7 фактів про користь пектину для організму + потенційна шкода

Пектин-це різновид розчинної клітковини .

Дана речовина відновлює мікрофлору травного тракту, покращує перебіг гострих кишкових інфекцій. Відзначається ефективність щодо зниження смертності від серцево-судинних і онкологічних патологій, цукрового діабету II типу.

Чим ще корисний пектин для здоров'я, дивіться нижче.

Що таке пектин?

Пектин – це полісахарид, який міститься в тканинах більшості рослин (особливо у фруктах).

Дане біологічно активна речовина практично не засвоюється організмом людини, проте володіє  пребіотичними властивостями - допомагає підтримувати адекватну кількість &171;корисних&187; бактерій в кишечнику і дозволяє уникнути багатьох захворювань органів шлунково-кишкового тракту.

Пектин останнім часом набув широкого поширення в таких галузях промисловості: харчова (структуроутворювачі і загусники), медична і фармацевтична (фізіологічно активні речовини для доставки лікарських засобів).

7 корисних властивостей

Нижче ми розглянемо 7 фактів про користь прийому пектину для організму, а потім опишемо його можливу шкоду і протипоказання.

1. Уповільнює надходження цукру в кров

Протягом останніх десятиліть вважається, що пектин має антидіабетичну дію, дозволяє контролювати рівень глюкози в плазмі крові і може бути використаний для лікування цукрового діабету.

Вчені з США виявили, що тривалий прийом 20 р яблучного пектину (протягом 4 тижнів) значно уповільнює швидкість спорожнення шлунка і всмоктування поживних речовин (в тому числі вуглеводів). В результаті цукор надходить в кров повільно і краще утилізується клітинами м'язової і жирової тканини.

Експерименти на щурах продемонстрували подібні результати. У піддослідних спостерігалося поліпшення утилізації глюкози клітинами і зниження цукру в крові. Протягом усього дослідження спостерігався виражений протидіабетичний ефект.

Таким чином, пектин може використовуватися для попередження і поліпшення перебігу цукрового діабету II типу – вкрай поширеною і небезпечною (через розвиток ускладнень) патології.

2. Сприяє схудненню

Пектин відноситься до класу розчинних харчових волокон.

Вступаючи в шлунок, він починає активно вбирати рідину і в кілька разів збільшується в об'ємі. Подібний ефект швидко викликає відчуття переповнення шлунка і ситості, що сприяє зменшенню апетиту і кількості спожитої їжі.

Низька калорійність раціону, в свою чергу, перешкоджає формуванню зайвих жирових відкладень.

За даними вчених , пектин уповільнює час проходження їжі через шлунок приблизно в 3 рази. У підсумку, після незначної порції їжі, що містить дана речовина, людина відчуває почуття насичення і не має тяги до їжі.

Американські вчені стверджують, що ефект може зберігатися до 4 годин з моменту останнього прийому їжі, до складу якої включений пектин.

Запобігання формування нових жирових запасів – одне з головних завдань в лікуванні ожиріння і предожіренія, що дозволяє знизити навантаження на серцево-судинну систему, підвищити толерантність до фізичних вправ і поліпшити якість життя.

Детальніше про те, як ще розчинна клітковина допомагає схуднути , дивіться в окремій статті.

регулярне включення пектину в раціон призводить до швидкого розвитку почуття ситості і зниження загальної енергетичної цінності раціону. Подібні ефекти сприяють схудненню і вкрай корисні для осіб, які страждають ожирінням.

3. Нормалізує рівень холестерину

Підвищення рівня загального холестерину, а також дисбаланс між його окремими фракціями (високий рівень тріацигліцеридів (ТАГ), ліпопротеїнів низької (ЛПНЩ) і дуже низькою (ЛПДНЩ) щільності, низький вміст ліпідів зі значною питомою вагою) призводять до появи атеросклеротичних бляшок в стінках великих судин.

В Гарвардській школі громадського здоров'я дійшли висновку , що пектин сприяє зниженню загального холестерину і ЛПНЩ. Вчені рекомендують включати даний тип розчинних волокон в схему обов'язкового харчування всіх хворих, які страждають атеросклерозом або знаходяться в групі ризику.

Дослідження, проведені в Фінляндії, також довели ефективність пектину з метою підвищення вмісту ЛПВЩ в плазмі крові.

Пектин має виражену активність у профілактиці атеросклерозу. Він здатний запобігати розвитку ішемічної хвороби серця, хронічної ішемії мозку та інших патологій, пов'язаних з формуванням атеросклеротичних накладень на стінках судинного русла.

4. Знижує артеріальний тиск

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, гіпертонічною хворобою страждає понад 1 мільярд людей. Дана патологія є провідною причиною смертності в усьому світі.

Дослідження показують, що вживання пектину призводить до зниження рівня артеріального тиску. Однак механізм подібної дії до кінця не вивчений.

За даними канадських вчених , харчове волокно сприяє зниженню як систолічного, так і діастолічного тиску. Хоча ефект виражений слабо (кров'яний тиск зменшується на 1-5 %), додавання пектину в їжу здатне значно (в сукупності з іншими методами профілактики) знижувати ризик розвитку серцево-судинних ускладнень, обумовлених перебігом гіпертонічної хвороби.

Пектин сприяє зниженню систолічного і діастолічного артеріального тиску, завдяки чому знижує ризик розвитку багатьох серцево-судинних ускладнень.

