в яких продуктах містяться ферменти для травлення – список з 10 кращих
Переварювання їжі – складний процес, в якому беруть участь травні ферменти (ензими).
У процесі травлення екзокринні залози в організмі виділяють секрет, багатий ферментами. Саме вони забезпечують розщеплення і всмоктування надходять з їжею поживних компонентів.
Окремі групи ферментів виробляються корисними мікроорганізмами, постійно мешкають в просвіті кишечника.
Виділяють 3 основні класи ферментів:
- Протеази. необхідні для гідролізу білків до пептидів і амінокислот.
- Ліпази. забезпечують розкладання жирів до гліцерину і жирних кислот.
- Амілази. потрібні для перетравлення вуглеводів.
Якщо організм людини не в змозі виробляти достатню кількість ферментів, то процеси перетравлення їжі порушуються, їжа перестає засвоюватися організмом, а в самому кишечнику спостерігається активація процесів бродіння і посилення росту патогенної мікрофлори.
Щоб поліпшити травлення, необхідно приймати спеціальні препарати або вживати їжу, що містить природні ферменти.
Розглянемо список з 10 найбільш корисних продуктів харчування, багатих натуральними ферментами.
1. Ананас
Ананас корисний для травної системи, оскільки містить особливу групу протеолітичних ферментів під назвою бромелайн.
Згідно з науковими даними , бромелайн забезпечує перетравлення білкових речовин.
Даний фермент не тільки покращує травлення , але також має фібринолітичну, антитромботичну, протизапальну та протинабрякову дію. Отже, він рекомендований хворим з порушеннями згортання крові, наявністю набрякового синдрому кардіогенного або нефрогенного походження, а також при аутоімунних захворюваннях.
Бромелайн ефективний з метою лікування бронхіту, синуситу; може застосовуватися як профілактичний засіб при тромбофлебіті. Є окремі дані, що фермент перешкоджає проліферації ракових клітин і пригнічує процеси природного старіння.
Вчені з Індії також підкреслюють, що бромелайн здатний прискорювати загоєння ран, підвищувати активність місцевих і загальних факторів імунітету .
2. Манго
У складі манго є фермент амілаза, що забезпечує розщеплення складних вуглеводів до простих цукрів – глюкози і мальтози.
За даними бразильських вчених , активність амілази в складі манго підвищується в міру дозрівання плоду. Вуглеводи, які утворюються в плоді в процесі фотосинтезу, поступово руйнуються ферментами, що забезпечує накопичення простих цукрів.
Таким чином, чим стигліше манго, тим більше в ньому ферментів.
Амілаза в нормі виробляється підшлунковою залозою , а також міститься в слинній рідині. Тому манго також рекомендований особам з атрофічними патологіями ротової порожнини і при екзокринної недостатності підшлункової залози.
3. Папайя
Фрукт багатий папаїном – ферментом рослинного походження, дія якого схоже з бромелайном.
За даними досліджень, використання папайї при наявності диспепсичних розладів (запори, нудота, метеоризм) сприяє поліпшенню загального стану.
Папайю також слід вживати особам із синдромом подразненого кишечника.
Папайю не можна їсти вагітним жінкам, оскільки фрукт підвищує тонус гладкої мускулатури і може стати причиною викидня або передчасних пологів.
Обережно! наукові дослідження, проведені в Австрії , виявили, що папаїн є сильним алергеном, здатним індукувати запальну реакцію при місцевому впливі.
4. Мед
Мед багатий безліччю корисних речовин, в тому числі травними ферментами (до 10%).
Основними біологічно активними речовинами, на думку вчених , є: діастази, амілази, протеази і інвертази (руйнують сахарозу до глюкози і фруктози).
Мед покращує розщеплення і подальше всмоктування практичних всіх надходять з їжею основних речовин (крохмаль, сахароза, білки), за винятком жирів.
Також, на думку італійських косметологів , високий вміст травних ферментів сприятливо впливає на шкірні покриви (особливо при місцевому застосуванні). Відзначається пом'якшення і зволоження шкіри, уповільнення утворення зморшок, зниження ризику розвитку інфекційно-запальних захворювань.
Важливо відзначити, що корисними властивостями володіє тільки натуральний мед, який не був схильний до термічній обробці (температура більше 60 градусів сприяє руйнуванню ферментативних компонентів).
