Дієта для зміцнення імунітету – 10 правил з опорою на науку
Імунітет – це здатність організму протистояти впливу будь-яких чужорідних агентів (від бактерій, вірусів та інших інфекцій до токсичних речовин, що надходять з повітрям і їжею).
Робота імунної системи часто піддається збоїв, основну роль у розвитку яких відіграють неправильний спосіб життя і раціон харчування, шкідливі звички.
На думку вчених, щоб підвищити місцеві і загальні фактори імунітету, необхідно скорегувати своє харчування. Доведено, що додавання одних груп продуктів в раціон і виключення інших, сприяє зміцненню імунітету в цілому.
Представляємо Вашій увазі 10 доведених правил дієти, які дозволять поліпшити роботу імунітету і підвищити стійкість організму до чужорідних агентів.
1. Віддавайте перевагу білкової нежирної їжі
Білки являють собою сполуки амінокислот, які вкрай важливі для адекватного синтезу і подальшої диференціювання клітин білого паростка крові. При дефіциті протеїнів спостерігається рівномірне зниження всіх компонентів імунної системи.
Міністерство охорони ЗДОРОВ'Я США рекомендує вживати такі продукти: курячі та індичі грудки без шкіри і сухожиль, риба, молюски, яєчні білки, квасоля.
Особливо важлива білкова їжа, на думку вчених , для вироблення імуноглобулінів, які забезпечують імунітет по відношенню до вірусних і бактеріальних агентів.
На добу звичайній людині необхідно від 1,2 до 2,2 грама білка на 1 кг вашої ваги. Особам, які займаються регулярною спортивною діяльністю, – від 1,6 г/кг.
2. Вживайте більше бета-каротину
Бета-каротин сприяє зміцненню імунної системи за рахунок прискорення вироблення лімфоцитів.
Органічний пігмент, також ефективний у профілактиці раку, знижує частоту розвитку серцево-судинних захворювань та їх ускладнень (інсульт та інфаркт міокарда).
Для повноцінного засвоєння необхідно поєднувати вживання бета-каротину з жирною їжею (близько 3 г). Відмінно підійде оливкова, рапсове масла або бальзамічний оцет.
Великі дози бета-каротину містяться в моркві, солодкій картоплі, шпинаті, листі салату, дині та сушених абрикосах. Можливе використання спеціалізованих харчових добавок.
Нагадаємо, раніше ми розглянули 9 продуктів, що покращують імунітет .
3. Додайте в раціон цинк і селен
Цинк сприяє підвищенню концентрації натуральних кілерів і клітин Т-ланки, прискорює вироблення і виділення в судинне русло лімфоцитів.
Селен стимулює утворення всіх клітин лейкоцитарної ланки в червоному кістковому мозку .
Наукові дослідження показують , що при одночасному вживанні даних мікроелементів, значно зростає ефект кожного.
Велика кількість селену та цинку, за інформацією Національного інституту здоров'я США , міститься в мідіях, устрицях, збагачених злаках, м'ясі краба, омарах, тунці, індичатині, яловичині, квасолі.
4. Отримуйте достатню кількість вітаміну C
Вітамін C підвищує вироблення лімфоцитів в червоному кістковому мозку, робить позитивний вплив на еритропоез.
Експеримент швейцарських вчених показав, що вживання вітаміну з (особливо в поєднанні з цинком) сприяє прискоренню одужання при вірусних захворюваннях верхніх відділів дихальної системи (ГРВІ, грип), а також зменшує тривалість клінічного перебігу риніту, що супроводжується ринореєю.
Організм людини не здатний накопичувати і виробляти вітамін C, отже, його необхідно отримувати щодня на постійній основі разом з їжею.
Найбільш багаті вітаміном з такі продукти: апельсини, лимони, грейпфрути, мандарини, Полуниця, Солодкий перець, брокколі, капуста і шпинат.
5. Не зловживайте алкоголем
Надмірне споживання алкоголю підвищує ризик розвитку інфекційних захворювань (особливо з боку легенів), порушує роботу будь-яких захисних бар'єрів (шкіра, слизові оболонки, печінка і т.п.).
Крім того, за даними вчених з США , зловживання спиртним призводить до дефіциту найважливіших поживних речовин, які вкрай необхідні для підтримки імунітету .
