Що корисно для зміцнення кісток - 7 кращих продуктів за даними досліджень
Кістки створюють міцний каркас, який допомагає пересуватися в просторі і захищає внутрішні органи людини від будь-яких зовнішніх пошкоджень.
На жаль, навіть така міцна система може вийти з ладу. Протягом усього життя хімічний склад, а також міцність кісткової тканини схильні до змін. На дані параметри надає велику кількість факторів: від старіння і кількості переломів до дефіциту поживних речовин в організмі.
Через некоректного раціону і неправильного способу життя можуть виникнути множинні порушення в роботі опорно-рухового апарату, здатні істотно обмежити повсякденну активність людини.
Вивчивши доступні на сьогодні дослідження, можна виділити список з 7 корисних продуктів, вживання яких дозволить зміцнити кістки, знизити ризик розвитку остеопорозу і підтримати здоров'я всього опорно-рухового апарату.
1. Насіння гарбуза
Все насіння рослин містять колосальну кількість кальцію і магнію (а як відомо, до 50% даного мінералу розташоване в кістковому депо).
Найбільш корисними є насіння гарбуза.
Одне з наукових досліджень підтвердило, що гарбузове насіння сприяють підвищенню числа остеобластів і зменшення скупченості остеокластів в кістковій тканині, що забезпечує надійну профілактику остеопорозу і відновлює міцність скелета.
Їх обов'язково слід вживати вагітним і годуючим жінкам з метою профілактики остеопорозу (зменшення щільності кісток), а також дітям для активного росту кісток і прорізування зубів.
Добова норма магнію становить близько 400-420 мг – для чоловіків і близько 300-320 мг – для жінок. Дітям до 14 років потрібно від 80 до 240 мг магнію. При цьому 100 г насіння гарбуза містять майже 600 мг макроелемента, що повністю перекриває добову потребу організму.
2. Горіх
Горіхи є універсальним джерелом магнію, альфа-лінолевої кислоти і омега-3-жирних кислот, які не тільки знижують швидкість фізіологічного руйнування кісткової тканини, але і сприяють швидкому відновленню пошкоджень і зрощення кісток (переломи, дистрофічні захворювань).
Багато досліджень показало високу ефективність горіхів. Наприклад, канадські вчені прийшли до висновку, що «здорове» харчова поведінка з обов'язковим включенням в раціон горіхів сприяє поліпшенню мінерального складу кісткової тканини і значно знижує ризик появи остеопорозу і переломів.
Австралійські вчені прийшов до подібного результату. За їх даними, споживання рослинної їжі (з додаванням овочів, бобових культур, фруктів і горіхів) підвищує міцність кісткової тканини, запобігає появі дистрофічних і дегенеративних захворювань з боку поперечно-смугастої мускулатури.
3. Листова зелень
Усі зелені листові рослини багаті цінними білками та мікроелементами. Особливо вони цінуються за наявність в складі магнію, кальцію і вітаміну К.при цьому, найкориснішими є кінза, листовий салат і зелена цибуля (перо).
Близько 30-80 г описаних продуктів забезпечують добову потребу у вітаміні К.даний вітамін підвищує швидкість регенерації кісток за рахунок активації остеокальцитоніну.
Доведено, що дефіцит вітаміну K в крові підвищує ризик перелому шийки стегна майже на 30%. Подібні результати були отримано японськими вченими , однак ступінь ризику була трохи нижче – 21%.
4. Жирні сорти риби
Жирна риба багата вітаміном D. найбільше його міститься в тунці, скумбрії, лососі, сардинах, макрелях.
Вітамін D відіграє основну роль у підтримці цілісності кісткової тканини, а також допомагає засвоюватися кальцію. При дефіциті вітаміну D спостерігається поступове зниження міцності кісткової тканини, зростає ризик переломів.
Денна норма вітаміну D, за даними Міністерства охорони ЗДОРОВ'Я США , для дорослої людини – близько 600 МО, літнім людям слід підвищити планку до 800 МО. Дивно, але всього 150-180 г «середньостатистичної» риби забезпечує дану фізіологічну потребу.
Риба також містить цінні омега-3-жирні кислоти і вітамін А, які є регуляторами іонного обміну в кістковій тканині.
Крім того, жирна риба-одна з 11 продуктів, найбільш корисних для суглобів і хрящів .
5. Сир
Великим набором корисних властивостей володіють тверді сорти сиру (Гауда, Чеддер, Пармезан), в яких кальцію міститься в 10-14 разів більше, ніж в звичайному молоці.
