Чи корисний цикорій для печінки чи шкідливий-6 фактів про його вплив

Цикорій до певних пір вважався бур'яновим рослиною.

Однак, в недавніх дослідженнях вчені встановили, що в цикорії міститься величезна порція антиоксидантів, які захищають печінку від негативного впливу зовнішніх факторів.

Інші дослідження підтверджують, що цикорій знижує рівень холестерину і тригліцеридів в тканинах печінки, покращуючи показники ліпідограми.

А ще висушений корінь цикорію активно використовують в якості замінника кави – його допускається приймати навіть при цукровому діабеті і при деяких хронічних захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту.

У цій статті ми розглянемо, який вплив робить ця рослина на роботу печінки та інших органів шлунково-кишкового тракту, а також як його правильно заварювати і приймати.

6 корисних властивостей рослини

Перше, на що потрібно звернути увагу – це те, що в народній медицині активно використовують не тільки корінь цикорію, а й квіти, листя, сам пагон. Для печінки різного роду настої на основі цикорію приносять наступну користь:

  1. Захищає клітини печінки. гепатопротекторну дію забезпечують смоли і гіркі ефірні масла, що входять до складу кореня і квіток рослини. Вони підсилюють захисні функції імунної системи, зміцнюють клітинні оболонки. Ця дія поширюється і на нирки, підшлункову залозу.
  2. Очищають жовчні шляхи. А сприяє цьому той же інулін в поєднанні зі смолами. Ці компоненти стимулюють відтік жовчі, нормалізують її склад. Регулярне вживання такого чаю є відмінною профілактикою утворення каменів в жовчному міхурі.
  3. Запобігає накопиченню токсинів в крові . це допомагає «розвантажити» печінку, знизити кількість токсинів, які органу доводиться регулярно фільтрувати. Сприяє цьому інулін, який м'яко очищає кишечник і нормалізує баланс мікрофлори. Цей же ефект дозволяє в цілому поліпшити роботу всього шлунково-кишкового тракту.
  4. Знімає запалення. тіамін і рибофлавін, що входять до складу листя, квіток і кореня, регулюють вивільнення гістамінів. Саме тому чаю на основі цикорію рекомендують віддавати перевагу при гепатиті, в тому числі в стадії ускладнення.
  5. Зміцнює судини, через які в печінку надходить кров. сприяє цьому аскорбінова кислота, що міститься в корені і квітках цикорію. Це також захищає клітини печінки від руйнування, додатково – зміцнює імунітет.
  6. Допомагає виводити пісок з жовчного міхура. на ранніх етапах жовчнокам'яної хвороби цикорій запобігає розвитку ускладнень. Але якщо вже є ознаки запалення, закупорки жовчних проток, то подальший прийом забороняється.

Протипоказання та можлива шкода

У деяких випадках цикорій може бути не тільки корисним, але й шкідливим для людини.

Рослина у багатьох викликає алергію, тому в перший раз його слід приймати з особливою обережністю.

Також чай на основі даної рослини підсилює апетит, тому від нього слід відмовитися при ожирінні (особливо якщо це доповнюється жировим гепатозом, коли ліпіди заміщають здорові клітини печінки).

Ще він протипоказаний при наступних захворюваннях:

  • Виразка шлунка та / або дванадцятипалої кишки;
  • Гастрити будь-якої етіології (включаючи катаральний);
  • Хронічні захворювання судинної системи;
  • Варикозне розширення вен;
  • Варикоцеле;
  • Геморой.

При наявності будь-яких інших хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи рекомендується попередньо проконсультуватися з лікарем. В іншому випадку, від вживання напою можна отримати більше шкоди, ніж користі.

Ще зауваження-на початкових етапах прийому цикорію може виникати метеоризм, запори, діарея . Це-нормальне явище, обумовлене різкою зміною балансу мікрофлори. Не слід це сприймати як побічний ефект, якщо ніяких інших негативних симптомів не виникає.

Чи можна пити цикорій при захворюваннях печінки?

Далеко не при всіх захворюваннях печінки допускається приймати цикорій. За рахунок жовчогінної дії він стимулює роботу органу, що при тому ж цирозі в запущеній стадії – категорично протипоказано. А ось на початкових стадіях навпаки – цикорій допоможе нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.

