8 фактів про користь кисломолочних продуктів для організму людини + можливу шкоду
Кисломолочні продукти – це продукти, які виробляються шляхом сквашування молока під дією молочнокислих, оцтовокислих бактерій і (або) дріжджів.
Такі продукти володіють великим набором корисних властивостей для організму людини: від нормалізації процесів травлення до зниження смертності від серцево-судинних відхилень.
У цій статті ми проаналізували доступні дослідження щодо користі кисломолочних продуктів і їх можливої шкоди.
Зміст
Види кисломолочної продукції
Існує кілька підходів до систематизації кисломолочних продуктів. Найпоширенішою є класифікація за типом бродіння:
- Продукти молочнокислого бродіння. бактерії розщеплюють молочний цукор з утворенням молочної кислоти, казеїн випадає у вигляді пластівців. Засвоєння подібних речовин, при порівнянні з молоком , значно вище. До цієї групи відносять: сир, сметану, йогурт, ряжанку, кисле молоко, катик, айран, сніжок.
- Продукти змішаного бродіння. поряд з молочною кислотою утворюється вуглекислий газ, спирт і ряд летких кислот, які також забезпечують хороше засвоєння всіх поживних речовин. Продуктами даної категорії є: кефір, кумис, шубат.
8 доведених корисних властивостей
Продукти ферментації молока містять цінні амінокислоти (валін, аргінін, лізин і т.п.), насичені жирні кислоти, молочнокислі бактерії і дріжджі, вітаміни (А, В2, В12, В6, В8, D, РР), мікро - і макроелементи (кальцій, магній, фосфор, натрій, калій, мідь, селен, цинк). Саме цей склад і забезпечує весь спектр корисних ефектів.
Розглянемо докладніше 8 лікувальних властивостей кисломолочних продуктів, підтверджених науково.
1. Нормалізація роботи травної системи
Всі кисломолочні продукти багаті пробіотиками - живими культурами бактерій, які пригнічують ріст патогенних і умовно-патогенних представників мікрофлори кишечника, нормалізують розщеплення і всмоктування поживних речовин, забезпечують адекватну роботу гладкої мускулатури.
Згідно з науковими уявленнями, лідером за якісним і кількісним складом мікроорганізмів є кефір .
На думку італійських вчених, порушення співвідношення різних мікроорганізмів в кишечнику (дисбактеріоз) – вкрай небезпечне захворювання, здатне привести до великого спектру ускладнень: від порушення травлення і розвитку кишкових інфекцій до гіпертонічної хвороби або цукрового діабету.
Канадські вчені виявили, що пробіотики можуть застосовуватися для лікування некротичного ентероколіту, усувати ряд диспепсичних розладів (діарея, метеоризм).
Продукти з пробіотиками також ефективні в цілях лікування дисбактеріозу кишечника, викликаного тривалим прийомом антибактеріальних медикаментозних засобів.
Такі продукти, як ряжанка або кисле молоко , за рахунок наявності в них термофільного стрептокока, можуть використовуватися для терапії синдрому роздратованого кишечника. Вони знижують тривалість і тяжкість перебігу захворювання, сприяють швидкому настанню ремісії.
Кисломолочні продукти ефективні при непереносимості лактози – стану, при якому лактоза не розщеплюється через дефіцит власного ферменту – лактази. Однак подібний варіант лікування може застосовуватися тільки при легкому ступені вираженості відхилення.
Згідно з дослідженнями , використання ферментованих молочних продуктів (наприклад, йогурту ) знижує ризик розвитку аутоімунних та інфекційно-запальних захворювань кишечника вірусної або бактеріальної етіології.
2. Антибактеріальну дію
згідно з науковими даними , лактобактерії ефективно знищують збудників сальмонельозу, дизентерії, кишкову паличку і хелікобактер пілорі.
Багато пробіотичні продукти мають противірусну активність на рівні всього організму. В результаті забезпечується профілактика таких патологій, як гострі кишкові інфекції, а також респіраторні захворювання верхніх відділів дихальної системи, що особливо актуально взимку.
Бразильські вчені встановили, що кефір та йогурт прискорюють регенерацію пошкоджених ділянок шкіри за рахунок пригнічення росту бактеріальної флори і прискорення проліферації сполучної тканини.
3. Зниження ризику розвитку онкологічних захворювань
Кисломолочні напої здатні запобігати появі ракових патологій.
Вчені з Японії виявили, що пробіотики блокують злоякісну проліферацію ракових клітин. На тлі вживання відзначається зворотний розвиток пухлинних процесів.
За даними китайських експериментів, кефір в 65% випадків блокує ріст пухлин у гризунів, підвищує активність синтезу і секреції імуноглобулінів, індукує макрофаги, які забезпечують захоплення і знищення злоякісних клітин.
Пробіотики, за інформацією зарубіжних досліджень , знижують ризик розвитку раку шлунка, товстої кишки і молочних залоз.
4. Підвищення міцності кісток
Всі кисломолочні продукти є цінними джерелами вітамінів (D, К2) і макроелементів (кальцій, магній, фосфор), які відповідають за обмін речовин в кістковій тканині.
Молоко - один з головних постачальників цінних амінокислот – «будівельних блоків» кісток.
Експерименти на гризунах показують, що додавання вітаміну К2 в раціон знижує ризик переломів на 81%.
Вживання молочних продуктів не тільки дає організму багато кальцію, але і підвищує його засвоєння. В результаті біологічна доступність макроелемента вище, що вкрай корисно для зростаючого організму дітей і підлітків.
