8 наукових фактів про користь інуліну для організму + можливу шкоду

Інулін-вкрай важливий для організму людини пребіотик , який міститься в цикорії, топінамбурі, часнику та деяких інших рослинах. Він корисний тим, що може нормалізувати перебіг травних процесів, поліпшити стан серцево-судинної, опорно-рухової та ендокринної систем, попередити появу ракових патологій.

Інулін: що це за речовина?

Інулін-це різновид розчинної клітковини , яка міститься в багатьох рослинах. Ця речовина має відносно низьку енергетичну цінність (близько 150 калорій на 100 грам).

Являє собою фруктан – складається з декількох ланцюжків молекул фруктози, які пов'язані таким чином, що тонкий кишечник людини не в змозі їх переварити.

У незміненому вигляді інулін потрапляє в товстий відділ кишечника, де активно ферментується мешкають там мікроорганізмами. &171; корисні & 187; бактерії, поглинаючи інулін, отримують комплекс поживних речовин, необхідних їм для росту і розвитку. Таким чином, інулін є пребіотиком і необхідний для профілактики дисбактеріозу.

За даними вчених, інулін не тільки стимулює зростання благородної мікрофлори, але і перетворюється в ряд жирних кислот з коротким ланцюгом, необхідних для протікання метаболічних процесів в клітинах товстого кишечника і підтримки здоров'я в цілому.

Згідно з науковими даними, інулін входить до складу багатьох рослин, а наші предки отримували з їжею більше даної речовини, ніж сучасні люди.

інулін-це розчинна клітковина, яка міститься в багатьох рослинах. Речовина служить їжею для корисних бактерій, що мешкають в просвіті кишечника, а також трансформується в корисні жирні кислоти з коротким ланцюгом.

8 корисних властивостей

Спершу ми надамо наукові факти про користь інуліну, а потім розглянемо можливу шкоду і побічні ефекти.

Ось 8 головних корисних властивостей речовини.

1. Нормалізація травлення

Мікрофлора кишечника – складна взаємопов'язана група мікроорганізмів, постійно взаємодіючих один з одним і з організмом людини.

Будь-яке порушення адекватного співвідношення бактерій (дисбактеріоз) несприятливо позначається на всьому організмі: від банальних диспепсичних розладів до грубих патологій імунітету і розвитку інфекційно-запальних захворювань.

На думку канадських вчених , запорукою здоров'я товстої кишки і всього шлунково-кишкового тракту, є підтримка нормального співвідношення представників корисної, патогенної і умовно-патогенної флори.

Інулін підвищує чисельність благородних мікроорганізмів, так як є середовищем для їх харчування.

Бельгійські експерти виявили, що додавання інуліну в раціон призводить до підвищення чисельності біфідобактерій і мікроорганізмів роду Faecalibacterium. Також було виявлено, що дане волокно гальмує розмноження ряду патогенних форм, що призводить до зниження вираженості ендотоксемії.

Практично схожі результати продемонструвало дослідження , проведене в 2009 році. Вчені стверджують, що інулін, як і ряд інших харчових волокон, сприяє підтримці чисельності популяцій біфідобактерій в просвіті кишечника.

На тлі нормальної мікрофлори адекватно протікають процеси ферментації і засвоєння поживних речовин.

Ще 10 доведених способів поліпшити травлення дивіться тут →

таким чином, інулін сприяє підтримці чисельності корисних мікроорганізмів в кишечнику людини, що вкрай важливо для здоров'я всього організму.

2. Усунення запорів

Запори – поширене відхилення, обумовлене незбалансованим раціоном і веденням малорухливого способу життя.

Вчені з Мадридського університету Комплетенсе стверджують , що споживання інуліну покращує консистенцію стільця, зменшує час проходження калових мас по травному тракту, знижує твердість переварених харчових частинок.

Доведено, що споживання 15 грамів інуліну на добу знижує вираженість запорів і призводить до поліпшення якості життя. При цьому у окремих осіб спостерігалися слабо виражені диспепсичні розлади, які не послужили приводом до припинення прийому.

систематичне споживання інуліну може сприятливо позначитися на перебігу запорів: підвищити частоту стільця і поліпшити консистенцію калових мас.

3. Допомога в схудненні

останні наукові дослідження показують , що інулін сприяє зниженню маси тіла. Вчені припускають, що речовина гальмує активність нейронів в центрах апетиту, розташованих в гіпоталамусі.

