огляд досліджень про шкоду молока і молочних продуктів для здоров'я організму - 6 фактів

Молоко – поживна рідина, яка секретується молочними залозами ссавців (в тому числі і людини).

У той час, як майже всі офіційні організації охорони здоров'я вважають молочні продукти корисними для здоров'я, деякі люди переконані в зворотному.

Існує думка, що молоко може завдати шкоди організму, так як вживати його дорослій людині &8212; неприродно, а необхідно воно тільки дітям на ранніх етапах розвитку (в перші роки життя).

Проаналізуємо доступні офіційні дослідження і розберемося, де тут правда, а що є міфом.

Чи природно людині пити молоко тварин?

Люди – єдині представники ссавців, які вживають молоко в зрілому віці. Людина також єдина істота, яка використовує молоко інших біологічних видів.

Біологи запевняють, що коров'яче молоко (як і секрет молочних залоз інших ссавців) призначене виключно для годування дитинчат (телят), дорослим воно вже не потрібно, так як всі необхідні цінні поживні речовини вони отримують зі звичною їжею.

Якщо поглянути на проблему з еволюційної точки зору, людині немає необхідності пити молоко інших тварин. Забезпечити повноцінний ріст і розвиток організму, формування всіх систем органів можуть інші продукти харчування (м'ясо і рослинна їжа).

Однак люди поступово, у міру свого розвитку, почали споживати молоко на постійній основі. Дана тенденція спостерігалася переважно серед представників європеоїдної раси. на думку експертів , подібна харчова поведінка призвело до перебудови генів , що дозволило подолати непереносимість лактози і засвоювати молоко (нехай навіть не повністю).

В результаті окремі великі групи людей отримали здатність засвоювати молоко (без розвитку алергічних і побічних реакцій), тобто воно стало фізіологічним для них. Археологічні знахідки свідчать про те, що вперше людина стала використовувати молочні продукти в 7 столітті до нашої ери (населення північно-західної частини Анатолії).

Довгий час (до настання 21 століття) вважалося, що молоко – вкрай корисний і важливий для здоров'я людини продукт, який містить масу незамінних речовин.

Але останнім часом беззастережна користь молока і молочних продуктів, а також відсутність від них шкоди було поставлено під сумнів. І в першу чергу це пов'язано з таким поняттям, як &171;непереносимість лактози&187;.

людина – єдиний біологічний вид, організм якого здатний засвоювати молоко протягом усього життя, а не тільки в дитинстві. Подібна здатність сформувалася еволюційно і, на даний момент, вважається фізіологічною нормою.

Більшість населення Землі має непереносимість лактози

Основний вуглевод, що міститься в молоці та молочних продуктах, &8212; це лактоза. Вона являє собою дисахарид, що складається з двох простих цукрів: галактози і глюкози.

Для засвоєння даної речовини необхідний особливий фермент – лактаза, який виробляється в організмі людини тільки протягом декількох перших років життя. Він необхідний для засвоєння грудного молока матері і отримання всіх необхідних вітамінів і макроелементів.

За даними вчених з Великобританії , з віком у більшості населення планети вироблення даного ферменту поступово пригнічується і може припинитися зовсім.

Непереносимість лактози певною мірою характерна для 75% людей земної кулі і виражена у різних національностей неоднаково. Найбільш несприятлива ситуація спостерігається на території Китаю і Південної Африки.

У Росії непереносимість лактози виявляється у 11-25% людей (за даними різних джерел).

При відсутності ферменту лактази в кишечнику людини (він синтезується дванадцятипалої кишкою) бактерії починають самостійно ферментувати галактозу, при цьому виділяється комплекс газів – водень, метан і вуглекислий газ, які призводять до численних розладів травлення. Ці продукти бродіння в поєднанні з самими вуглеводами підвищують осмотичний тиск у просвіті травної трубки, провокуючи пропотівання води та електролітів через стінку кишечника і розвиток масивної діареї з подальшим зневодненням.

Порушення злагодженої роботи шлунково-кишкової системи також порушує перебіг всіх процесів розщеплення поживних речовин (інших вуглеводів, білків і жирів), знижує інтенсивність всмоктування вітамінів та інших біологічно активних речовин. На тлі патологічних процесів розвивається виснаження організму.

Особам з непереносимістю лактози, вираженої незначно, дозволяється вживати окремі молочні продукти, що пройшли процес бродіння ( кефір , сир, йогурти , сир), так як в них лактоза розщеплюється до молочної кислоти та вуглекислого газу.

Таким чином, до 70% населення планети страждають непереносимістю лактози, при цьому в Росії цей показник дорівнює приблизно 11-25%. Дана патологія передбачає виключення з раціону молока і (в окремих випадках) продуктів молочнокислого бродіння .

6 аргументів» проти " вживання молочних продуктів

Нижче розглянуті основні мінуси вживання молока, засновані на наукових доказах.

1. Підвищує ризик розвитку раку простати

За даними Норвезьких вчених, високе споживання молочних продуктів підвищує ризик появи раку передміхурової залози (простати).