Британські дослідження виявили, що систематичне вживання йогурту сприяє профілактиці остеопорозу за рахунок зниження вимивання кальцію з кісток, що особливо важливо для літніх жінок і чоловіків.
У науковому університеті Брюсселя радять щодня вживати 3 порції кисломолочних продуктів, щоб підтримувати щільність кісткової тканини і максимально знизити ризик переломів. Можливі наступні комбінації:
- 200 мл молока, 125 г йогурту, 35 г твердого сиру;
- 3 порції йогурту по 125 г.
5. Підтримання імунітету
Імунна система – вкрай складний механізм, який в будь-який момент може дати збій і привести до появи інфекційно-запальних, аутоімунних або алергічних захворювань, що значно погіршить якість життя.
Пробіотики, згідно з даними вчених , знижують вироблення прозапальних цитокінів, нормалізують роботу бар'єрних тканин, а також зменшують секрецію еозинофілів, що обумовлюють загострення алергічних патологій.
Корейські дослідники рекомендують вживати продукти ферментації молока для профілактики розвитку бронхіальної астми та попередження нападів.
Пробіотики підвищують проліферацію клітин Т-ланки імунної системи, запобігають маніфестацію таких небезпечних захворювань, як атопічний дерматит, харчова алергія, неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона.
6. Зниження ризику серцево-судинної смертності
За даними американських вчених, будь-які кисломолочні продукти знижують ризик розвитку захворювань з боку судин і серця .
Йогурт, згідно з науковими уявленнями , нормалізує обмін холестерину в організмі, перешкоджає відкладенню холестеринових бляшок в стінках судин.
Доведено , що кисломолочні компоненти знижують артеріальний тиск у осіб, що мають тенденцію до його підвищення. Речовини переважно впливають на систолічний компонент.
Дослідження підтверджують ( разів , два ), що систематичне вживання ряжанки і кефіру знижує частоту розвитку цукрового діабету II типу, підвищує чутливість інсулінових рецепторів на клітинах м'язової і жирової тканини і знижує рівень цукру в крові.
Важливу роль в обміні глюкози і холестерину грає магній. доведено , що магній впливає на клітини Лангерганса острівця апарату підшлункової залози і на інсулінові рецепторні комплекси.
Пробіотичні компоненти також сприяють зниженню маси тіла , що важливо для серцево-судинної системи.
Останні дослідження демонструють, що кисломолочні речовини можуть застосовуватися для лікування всіх компонентів метаболічного синдрому, вивчення якого останнім часом набирає все більшої популярності. Складовими елементами метаболічного синдрому є такі взаємопов'язані захворювання: гіпертонія, подагра, ожиріння, цукровий діабет II типу та інші порушення обміну глюкози та інсуліну, дисліпідемія і атеросклероз.
7. Нормалізація роботи нервової системи
на думку вчених із США , використання пробіотиків в раціоні сприятливо позначається на роботі окремих ділянок головного мозку.
В результаті спостерігається поліпшення настрою , підвищення активності емоційної сфери.
Також доведено , що кисломолочні продукти підвищують переносимість негативних психоемоційних факторів, пригнічують явища тривоги і стрес .
Пробіотики, за рахунок поліпшення нейроциркуляції, відкладають клінічну маніфестацію дегенеративних захворювань головного мозку (хвороба Піка, Альцгеймера).
8. Збільшення тривалості життя
Вчені Інституту молочної науки і технологій (Японія) виявили, що пробіотики здатні усувати хронічне запалення в стінках товстого кишечника.
Даний процес безпосередньо пов'язаний з укороченням теломер (пряма причина процесів старіння) і утворенням генетичних дефектів в процесі поділу клітин.
Отже, кисломолочні продукти здатні уповільнювати старіння організму.
Потенційна шкода та протипоказання
Кисломолочні продукти, незважаючи на величезний спектр позитивних ефектів, в окремих ситуаціях можуть принести не тільки користь, але і шкоду здоров'ю людини.
До числа побічних ефектів і протипоказань відносяться:
- Алергічні реакції. зустрічаються при чутливості організму до окремих складових елементів кисломолочних продуктів. Алергія може проявлятися по-різному: ангіоневротичний набряк, анафілактичний шок, кропив'янка, ізольований свербіж шкіри і т. п.
- Подразнення слизових оболонок шлунка. спостерігається тільки при споживанні продуктів змішаного бродіння (кефір). Етиловий спирт, при наявності недостатності секреції шлункового соку або при активному запаленні, чинить негативний вплив на слизову оболонку шлунка.
- Непереносимість лактози. багато молочних продуктів містять лактозу. При тяжкому ступені тяжкості даного стану можливо появи безлічі розладів травлення: болі в животі, здуття, діарея. Однак, якщо вироблення лактази в організмі ще присутній, пробіотики допомагають коригувати патологію.
- Сепсис. не можна вживати кисломолочні продукти при наявності відкритих ранових дефектів (ерозивний гастрит, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, неспецифічний виразковий коліт тяжкого ступеня тяжкості). У поєднанні зі зниженням імунітету (при тривалому лікуванні глюкокортикостероїдами або антибіотиками, на тлі ВІЛ-інфекції) це може привести до проникнення мікроорганізмів в системний кровотік і викликати ряд септичних ускладнень.
Висновок
Таким чином, кисломолочні продукти – вкрай корисні для здоров'я, що підтверджено численними дослідженнями. На думку вчених, регулярне і розумне споживання (з урахуванням протипоказань) не тільки покращує функціонування багатьох систем організму людини, але навіть продовжує життя.