8 фактів про користь і шкоду кефіру для організму людини
Кефір – дивовижний кисломолочний продукт, який володіє корисними властивостями практично для всіх систем організму: серцево-судинної, ендокринної, травної, опорно-рухової, імунної.
Згідно з дослідженнями, регулярне вживання цього напою сприяє профілактиці великого спектру захворювань і навіть збільшує тривалість життя.
У кефірі міститься багато білка, кальцію, фосфору, магнію і вітамінів (переважно В12 і В2). До складу напою входить безліч пробіотиків-цінних культур бактерій, які комплексно впливають на організм людини.
Нижче ми розглянемо 8 фактів про користь кефіру, а потім обговоримо потенційну шкоду.
1. Покращує роботу органів шлунково-кишкового тракту
Кефір багатий пробіотиками , які вкрай корисні для процесу травлення.
Згідно з науковими даними, в напої може міститися до 61 штампа різних видів бактерій і дріжджів. В 1 склянці кефіру &171;проживає&187; до 5 000 000 000 000 бактерій, що приблизно в 5 разів вище, ніж в йогурті .
Пробіотики нормалізують мікрофлору травного тракту. Живі культури бактерій пригнічують діяльність патогенних і умовно-патогенних представників мікробіоценозу кишечника.
За даними канадських вчених, пробіотики ефективно усувають симптоматику некротичного ентероколіту і діареї, викликаної різними причинами.
Є відомості, що кефір ефективний для лікування діареї, обумовленої дисбактеріозом через тривалого прийому антибіотиків.
Дисбактеріоз, всупереч різним думкам, &8212; вкрай серйозна проблема, яка не тільки порушує засвоєння поживних речовин, що надходять з їжею, але і сприяє розвитку багатьох патологій. Наприклад, доведено прямий зв'язок між дисбалансом представників бактеріальної флори і такими захворюваннями, як жировий гепатоз печінки, ожиріння, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет I і II типів.
Бактерії, які є в кефірі, здатні синтезувати ряд корисних травних ферментів , виділяти фосфор, фолати, молочну кислоту, вітаміни групи В і до, сприятливо впливають на всі етапи розщеплення і всмоктування поживних речовин.
Дослідники з Великобританії виявили , що кефір може застосовуватися для полегшення загального стану при синдромі роздратованого кишечника – маловивченого на сьогоднішній день хронічного захворювання.
Кефір може допомогти навіть у цілях терапії виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, так як знищує основного збудника даного захворювання – бактерію Хелікобактер пілорі і покращує обмін речовин на рівні слизової оболонки.
2. Допомагає боротися з інфекціями
Наукові праці демонструють , що окремі представники сімейства лактобактерій здатні блокувати зростання деяких інфекційних агентів (сальмонела, хелікобактер пілорі, кишкова паличка), а також мають противірусну активність.
Отже, вживання кефіру може позитивно позначитися на перебігу таких часто зустрічаються патологій, як гострі респіраторні захворювання, грип, гострі кишкові інфекції і т. п.
Крім того, кефір, за інформацією вчених з Бразилії , прискорює регенерацію будь-яких пошкоджень шкіри за рахунок антимікробного ефекту і прямого впливу на сполучну тканину (підвищення епітелізації).
3. Знижує ризик онкології
На тлі систематичного вживання кисломолочного продукту спостерігається зниження частоти народження захворювань онкологічного профілю.
Вчені з Японії довели, що напій здатний підвищувати активність імунної системи щодо ракових клітин. В результаті блокується злоякісна проліферація, спостерігається зворотний розвиток патологічного процесу.
Китайські дослідники виявили, що введення кефіру в організм мишей в 64,8% уповільнює подальший розвиток пухлин. На тлі терапії спостерігається виражений апоптоз злоякісно змінених утворень. Кефір також підвищує синтез і активність імуноглобулінів типу а, які забезпечують захоплення і знищення клітин пухлини.
Зарубіжні дослідження відзначають ефективність напою щодо лейкозів і раку товстої кишки.
За даними Канадських досліджень, кефір запобігає утворенню раку молочної залози.