В основі патогенезу лежить підвищення інсулін-подібного фактора росту 1, який завжди підвищується в сироватці крові на тлі вживання молока і молочних продуктів. До таких невтішних результатів прийшли китайські вчені .

За твердженням італійських вчених , інсуліноподібний фактор росту 1 посилює розвиток пухлини, значно підвищує виживаність злоякісних клітин в умовах імунної агресії. Дане активна речовина активно циркулює в крові (після споживання молока) і може викликати або прискорити зростання будь-якого злоякісного процесу. Отже, хоча на даний момент доведено лише збільшення ризику розвитку раку представницької залози, виключати підвищений ризик щодо інших органів не можна.

Однак, слід зазначити, що прийом молока може сприяти профілактиці колоректального раку. Про це ми поговоримо нижче в розділі про позитивні сторони молока.

за даними досліджень, вживання молока підвищує ризик розвитку раку простати, але при цьому знижує ризик колоректального раку.

2. Можливо прискорює старіння

дослідження на мишах демонструють , що амінокислоти, що містяться в молоці, підвищують активність особливого сигнального білка &8212; mTORC1, який активує синтез білкових компонентів в клітинах (переважно в м'язовій тканині).

В результаті накопичується великий обсяг протеїнів, а старі білкові фракції не встигають утилізуватися.

На даному тлі настає зниження тривалості існування клітинних одиниць, зростає швидкість апоптозу &8212; природної запрограмованої загибелі клітин.

таким чином, за результатами експериментів на мишах, молоко знижує тривалість їх життя за рахунок прискорення старіння організму. Подібних досліджень на людях не проводилося.

3. Погіршує стан шкіри

дослідження демонструють , що вживання великої кількості знежиреного молока в підлітковому віці підвищує ризик формування акне.

Використання в раціоні молочних продуктів з низьким вмістом жиру також провокує розвиток інфекційно-запальних захворювань шкіри і підшкірно-жирової клітковини за рахунок пригнічення місцевих факторів імунітету і зміни гормонального фону на рівні організму (в молоці міститься багато естрогенів).

Відзначається негативний вплив молока на перебіг і прогноз екземи.

Наукові праці також вказують , що молоко здатне підвищити частоту народження шкірних алергічних патологій.

Молоко здатне погіршити здоров'я шкірних покривів, привести до косметичних дефектів.

4. Містить багато жіночих статевих гормонів

У молоці міститься маса жіночих статевих гормонів. Близько 90% з них припадає на естрон, за даними фахівців з Нової Зеландії .

Японські дослідження виявили, що прийом коров'ячого молока підвищує концентрацію естрону і прогестерону в сироватці крові у чоловіків, одночасно пригнічуючи виділення тестостерону, що може бути шкідливо для чоловічого здоров'я.

Це також може негативно впливати на статевий розвиток у підлітковому віці.

Молоко містить багато жіночих статевих гормонів, що здатне чинити негативний вплив на обличчя чоловічої статі по дорослому і підлітковому віці.

5. Може викликати алергічні реакції

У багатьох людей (до 3-5% населення) зустрічаються різні алергічні реакції на молоко і молочні продукти.

Алергія найчастіше розвивається у відповідь на контакт з білком казеїном, рідше &8212; лактозою.

Алергопатології можуть мати будь-який характер:

  • Анафілактичний шок;
  • Ангіоневротичний набряк (набряк Квінке);
  • Ізольований свербіж шкіри;
  • Кропив'янка;
  • Атопічний дерматит.
Молоко – вкрай алергенний продукт через високий вміст тваринних білків.

6. За деякими даними, може підвищувати частоту переломів кісток

Незважаючи на те, що молоко містить масу цінних макроелементів, що сприяють підвищення міцності кісток і в цілому вважається корисним для опорно-рухового апарату, існують дослідження, які виявили і негативну динаміку.

Вчені зі Швеції виявили, що часте споживання молока серед жінок пов'язане з більш високою частотою переломів. Негативний вплив на кісткову тканину вчені пов'язують з еволюційною непристосованістю організму людини до споживання молока тварин.

Американські вчені рекомендують обмежувати споживання молока в середньому і старшому віці, а дефіцит цінних вітамінів і мінералів відновлювати за допомогою овочів і фруктів.

є дані, що молоко може підвищити ризик переломів кісток.

5 аргументів «За»

Молоко вважається одним з найбільш корисних продуктів через наявність у складі великого комплексу цінних незамінних амінокислот, вітамінів, макро - і мікроелементів.

