Що таке пробіотики і пребіотики, в чому між ними різниця і навіщо вони потрібні
Кишкова мікрофлора налічує кілька сотень мільйонів мікроорганізмів. Іноді баланс між корисними і шкідливими бактеріями порушується, що призводить до великого спектру проблем: від диспепсичних розладів (нудота, діарея, запор та інші) до загострення алергічних захворювань і зниження стійкості організму до інфекцій.
Для відновлення мікрофлори кишечника використовуються Пробіотики і пребіотики у вигляді звичних продуктів харчування, біологічно активних добавок або медикаментозних засобів.
У цій статті ми пояснимо, що це за речовини, чим вони відрізняються і для чого взагалі вони потрібні людині.
Зміст
Що це таке і чим вони відрізняються
Пробіотики і пребіотики використовуються для відновлення природної мікрофлори шлунково-кишкового тракту, але є істотна різниця в їх механізмі дії.
Пробіотики - Це культури корисних живих мікроорганізмів, які містяться в продуктах харчування, а також можуть бути включені до складу лікарських препаратів і біологічно активних добавок до їжі. Ці речовини ще можуть називатися&171; еубіотиками & 187;. Активне розмноження доброчинних бактерій в шлунково-кишковому тракті призводить до пригнічення життєдіяльності патогенної і умовно-патогенної флори.
Пребіотики - це харчові речовини, які не всмоктуються в шлунково-кишковому тракті і є їжею для бактерій (переважно корисних біфідобактерій, лактобактерій і т.п.). Пребіотики-це функціональні речовини вуглеводного походження, які представлені в основному клітковиною (інулін та інші речовини).
Окремо виділяють синбіотики - особливі продукти харчування і лікарські препарати, які містять одночасно пребіотики і пробіотики.
Адекватне вживання описаних вище компонентів позитивно позначається на мікробіоценозі кишечника, нормалізує процеси перетравлення їжі. Ефекти не обмежуються шлунково-кишковим трактом, а поширюються на весь організм.
Обидві групи речовин обов'язково повинні бути включені в раціон. Однак при важких захворюваннях від вживання пробіотиків краще відмовитися. Рекомендується також попередньо проконсультуватися з лікарем.
Все про пробіотики
Як ми вже з'ясували вище, пробіотики – це &171;корисні&187; бактерії. Основними групами таких бактерій є наступні:
- Лактобактерії - покращують травлення при непереносимості лактози, мають протибактеріальної активністю.
- Біфідобактерії - знижують всмоктування жирів, стимулюють імунітет , синтезують деякі вітаміни (К2, В12).
- Інші види - до цієї групи належать дріжджові грибки і кишкова паличка. Вони в основному пригнічують зростання патогенної флори.
Корисні властивості
Пробіотики мають масу позитивних ефектів по відношенню до організму. Серед основних виділяють:
- Відновлення мікрофлори кишечника. в ході прийому пригнічується зростання шкідливих і умовно-патогенних бактерій, підвищується вміст корисних.
- Підвищення імунітету за рахунок стимуляції місцевих і загальних факторів. В результаті значно підвищується стійкість організму до збудників інфекційних захворювань. Наприклад, доведено , що лактобактерії знижують частоту інфекцій верхніх відділів респіраторного тракту. Конкретний продукти, що підвищують імунітет дивіться в окремій статті.
- Зниження частоти загострення і розвитку алергічних реакцій. одне з великих досліджень , проведених в 2013 році, виявило, що вживання пробіотичних добавок знижує частоту алергічних реакцій у немовлят (за винятком бронхіальної астми) за рахунок придушення продукції імуноглобуліну Е.
- Нормалізація процесів травлення, усунення ряду диспепсичних розладів (нудота, здуття живота, порушення стільця за типом діареї або запорів). вчені з Великобританії довели , що пробіотики знижують частоту і тривалість стільця у пацієнтів з діареєю інфекційного генезу.
- Захист судин від атеросклеротичного ураження. ефект, згідно з науковими уявленнями , заснований на тому, що корисні штампи бактерій уповільнюють всмоктування жирів, в результаті нормалізується холестериновий обмін в організмі і знижується вміст атерогенних ліпідів, які і викликають появу бляшок в стінках судинного русла. ще 20 продуктів, корисних для судин, дивіться тут →
- Уповільнення природних процесів старіння (пригнічення апоптозу). Пробіотики також запобігають злоякісній проліферації клітин.
