для чого потрібно приймати пробіотики-8 фактів про їх користь для організму

Пробіотиками називаються живі культури мікроорганізмів або продукти, які їх містять.

Пробіотики (еубіотики) корисні не тільки тим, що покращують мікрофлору кишечника, вони також роблять позитивний вплив практично на всі системи організму людини.

Отримувати пробіотики можна за допомогою спеціалізованих біологічно активних добавок до їжі, лікарських препаратів, а також за допомогою продуктів харчування (йогурти, кефір, чайний гриб, квашена капуста, мариновані огірки).

Нижче ми розповімо, навіщо приймають пробіотики, для чого вони потрібні людині і опишемо 8 доведених фактів про їх вплив на організм.

1. Відновлення мікрофлори кишечника

Пробіотики є одними з корисних бактерій. доведено , що вони здатні відновлювати співвідношення між патогенною, умовно-патогенною і сприятливою флорою на користь останньої.

Розвиток дисбалансу між різними мікроорганізмами загрожує появою великого спектру патологій: диспепсичні розлади, зниження стійкості до кишкових інфекцій, алергія, а також захворювання з боку нервової, ендокринної та серцево-судинної систем.

За даними американських вчених, адекватна кількість «шкідливих» і «корисних» бактерій в кишечнику покращує перетравлення і всмоктування білків і вуглеводів за рахунок активації ферментів в просвіті травної трубки, а також підвищує швидкість дозрівання клітин імунної системи, що позитивно відбивається на опірності організму в цілому.

Нагадаємо, 8 конкретних продуктів, корисних для кишечника , ми розглянули в окремій статті.

пробіотики-це вкрай цінні культури мікроорганізмів, які дозволяють відновити баланс бактерій в кишечнику, поліпшити травлення і запобігти багатьом захворюванням.

2. Лікування та профілактика діареї

доведено , що діарея – найчастіший супутник тривалого прийому антибіотиків, які знищують корисні бактерії, приводячи до активації патогенної флори і порушення перетравлення їжі. Також діарея зустрічається при перебігу інфекційно-запальних захворювань.

В ході проведення великого дослідження (брало участь майже 12 000 чоловік) у США було виявлено, що при прийомі антибіотиків спільно з пробіотиками частота розвитку діареї у дорослих знижується на 42%, також зменшується тяжкість її перебігу.

За даними фахівців Університету Суонсі (Великобританія), пробіотики також ефективні в якості методу допоміжного лікування кишкових інфекцій, що супроводжуються діареєю. Вони сприяють зниженню тривалості порушення стільця в середньому на 25 годин.

Доведено, що систематичне вживання корисних бактерій знижує частоту виникнення діареї у мандрівників (синдром, обумовлений попаданням в організм штампів мікроорганізмів, які раніше не зустрічалися в раціоні людини) на 8%. А ризик розвитку гострої діареї, обумовленої різними причинами, знижується на 34%.

При цьому захисний ефект характерний для всіх штампів лактобактерій. Найбільш ефективними представниками бактерій є: Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei і дріжджі Saccharomyces boulardii.

Пробіотики сприяють зниженню вираженості діареї, а також запобігають її розвитку. Рекомендується вживати більше продуктів, збагачених корисними мікроорганізмами, при перебігу інфекційно-запальних захворювань кишечника, а також при далеких подорожах.

3. Нормалізація роботи травного тракту

Різні хронічні захворювання (хвороба Крона, гастрит, неспецифічний виразковий коліт, хронічний ентерит і т.п.) значно погіршують якість життя і є причинами серйозних ускладнень (перфорація стінки кишки, кишкові кровотечі).

Пробіотики зменшують вираженість запалення, прискорюють регенерацію уражених тканин, а також перешкоджають попаданню шкідливих мікроорганізмів в кров через ерозії або виразкові дефекти.

