Чи Правда, що пробіотики допомагають схуднути-4 наукові факти
Пробіотики-це живі культури бактерій або містять їх продукти, які здатні не тільки нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту за допомогою відновлення мікрофлори, але і сприятливо впливають на всі види обміну речовин в організмі.
Згідно з останніми науковими даними, пробіотики сприяють зниженню маси тіла і підтримці ваги в межах нормативних значень.
Наприклад, експерименти на щурах виявили зниження брижового ожиріння на 23%, зменшення обсягу адипоцитів (клітин жирової тканини) на 28%.
Схожі результати були отримані в ході проведення досліджень на людях . Японські вчені давали особам, які мають високу масу тіла (ожиріння і предожіреніе), пробіотики протягом 12 тижнів. Було зафіксовано, що кількість жирової тканини в черевній порожнині зменшилася на 4,6%, маса тіла – на 1,5%, окружність талії і стегон – на 1,8% і 1,5% відповідно. Також відзначено підвищення концентрації в плазмі крові лептину-особливого гормонального речовини, що пригнічує апетит.
Механізми, за допомогою яких пробіотики зменшують відкладення жиру, до кінця не вивчені і припускають участь безлічі факторів.
Нижче ми подібно розібрали 4 основних механізму, завдяки яким пробіотики сприяють схудненню.
1. Пробіотики знижують всмоктування жирів
згідно з науковими даними , пробіотики пригнічують активність ферменту ліпази, який відповідає за розщеплення і засвоєння жирів.
В результаті значна частина жиру, що надходить з їжею, видаляється з організму разом з каловими масами.
Польські вчені рекомендують включати пробіотики в схему лікування хворих з ожирінням. Ефективність додавання пробіотичних продуктів доведена в ході безлічі наукових досліджень.
2. Сприяють зниженню апетиту
Корисні бактерії підвищують відчуття ситості в організмі при прийомі незначних порцій їжі.
Дія, на думку американських вчених , пов'язаний з прискоренням вивільнення глюкагоноподібного пептиду-1. Зростання вмісту даного біологічно активної речовини сприяє "спалюванню" зайвих жирових відкладень.
Ряд досліджень пов'язують зниження апетиту з впливом на вегетативні ядра нервової системи, що ще більше доводить позитивний потенціал використання пробіотиків для терапії та профілактики розвитку ожиріння.
Крім того, доведено , що систематичне включення пробіотичних продуктів в раціон підвищує вміст лептину в плазмі крові, який, за допомогою стимуляції специфічних структур гіпоталамуса, пригнічує відчуття голоду, а також уповільнює утворення нових адипоцитів і проліферацію судин, що забезпечують їх киснем і поживними речовинами.
Вчені зі Швеції виявили підвищення вмісту гормоноподібної речовини – ANGPL4 після вживання лактобактерій. Дана речовина знижує накопичення в організмі ряду стресових факторів , що підвищують накопичення жирової тканини.
3. Профілактика метаболічного синдрому
Останнім часом пандемічне поширення набув термін "метаболічний синдром" & 8212; поняття, що об'єднує такі патології:
- Ожиріння;
- Зниження чутливості периферичних рецепторів до інсуліну і цукровий діабет II типу;
- Артеріальна гіпертензія;
- Атеросклероз;
- Подагра;
- Множинні порушення вуглеводного, ліпідного і пуринового обміну.
Всі описані відхилення пов'язані один з одним складними механізмами. Наявність одного з них є високим ризиком клінічного прояву інших компонентів синдрому.
Канадські дослідники виявили, що корисна мікрофлора сприяє підвищенню виділення жовчних кислот в просвіт кишечника, що сприятливо позначається на ліпідному обміні і зменшує атеросклеротичні накладення в стінках великих судин , а також реактивне запалення. В результаті знижується тонус симпатичних відділів нервової системи і запобігає становленню гіпертонії.
Китайські вчені підтверджують той факт, що нормалізація мікробіоценозу кишечника знижує концентрацію ліпідів і глюкози в плазмі, зменшує рівень холестерину і накопичення жирових молекул в організмі.
Важливо зазначити, що за даними вчених з США , при вживанні пробіотиків, навіть раціон з високим вмістом жирів не призводить до значного підвищення маси тіла.
4. Пригнічення запальних процесів жирової тканини
Жирові запаси організму знаходяться в стані хронічного запалення. Велику роль в ініціації даного стану грає надлишок жирних кислот, гіпоксія і гіперінсулінеміческій фон.
Бактеріальні агенти травної системи мають великий вплив на ініціацію запалення.
Токсичні речовини, що секретуються патогенною флорою, викликають підвищення продукції цитокінів (саме вони запускають запальну реакцію) і знижують чутливість периферичних рецепторів м'язової і жирової тканини до інсуліну. В результаті сповільнюється обмін речовин, знижується розпад жирової тканини. Відбувається клінічна маніфестація цукрового діабету II типу і ожиріння.
На думку вчених, вживання пробіотиків уповільнює зростання» шкідливих " бактерій в кишечнику , що знижує активність перебігу вищеописаних процесів.
Висновок
Таким чином, пробіотики, за рахунок комплексного впливу на безліч механізмів розвитку ожиріння, не тільки допомагають схуднути, але і є профілактикою великого числа захворювань, супутніх зайвій масі тіла (артеріальна гіпертензія, цукровий діабет і т.п.).