За даними британських вчених, харчове волокно сприяє зниженню обсягу жирової тканини у всьому організмі (підшкірно-жирова і абдомінальна клітковина).

Також доведено , що інулін знижує активність секреції ряду гормонів голоду: пептиду YY і греліну. Саме дані речовини активують окремі ділянки головного мозку, викликаючи зростання апетиту.

В одному експерименті було доведено , що прийом інуліну протягом тривалого часу, незалежно від інших факторів, призводить до вираженого зниження ваги. Через 9 тижнів маса тіла знижується, в середньому, на 5 %, через 18 тижнів – на 7,6 %.

Нагадаємо, що і  інші харчові волокна ефективні для схуднення , Про що ми написали окремий матеріал.

включення інуліну в раціон допомагає схуднути, сприяє зниженню вираженості почуття голоду і швидкому насиченню організму.

4. Профілактика цукрового діабету II типу

Включення інуліну в раціон, на думку дослідників , знижує концентрацію глюкози в плазмі крові (ефект особливо виражений натще) і рівень глікованого гемоглобіну.

Вчені Імперського коледжу (Великобританія) встановлено , що інулін підвищує чутливість рецепторів, розташованих на клітинах м'язової і жирової тканини до інсуліну, що сприятливо позначається на метаболізмі глюкози – вона активніше витрачається клітинами, а вміст в крові зменшується.

За даними іранських вчених, включення добавки в раціон (10 г.в день) у осіб, які страждають на цукровий діабет II типу, викликає зниження глюкози в крові і покращує перебіг захворювання (запобігає різкі «скачки» цукру).

виходячи з комплексу досліджень, можна зробити висновок, що інулін ефективний з метою профілактики і поліпшення клінічного перебігу цукрового діабету II типу, а також переддіабетних станів (гіперглікемія натще, порушення толерантності до глюкози).

5. Запобігання серцево-судинним захворюванням

Інулін має всебічний позитивний вплив на здоров'я серця і судин .

За даними іранського дослідження , прийом всього 10 грам речовини на добу протягом 2 місяців сприяє зниженню загального холестерину на 13 %, тріацигліцеридів на 24 %.

При цьому відзначається підвищення ліпопротеїдів з високою питомою вагою і зниження – з низьким.

Нормалізація ліпідних фракцій крові – ключовий спосіб запобігання розвитку атеросклерозу великих артерій, що призводять до розвитку смертельно небезпечних судинних ускладнень: ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, ішемічний і геморагічний інсульт.

інулін запобігає атеросклеротичне ураження судинного русла і попереджає пов'язані з ним ускладнення.

6. Підтримка щільності кісткової тканини

Експерименти демонструють, що всі фруктани здатні знижувати втрату маси кісткової тканини, стимулювати її утворення. Ефект пов'язаний з підвищенням біологічної доступності іонів кальцію.

Вчені Університету Пердью (США)  доведено , що харчові волокна сприяють реабсорбції магнію в просвіті травного тракту. Дія пов'язана з пригніченням хронічного запалення і продукцією коротколанцюгових жирних кислот.

Ще 15 доведених способів зміцнити кістки і суглоби знайдете тут →

таким чином, інулін підвищує всмоктування найважливіших мінералів для кісткової тканини – кальцію і магнію. В результаті знижується частота розвитку остеопорозу і переломів кісток.

7. Запобігання злоякісних утворень

В ході активної ферментації інуліну корисними мікроорганізмами в просвіті травної трубки виділяється бутират – особлива речовина, що захищає клітини товстого кишечника від впливу факторів агресії (токсинів).

За інформацією університету Фдрідріха-Шиллера, споживання інуліну знижує частоту розвитку передракових проліферативних патологій товстого кишечника на 88 %.

Доведено, що інулін знижує вироблення медіаторів запалення в слизовій і підслизовій оболонці товстого кишечника (інтерлейкіни 2 і 10, фактор некрозу пухлини – альфа). В результаті спостерігається зниження вираженості хронічних запальних процесів, які є, в даний час, значущою причиною розвитку онкології.

Важливо також зазначити, що інулін, за результатами великого американського дослідження , нормалізує мікрофлору кишечника, забезпечує адекватний синтез травних соків і жовчних кислот в просвіт шлунково-кишкового тракту. Подібні властивості значно знижують частоту народження злоякісних новоутворень в товстому кишечнику.