- Синтез ряду вітамінів (К2, В12, фолієва кислота).
Однак пробіотики можуть бути небезпечні при важких інфекційних або соматичних захворюваннях, вираженому дисбактеріозі, а також при придушенні імунітету (ВІЛ-інфекція, тривалий прийом антибіотиків або глюкокортикостероїдів). Як приклад можна навести дослідження, проведене в Нідерландах . Додавання пробіотиків в раціон хворих з гострим панкреатитом підвищує ризик летального результату.
У чому містяться
Пробіотики містяться у ферментованих продуктах. При цьому зміст культур корисних бактерій значно відрізняється.
Продукти з найбільшим вмістом пробіотиків включають:
- Натуральний йогурти;
- Кефір;
- Будь-які інші кисломолочні продукти;
- Квашена капуста;
- Напій на основі чайного гриба (комбуча);
- Мариновані огірки та інші овочі (не пастеризовані);
- Кімчі.
При вживанні кисломолочних продуктів необхідно переконатися, що вони не були піддані пастеризації (обробці під високою температурою). Даний спосіб повністю вбиває»все живе".
Квашена капуста одночасно є ще й пребіотиком, отже, володіє симбіотичною активністю.
Все про пребіотики
Основна перевага пребіотиків полягає в тому, що вони активують зростання власних корисних бактерій в шлунково-кишковому тракті, а також пригнічують розмноження патогенної флори.
В результаті забезпечується підтримка балансу між різними мікроорганізмами, що сприятливо позначається на роботі всіх систем організму людини.
Корисні властивості
Пребіотики сприяють:
- Підвищення імунітету. фахівці Печського університету (Угорщина) виявили , що годування дітей раннього віку пребіотиками знижує загальну частоту інфекційних захворювань.
- Поліпшення всмоктування цінних поживних речовин, вітамінів, мікро - і макроелементів (кальцій, магнію, фосфор, мідь, цинк, залізо). Ефект науково доведено .
- Захисту серцево-судинної системи. в одній з великих робіт описується , що пребіотики підвищують чутливість клітин жирової і м'язової тканини до інсуліну, знижують масу тіла, нормалізують ліпідний профіль і перешкоджають розвитку атеросклерозу, зменшують загальний периферичний опір судин. В результаті забезпечується профілактика таких грізних захворювань, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку, інсульт.
У чому містяться
Продукти-пребіотики повинні містити багато клітковини. Саме вона створює хороші умови для відтворення мікрофлори шлунково-кишкового тракту.
До продуктів з високою пребіотичною активністю слід віднести наступні:
- Бобові культури (горох, квасоля);
- Овес;
- Ягоди( особливо полуниця);
- Спаржа;
- Зелень кульбаби;
- Лук;
- Часник;
- Чорнослив;
- Курага;
- Банани;
- Блоки;
- Кабачки.
В ідеальному варіанті їжа з пребіотичною активністю повинна становити не менше 20% від добового раціону.
Про ефективність лікарських препаратів
В даний час можна придбати багато лікарських засобів, які мають пробіотичну або пребіотичну активність.
Ефективність більшості препаратів доведена за допомогою проведення великих досліджень.
Однак все більше наукових робіт демонструє відсутність користі від пробіотиків, а також високу небезпеку при призначенні на тлі важких захворювань, що пригнічують імунітет або призводять до загальної інтоксикації.
Зазвичай такі засоби застосовують в медицині для відновлення природної мікрофлори після тривалої терапії антибіотиками, глюкокортикостероїдами, а також для лікування гострих кишкових інфекцій, алергічних реакцій.
Крім того, пробіотики можуть додавати в косметику та дитяче харчування.
Найпопулярнішими пробіотиками є:
- Лінекс;
- Біфіформ;
- Аципол.
Випуск пребіотиків не дуже добре налагоджений, так як в більшості випадків більш раціонально вживати продукти з великим числом харчових волокон. Однак є досить біологічно активних добавок до їжі, наприклад:
- Бактурм;
- Фітосорбовіт плюс.
Висновок
Таким чином, пробіотичні і пребіотичні речовини вкрай необхідні організму людини для підтримки нормального співвідношення різних представників бактеріальної флори, а також для лікування і профілактики ряду захворювань з боку травної, серцево-судинної, імунної, ендокринної систем. Найкраще отримувати ці компоненти з натуральної їжі. Перед прийомом медикаментозних засобів необхідно обов'язково проконсультуватися з лікарем.