Список 8 найкорисніших ферментованих продуктів
Ферментовані продукти – це продукти, які зазнали впливу різних видів бактерій (лактобактерії, біфідобактерії і т.п.), в результаті чого отримали нові смакові якості і корисні властивості.
Ферментована їжа покращує травлення , запобігає різні диспепсичні розлади (метеоризм, запори, діарею і т.п.).
За рахунок змісту пробіотиків , така їжа відновлює мікрофлору кишечника, покращує перебіг всіх обмінних процесів в організмі, підвищує імунітет , покращує стан кісткової тканини і знижує ризик серцево-судинних захворювань.
У минулій статті ми розглянули суть ферментації і 6 фактів про користь таких продуктів .
У цьому матеріалі ми надамо список з 8 найкорисніших ферментованих продуктів.
1. Кефір
Кефір - один з найдавніших і широко поширених ферментованих молочних продуктів. Напій виготовляється з будь-якого молока (зазвичай коров'ячого) з додаванням кефірної закваски.
Кефір багатий вітамінами (В12, К2), мікро - і макроелементами (кальцій, магній), корисними бактеріями.
За даними турецьких вчених, вживання 200 мл кефіру протягом 6 тижнів зменшує активність запальних захворювань (особливо аутоімунної етіології). Кефір знижує активність нейтрофілів, пригнічує вироблення медіаторів запалення (інтерлейкіни 5 і 8), підвищує місцеві фактори імунітету в просвіті шлунково-кишкового тракту.
Кефір, за даними експертів , є важливим джерелом кальцію, який запобігає розвитку остеопорозу, знижує ризик переломів. Використання напою в раціоні харчування протягом 6 місяців призводить до підвищення мінеральної щільності кісткової тканини , що утворює хребет і стегнової кістки.
Крім того, дослідження показують , що кисломолочний продукт сприяє засвоєнню лактози, що вкрай важливо для людей з непереносимістю лактози.
2. Йогурт
Йогурт являє собою продукт, виготовлений з ферментованого молочнокислими бактеріями молока. Він багатий кальцієм, фосфором, калієм і вітаміном В12.
Регулярне додавання йогурту в раціон, за даними одного з великих оглядів , знижує рівень артеріального тиску на 10-15%.
За даними вчених з Ірландії, йогурт також здатний зміцнити кісткову тканину і підтримувати тонус скелетної мускулатури у осіб похилого віку. В результаті знижується ризик розвитку остеопенії на 31%, остеопорозу – на 39%.
А ще йогурт корисний для схуднення. доведено , що часте вживання йогурту пов'язане з меншою масою тіла, меншою окружністю талії.
3. Квашена капуста
Квашена капуста - старовинне російське ферментоване блюдо, яке багате клітковиною, вітамінами (А, З, до, групи В) і макроелементами (залізо, магній, кальцій).
Відомо, що квашена капуста містить велику кількість лютеїну і зеаксантину – потужних антиоксидантів, що знижують ризик розвитку захворювань з боку органів зору. Дані речовини також мають протипухлинну дію.
Польські дослідження показують, що вплив соку капусти на ракові клітини призводить до пригнічення ряду ферментів, відповідальних за їх проліферацію. Продукт може застосовуватися як хіміотерапевтичний засіб.
4. Чайний гриб
Комбуча корисний для печінки , так як знижує її токсичне пошкодження, сприяє виведенню з організму різних отруйних хімічних речовин.
Відзначається позитивна динаміка щодо онкологічних захворювань: чайний гриб перешкоджає злоякісної проліферації клітин, блокує їх метастазування.
Експерименти на тваринах виявили, що чайний гриб володіє гіпоглікемічним ефектом, підвищує вміст ліпопротеїнів високої щільності (&171;хорошого&187; холестерину) в плазмі крові і знижує вміст ліпідів з низькою питомою вагою (&171;поганого&187; холестерину). Також в ході досліджень виявлено, що напій сприяє профілактиці розвитку діабетичної нефропатії.