Основні переваги вживання наступні:

  1. Зміцнення кісток і зубів. молочні продукти багаті кальцієм, магнієм, фосфором, а також незамінними «структурними білками». Саме дані речовини забезпечують нормалізацію мінерального обміну і підтримання щільності кісткової тканини, що особливо важливо для людей в літньому віці. доведено , що дефіцит молока і молочних продуктів призводить до раннього розвитку остеопорозу (зниження щільності кісткової тканини), що в кілька разів підвищує ризик розвитку переломів. Дане захворювання зустрічається, згідно з науковими даними , у кожної 3-ї жінки і кожного 12-го чоловіка після 50-річного віку. Вживання 200-400 мл молока на добу здатне запобігти розвитку даного стану. Важливо також зазначити, що за даними бразильських вчених , діти, в раціоні яких молоку відводиться незначна роль, частіше страждають каріозним ураженням зубів.
  2. Підтримка адекватної маси тіла. Молоко, за даними вчених , навіть зважаючи на вміст великої кількості жирів, не призводить до ожиріння, а, навпаки, сприяє схудненню. Подібна тенденція пов'язана з безліччю механізмів: швидкий розвиток почуття ситості через зміни гормонального фону, активація ферментів підшлункової залози, обволікання шлунка і підвищення аферентної імпульсації в «центри ситості» головного мозку. Також молоко багатий лінолевої кислотою, яка перешкоджає створенню жирових депо в організмі і активує процеси ліполізу. Тому думка від тому, що під час схудненні не можна їсти молочні продукти, є міфом.
  3. Профілактика колоректального раку. наукові дослідження відзначають ефективність молока в профілактиці колоректального раку – злоякісного переродження клітин товстого кишечника і прямої кишки. Споживання молочних продуктів здатне знизити ризик розвитку патології, згідно з дослідженнями , на 10%. Провідна роль в пригніченні проліферації злоякісних клітин відводиться антиоксидантним компонентам, а також кальцію і вітаміну D.
  4. Зниження ризику серцево-судинної смертності. Молоко комплексно впливає на всі компоненти метаболічного синдрому: знижує масу тіла (за рахунок жирової тканини), нормалізує обмін холестерину і його фракцій, глюкози, інсуліну. наукові роботи показують , що споживання молока обернено пропорційно пов'язане з частотою розвитку патологій кардіологічного профілю.
  5. Профілактика цукрового діабету. Активні компоненти молока здатні втручатися в глюкозо-інсуліновий обмін: підвищують чутливість інсулінових рецепторів, розташованих на оболонках клітин м'язової і жирової тканини.

Зміст найбільш цінних речовин в молоці представлено в таблиці.

Компонент обсяг в 100 г. молока відсоток від рекомендованої фахівцями добової норми
кальцій 113 мг 11 %
фолати 5 мкг 1 %
магній 9,83 мг 3 %
Фосфор 84 мг 10 %
калій 131 мг 4 %
Вітамін А 46 мкг 6 %
Вітамін В12 0,45 мкг 7 %
Цинк 0,36 мг 5 %
тваринний білок 3 г 6 %
Молоко має вагому наукову базу доведених позитивних властивостей по відношенню до організму людини.

Топ-4 альтернативи

Зважаючи на різні причини (непереносимість лактози, ідеологічні переконання і т.п.), деякі люди відмовляються від споживання молока тварин. В наслідки відмови від молока читайте в окремій статті.

Нижче розглянуті найоптимальніші варіанти молока не тваринного походження:

  1. Соєва. соєве молоко містить багато цінного білка, здатного задовольнити практично всі потреби організму (проте амінокислотний склад більш мізерний). Також воно є важливим джерелом калію. При цьому соєве молоко, як і звичайне, багате естрогенами, які знижують рівень тестостерону в організмі чоловіків і індукують формування вторинних статевих ознак.
  2. Мигдальне. являє собою дрібно подрібнений мигдаль, змішаний з дистильованою водою. Продукт піддається декільком етапам фільтрації з метою видалення всіх твердих зважених компонентів. Містить приблизно в 2 рази більше білка в порівнянні з коров'ячим або соєвим молоком, має приємний смак і аромат. Напій низькокалорійний (близько 17-21 калорій на 100 г.), не містить насичених жирів. Єдиним мінусом є наявність емульгаторів (карагенан), які додаються для поліпшення текстури і підвищення тривалості зберігання.
  3. Конопляне. виготовляється шляхом змішування насіння з водою. Має землисто-горіховий забарвлення і насичений смак. Не містить речовин, здатних впливати на психіку, вкрай рідко викликає алергічні реакції. Вчені відзначають високу концентрацію в напої омега-3-жирних кислот.
  4. Рис. виробляється при змішуванні вареного рису, коричневого рисового сиропу та крохмалю, а також води. Вважається безпечним продуктом харчування, не здатним викликати сенсибілізацію імунної системи. Продукт багатий білками і вітаміном D.
продукти секреції молочних залоз ссавців можна замінити напоями не тваринного походження.

Висновок

Таким чином, молоко не можна вважати повністю безпечним і безумовно корисним продуктом. Існують сотні досліджень, які довели як позитивний, так і негативний вплив продукту на організм людини.

Людям з непереносимістю лактози молочні продукти можуть нашкодити з набагато більшою ймовірністю.

В даний час активно ведуться експерименти і розробляються варіанти повноцінного заміщення молока іншими складовими раціону.