Фахівці Університету Гранади стверджують, що кальцій нормалізує обмінні процеси в кістковій тканині, перешкоджає резорбції, а також покращує роботу всього опорно-рухового апарату. Кількість кальцію в раціоні обернено пропорційно частоті розвитку остеопорозу, захворювань онкологічного та кардіологічного профілю.
Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує дорослій людині споживати в рік не менше 6500 г сиру і продуктів з його використанням.
6. Молюски
Молюски, а також деякі інші морепродукти, забезпечують організм цінними амінокислотами, безліччю вітаміном, макро - і мікроелементів. Однак найбільш важливими є вітаміни групи В.
Вітамін В12, за даними Міністерства охорони ЗДОРОВ'Я США , нормалізує обмін мінеральних солей на рівні кісткової тканини, зменшує ризик маніфестації остеопорозу.
7. Квасоля та соєві боби
Квасоля містить значний обсяг білка, крохмалю, вітамінів (А, В, з, до, РР, до) і мінеральних компонентів. За якісним складом квасоля практично відповідає м'ясу великої рогатої худоби.
Соя дає організму природні ізофлавоноїди, лецитин, фітинові кислоти. Подібний набір корисних речовин створює передумови для правильного розвитку кісток у маленьких дітей, а також сприяє профілактиці вікового зменшення щільності кісток у літніх людей.
Експерименти на щурах показують, що споживання соєвих бобів пригнічує резорбцію кісток, запобігає розвитку остеопорозу в перименопаузальний період.
Ще 5 важливих порад щодо харчування
Для підвищення міцності кісткової тканини і профілактики різних патологій рекомендується дотримуватися наступних рекомендацій:
- Збалансувати свій раціон. збалансоване харчування і відсутність енергетичних надлишків створюють передумови для отримання всіх необхідних поживних речовин (насамперед білків і вуглеводів), а також ефективні в профілактиці ожиріння. Зайве навантаження на опорно-руховий апарат значно підвищує ризик пошкодження не тільки суглобів і хрящів, а й кісток. Особливо важливі такі компоненти, як вітаміни (А, до, D, В12), магній, кальцій.
- Дотримуватися дробовий режим харчування. рекомендується приймати їжу 4-6 разів на день рівними порціями, щоб створити рівномірне навантаження на обмін речовин в організмі.
- Смажити менше. Жарка або тривала термічна обробка іншими методами знищує безліч корисних речовин.
- Відмовитися від алкоголю. кілька наукових досліджень та експериментів показують, що споживання алкоголю (особливо тривалий) знижує щільність кісткової тканини і сприяє появи переломів. Також відзначено погіршення якості всіх структурних елементів зубів. Крім того, відомо, що алкоголь шкодить суглобам .
- Їсти більше свіжих овочів і фруктів, листової зелені. дані продукти насичують організм людини найважливішими мікроелементами і вітамінами, мають виражений позитивний вплив на обмін речовин.
Рекомендації щодо зміни способу життя
На стан здоров'я кісткової тканини впливає не тільки харчування, але і характер повсякденної поведінки. Важливо дотримуватися наступних рекомендацій:
- Регулярні фізичні навантаження. вправи зміцнюють зв'язковий апарат і поперечно-смугасту мускулатуру. В результаті створюються передумови для адекватного розвитку кісткової тканини. на думку вчених , особливо ефективні силові вправи.
- Часте перебування на свіжому повітрі. це сприяє поліпшенню постачання всіх органів і тканин киснем, профілактиці мікроциркуляторних розладів в кістках. Додатково, за рахунок сонячних променів, можна отримати вітамін D. слід перебувати під ультрафіолетом не більше 30 хвилин на добу, а в якості місця вибирати паркові зони.
- Грамотне ставлення до свого здоров'я. будь-які вогнища хворобливих відчуттів або порушення рухливості в області суглобів, особливо протягом тривалого часу, повинні бути приводом до термінового звернення до фахівця. Ранній початок лікування набагато частіше призводить до позитивних результатів.
- Відмова від куріння. регулярне вдихання тютюнового диму (в тому числі пасивне) негативно позначається не тільки на стані опорно-рухового апарату, але і всього організму в цілому. Порушується обмін вітаміну D і засвоєння вітаміну З, пригнічується синтез нових колагенових волокон.
Висновок
Таким чином, для збереження здоров'я кісткової тканини і профілактики захворювань досить дотримуватися правильного харчування, вести здоровий спосіб життя з повною відмовою від шкідливих звичок, а також своєчасно звертатися до лікаря при виявленні будь-яких патологічних змін. Дані правила дозволять зберегти опорно-рухову систему в здоровому стані.