13 продуктів, які сприяють поліпшенню травлення на думку вчених
Шлунково-кишковий тракт – одна з головних систем в організмі людини. Саме вона відповідає за перетравлення і засвоєння всіх поживних речовин, що надходять з їжею, і виведення перероблених продуктів життєдіяльності.
Неправильне харчування може викликати безліч проблем, пов'язаних з травленням: від банальних диспепсичних розладів (печія, здуття, нудота, розлади стільця) до серйозних захворювань, що вимагають надання медичної допомоги (гастрит, дуоденіт, неспецифічний виразковий коліт, ГЕРХ і т.п.).
Необхідно контролювати свій раціон і вживати більше корисних продуктів. Це дозволить не тільки запобігти, але і полегшити ряд патологій, а також поліпшити загальний стан організму за рахунок прискореного виведення токсичних метаболітів.
Нижче представлено 13 продуктів, які покращують роботу шлунка і кишечника, сприяючи хорошому травленню.
1. Кисломолочні продукти
Кисломолочні продукти містять масу корисних бактерій, дріжджів, білків, мінеральних речовин і незамінних амінокислот, які не можуть бути синтезовані організмом самостійно. Такі продукти добре засвоюються, так як вони вже частково розщеплені бактеріальними агентами.
За даними вчених, мікроорганізми в кисломолочних продуктах стимулюють секреторну діяльність (підвищують вироблення травних соків), перешкоджають процесам гниття (саме ці процеси призводять до здуття живота і розладів стільця), нормалізують перистальтику.
Російський біолог І.І. Мечников вважав, що однією з головних причин старіння організму є вплив отрут, формування яких відбувається в результаті життєдіяльності гнильних бактерій. Кисле середовище створює непридатне середовище проживання для патогенної флори. Тому професор рекомендував частіше вживати кефір , кисле молоко , йогурти .
Кефір містить великі обсяги триптофану, що сприяє розслабленню гладкої мускулатури кишечника. Напій рекомендується пити при будь-яких розладах травлення, тривалому голодуванні (саме тому він входить до складу більшості дієт).
За даними Бразильських мікробіологів, кефір пригнічує активність ентеробактерій, клостридій та інших хвороботворних агентів, ефективний в період реабілітації після хірургічних втручань на різних відділах шлунково-кишкового тракту. Продукт навіть використовується для лікування виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
В йогурті є велика кількість пробіотиків, які представляють собою корисну флору, сприяють пригніченню життєдіяльності патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів в просвіті кишечника, тим самим перешкоджають розвитку дисбактеріозу. Це актуально при патологіях імунної системи, тривалому лікуванні антибіотиками.
Доведено, що пробіотики покращують засвоєння лактози навіть у осіб, що мають непереносимість даного компонента. Сприяють профілактиці функціональних порушень роботи шлунково-кишкового тракту (запори або діарея).
2. Яблуко
Яблуко приблизно на 77% складається з води, інший обсяг належить харчовим волокнам (пектин і клітковина ), органічних кислот, вітамінів (А, В1, В3, аскорбінова і нікотинова кислоти), макро - і мікроелементів (калій, кальцій, залізо, магній, фосфор, натрій).
Найголовніша роль, за даними наукових джерел , належить пектину , який в процесі травлення зв'язується з рядом шкідливих речовин (ртуть, свинець, кобальт, холестерин) і сприяє їх виведенню з тонкого кишечника. Потрапляючи в кінцеві відділи травної трубки, пектин розщеплюється під дією бактерій і засвоюється.
Яблука нормалізують процеси формування калових мас. З давніх-давен використовуються для лікування запорів і діареї. Для цього достатньо вживати 1-2 стиглих фрукта в ранкові години протягом декількох днів. Також яблука зупиняють ріст ракових клітин за рахунок антиоксидантного ефекту.
Яблука широко застосовуються в дієтології. Вони сприяють швидкому розвитку почуття переповнення шлунка, але містять мало калорій. Дана особливість також призводить до збільшення обсягу стільця і усунення калових каменів. Ведуться дослідження щодо протизапальної дії яблук.
3. Зілля
Цільнозернові волокна (овес, пшениця) покращують процеси травлення. Злаки володіють наступними позитивними властивостями:
- Усувають запори. великий мета-аналіз показав, що злаки не тільки усувають затримку калових мас, але і нормалізують їх консистенцію, а також частоту стільця. Ефект можна порівняти з популярними проносними засобами (наприклад, лактулоза).
- Покращують мікробіоценоз кишечника. компоненти харчових волокон (інулін, крохмаль, олігофруктоза) є живильним середовищем для більшості корисних мікроорганізмів, що мешкають в кишечнику людини.