Дія кефіру забезпечується за рахунок вмісту великої кількості пробіотиків. Саме вони мають прямий токсичний вплив по відношенню до злоякісних клітин і стимулюють роботу імунної системи .
4. Підтримує міцність кісткової тканини
Для підтримки міцності кісток потрібен великий перелік вітамінів, макроелементів і білків, а також адекватний гормональний фон.
Кефір є важливим джерелом вітамінів D і К2.
Результати експериментів на гризунах демонструють, що додавання вітаміну К2 в раціон знижує ризик переломів на 81%, запобігає розвитку остеопорозу, що особливо важливо для людей в літньому віці.
Кефір, згідно з науковими уявленнями , підвищує поглинання кальцію кістковою тканиною. В результаті практично весь кальцій, що надійшов з їжею, слід в свою головну точку призначення – в кістки. Це робить кефір неймовірно корисним для зростаючого організму дітей.
Слід віддавати перевагу жирному кефіру і уникати знежирених варіантів, а також перевіряти термін придатності.
5. Підвищує толерантності до лактози
Непереносимість лактози – важкий (в окремих випадках) стан, що характеризується зниженням вироблення в організмі людини травного ферменту – лактази, який забезпечує розщеплення і подальше засвоєння лактози.
В середньому, даними синдромом страждає кожен 4-й житель планети. У Росії, згідно з різними джерелами, & 8212; до 35% населення.
Якщо людина з непереносимістю вживає лактозу (міститься в більшості молочних продуктів), у нього можуть розвинутися такі відхилення: метеоризм, діарея, зневоднення, нудота, блювота і т. п.
Кефір містить ряд ферментів, які розщеплюють лактозу і забезпечують її засвоєння. до таких результатів прийшли американські вчені . Вони також рекомендують застосовувати напій як препарат вибору для лікування подібного відхилення.
Кефір сам по собі містить менше лактози, ніж інші кисломолочні продукти (молоко або йогурт), що важливо при вживанні на тлі лактазной недостатності.
6. Знижує прояв алергії
Імунна система в будь-який момент може дати збій і викликати розвиток алергічних реакцій у відповідь на потрапляння в організм різних речовин, здатних викликати сенсибілізацію.
Пробіотики, що містяться в кефірі, здатні гальмувати вироблення цитокінів запалення, які відповідають за основні прояви алергічних реакцій.
Вчені одного з корейських науково-дослідних інститутів виявили, що кефір блокує вироблення еозинофілів в тканинах легенів, перешкоджає гіперсекреції слизу. Таким чином, напій перешкоджає маніфестації бронхіальної астми і забезпечує надійну профілактику нападів даної патології в майбутньому.
7. Сприяє профілактиці цукрового діабету
Одне з найбільших досліджень виявило , що кефір здатний знижувати рівень глюкози в крові натще (ефект набагато вище, ніж у інших кисломолочних продуктів). Дія забезпечується за рахунок підвищення чутливості інсулінових рецепторів в клітинах м'язової і жирової тканини.
Кефір також здатний впливати і на інші патології, асоційовані з метаболічним синдромом: знижувати рівень холестерину і перешкоджати формуванню атеросклеротичних бляшок, зменшувати рівень артеріального тиску і обсяг жирової тканини.
8. Збільшує тривалість життя
Кефір, при постійному вживанні (якщо пити не менше 1 склянки кожен день), здатний продовжити життя. Подібні дані отримані в ході проведення безлічі досліджень.
Як вже було сказано, кефір містить до 61 штампа пробіотиків (в середньому – 30-40). експерименти японських вчених на мишах встановили , що живі бактеріальні культури пригнічують хронічне запалення в товстому кишечнику, що знижує вплив патогенних бактерій і їх токсинів, підвищуючи тривалість життя гризунів.
На думку вчених, профілактика хронічного запалення є ключовим методом запобігання старінню організму. Саме із запальними захворюваннями пов'язано вкорочення теломер в процесі поділу клітин (безпосередня причина старіння), пошкодження генетичного матеріалу, розвиток хвороби Альцгеймера і цукрового діабету II типу. Це однаково стосується як жінок, так і чоловіків.
