Чим корисне молоко організму дорослої людини-7 наукових фактів

Молоко тварин вживається людьми вже протягом тисяч років.

Останнім часом сильно почастішали дебати про користь молока і молочних продуктів взагалі. Мовляв, молоко потрібно тільки дітям, а пити його дорослій людині &8212; неприродно, і навіть може завдати шкоди здоров'ю.

Проте, молоко піддавалося численним дослідженням, згідно з якими, воно має безліч достовірних корисних властивостей, в тому числі і для дорослих.

А міф про його шкоду пов'язаний з тим, що в середньому, кожен четвертий житель планети має певний ступінь непереносимості лактози. Ось саме цим людям і слід обмежити або повністю виключити продукт з раціону.

Молоко відрізняється високим вмістом кальцію і вітамінів. За даними різних досліджень (посилання на них будуть далі в статті), продукт сприяє зміцненню кісткової тканини, підтримці здоров'я ротової порожнини. Також молоко знижує частоту розвитку онкологічних і серцево-судинних захворювань, насичує організм безліччю незамінних амінокислот.

Потреба в складових компонентах молока значно збільшена у дітей і людей в літньому віці.

7 доведених властивостей

Основні корисні властивості молока обумовлені вмістом великого спектру цінних поживних речовин: білки (в тому числі незамінні амінокислоти), жири, кальцій, фосфор, магній, калій, селен, вітаміни (D, В2, В12, а).

Нижче розглянуті 7 доведених фактів про користь молока для організму людини.

1. Насичує організм білком

1 склянка молока (200 мл) містить майже 7 грамів білка. Молочний білок містить безліч цінних амінокислот, які використовуються організмом в якості «будівельного матеріалу».

Згідно з дослідженнями, білки необхідні для росту і розмноження всіх клітин, регуляції діяльності імунної системи, підвищення стійкості організму до різних інфекційних агентів вірусної або бактеріальної етіології.

Вчені стверджують, що білок особливо важливий в період інтенсивних фізичних або розумових навантажень . Також він необхідний спортсменам для збільшення м'язової маси.

Молоко містить два основних типи протеїнів: казеїн (70-80%) і сироватковий білок (20-30%). Обидва відносяться до класу високоякісних. До складу сироваткового білка входять такі незамінні амінокислоти (їх організм не може синтезувати самостійно):

  • Валін;
  • Лейцин;
  • Ізолейцин.

При їх нестачі в організмі розвивається значний комплекс порушень: від хронічної втоми і зниження імунітету до серйозного дистрофічного ураження внутрішніх органів.

Молоко – багате джерело природного високоякісного білка, який необхідний всім клітинам організму людини.

2. Підтримує здоров'я опорно-рухової системи

Вживання коров'ячого або козячого молока здавна пов'язують з здоров'я кісток .

Молоко містить кальцій, калій, фосфор, вітамін К2, а також багато білка. Саме дані компоненти забезпечують нормалізацію мінерального обміну в кістковій тканині, знижують ризик розвитку остеопорозу і переломів.

Подібна особливість вкрай важлива для чоловіків і жінок після 50 років через прогресуючих інволютивних змін опорно-рухового апарату.

У молоці також міститься вітамін D і магній – елементи, що підвищують біологічну доступність кальцію в кишечнику. Отже, при різних захворюваннях кісткової системи рекомендується приймати препарати кальцію саме з молочними продуктами.

Італійські вчені довели, що низький рівень споживання молока і молочних продуктів безпосередньо пов'язаний з розвитком остеопорозу, а також ряду серцево-судинних захворювань (артеріальної гіпертензії).

Подібні результати описують польські вчені . Дослідники також стверджують, що така проблема, як остеопороз, зачіпає близько 30% жінок і 8% чоловіків у віці старше 50 років. Даній групі осіб рекомендується приймати молоко на постійній основі (1-2 склянки на добу).

Молоко, на увазі зміцнення кісткової тканини і високого вмісту кальцію, благотворно впливає на тонус і обмін речовин в скелетних м'язах. М'язова тканина працює більш активно, в процесі скорочення зміцнюються тканини зв'язок і сухожиль .

таким чином, молоко сприяє підтримці здоров'я всієї опорно-рухової системи, істотно знижує ризик розвитку остеопорозу і переломів, особливо у осіб старших вікових груп.

3. Допомагає нормалізувати масу тіла

Згідно з останніми даними, регулярний прийом молока і низькокалорійних молочних продуктів знижує ризик розвитку ожиріння і сприяє схудненню.

Одне з великих наукових досліджень виявило, що вживання молока забезпечує надійну профілактику ожиріння (при початково нормальній масі тіла) у осіб середнього та похилого віку.