інулін сприяє запобіганню появи передракових патологій і клінічної маніфестації раку товстої кишки.

8. Полегшення перебігу запальних уражень кишечника

Додавання інуліну в раціон знижує частоту виникнення запальних захворювань травного тракту (переважно аутоімунної етіології).

За даними досліджень з Великобританії , даний вид клітковини нормалізує клінічний перебіг хвороби Крона і запобігає її розвиток. Позитивні дії, імовірно, пов'язані зі збільшенням кількості біфідобактерій, поліпшенням властивостей калових мас, пригніченням вироблення медіаторів запалення.

Іспанські вчені довели , що інулін покращує симптоматику при неспецифічному виразковому коліті, запобігає розвитку грізних ускладнень (перфорація стінки кишки, кровотечі).

Нагадаємо, 8 продуктів, корисних для кишечника , ви знайдете в окремій статті.

інулін робить позитивний вплив на перебіг таких небезпечних захворювань, як хвороба Крона і неспецифічний виразковий коліт.

Основні джерела

Інулін міститься у великому переліку рослин, проте тільки окремі представники відрізняються високою концентрацією даної речовини. Лідерами є:

назва рослини вміст інуліну (на 100 грам продукту)
корінь цикорію 36-48 грам
топінамбур 16-20 грам
часник 10-16 грам
Джимока 10-13 грам
Лук 1-8 грам
Спаржа 2-3 грами

Значний набір корисних властивостей інуліну привів до того, що дане пребіотичне волокно штучно включається до складу дитячого харчування і великого спектру продуктів (білкові та зернові поживні батончики, йогурт, дитячі каші і т.п.), а також в лікарські препарати.

Крім того, воно використовується в кулінарії, особливо для приготування десертів.

Виділяють наступні форми інуліну:

  • Нативний інулін (витягується з кореня цикорію);
  • Високоефективний інулін (містить тільки довгі ланцюги молекул фруктози, короткі піддаються видаленню);
  • Олігофруктоза (містить виключно короткі ланцюги);
  • Фруктоолігосахариди (у складі є короткі ланцюги молекул фруктози, які виготовляються зі столового цукру).

Можна виділити наступні аптечні препарати: «Здраволін», «інулін-форте», «Фітосил», «інулін-Нутрімед», «Здравомед».

інулін міститься в звичних продуктах харчування, а також в ряді лікарських засобів, які можуть послужити відмінною заміною.

Добова доза

Прийом інуліну слід починати поступово. Початкова доза повинна становити не більше 2-3 грамів на день. Через 2-3 тижні вживання можна збільшувати обсяг на 1-2 грами на добу.

Більшість вчених стверджують, що рекомендована добова доза дорівнює 10-30 грамам.

прийом інуліну необхідно починати поступово, підвищуючи дозування до 10-30 грам в день.

Можлива шкода та побічні ефекти

Різні форми інуліну, на даний момент, досить добре вивчені і, в більшості випадків, повністю безпечні при споживанні в помірних або низьких дозах.

Однак розвиток побічних ефектів не виключено (зазвичай вони пов'язані з надмірним використання даного виду клітковини). До найчастіших небажаних реакцій відносяться наступні:

  • Підвищене утворення газу в просвіті кишечника;
  • Відчуття дискомфорту в животі;
  • Порушення стільця за типом запорів або діареї.

Не виключено розвиток алергічних реакцій, обумовлених сенсибілізацією організму людини до інуліну. Алергія може проявлятися різними способами (від кропив'янки до анафілактичного шоку). Таким чином, надчутливість імунної системи до інуліну – головне протипоказання до його прийому.

вживання інуліну в рекомендованих дозах повністю безпечно для здоров'я. В окремих ситуаціях можлива поява небажаних реакцій.

Висновок

Можна зробити висновок, що інулін – вкрай корисна різновид харчових волокон. Дана речовина не тільки покращує здоров'я шлунково-кишкового тракту, але і знижує ризик смерті від серцево-судинних, ендокринних та онкологічних захворювань, нормалізує обмін речовин в кістках, сприяє схудненню.

Рекомендується включати речовину в раціон поступово, щоб уникнути розвитку побічних реакцій. При наявності сумнівів щодо протипоказань слід проконсультуватися з лікарем.