4. Висівки
Висівки, хоча і є побічними продуктами переробки зерна, мають важливе значення в раціоні людини.
Висівки, аналогічно цільним злаків, створюють оптимальні умови існування для бактерій в кишечнику, а також підвищують масу гладких міоцитів, що позитивно відбивається на моториці травної трубки.
Наукові дослідження показують, що висівки можуть зв'язуватися з великим комплексом токсичних сполук і жовчними кислотами, виводячи їх в незміненому вигляді з організму. Подібні баластні речовини вкрай важливі для всього організму, так як беруть участь в складних фізіологічних процесах.
Доступні переконливі дані відносного того, що висівки здатні запобігти розвитку геморою, панкреатиту, цукрового діабету, дисліпідемії і навіть злоякісних захворювань.
5. Буряк
Буряк містить бетаїн і бетанін, які беруть участь в жировому обміні і нормалізують роботу печінки . Також буряк багата клітковиною , яка стимулює продукцію травних соків, що прискорює ферментативні процеси і підвищує швидкість просування хімусу в просвіті шлунково-кишкового тракту.
Крім того, буряк підтримує ріст необхідних мікроорганізмів. При цьому доступність живильного середовища для бактерій вкрай висока. наприклад , з 136 г буряка в незміненому вигляді до товстого кишечника доходить цілих 3,4 г клітковини, що значно більше, ніж у більшості інших рослин.
В даний час активно обговорюється роль буряка як проносного і протизапального засобу. Ведуться клінічні випробування щодо доцільності лікування хвороби Крона даними овочем.
6. Імбир
Корінь імбиру багатий вітамінами і мікроелементами, які мають антисептичні властивості (знищують патогенні бактерії на шляху до шлунку, ефективні проти гельмінтів) і підвищують активність травних ферментів (доведено вплив на ліпазу).
Важлива роль відводиться гінгеролу, який стимулює виділення жовчі в просвіт шлунково-кишкового тракту (показаний для лікування дискінезії жовчовивідних шляхів за гіпомоторним типом). Продукт також захищає слизову оболонку від впливу будь-яких агресивних речовин.
Важливі властивості – усунення диспепсичних розладів (нудота, блювота, печія, відчуття переповнення шлунка) за рахунок прискорення евакуації харчових частинок зі шлунка. Імбир швидко усуває дисфункцію шлунково-дванадцятипалого сфінктера. Подібні ефекти науково обґрунтовані .
7. Лимон
Лимони приблизно на 10% складаються вуглеводів, які представлені простими цукрами і розчинними волокнами , містять велику кількість пектину.
Лимон ефективно виводить з кишечника токсичні речовини і уповільнює всмоктування різних цукрів і крохмалю, що дуже сприятливо відбивається на глікемічному тлі. Однак для отримання користі необхідно споживання саме м'якоті, а не соку.
8. Зелені овочі
Овочі, пофарбовані в зелені кольори (брокколі, шпинат, брюссельська капуста) є джерело нерозчинної клітковини , яка покращує моторику кишкової трубки і прискорює проходження їжі в межах нормативних показників швидкості. Це сприяє усуненню запорів і прискоренню обміну речовин.
Зелені овочі, за даними американських вчених , також багаті різними мікроелементами, зокрема магнієм, який підвищує тонус гладкої мускулатури, приводячи до більш швидкого виведення калових мас.
Окремим набором властивостей володіє шпинат. Він здатний захоплювати ряд токсичних речовин, в тому числі продуктів гниття, і виводити їх з організму.
З'єднання цукру, яких вкрай багато в листової зелені, створюють сприятливе середовище для розмноження корисної флори. Крім того, брюссельська капуста пригнічує процеси синтезу білка в патогенних мікроорганізмах.
9. Манго
Манго багатий травними ферментами – амілазами, які беруть участь в процесах розщеплення складних вуглеводів і підвищують біологічну цінність споживаної їжі. Манго також багатий харчовими волокнами, отже, може вживатися при порушеннях стільця за типом запору або діареї.
Одне з великих досліджень продемонструвало, що вживання манго набагато ефективніше прийому розчинної клітковини для лікування тривало протікають запорів.
10. Ріпчасту цибулю
Ріпчаста цибуля має антибактеріальні властивості. доведено ефективність цибулі в відношення кишкової і синьогнійної палички, стафілококів. Активні речовини цибулі пошкоджують клітинні стінки і мембрани, викликаючи руйнування небажаних клітин.
Важливо відзначити, що експеримент, проведений в лабораторних умовах, показав інгібуючу дію щодо бактерії Helicobacter Pylori, якою інфіковано майже 90% населення. Саме цей мікроорганізм викликає, за останніми науковими даними , розвиток виразкової хвороби шлунка.