5. Покращує роботу травної системи

Пектин сприяє відновленню адекватної мікрофлори кишечника, застосовується для лікування ряду диспепсичних розладів (діарея, запори, нудота і блювота).

Також він запобігає розвитку інфекційно-запальних (в тому числі аутоімунних) і злоякісних проліферативних захворювань.

Дослідження на дітях виявили, що додавання пектинів в раціон при перебігу гострих кишкових інфекцій викликає зниження тривалості діареї, що покращує загальний стан і знижує витрати охорони здоров'я на регідратаційну терапію.

За даними китайських вчених , пектин нормалізує адекватне співвідношення серед різних представників мікрофлори кишечника: пригнічує життєдіяльність патогенних і умовно-патогенних форм (клостридії), стимулює ріст і розмноження корисних бактерій. При адекватному мікробіоценозі підвищується робота всіх травних ферментів і біологічна доступність цінних поживних речовин, що надходять разом з їжею.

Пектин не менше ефективний щодо запорів. Прийом 24 м даного волокна на добу протягом 1 місяця покращує консистенцію калових мас, підвищує частоту стільця (до 2 разів на день).

Японські експерти також відзначають ефективність пектину щодо перебігу гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ).

За даними досліджень, пектин покращує перебіг таких важких аутоімунних патологій, як неспецифічний виразковий коліт і хвороба Крона. Ефекти, більшою мірою, пов'язані з пригніченням хронічного запалення в стінці кишечника і відновленням мікрофлори.

Ще 10 доведених способів поліпшити травлення дивіться в окремій статті.

Пектин володіє комплексним позитивним впливом на шлунково-кишковий тракт: сприяє усуненню диспепсичних розладів, а також попереджає і покращує перебіг різних запальних захворювань.

6. Знижує вплив радіації

Пектин, як і більшість інших типів харчових волокон, захоплює радіаційні частинки, що надійшли в організм разом з продуктами харчування, і виводить їх.

Дослідження, проведені в Білорусії, виявили, що споживання 5 г яблучного пектину протягом 16 діб значно зменшує радіаційний збиток цезію-137.

Пектин також знижує радіоактивність поглинених джерел радіації. Дія пов'язана зі структурою самого біологічно активної речовини. Поглинувши хімічний елемент, він перешкоджає вивільненню «радіаційної енергії».

Пектин знижує шкідливий вплив від джерел радіації, що знаходяться в просвіті травного тракту. Його слід включати в раціон особам, які знаходяться в зоні радіаційного зараження або працюють на потенційно небезпечних об'єктах.

7. Має протипухлинну дію

експеримент , проведений в штаті Мічиган (США) продемонстрував, що пектин зменшує зростання і активність метастазування раку передміхурової залози.

Пектинові речовини, згідно з науковими даними , ефективні також в цілях лікування раку товстого кишечника, меланоми шкіри і злоякісних захворювань червоного кісткового мозку . Речовина підвищує ступінь апоптозу неадекватно пролифелирующих клітин, пригнічує їх розмноження.

Пектин може використовуватися для уповільнення прогресування (в складі комплексної медикаментозної терапії) і попередження онкологічних патологій.

Де міститься?

Пектин міститься в багатьох продуктах харчування, проте найбільша його кількість спостерігається в овочевих культурах і у фруктах.

Назва продукту вміст пектину на 100 г. (у грамах)
абрикоси від 4 до 9
Айва від 5 до 9
груші від 3,5 до 4
Песики від 5 до 9
яблука від 4,5 до 8
Апельсини до 1
морква від 1 до 8
огірки від 6 до 10
буряк до 7 до 20
Редис близько 10
зелений горошок від 2,5 до 5

Крім натуральних продуктів, речовина можна приймати і в порошковій формі, розбавляючи його водою. Також багато БАДи містять в своєму складі яблучний пектин.

Концентрований пектин також міститься в багатьох магазинних десертах, мармеладі, варення, проте вживання великої кількості солодощів шкідливо для здоров'я людини.

Норма пектину для дорослих і дітей – до 15 грам на добу.

багато поширених овочів і фруктів містять достатні обсяги пектину для задоволення потреби в ньому.

Шкода та побічні ефекти

Пектин вважається безпечним продуктом для людини. Однак перевищення максимальної добової рекомендованої дози (10-15 г. на день) може призвести до ряду небажаних ефектів:

  • Метеоризм;
  • Запор;
  • Діарея.

Не виключено розвиток алергічних реакцій, обумовлених підвищеною сенсибілізацією організму людини до різних продуктів харчування, що містять пектин (можлива гиперергия на саму речовину). Алергія може проявитися по-різному: від нешкідливої кропив'янки до смертельно небезпечного анафілактичного шоку або набряку Квінке.

Слід грамотно підходити до підвищення споживання пектину або переходу на нові продукти харчування, щоб уникнути появи патологічних реакцій. При необхідності слід проконсультуватися з лікарем.

Висновок

Таким чином, пектин є вкрай корисний для людини вид розчинної клітковини.

Речовина сприяє зниженню маси тіла, зменшує ризик смертності від захворювань кардіологічного (за рахунок комплексного впливу на метаболічний синдром) і онкологічного профілю, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Слід обов'язково включати дана речовина в щоденний раціон.