Важливо зазначити, що навіть високий вміст жиру в напої не має негативного впливу на обмін ліпідів в організмі людини.

За інформацією австралійських вчених, споживання молока сприяє швидкому насиченню шлунка і розвитку почуття ситості.

Напій прискорює секрецію травних соків підшлункової залози, що покращує процеси травлення і значно підвищує енергетичну цінність поступаемой в організм їжі. Молоко можна вживати вранці на сніданок, а також на ніч.

У молоці міститься значна кількість кон'югованої лінолевої кислоти яка, за даними дослідницьких робіт , здатна підвищувати швидкість розщеплення адипоцитів для різних енергетичних потреб організму і блокувати відкладення нових порцій жиру.

додавання цільного молока в раціон запобігає розвитку ожиріння, сприяє «спалюванню» зайвих відкладень жирової тканини.

4. Знижує ризик розвитку онкологічних захворювань

Останнім часом широке поширення набув колоректальний рак – злоякісна пухлина товстої і (або) прямої кишки. У Росії щороку реєструється близько 50 000 нових випадків захворювання. За статистичними даними, патологія залишається нерозпізнаною до кінця життя в 30-40% випадків.

Наукові дослідження демонструють, що прийом цільного козячого або коров'ячого молока значно знижує ризик розвитку колоректального раку.

Наприклад, вчені з Великобританії стверджують , що споживання молока, а також ряду інших молочних продуктів (за винятком сиру), призводить до зниження ризику розвитку колоректального раку на 7,5 – 10%.

При цьому основну роль відіграють не тільки антиоксидантні речовини, але і кальцій. на думку вчених , прийом кальцію не тільки знижує частоту появи злоякісної пухлини, але і істотно знижує ймовірність розвитку рецидивів.

Крім описаних речовин до складу молока входить вітамін D. згідно з дослідженнями, проведеними у Франції , частота колоректального раку обернено пропорційна концентрації вітаміну D у плазмі крові.

Молочні жири, за інформацією австралійських вчених , містять ряд антиканцерогенних компонентів (ефірні ліпіди, Масляна і лінолева кислоти, сфінгомієлін), які блокують злоякісне поділ клітин. Дослідження, проведені» в пробірці", демонструють, що описані речовини блокують проліферацію злоякісних клітин, викликають апоптоз, запобігають появі паранеопластичних процесів в організмі.

регулярне вживання молока знижує частоту розвитку захворювань онкологічного профілю і підвищує тривалість життя пацієнта при наявності раку в анамнезі.

5. Підтримує здоров'я серцево-судинної системи

Як вже було сказано, молоко зміцнює клітини м'язової тканини і сприяє зниженню обсягу жирової тканини в організмі. Подібні властивості зменшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Згідно з даними наукових досліджень, споживання молока обернено пов'язане із загальним ризиком появи захворювань кардіологічного профілю, проте не впливає на загальну смертність і тривалість життя.

Важливо відзначити, що напій сприяє підвищенню концентрації ліпопротеїдів з високим (корисні) і низьким (шкідливі) питомою вагою, знижує загальний холестерин (за рахунок пригнічення утворення триацилгліцеридів). Описані впливу є предметом множинних наукових суперечок, але скоріше позитивно впливають на організм людини, ніж негативно.

Молоко знижує частоту захворювань кардіологічного профілю, але не впливає на смертність від них і тривалість життя.

6. Сприяє профілактиці цукрового діабету II типу

Молочні продукти (за рахунок активації ліполізу) підвищують чутливість інсулінових рецепторів, розташованих на поверхні клітин жирової і м'язової тканини, а також нормалізують обмін глюкози та інсуліну.

Працівники Університету Сучжоу (Китай) стверджують, що щоденне додавання молока з низьким вмістом жиру в раціон забезпечує надійну профілактику цукрового діабету II типу.

Молоко знижує ризик появи цукрового діабету II типу та інших порушень обміну глюкози в організмі (гіперглікемія натще, порушення толерантності до глюкози).

7. Зміцнює зуби

Молоко – один з головних джерел кальцію і фосфору для організму людини. До 99% кальцію депонується в кістковій тканині і емалі зубів.

Зарубіжні дослідження виявили, що у дітей, в дієті яких відсутнє молоко (з різних причин), частіше зустрічається карієс, вище ризик передчасного випадання зубів і більш слабкі ясна.

вживання молока – один із способів зміцнення зубів і ясен, загального підтримки здоров'я порожнини рота.

Типи обробки та різниця між ними

Сучасна промисловість розробила і успішно застосовує безліч способів обробки молока. Для продовження його терміну придатності застосовують температурну обробку.