Доведено, що чайний гриб ефективний при психоемоційних розладах. Напій знижує відчуття тривоги, пригнічує депресію , нормалізує емоційний фон .
З чайного гриба готується напій Комбуча.
5. Темп
Темпе – це продукт, виготовлений з соєвих бобів із застосуванням закваски. Містить масу білків, кальцію, сприяє підвищенню кількості благородних бактерій в просвіті шлунково-кишкового тракту.
Наукові дослідження демонструють, що темпе сприяє нормалізації показників ліпідного профілю. Відзначається зниження ліпопротеїнів низької щільності на 5,7%, загального холестерину на 4,4%, триацилгліцеридів – на 13,3%. В результаті запобігається розвиток атеросклерозу і грізних серцево-судинних ускладнень (інфаркт міокарда, інсульт).
Вчені з Малайзії виявили, що темпе має антиоксидантну дію, знижує концентрацію вільних радикалів, уповільнює процеси старіння і запрограмованої клітинної загибелі. Ефекти забезпечуються за рахунок наявності в складі флавоноїдів.
6. Натто
Натто – традиційний продукт японської кухні, який виробляється з зброджених соєвих бобів. Містить багато неперетравлюваної клітковини, яка є пребіотиком - джерелом харчування для корисних мікроорганізмів в просвіті травної трубки.
Регулярне вживання натто є фактором профілактики запорів. вчені рекомендують приймати натто не тільки при затримці стільця, але і при хворобливій дефекації.
Японські дослідження виявили, що натто, за рахунок високого вмісту вітаміну до і ізофлавоноїдів, нормалізує метаболізм кальцію, сприяє підвищенню мінеральної щільності кісткової тканини, особливо в постменопаузальний період.
Відповідно до сучасних уявлень, в натто міститься особливий фермент - наттокіназа, що володіє антиагрегантною активністю. Біологічно активна речовина » розріджує " кров і знижує ризик тромбоемболічних ускладнень.
Відзначається позитивний вплив ферменту на рівень артеріального тиску. Систолічний компонент падає в середньому на 5,55 мм.рт. ст., діастолічний - на 2,84 мм.рт. ст.
7. Місо
Місо-це суп на основі ферментованих соєвих бобів, який володіє великим переліком позитивних ефектів: зміцнює імунітет , перешкоджає злоякісної трансформації клітин, нормалізує обмінні процеси в нервовій системі.
Блюдо також містить масу пробіотиків, що підвищують чисельність популяції &171;корисних&187; бактерій.
Японські вчені виявили, що суп місо знижує ризик розвитку раку молочної залози. Ефект найбільш виражений у жінок в період постменопаузи, коли в організмі протікають значні гормональні перебудови.
Окремі роботи підкреслюють, що місо може знизити рівень артеріального тиску за рахунок підвищення діурезу і активації дофамінергічних впливів на тканини нирок. На тлі постійного використання місо в харчовому раціоні знижується ризик розвитку інсульту та інших тромбоемболічних ускладнень.
8. Кімчі
Кімчхі – корейське національне блюдо, яке виготовляється з ферментованої пекінської капусти і суміші пряних трав. Володіє широким набором корисних властивості, підвищує чутливість рецепторів до інсуліну і нормалізує ліпідний обмін.
Корейські дослідження показують , що регулярне вживання продукту протягом 8 тижнів призводить до зниження маси тіла, рівня артеріального тиску і підвищує засвоєння глюкози клітинами м'язової і жирової тканини. на думку експертів , ефекти прямо пропорційні обсягу з'їденого кімчі.
Висновок
Таким чином, ферментовані продукти вкрай корисні для організму людини. Вони покращують перебіг травних процесів, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, зміцнюють імунітет і дозволяють знизити масу тіла. Рекомендується використовувати дані речовини в харчовому раціоні на постійній основі.