Важливо відзначити, що в помірних обсягах спирт не завдає шкоди імунній системі і організму людини в цілому. Гарвардська Медична школа наводить такі граничні норми споживання алкоголю: жінкам – 15 мл чистого етанолу на добу, чоловікам – 30 мл.
6. Їжте більше фруктів і овочів
Одне з наукових досліджень показало, що споживання фруктів і овочів на регулярній основі підвищує здатність організму виробляти антитіла по відношенню до бактеріальних агентів. Експеримент проводився на літніх людях.
Крім того, фрукти і овочі містять колосальну кількість вітамінів, макро - і мікроелементів, які швидко засвоюються організмом.
Рекомендується додавати в їжу кабачки, Ріпу, зелені яблука, апельсини, сливи, персики, банани, червоні сорти винограду, вишню, журавлину, полуницю і чорну смородину.
7. Не забувайте про пробіотики
Пробіотики - це харчові продукти, які містять живі культури бактерій. Вони вкрай корисні для кишечника і підтримки здоров'я в цілому.
Одне з досліджень показало, що при щоденному використанні пробіотиків знижується частота інфекційних патологій (в 2,5 рази), а тяжкість і тривалість їх перебігу настільки мінімальні, що іноді не помічаються самим хворим.
Рідше і найлегше протікають захворювання саме шлунково-кишкового тракту і дихального апарату. Наприклад, японські вчені довели , що регулярне використання сквашеного молока з лактобацилами скорочує тривалість перебігу респіраторних інфекцій.
Пробіотики впливають на безліч компонентів імунітету, серед яких слід підкреслити наступні:
- Підвищення синтезу нутрієнтів і антиоксидантів. В результаті організм отримує більше цінного "будівельного матеріалу", а процеси старіння і запрограмованої загибелі клітин сповільнюються.
- Підвищення ефективності роботи лімфоїдних утворень, укладених в слизових оболонках (наприклад, пейерових бляшок в кишечнику).
- Придушення синтезу імуноглобуліну Е.саме він відповідає за появу алергічних реакцій будь-якого типу.
- Стимуляція секреції імуноглобуліну А.він відповідає за захист від чужорідних речовин в місцях зіткнення бар'єрних тканин із зовнішнім середовищем.
- Модулювання цитокінової відповіді. Цитокіни забезпечують швидку передачу інформації між окремими клітинами імунної системи.
- Підвищення вироблення макрофагів. Вони першими захоплюють будь-які чужорідні речовини, що потрапили в кров.
- Поліпшення регенерації та відновлення тканин.
Продукти, багаті пробіотиками: кефір, йогурти, інші кисломолочні продукти, а також квашена капуста і мариновані огірки.
8. Додавайте в їжу часник
Часник сам по собі є протимікробним засобом широкого спектру дії (ефективний відносно більшості грампозитивних мікроорганізмів і окремих представників грамнегативних). Також часник є імуномодулятором.
Доведено, що аліцин, який міститься в часнику, пригнічує канцерогенез (утворення ракових клітин), уповільнює старіння, покращує роботу центральних відділів нервової системи і запобігає появі лікарської стійкості бактерій до антибактеріальних препаратів.
Дослідження, проведене у Флориді, показало , що при регулярному додаванні часнику в їжу підвищується чисельність клітин білого паростка крові, рідше реєструються вірусні інфекції верхніх відділів дихальної системи, а при клінічній маніфестації – протікає в більш легкій формі.
Вчені рекомендують їсти по 2-3 зубчики часнику в день.
9. Використовуйте лікарські трави
Налічується велика кількість трав, які покращують роботу місцевих бар'єрів і імунітету в цілому. Найефективнішими є:
- Елеутерокок;
- Женьшень;
- Астрагал.
Женьшень, за даними вчених , підтримує гомеостаз імунної системи, підвищує стійкість організму по відношенню до бактерій і вірусів. Позитивний вплив відзначено на Т - і в - клітини, макрофаги і натуральні кілери.
При використанні женьшеню знижується тривалість перебігу будь-яких простудних захворювань. Рослина може бути використано в цілях профілактики сезонних респіраторних інфекцій.
Астрагал, при вживанні протягом 7 днів, стимулює роботу імунних клітин, що сприятливо позначається на інфекційній захворюваності. ефект науково доведений .
10. Приймайте вітамін D
Вітамін D надає множинний позитивний вплив на організм людини.
Він знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, стабілізує роботу центральної нервової системи, тим самим знижує вираженість депресії і інших психоемоційних розладів, які відіграють ключову роль в придушенні імунітету.
