9 фактів про користь і шкоду квашеної капусти для організму людини
Квашена капуста – ферментований продукт, який володіє безліччю корисних властивостей для людини: від поліпшення здоров'я травного тракту до зниження смертності від серцево-судинних і онкологічних захворювань.
За даними сучасних археологічних знахідок, вперше блюдо почали готувати в Китаї близько 2000 років тому. Основна мета ферментації капусти-продовження терміну зберігання. Згодом продукт почав набувати широкої популярності, а вчені виявили в ньому особливі лікувальні властивості, які відсутні у свіжій капусті.
Зміст
9 корисних властивостей
Нижче ми надамо 9 доведених фактів про користь квашеної капусти для організму, а також про її шкоду для деяких груп людей.
1. Насичує організм поживними речовинами
Квашена капуста містить масу поживних речовин:
Компонент | зміст на 100 грам продукту (в грамах) |
Вода | 92,5 |
білки | 0,91 |
жири | 0,14 |
вуглеводи | 4,3 |
харчові волокна | 2,9 |
кальцій | 0,03 |
залізо | 0,00147 |
магній | 0,013 |
Фосфор | 0,02 |
натрій | 0,661 |
Цинк | 0,00019 |
Вітамін C | 0,015 |
тіамін | 0,00002 |
рибофлавін | 0,00002 |
Вітамін В6 | 0,00013 |
Енергетична цінність квашеної капусти становить близько 19 калорій на 100 грам.
Слід зазначити, що під час приготування, капуста піддається ферментації – процесу, в ході якого мікроорганізми руйнують цукру з утворенням ряду органічних кислот і вуглекислого газу. процес бродіння створює умови для росту і розмноження корисних бактерій, які вкрай важливі для підтримки мікробіоценозу кишечника.
Американські вчені відзначають, що число пробіотиків у квашеній капусті можна порівняти за змістом з такими продуктами, як кефір або йогурт .
Доведено, що &171;корисні&187; мікроорганізми не тільки нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, але і підвищують біологічну цінність їжі, прискорюють всмоктування вітамінів, мікро - і макроелементів.
2. Покращує роботу травної системи
У просвіті товстого кишечника людини постійно &171;проживає&187; близько 50 трильйонів мікроорганізмів.
Квашена капуста містить багато пробіотиків &8212; корисних бактерій, які відновлюють баланс мікроорганізмів в кишечнику (підвищують чисельність корисних бактерій, пригнічують ріст і розмноження патогенних).
За даними американських експертів, в кислій капусті міститься до 28 видів різних бактерій. Найбільше-лакто-і біфідобактерій. Їх чисельність на 100 грам продукту може досягати 2,5 млрд.
Іранські вчені провели великий мета-аналіз , в ході якого було виявлено, що пробіотики знижують симптоми синдрому роздратованого кишечника (зменшують вираженість болю і диспепсичних розладів, покращують якість життя).
Квашена капуста також ефективно усуває діарею, викликану тривалим прийомом антибіотиків.
Доведено, що квашена капуста ефективна в цілях лікування неспецифічного виразкового коліту і хвороби Крона. При регулярному вживанні знижується інтенсивність газоутворення, зменшується вираженість розладів стільця, прискорюється загоєння виразкових дефектів.
Не менш важливе достоїнство страви-наявність цінних ферментів , які, згідно з дослідженнями , допомагають травному апарату людини розщеплювати і засвоювати всі групи поживних речовин.
Квашена капуста також володіє такими лікувальними властивостями, як поліпшення роботи місцевих факторів імунітету, завдяки чому рідше зустрічаються інфекційно-запальні ураження кишкової трубки.
3. Зміцнює імунітет
Квашена капуста покращує роботу імунної системи , що проявляється на системному рівні.
Корисні бактерії, що містяться в продукті, нормалізують склад мікрофлори кишечника, нівелюють шкідливий вплив патогенних бактерій, знижують ризик розвитку будь-яких збоїв з боку імунної системи.
Часте додавання будь-яких пробіотичних продуктів (в тому числі квашеної капусти) в раціон знижує загальну захворюваність організму інфекційними патологіями.
Наприклад, фахівці Вашингтонського університету виявили , що продукт знижує частоту розвитку і рецидивів інфекцій сечовидільної системи у жінок приблизно в 2 рази. Ефекти пов'язані з пригніченням росту вагінальних колоній бактерій. При цьому, як стверджують закордонні експерти , тяжкість перебігу інфекційних патологій значно знижується, зменшується час непрацездатності.
При постійному споживанні продуктів з пробіотиками необхідність призначення антибіотиків при інфекційних патологіях знижується на 30%, що вкрай важливо для нормальної роботи імунітету в цілому і попередження розладів травлення.
Важливо відзначити, що квашена капуста корисна ще й тим, що багата вітаміном з і залізом – важливими стимуляторами роботи імунної системи. доведено , що вітамін C впливає на клітинний і гуморальний компоненти імунітету, підсилює протибактеріальну активність, диференціювання клітин Т-ланки і продукцію інтерферону-гамма.