5. Банан
За даними вчених, банан має в своєму складі дві групи ферментів: амілазу і глюкозидазу. Вони забезпечують руйнування складних вуглеводів (наприклад, крохмалю) до засвоюваних моносахаридів.
Згідно з науковими уявленнями , ферменти найбільш активні тільки в зрілих і солодких бананах. Зелені фрукти практично марні для травлення, проте містять більше вітамінів.
Банан також має у своєму складі колосальну кількість клітковини. Клітковина &8212; це пребіотична речовина , тобто вона є їжею для корисної мікрофлори кишечника і прискорює просування хімусу в просвіті шлунково-кишкового тракту.
6. Авокадо
Авокадо практично не містить цукру (можна їсти при цукровому діабеті), але має в своєму складі безліч цінних жирів.
Фрукт багатий ліпазою – ферментом, що забезпечує засвоєння жиру, що надійшов з їжею.
Використовувати авокадо рекомендується при захворюваннях підшлункової залози, так як саме вона виробляє основний обсяг ліпази в організмі людини.
Окремі дослідження виявили , що в складі авокадо є і інші ферменти. Наприклад, поліфенолоксидаза надає фрукту коричневий колір, але на процеси перетравлення їжі впливу не робить.
Вчені також рекомендують вживати авокадо при муковісцидозі.
7. Кефір
Кефір-один найпоширеніших в світі кисломолочних напоїв, який вкрай корисний для всього організму, а особливо для здоров'я шлунка і кишечника.
Згідно з дослідженнями , в кефірі є такі ферменти: ліпази, протеази і лактази. Найбільше цінується лактаза-фермент, який гідролізує лактозу в молоці і покращує її засвоєння при різних відхиленнях, що супроводжуються непереносимістю лактози.
За даними бразильських вчених, кефір містить масу корисних молочнокислих і оцтовокислих бактерій.
У процесі бродіння кефіру бактерії руйнують цукру до вуглекислого газу і органічних кислот, які необхідні для подальшого росту і розмноження корисних мікроорганізмів.
Кефір-це найпотужніший пробіотик .
8. Квашена капуста
В процесі бродіння капусти утворюється безліч корисних ферментів, здатних поліпшити травлення .
За даними ряду досліджень, в продукті є маса молочнокислих бактерій (Lactobacillus plantarum, L. pentosus, L. brevis, L. acidophilus, L. fermentum, Leuconostoc fallax і ін.), які вкрай важливі для протікання травних процесів, адекватної роботи гладкої мускулатури кишечника і підтримки сталості імунної системи .
Британські роботи демонструють, що вживання квашеної капусти усуває ряд диспепсичних розладів (здуття живота, порушення стільця за типом запорів або діареї). Прийом продукту сприяє швидкому досягненню ремісії при таких патологіях, як хвороба Крона або неспецифічний виразковий коліт.
9. Імбир
Імбир, згідно з науковими даними , містить зингабаин – фермент, здатний розщеплювати білки. Даний вид протеаз широко поширений в харчовій промисловості, використовується для приготування сиру і десертів.
Дослідження показують, що імбир, впливаючи на гладку мускулатуру травної системи, значно підвищує швидкість спорожнення шлунка.
Індійські вчені виявили , що імбир значно прискорює продукцію і виділення в просвіт шлунково-кишкового тракту власних ферментів.
10. Кімчі
Кімчі – це ферментоване блюдо корейської кухні, яке являє собою пекінську капусту з безліччю прянощів.
Кімчі, на думку дослідників , має в своєму складі бактерії виду Bacullus, які здатні продукувати протеази, амілази і ліпази, що розщеплюють білки, вуглеводи і жири відповідно.
Корейська страва також багата антиоксидантами, що уповільнюють утворення злоякісних клітин і процеси старіння.
Регулярне додавання кимчи в раціон може сприятливо відбитися на рівні загального холестерину і його атерогенних фракцій, а також знизити ризик розвитку серцево-судинних ускладнень.
Дослідження, проведене корейськими вченими, довело, що кімчі сприяє зниженню ліпопротеїнів низької щільності. Чим вище початковий рівень ліпопротеїдів, тим більше виражений позитивний ефект.
Висновок
Таким чином, додавання в раціон продуктів, що містять ферменти, може сприятливо позначитися на процесах травлення, особливо при захворюваннях підшлункової залози, а також при наявності патологій слизових оболонок різних відділів шлунково-кишкового тракту.