Чи Правда, що пробіотики допомагають схуднути-4 наукові факти

Пробіотики-це живі культури бактерій або містять їх продукти, які здатні не тільки нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту за допомогою відновлення мікрофлори, але і сприятливо впливають на всі види обміну речовин в організмі.

Згідно з останніми науковими даними, пробіотики сприяють зниженню маси тіла і підтримці ваги в межах нормативних значень.

Наприклад, експерименти на щурах виявили зниження брижового ожиріння на 23%, зменшення обсягу адипоцитів (клітин жирової тканини) на 28%.

Схожі результати були отримані в ході проведення досліджень на людях . Японські вчені давали особам, які мають високу масу тіла (ожиріння і предожіреніе), пробіотики протягом 12 тижнів. Було зафіксовано, що кількість жирової тканини в черевній порожнині зменшилася на 4,6%, маса тіла – на 1,5%, окружність талії і стегон – на 1,8% і 1,5% відповідно. Також відзначено підвищення концентрації в плазмі крові лептину-особливого гормонального речовини, що пригнічує апетит.

Механізми, за допомогою яких пробіотики зменшують відкладення жиру, до кінця не вивчені і припускають участь безлічі факторів.

Нижче ми подібно розібрали 4 основних механізму, завдяки яким пробіотики сприяють схудненню.

1. Пробіотики знижують всмоктування жирів

згідно з науковими даними , пробіотики пригнічують активність ферменту ліпази, який відповідає за розщеплення і засвоєння жирів.

В результаті значна частина жиру, що надходить з їжею, видаляється з організму разом з каловими масами.

Польські вчені рекомендують включати пробіотики в схему лікування хворих з ожирінням. Ефективність додавання пробіотичних продуктів доведена в ході безлічі наукових досліджень.

таким чином, пробіотики знижують всмоктування надійшли з їжею жирів, що сприятливо позначається на масі тіла.

2. Сприяють зниженню апетиту

Корисні бактерії підвищують відчуття ситості в організмі при прийомі незначних порцій їжі.

Дія, на думку американських вчених , пов'язаний з прискоренням вивільнення глюкагоноподібного пептиду-1. Зростання вмісту даного біологічно активної речовини сприяє "спалюванню" зайвих жирових відкладень.

Ряд досліджень пов'язують зниження апетиту з впливом на вегетативні ядра нервової системи, що ще більше доводить позитивний потенціал використання пробіотиків для терапії та профілактики розвитку ожиріння.

Крім того, доведено , що систематичне включення пробіотичних продуктів в раціон підвищує вміст лептину в плазмі крові, який, за допомогою стимуляції специфічних структур гіпоталамуса, пригнічує відчуття голоду, а також уповільнює утворення нових адипоцитів і проліферацію судин, що забезпечують їх киснем і поживними речовинами.

Вчені зі Швеції виявили підвищення вмісту гормоноподібної речовини – ANGPL4 після вживання лактобактерій. Дана речовина знижує накопичення в організмі ряду стресових факторів , що підвищують накопичення жирової тканини.

Пробіотики впливають на секрецію ряду гормонів, відповідальних за відчуття ситості і обмін жирової тканини, полегшуючи процес схуднення.

3. Профілактика метаболічного синдрому

Останнім часом пандемічне поширення набув термін "метаболічний синдром" & 8212; поняття, що об'єднує такі патології:

  • Ожиріння;
  • Зниження чутливості периферичних рецепторів до інсуліну і цукровий діабет II типу;
  • Артеріальна гіпертензія;
  • Атеросклероз;
  • Подагра;
  • Множинні порушення вуглеводного, ліпідного і пуринового обміну.

Всі описані відхилення пов'язані один з одним складними механізмами. Наявність одного з них є високим ризиком клінічного прояву інших компонентів синдрому.

Канадські дослідники виявили, що корисна мікрофлора сприяє підвищенню виділення жовчних кислот в просвіт кишечника, що сприятливо позначається на ліпідному обміні і зменшує атеросклеротичні накладення в стінках великих судин , а також реактивне запалення. В результаті знижується тонус симпатичних відділів нервової системи і запобігає становленню гіпертонії.

Китайські вчені підтверджують той факт, що нормалізація мікробіоценозу кишечника знижує концентрацію ліпідів і глюкози в плазмі, зменшує рівень холестерину і накопичення жирових молекул в організмі.

Важливо зазначити, що за даними вчених з США , при вживанні пробіотиків, навіть раціон з високим вмістом жирів не призводить до значного підвищення маси тіла.

таким чином, пробіотики сприяють профілактиці метаболічного синдрому і можуть застосовуватися для запобігання ряду вкрай небезпечних захворювань з боку ендокринної та серцево-судинної систем.

4. Пригнічення запальних процесів жирової тканини

Жирові запаси організму знаходяться в стані хронічного запалення. Велику роль в ініціації даного стану грає надлишок жирних кислот, гіпоксія і гіперінсулінеміческій фон.

Бактеріальні агенти травної системи мають великий вплив на ініціацію запалення.

Токсичні речовини, що секретуються патогенною флорою, викликають підвищення продукції цитокінів (саме вони запускають запальну реакцію) і знижують чутливість периферичних рецепторів м'язової і жирової тканини до інсуліну. В результаті сповільнюється обмін речовин, знижується розпад жирової тканини. Відбувається клінічна маніфестація цукрового діабету II типу і ожиріння.

На думку вчених, вживання пробіотиків уповільнює зростання» шкідливих " бактерій в кишечнику , що знижує активність перебігу вищеописаних процесів.

пробіотичні продукти зменшують запалення жирової тканини.

Висновок

Таким чином, пробіотики, за рахунок комплексного впливу на безліч механізмів розвитку ожиріння, не тільки допомагають схуднути, але і є профілактикою великого числа захворювань, супутніх зайвій масі тіла (артеріальна гіпертензія, цукровий діабет і т.п.).