За даними фінляндських досліджень , Вітамін C також зменшує тривалість і тяжкість перебігу ГРВІ.
4. Сприяє схудненню
Ожиріння в останні роки вийшло на новий рівень і набуло масштабів пандемії. Воно не тільки значно знижує якість життя і підвищує ризик смертності, але і завдає великої економічної шкоди.
Регулярне вживання квашеної капусти дозволить не тільки підтримувати адекватну масу тіла, але і допоможе схуднути за рахунок безлічі механізмів.
Продукт має досить низьку енергетичну цінність, але при цьому містить багато клітковини. клітковина допомагає схуднути , оскільки її прийом призводить до швидкого розвитку почуття ситості (через збільшення в обсязі і заповненні всієї порожнини шлунка). В результаті людина втрачає тягу до їжі. Ефект зберігається до декількох годин.
Японські вчені дійшли висновку, що квашена капуста знижує інтенсивність розщеплення і подальшого всмоктування жирів, що надійшли в кишечник з їжею. В результаті частина жирів виводиться разом з каловими масами, а не засвоюється, а загальна калорійність раціону знижується.
Канадські експерти довели, що тривале вживання кислої капусти (від 12 до 24 тижнів) провокує виражену втрату маси тіла. У жінок ефект виражений значніше, ніж у чоловіків. Дія пов'язується з пригніченням всмоктування жирів, підвищення вмісту в крові гормону ситості – лептину, а також з підтриманням популяцій благородних бактерій в кишечнику.
Одне з останніх досліджень продемонструвало високий потенціал квашеної капусти для запобігання підвищення ваги. В ході експерименту протягом декількох тижнів всі учасники отримували на 1000 калорій на добу більше, ніж зазвичай, при цьому одна з груп додатково вживала пробіотики. В результаті було відзначено, що підвищення енергетичної цінності раціону не призвело до збільшення маси тіла в групі, яка приймала пробіотики. Що ще раз доводить той факт, що пробіотики корисні для схуднення .
Однак, описані властивості до кінця не вивчені і є предметом наукових суперечок, основна причина яких – низький рівень доведеності механізмів впливу на обмін жирової тканини в організмі.
5. Нормалізує роботу нервової системи
Останні наукові дослідження демонструють, що містяться в квашеній капусті пробіотики корисні для вищої нервової діяльності.
Італійські вчені провели експеримент на тваринах , яким протягом 4 тижнів давали пробіотики. В ході експерименту було виявлено поліпшення загальної поведінки, зниження вираженості тривоги, депресії і обсесивно-компульсивних розладів, покращення пам'яті .
Інші досліди на гризунах показали , що ферментовані продукти знижують вираженість психоемоційних розладів, попереджають розвиток денегеративних захворювань головного мозку.
Слід зазначити , що квашена капуста містить багато цінних мінералів (особливо цинк і магній), які вкрай важливі для адекватного протікання нейро-ендокринних процесів і поліпшення роботи нервової системи в цілому.
Однак квашена капуста може впливати на ефективність ряду ліків, що використовуються для терапії депресії, тривожних розладів і хвороби Паркінсона. В цьому випадку необхідна консультація лікаря.
6. Знижує ризик розвитку раку
Капуста багата антиоксидантами та іншими рослинними сполуками, які попереджають розвиток злоякісної трансформації клітин організму. Продукт також знижує руйнування ланцюгів ДНК, запобігає появі мутацій і блокує ріст ракових клітин.
Дослідження з Фінляндії виявили , що в процесі ферментації капусти виділяються особливі сполуки (зобрин, глюкозинопаты, ізотіоціанати і ін.), які безпосередньо впливають на чужорідні клітини, викликаючи їх руйнування.
Доведено, що прийом продукту 3 рази в тиждень знижує частоту появи раку молочної залози на 72 %.
Також доведено , що квашена капуста зменшує частоту раку простати у чоловіків.
7. Покращує здоров'я серцево-судинної системи
Захворювання з боку серця і судин є провідною причиною смертності практично у всіх країнах світу.
Головними причинами хвороб є підвищення рівня холестерину і глюкози в крові. Це викликає ендотеліальну дисфункцію і утворення атеросклеротичних накладень на стінках судин, які не тільки звужують їх просвіт, але і викликають утворення тромботичних мас.
За даними Центру харчових та харчових наук (Австралія) кисла капуста знижує загальний холестерин в крові за рахунок впливу на метаболізм жирних кислот в печінці і пригнічення повторного всмоктування жовчних кислот.
Також виявлено прямий зв'язок між систематичним споживанням пробіотиків і низькою частотою ішемічної хвороби серця і фатальних серцево-судинних патологій.
При тривалому включенні пробіотиків в дієту, спостерігається зниження систолічного і діастолічного артеріального тиску, що вкрай важливо для осіб, які страждають гіпертонією.
