатозі, коли здорові клітини печінки поступово заміщаються жировими.
  2. Печінковий чай. до його складу включені безсмертник, кукурудзяні рильця, кульбаба, аніс, невелика кількість зеленого чаю. Добре усуває запалення, біль у правому підребер'ї. Також незначно підсилює відтік жовчі. Такий чай можна навіть при запущених стадіях гепатиту вживати.
  3. Китайський чай. готується на основі листя зеленого чайного дерева – камелії. Зловживати ним не варто, так як це призводить до накопичення ліпідів, а також порушення синтезу ферментів (відбивається на роботі травної системи). При хронічних захворюваннях печінки від китайського чаю краще відмовитися. Сюди ж відносять і знаменитий чай»пуер".
  4. Султан. виробляють його в Туреччині, до складу входять кориця, куркума, імбир, кардамон, мускатний горіх. Виробник стверджує, що це-кращий засіб для зміцнення імунітету. Додатково захищає печінку від інфекції і паразитів, стимулює відтік жовчі (за рахунок наявності в складі імбиру).

Також для печінки корисні практично всі "серцеві" збори, так як функціонал органу прямо залежить від справної роботи серцево-судинної системи (через печінку проходять великі живлять судини). Їх теж можна включати в раціон для профілактики хронічних захворювань.

Рекомендації з приготування

Важливий не тільки склад чаю, але і те, яким чином його готувати. Дієтологи рекомендують дотримуватися наступних порад:

  1. Цукор. додавати невелику кількість, з розрахунку 1 – 1,5 чайні ложки на склянку напою. Ще краще-замінити його на мед, але додавати вже в остиглий чай (щоб температура була не більше 60 градусів за Цельсієм). Тільки в цьому випадку він зберігає всі свої корисні властивості. А ось при цирозі печінки лікарі можуть призначити вуглеводну дієту. В цьому випадку навпаки – цукру додають якомога більше.
  2. Молоко і вершки. з одного боку, додавання молока в чай посилює його сечогінну дію, що побічно допомагає прискорити виведення токсинів з крові. З іншого, казеїн руйнує катехіни (основний антиоксидант в чайних напоях). Тому від додавання молока все ж краще відмовитися.
  3. Наполягати чи ні. для уникнення негативних наслідків, краще не вживати занадто міцний чай. Тому заварювати його слід 5 хвилин, далі листя прибирають (проціджують напій).
  4. Зелений чай. його слід готувати дещо іншим чином. Спершу-залити окропом, дати вистоятися хвилин 5, потім – воду зливають. Після-заливають новою порцією окропу і вже цей чай вживають. Тобто, використовується "друга" заварка. Таким чином з трав можна видаляти пестициди, нітрати.

Що можна пити при захворюваннях?

При хронічних захворюваннях печінки головне – «розвантажити» орган. Іноді може знадобитися зниження кількості вироблюваної жовчі, для чого призначають низькокалорійні дієти.

При цирозі рекомендується приймати чаї, які захищають клітини печінки від подальшого руйнування, виступаючи в якості гепатопротекторів.

До таких можна віднести печінковий чай, Евалар біо, а також іван-чай, розторопшу. Але при запущених стадіях цирозу їх прийом також обмежують – слід орієнтуватися на рекомендації лікаря.

При гепатозі добре підходять каркаде, монастирський, імбирний чаї, розторопша, Евалар біо. Вони прискорюють метаболізм, що допомагає розщеплювати ліпідні сполуки. А ось китайський, зелений чаї в цьому випадку протипоказані, так як вони здатні посилювати апетит.

При гепатиті слід віддавати перевагу монастирському і ромашковому чаю – вони знімають запалення, знижують підвищену температуру. Султан чай також запобіжить загострення інфекційного захворювання. Відмовитися потрібно хіба що від чорного чаю.

Цікаве відео

Радимо переглянути таке відео:

 

Висновок

Разом, чаї, а також деякі трав'яні збори, в тому числі і аптечні, мають гепатопротекторні властивості. Не варто лише зловживати цими напоями і пити більше 3 чашок в день (включаючи каву).