Що стосується інших захворювань печінки:

  1. Жировий гепатоз. дана хвороба виникає переважно через ожиріння, коли в організмі-надлишок жирів. А корінь цикорію підсилює апетит. Тому на початкових стадіях його можна приймати в помірних кількостях, доповнюючи таке лікування обов'язковим дотриманням низькокалорійної дієти. А ось в запущених стадіях гепатозу цикорій протипоказаний.
  2. Гепатит. цикорій допоможе уповільнити запальний процес, знизити температуру тіла. Але ефект все одно виходить незначним. Протипоказання немає.
  3. Жовчнокам'яна хвороба. цикорій при такому захворюванні протипоказаний, так як він має жовчогінну дію. При наявності конкрементів в жовчних протоках це може спровокувати їх закупорку, що усувається в 95% випадків тільки через оперативне втручання.
  4. Патології судин печінки. цикорій протипоказаний, як і при будь-яких інших захворюваннях серцево-судинної системи, коли підвищується ризик формування тромбів .
при будь-яких захворюваннях печінки лікарі обов'язково направляють на консультацію до дієтолога. У нього можна уточнити, чи можна в тому чи іншому випадку приймати цикорій і в якому саме вигляді.

Як приймати покупної напій?

У продуктових магазинах або аптеках найчастіше зустрічаються такі варіації цикорію:

  • Розчинний( у гранулах);
  • Нерозчинний (смажений, мелений).

Рекомендується віддавати перевагу саме нерозчинному - у нього і смак більш насичений, і корисних компонентів – більше.

У розчинному ж всього 20 – 30% &8212; це цикорій, решта – допоміжні компоненти для формування гранул.

А ось пити готувати такий напій можна навіть з молоком. На форумах нерідко зустрічаються і більш "вишукані" рецепти, наприклад, какао з цикорієм. Головне-те, що рослина навіть в цьому випадку не втрачає своїх корисних властивостей. Тільки не слід його зберігати, допускаючи потрапляння на упаковку сонячних променів.

Шоколадний напій готується наступним чином:

  1. Змішати по 50 грам цикорію і какао;
  2. Додати 150-200 грам цукру (за смаком);
  3. Довівши молоко до закипання - повільно додати суміш какао-порошку і цикорію, поступово розмішуючи;
  4. Через 3 – 4 хвилини – зняти какао з вогню, дати охолонути.

Пити краще невеликими порціями, до 100 грам за один раз. Зловживати не варто, так як у великих кількостях цикорій викликає розлад шлунково-кишкового тракту, може спровокувати гастрит (так як він збільшує кислотність шлункового соку).

Збір і самостійна заготівля рослини

Важливо знати, коли необхідно виконувати збір рослини. Щоб отримати з нього максимальну користь, слід займатися заготівлею на другий рік цвітіння цикорію, вже восени, коли нові суцвіття вже не формуються, а листя жовтіє. Саме в цей період і в самих квітках, і в корені – максимум інуліну, смол, тіаміну, рибофлавіну.

У більш молодих рослинах ті ж ефірні масла практично відсутні.

А ось квітки і листя можна збирати ще в серпні, до того, як вони починають обсипатися. Корінь же в цей час краще не чіпати – в ньому гірких речовин практично немає, ніякого жовчогінного ефекту від його прийому не буде.

Сушити цикорій рекомендується або в спеціальних сушарках для фруктів, або в духовці при мінімальній температурі і прочиненими дверцятах. На сонці-ні в якому разі. Від ультрафіолету багато корисні речовини руйнуються. Те ж відноситься і до використання високих температур при сушінні. При 100 градусах і більше рибофлавін руйнується, інулін – частково. Користі від такої сировини буде набагато менше.

Як готувати чай з рослини? рекомендується використовувати наступний рецепт:

  1. На 1 склянку води - 1 чайна ложка сухого кореня або суміші (з листям, пагонами, квітками), яку попередньо пропускають через кавомолку;
  2. Заварювати як звичайне кави, краще – в Турці, на дуже повільному вогні, після закипання-відразу вимкнути;
  3. Після – дати трохи охолонути і пити як кава.

Рекомендується пити за один раз не більше 50 грам напою. далі його можна розігрівати за допомогою мікрохвильовки. 1 стакан слід випити протягом дня за 3 – 4 прийоми. Суворого обмеження за курсом не передбачено, дієтологи рекомендують пити регулярно через день.

Висновок

Разом, рослина не тільки можна, але і потрібно приймати при багатьох захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту, в тому числі і печінки. Напій з нього виходить ароматним, смачним і некалорійним. Лікарі нерідко рекомендують їм замінювати традиційний чорна кава-організм позитивно відгукується на подібні «зміни» в раціоні. Але зловживати все ж не варто – рослина дає потужний жовчогінний ефект, що може спровокувати гастрит або виразку шлунка.