Цибуля також формує живильне середовище для корисних бактерій в кишечнику (особливо для біфідобактерій і лактобактерій), зміцнює слизову оболонку і підвищує функціональну активність місцевих факторів імунітету . Дані особливості зменшують сприйнятливість до інфекційно-запальних захворювань будь-якої етіології.
11. Горіх
Канадські вчені стверджують, що різні горіхи містять колосальну кількість нерозчинної клітковини, яка незамінна для забезпечення адекватного травлення.
Також горіхи містять безліч пребіотиків, що прискорюють розвиток «добрих» мікроорганізмів і пригнічують життєдіяльність патогенної флори.
Великий вміст клітковини в раціоні сприяє зменшенню калорійності їжі, що важливо для зниження маси тіла і лікування серцево-судинних захворювань.
12. Персик
Персик допомагає травленню за рахунок великого вмісту клітковини, половина якої є нерозчинною (в 1 невеликому фрукті є 2 грами).
Згідно з останніми науковими даними, персик може використовуватися для усунення запорів і нормалізації моторики гладкої мускулатури шлунково-кишкового тракту.
Велике число жирних кислот дозволяє зменшувати вираженість запальних змін слизової оболонки кишечника і покращувати перебіг таких захворювань, як синдром роздратованого кишечника, неспецифічний виразковий коліт і хвороба Крона.
Окремої уваги заслуговують квітки персика. Вони широко застосовуються в народній медицині Китаю з метою підвищення частоти і сили скорочень гладких міоцитів травної трубки.
13. Квашена капуста
Продукт бродіння капусти, за даними лабораторних спостережень, містить велику кількість мікроорганізмів (особливо лактобактерій), які нормалізують мікрофлору і перистальтичні скорочення кишечника. дивно , але в одній порції страви (близько 70 г) є понад 28 різних штампів.
Пробіотики квашеної капусти перешкоджають життєдіяльності шкідливих бактерій, знижують всмоктування різних токсичних речовин, сприяють пригніченню аутоімунних і запальних процесів в шлунково-кишковому тракті.
Також продукт сприяє розщепленню складних жирів і вуглеводів в просвіті шлунково-кишкового тракту, що призводить до більш швидкого і повноцінного всмоктування поживних речовин.
7» важких " продуктів, які потрібно обмежити
Вчені виділяють ряд продуктів харчування, які досить важко піддаються процесам ферментації і подальшого засвоєння. При надмірному вживанні такої їжі можуть розвинутися різні розлади травлення (від короткочасних запорів до загострення хронічних захворювань).
Нижче представлені 7 найбільш & 171; важких & 187; для травлення продуктів:
- Смажена їжа. продукти, які зазнали смаженні (особливо на маслі), досить важко засвоюються через високий обсяг жирів. Доведено, наприклад, що зловживання «фаст-фудом», що містить велику кількість нагетсів і котлет, підвищує ризик розвитку гастриту або недостатності стравохідно-гастрального сфінктера.
- Сирі овочі. хоча більшість представників цієї групи корисні для організму і покращують процеси травлення, зловживати ними не варто. При надлишку харчових волокон порушується моторна діяльність шлунка і тонкого кишечника, підвищується газоутворення в кишечнику.
- Кислі продукти. помідори, сочевиця, Кукурудза змінюють кислотно-основний стан вмісту травної трубки, приводячи або до пригнічення скорочувальної діяльності, або до розвитку спастичних запорів.
- Гостра їжа. дана група сприяє пошкодженню слизової оболонки шлунково-кишкового тракту на всьому його протязі. Це призводить до розвитку симптомів подразнення (печія, біль) і загострення будь-яких хронічних патологій.
- Квасоля. є лідером за вмістом вуглеводів. При одночасному прийомі 100 г бобової рослини розвивається короткочасний «колапс» кишечника через перевантаження.
- Шоколад. поєднання великого числа рослинних жирів з кофеїном, а також молоком призводить до ослаблення всіх сфінктерів і розвитку симптоматики їх недостатності (дуоденально-гастральний або гастро-оезофагіальний рефлюкс).
- Свіжовичавлені соки цитрусових. у складі є велика кількість компонентів, що подразнюють слизові оболонки і порушують роботу захисних бар'єрів. При прийомі напоїв натщесерце ризик формування виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки зростає в рази.
Висновок
Таким чином, необхідно вживати більше продуктів, які сприятливо впливають на шлунково-кишковий тракт і організм в цілому. Також важливо зменшити вміст в харчовому раціоні речовин, що викликають збої в роботі травного тракту і розвиток різних захворювань.