Однак така температурна обробка знищує всю бактеріальну флору, в тому числі і корисну для людини.

Нижче ми обговоримо найпопулярніші методи обробки молока, а також розповімо, як той чи інший метод відбивається на корисні властивості продукту.

  1. Пастеризація. буває двох видів: низькотемпературна (нагрівання до 76 градусів) і високотемпературна (від 77 до 100 градусів). У подібних рамках зберігається значна частина корисних речовин, гинуть практично всі мікроорганізми (за винятком спор). Даний продукт, навіть в герметичній упаковці, зберігається кілька днів.
  2. Стерилізація. стерилізація схожа на звичайне кип'ятіння і являє собою вплив високих температур (100-110 градусів) протягом 20-30 хвилин. Подібне молоко абсолютно стерильно, концентрація вітамінів та інших корисних речовин скорочується приблизно в 3 рази, зате збільшується тривалість зберігання.
  3. Ультрапастеризація. при даному методі молоко витримується протягом декількох секунд при температурі близько 140 градусів. Даного проміжку часу достатньо для загибелі всіх живих культур бактерій і грибів. Ультрапастеризоване молоко має більшу користь у порівнянні зі стерилізованим.
  4. Охолодження. при температурі від 25 до 37 градусів бактеріальна флора активно переробляє вуглеводи, які містяться в молоці, що негативно відбивається на смаку напою. Охолодження продукту гальмує життєдіяльність мікроорганізмів, блокує роботу ферментів в їх клітинах, що призводить до поліпшення органолептичних властивостей напою. Даний метод найбільш поширений в побуті і практично ніяк не впливає на властивості продукту.
  5. Заморожування . Молоко зазвичай занурюється в середовище з температурою повітря -15 градусів. В таких умовах продукт залишається придатним до використання протягом 1-1,5 років, проте цінні жири і вітаміни руйнуються.

Також, в процесі промислової обробки, молоко піддається нормалізації – зменшення концентрації жиру шляхом відділення вершків, або знежирення – практично повного видалення вершків з цільного молока.

Знежирене молоко рекомендовано для осіб, які страждають ожирінням і мають високий ризик розвитку серцево-судинних ускладнень. Іншим же людям слід віддавати перевагу цілісному (повножирному) молоку.

Окремо слід виділити згущене молоко – концентроване молоко з цукром, яке позбавлене практично всіх позитивних якостей звичайного молока, але робить істотну шкоду через високий вміст доданого цукру.

таким чином, різні методи температурної обробки молока сприяють збільшенню термінів зберігання, проте знищують важливі для організму людини біологічно активні речовини. Найбільш корисним є сире домашнє молоко (тільки в тому випадку, якщо ви впевнені в його походження). З магазинного молока в пакетах слід віддавати перевагу пастеризованому.

Кілька слів про непереносимість лактози

Як би позитивно не впливало молоко на більшість людей, його не можна вживати окремим категоріям осіб.

Найчастішим протипоказанням є непереносимість лактози - патологічний синдром, при якому в організмі виробляється недостатня кількість лактази – ферменту, що забезпечує розщеплення і засвоєння лактози.

Поширеність патології надзвичайно висока. В середньому, кожен четвертий житель планети відчуває дефіцит лактази. В окремих регіонах земної кулі (Китай, Південна Африка, Південна Америка) частота народження патологічного стану досягає 80-100%.

Розвиток непереносимості має (переважно) генетичний характер і успадковується з покоління в покоління. Рідше зустрічається на тлі різних гострих або хронічних атрофічних уражень дванадцятипалої кишки, а також після оперативного видалення органу.

Якщо особа, яка страждає непереносимістю лактози, вживає молоко, можливий розвиток таких симптомів:

  • Порушення стільця( частіше-діарея, рідше-запор);
  • Метеоризм;
  • Нудота і блювота;
  • Зневоднення;
  • Гіпотрофія (якщо стан довго залишається непоміченим).

З метою корекції патологічного стану рекомендується додавання в раціон продуктів молочнокислого бродіння :

Все більшого поширення набувають спеціальні молочні продукти, які взагалі не містять лактози . Також ведуться дослідження щодо окремого прийому ферменту лактази у вигляді таблеток.

Висновок

Таким чином, молоко – вкрай корисний напій для більшості людей, що містить безліч цінних вітамінів, макро - і мікроелементів. Його регулярне вживання (мінімум по 1 склянці щодня) нормалізує роботу травної та ендокринної систем, підтримує мінеральну міцність кісток і зубів, істотно знижує ймовірність розвитку захворювань кардіологічного та онкологічного профілів.

Однак людям з непереносимістю лактози слід обмежити або зовсім виключити молоко з раціону.