Останні наукові дослідження показують, що вітамін D має набагато більше значення для імунної системи, ніж вважалося раніше. У осіб з дефіцитом вітаміну D відзначено підвищення зустрічальності аутоімунних патологій, алергії, інфекційно-запальних захворювань, а також онкології, гіпертонічної хвороби і остеопорозу.
Велика кількість вітаміну D міститься в печінці тріски, форелі, червоній ікрі осетрових порід риби, яйцях (зварених круто).
Зразкове меню на тиждень
Нижче наведено приблизний план харчування на кожен день тижня з короткою характеристикою кожного дня. Таке меню дозволить поліпшити роботу імунної системи.
1. Понеділок
сніданок | Обід | вечеря |
2 зварених круто яйця, бісквіт з цільної пшениці, 200 мл молока | овочевий суп, варене м'ясо індички, кілька помідорів, шматок білого хліба, 200 мл теплого зеленого чаю. | салат зі шпинату та моркви з лососем, заправлений ріпаковою олією, стейк зі свинини. |
насичення організму селеном, вітамінами А і з, фолієвою кислотою, омега-3 жирними кислотами. |
2. Вівторок
сніданок | Обід | вечеря |
Коктейль або салат з полуниці, банана та йогурту з додаванням лляної олії | Бутерброд з курячою грудкою. Салат з помідорів, огірків з додаванням часнику, 200 мл зеленого чаю. | запечене м'ясо яловичини з картоплею. Салат зі шпинатом. Вінегрет з ріпаковою олією. |
раціон багатий залізом, цинком, вітамінами А і з, омега-3-жирними кислотами, пробіотиками. |
3. Середовище
сніданок | Обід | вечеря |
Бутерброд з листям салату і тунцем, свіжа морква і кілька фруктів (ківі, банан), 200 мл йогурту. | Салат з овочів (терта морква, помідори, огірки), борщ. Трав'яний чай (1 склянка). | запечена яловичина з овочами, брокколі. В якості заправки-соняшникова олія. |
День компенсує нестачу цинку, селену, омега-3-жирних кислот, пробіотиків. |
4. Четвер
сніданок | Обід | вечеря |
вівсяна каша на знежиреному молоці з ягодами. 1 склянка зеленого чаю. | Бобове буритто з помідорами, цибулею. Салат з манго та дині. 1 склянка чаю. | локшина з грибами з додаванням печінки тріски або яловичини. Салат з тушкованої цвітної капусти. 200 мл молока. |
раціон багатий вітамінами D, а, з, омега-3-жирними кислотами, селеном, фолієвою кислотою, залізом, цинком, пробіотиками. |
5. П'ятниця
сніданок | Обід | вечеря |
висівки з родзинками, склянка знежиреного або соєвого молока. | Бутерброд з пшеничного хліба з сиром. Цибульний суп. Салат із зелених яблук і винограду. | Запечена червона риба. Салат з шинкованной капусти, солодкого перцю і цибулі. 1 манго. 200 мл зеленого чаю. |
денний раціон багатий вітаміном D, залізом, кверцетином, селеном і омега-3-жирними кислотами. |
6. Субота
сніданок | Обід | вечеря |
омлет з грибами та шпинатом. 1 шматок пшеничного хліба і стакан молока (знежиреного). | фруктовий салат з яблуками, полуницею та динею. Пшеничний крекер з сиром. Стакан зеленого чаю. | запечена куряча грудка з авокадо, сиром та бобовими культурами. В якості приправи-йогуртовий або томатний соус. |
продукти багаті вітамінами D, А і з, бета-глюканами, пробіотиками, омега-3-жирними кислотами, глютеном і кверцетином. |
7. Неділя
сніданок | Обід | вечеря |
вафлі з цільного зерна. Запечене яблуко з корицею. 200 мл чаю. | макаронний суп з брокколі, оливками та помідорами. 1 груша з низькокалорійним сиром. 200 мл знежиреного молока. | тушкована яловичина з картоплею, морквою і часником, трав'яний чай. |
раціон багатий кверцетином, вітамінами (C, D), фолієвою кислотою, пробіотиками. |
Висновок
Таким чином, при дотриманні банальних правил раціону, можна забезпечити надійну профілактику інфекційно-запальних захворювань, зміцнити імунітет, а також запобігти розвитку алергічних і аутоімунних патологій.