Необхідно згадати, що квашена капуста і її сік (розсіл) є цінними джерелами вітаміну К2. Дане біологічно активна речовина запобігає відкладення кальцію і атерогенного холестерину на внутрішній стінці судин.
8. Зміцнює кісткову тканину
Доведено, вітамін К2, що міститься в квашеній капусті, стимулює синтез білкових речовин, які відіграють ключову роль у метаболізмі іонів кальцію в кістках.
Дослідження , проведене на базі Університету Маахстріхта (Нідерланди), показало, що маринована капуста зменшує втрату кісткової тканини. Ефект особливо виражений у жінок в період постменопаузи.
Також виявлено зниження частоти переломів хребта і шийки стегна у осіб, раціон яких багатий пробіотиками і вітаміном К2.
9. Покращує здоров'я шкіри та очей
Квашена капуста багата каротином і вітаміном А.ці речовини мають антиоксидантну активність і знижують шкідливий вплив вільних радикалів.
У людей, чий раціон багатий квашеною капустою, вчені відзначають поліпшення здоров'я шкіри, запобігання денегеративних захворювань жовтого тіла, зниження частоти народження катаракти.
З боку шкірних покривів відзначається зниження інтенсивності утворення зморшок, а також вікових інволютивних змін.
Протипоказання і можливу шкоду
Незважаючи на безліч фактів про користь для здоров'я, квашена капуста може заподіяти і шкоду. Нижче розглянуті найбільш часто зустрічаються побічні ефекти:
- Підвищення артеріального тиску. квашена капуста сприяє затримці рідини в організмі і зменшенню діурезу, що призводить до зростання артеріального тиску. Ефекти реалізуються за рахунок високого вмісту натрію. Блюдо не слід їсти людям, які страждають гіпертонічною хворобою і симптоматичними артеріальними гіпертензіями.
- Підвищення кислотності шлункового соку. Продукт протипоказаний при наявності будь-яких запальних захворювань шлунка в стадії загострення і виразкової хвороби.
- Посилення ниркової недостатності. будь-які патології з боку нирок , що супроводжуються зниженням їх функціональної активності (наприклад, ХХН) є протипоказанням. Великі обсяги органічних кислот, наявні в капусті, посилюють вираженість симптомів.
- Метеоризм. підвищене газоутворення спостерігається при неконтрольованому споживанні продукту (понад 200 г в день) і призводить до зниження якості життя, активації ряду інфекційно-запальних захворювань кишечника.
Як вибрати в магазині - 5 порад
Квашену капусту можна знайти і придбати в більшості продуктових магазинів, однак перед покупкою необхідно ретельно вивчити товар.
Основні рекомендації щодо вибору:
- Відмова від пастеризованого продукту. термічна обробка вбиває більшість позитивних мікроорганізмів, знижуючи користь для організму.
- Відмова від консервантів. багато виробників, з метою збільшення термінів зберігання, додають ряд консервантів, здатних вбити корисні бактерії.
- Відмова від цукру. якісний продукт повинен містити тільки капусту і сіль. Бувають також види без солі.
- Смак, запах і консистенція. маринована капуста повинна володіти кисло-солоним смаком і не хрустіти. Хрускіт вказує на попередню обробку окропом, що знищує цінні вітаміни і бактерії, а сторонні запахи і смаки – на наявність цвілі і гниття.
- Вибирайте крупнонарезанний продукт. при дрібній нарізці знижується концентрація біологічно активних корисних речовин.
Рецепт приготування вдома
Квашену капусту можна приготувати самостійно в домашніх умовах. Процес приготування страви досить простий.
Нам буде потрібно:
- 1 кг. капусти;
- 25 г.солі.
Схема рецепта:
- Нашаткувати ножем капусту в скляну або металеву емальовану ємність. Додати сіль і перемішати.
- Утрамбувати отриману масу дерев'яним товкачем.
- Накрити суміш тарілкою або будь-яким щільним диском з харчових матеріалів. Зверху поставити вантаж, масою близько 4-6 кг.можна використовувати банку або пляшку, наповнену водою.
- Залиште при кімнатній температурі на 5-7 днів. Кожні 2 дні необхідно відкривати продукт і протикати дерев'яною паличкою для виходу надлишків газу.
- Готовий продукт перекласти в скляну тару і зберігати в холодильнику.
Висновок
Таким чином, квашена капуста – вкрай поживний і корисний продукт. Вона містить безліч цінних вітамінів, макро - і мікроелементів, а також покращує роботу травної системи, підвищує імунітет і стійкість організму до інфекцій, оздоровлює шкіру, знижує смертність від захворювань кардіологічного та онкологічного профілю.
Квашену капусту рекомендується вживати на постійній основі (близько 3 разів на тиждень, не більше 200 грам в день).
Важливо також зазначити, що процес приготування страви досить простий, а вартість низька, що робить його доступним для більшості населення. Вивчіть протипоказання, щоб уникнути розвитку небажаних реакцій.