Наприклад, одне з великих досліджень виявило , що пробіотики покращують перебіг синдрому роздратованого кишечника за рахунок не тільки пригнічення запальних реакцій, але і нормалізації перистальтики.

Доведено, що додавання штампа E. Coli Nissle в раціон сприяє підтримці ремісій у осіб з неспецифічним виразковим колітом.

Слід також давати пробіотики новонародженим дітям. Вони, за даними лікарів Саудівської Аравії , запобігають розвитку некротичного коліту, який відрізняється високою летальністю, а також сепсису.

Пробіотики здатні поліпшити перебіг важких хронічних і алергічних захворювань, знизити ризик генералізації кишкових інфекцій.

4. Зниження маси тіла

Живі бактерії продукують масивний обсяг ліпази – особливого ферменту, який уповільнює всмоктування жирів, спожитих з їжею.

В результаті жири виводяться з організму, а не відкладаються в жирових депо. Ця властивість, на думку японських вчених , особливо корисно для осіб, схильних до ожиріння.

Одне з досліджень виявило, що прийом лактобактерій (Lactobacillus gasseri), навіть у низьких дозах, призводить до зниження окружності живота на 8,5%.

Примітно, що пробіотики високо ефективні щодо абдомінального ожиріння (вісцерального жиру), що позитивно позначається на роботі внутрішніх органів.

Пробіотики можна вживати з метою зниження маси тіла, а також для профілактики розвитку ожиріння при неправильному харчуванні.

5. Поліпшення психічного здоров'я

Підвищення вмісту корисних мікроорганізмів у кишечнику сприяє нормалізації настрою і профілактиці психічних розладів. Особливості впливу на центральну нервову систему до кінця не вивчені.

Експерименти, проведені німецькими та італійськими вченими, виявили, що включення лактобактерій в раціон протягом декількох днів покращує загальний емоційний фон , сприяє профілактиці депресії, тривоги. Відзначено підвищення здатності сприймати і запам'ятовувати інформацію.

Іранські дослідження довели схожі результати: пробіотики знижують прояви депресії . Також вони пригнічують процеси перекисного окислення ліпідів, пригнічують продукцію з-реактивного білка, тим самим сприяють зменшенню запальних змін як в стінці кишечника, так і в усьому організмі.

рекомендується використовувати пробіотики в період сильних емоційних навантажень для профілактики різних збоїв з боку центральної нервової системи.

6. Профілактика серцево-судинних захворювань

Дія на серцево-судинну систему багатогранно. наприклад , окремі пробіотики здатні продукувати молочну кислоту, яка руйнує жовч в кишечнику. В результаті жовч не всмоктується назад і виводиться з організму. Дана особливість дозволяє знизити концентрацію атерогенного холестерину в плазмі крові.

Виявлено, що вживання йогурту, збагаченого живими мікроорганізмами, протягом 2 місяців сприяє зниженню загального холестерину на 4%, а ліпідів з низькою питомою вагою, які викликають розвиток атеросклерозу, &8212; на 5%.

Пробіотики також ефективні щодо гіпертонії та симптоматичних артеріальних гіпертензій. В ході регулярного додавання в їжу пробіотиків  виявлено зниження артеріального тиску. При цьому, чим вище початкове підвищення артеріального тиску, тим сильніше виражено їх дію.

Пробіотики здатні незначно знижувати артеріальний тиск і запобігати атеросклерозу великих судин, що веде до підвищення тривалості життя за рахунок зменшення частоти народження таких патологій, як ішемічна хвороба серця та інсульт.

7. Протиалергічну дію

Відновлення і підтримання оптимального співвідношення між корисними і шкідливими представниками флори в просвіті кишечника дозволяє знизити реактивність місцевих факторів імунітету. В результаті зменшується ймовірність появи будь-яких збоїв і маніфестації алергічних захворювань.

Фінляндські вчені довели, що у дітей, які отримували молоко, збагачене пробіотиками, знижується тяжкість перебігу екземи. Дія пов'язана з пригніченням викиду медіаторів запалення на тлі алергії.