На жаль, на людях досліджень з подібними цілями не проводилося. Однак було доведено, що кефір знижує ризик розвитку цукрового діабету, атеросклерозу великих судин (і асоційованих з ним смертельних серцево-судинних ускладнень), запобігає злоякісну проліферацію клітин. Описані вище захворювання займають перші місця в структурі смертності населення розвинених країн. Отже, кефір здатний підвищувати загальну тривалість життя.
Можлива шкода і протипоказання
Кефір – вкрай корисний продукт, що володіє масою переваг, проте він не позбавлений протипоказань. У деяких випадках, кефір може завдати шкоди людині. До числа побічних явищ слід віднести:
- Алергічні реакції. у окремих осіб може зустрічатися підвищена чутливість до будь-якого компонента складу, в результаті спостерігаються всілякі алергопатології: від банальної кропив'янки до анафілактичного шоку.
- Подразнення слизової оболонки шлунка. кефір містить незначну кількість етанолу (утворюється в результаті бродіння). Даний компонент викликає подразнення слизової оболонки шлунка (в нижніх відділах травного тракту ефект не спостерігається), що ускладнює перебіг запальних процесів. Таким чином, кефір заборонений при гострих гастритах і виразковій хворобі шлунка. Негативний вплив на здоровий шлунок відсутня.
Як його приготувати вдома?
При наявності сумнівів в якості кефіру в магазинах, можна виготовити напій самостійно в домашніх умовах. Для цього не потрібно особливих матеріальних і тимчасових витрат.
Буде потрібно:
- 50 г кефірної закваски (купується в магазинах);
- Молоко (спочатку може знадобитися до 2-3 літрів для приготування 500 мл кефіру).
Схема приготування:
- Додати до кефірної заквасці 250 мл теплої кип'яченої води. Добре перемішати, накрити марлею і залишити при кімнатній температурі приблизно на 48 годин.
- Видалити з суміші ті зерна, які вкрилися слизом. Бажано це робити за допомогою емальованої ложки, попередньо обдавши її окропом.
- Занурити отримані зерна в 1% розчин харчової соди на 1-2 години.
- Промийте зерна кип'яченою водою кімнатної температури.
- Помістити майбутню закваску в 500 мл молока, добре перемішати.
- Дати відстоятися суміші протягом 24 годин. Слід підтримувати середньодобову температуру на рівні 18-20 градусів.
- Процідити кефірні зерна через сито і знову залити молоком. Залишити суміш на добу при температурі 18-20 градусів. Подібну процедуру слід повторювати 3-5 разів до отримання якісної закваски, що має сметанним консистенцію. Закваску в майбутньому зберігати в холодильнику не більше 14 діб.
- Змішати 1 літр молока з 10-15 ч.л. закваски і залишити на 24 години при температурі 16-20 градусів.
- Напій готовий.
Існують і більш прості схема приготування. Для цього буде потрібно:
- 100 мл натурального кефіру;
- 900 мл молока (будь-якого);
- 1 ст.л. цукру.
Послідовність приготування наступна:
- Підігріти молоко на водяній бані до температури, що дорівнює 38-40 градусам.
- Додати в молоко кефір і цукор. Всі інгредієнти ретельно перемішати.
- Ємність накрити щільною бавовняно-паперовою тканиною, поставити в темне місце на 24 години. Температура повітря-близько 16-20 градусів.
- Продукт готовий.
100 мл отриманого кефіру, який містить всі необхідні культури бактерій, можна використовувати для приготування наступної порції напою необмежену кількість разів. Слід звернути увагу, що тривалість витримки кефіру безпосередньо залежить від температури:
- 16-20 градусів - 1 день;
- 10-16 градусів-2 доби;
- 8-10 градусів – 3 дні.
Висновок
Таким чином, кефір – вкрай корисний кисломолочний продукт, що володіє безліччю корисних властивостей. Однак в окремих випадках вживання напою може завдати шкоди. При відсутності протипоказань рекомендується вживати кефір на регулярній основі (1 склянка на добу).