Позитивні властивості можуть проявляти себе і через плаценту. Наприклад, доведено , що у новонароджених, матері яких під час вагітності вживали пробіотичні продукти, частота екзем та інших алергічних захворювань зустрічалася майже в 5 разів рідше.

Пробіотики можна застосовувати для запобігання та полегшення перебігу алергії.

8. Зміцнення імунітету

Пробіотики підвищують роботу місцевих і загальних факторів імунітету. До числа позитивних властивостей відносяться:

  1. Підвищення продукції пристінкової слизу. в результаті створюється захисний шар від патогенних бактерій, які можуть підвищити реактивність імунних клітин.
  2. Активація регенерації епітеліальних клітин слизової оболонки , що є важливим стимулом для адекватної роботи місцевих лімфоїдних утворень (пейєрові бляшки).
  3. Стимуляція вироблення антитіл (Ig A), лімфоцитів Т-ланки і натуральних кілерів. дані властивості були доведені в одному з досліджень , проведеному у Великобританії.

Крім того, включення в раціон живих культур мікроорганізмів підвищує противірусний імунітет .

Частота гострих респіраторних інфекцій падає, згідно з науковими даними , на 17% при вживанні кефіру і йогуртів, збагачених лактобаткеріями.

Ще 9 продуктів, що покращують імунітет , дивіться в окремому матеріалі.

Пробіотики покращують імунітет, підвищують противірусні та антибактеріальні захисні властивості організму.

Як їх правильно вживати

Продукти, збагачені корисними мікроорганізмами, обов'язково повинні бути присутніми в раціоні харчування.

Щодня рекомендується пити не менше 1 йогурту (100-150 мл) і (або) 200 мл кефіру. В якості альтернативи можуть виступати напої на основі чайного гриба і квашена капуста.

Подібний варіант «лікування» підходить тільки здоровим особам з метою профілактики, а також людям, які мають незначні порушення здоров'я.

При важкому дисбактеріозі, обумовленому різними причинами, продукти харчування істотну роль у відновленні нормальної мікрофлори зіграти не зможуть. Рекомендується приймати різні медикаментозні пробіотики (Лактобактерин, Лінекс, Хілак-Форте і т.п.) згідно з приписами лікаря.

ні в якому разі не можна починати використання лікарських засобів самостійно, так як вони можуть бути небезпечні.

Протипоказання та побічні ефекти

До числа найбільш часто зустрічаються протипоказань відносяться:

  1. Підвищена чутливість організму до продуктів харчування з пробіотиками або до окремих компонентів препаратів. Алергічні реакції можуть бути будь-якими: від кропив'янки до анафілактичного шоку.
  2. Непереносимість лактози , а також дефіцит ізомальтази, синдром мальасбсорбції. При подібних відхиленнях порушується засвоєння медикаментів і молочних продуктів.

Побічні ефекти, в більшості випадків, не розвиваються. Вкрай рідко можлива поява наступних симптомів:

  • Головні болі;
  • Підвищення частоти загострень алергічних захворювань;
  • Диспепсичні розлади (підвищене газоутворення, запори).

З особливою обережність необхідно вживати пробіотики особам зі значними імунодепресивними станами (променева терапія, ВІЛ-інфекція, туберкульоз). В даному випадку навіть корисні бактерії можуть з легкістю проникнути через бар'єрні тканини і викликати сепсис. У цьому випадку ризик і ступінь шкоди незрівнянно вище, ніж можлива користь від їх вживання. Слід обов'язково попередньо проконсультуватися з лікарем!

Висновок

Таким чином, пробіотики здатні нормалізувати перетравлення їжі, полегшити симптоматику при важких інфекційних і аутоімунних патологіях, підтримати роботу імунітету і центральної нервової системи. Для заповнення корисної мікрофлори не обов'язково використовувати медикаменти, досить вживати окремі групи продуктів харчування.