Що корисно для шлунка - 7 продуктів і правила дієти з опорою на науку
Шлунок – один з головних органів травної системи. Будь-які недоліки в раціоні харчування негативно відбиваються на його роботі, змінюючи активність секреторного і м'язового апаратів, а також порушуючи цілісність слизової оболонки.
Робота гладкої мускулатури шлунка, активність секреції травних соків безпосередньо залежать від типу з'їденого продукту. Неправильне харчування, додавання шкідливих добавок збиває збалансоване функціонування всіх відділів шлунково-кишкового тракту і проявляється у вигляді різних захворювань.
Однак існують окремі корисні продукти, які здатні поліпшити стан шлунка і всього травного тракту. Нижче розглянуті 7 найефективніших з них.
1. Імбир
Останні наукові роботи показують, що імбир ефективний для корекції ряду диспепсичних розладів (нудота і блювота, відчуття дискомфорту в епігастральній ділянці), усунення симптомів морської хвороби, а також під час проходження курсу хіміотерапії. Терапевтичні ефекти імбиру можна порівняти з метоклопрамідом – лікарським засобом для купірування блювоти.
Імбир &8212; один з 13 продуктів для поліпшення травлення з доведеним ефектом.
Крім того, імбир також має виражену протизапальну дію і може бути використаний при запальних захворюваннях шлунка та інших відділів травної системи.
Найчастіше імбир вживається в чистому вигляді або заварюється чай на основі кореня.
2. Рута
М'ята використовується для терапії суб'єктивних неприємних відчуттів (нудота, блювота, відчуття переповнення шлунка) за рахунок вмісту в листі потужних аналгетичних і протизапальних засобів.
Доведено, що м'ята сприяє поліпшенню загального стану у пацієнтів з синдромом роздратованого кишечника, ефективно усуває такі явища, як здуття, відчуття дискомфорту в шлунку, нудота.
Як можна використовувати м'яту:
- Жувати листя рослини;
- Запах екстракту м'яти;
- Розсмоктувати цукерки на її основі;
- Заварюйте м'ятний чай.
3. Яблучний оцет
Кислоти, які містяться в яблучному оцті, нейтралізують засвоєння організмом крохмалю. Крім того, це засіб сприяє нормалізації мікрофлори всіх відділів шлунково-кишкового тракту за рахунок підвищення числа корисних бактерій і зменшення популяції патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів.
На тлі вживання 1 ст.л. яблучного оцту на добу ризик розвитку гастриту, асоційованого з Хелікобактер пілорі, падає в 2-3 рази.
Одне з наукових досліджень довело прямий ефект яблучного оцту в відношення кишкової палички, золотистого стафілокока, стрептококів і грибів роду Кандида. Ефект реалізується за рахунок пригнічення синтезу білків у мікробній клітині.
Регулярне додавання цього продукту в раціон сприяє не тільки запобіганню формування злоякісних клітин, але і знищення вже існуючих. дослідження проводилися на живих щурах і в пробірках на основі виділеної культури клітин.
4. Пробіотики
Пробіотики – це корисні для мікрофлори кишечника бактерії, які вкрай необхідні організму для формування місцевих факторів імунітету в травній трубці і адекватного перетравлення продуктів.
Пробіотики мають великий спектр переваг:
- Поліпшення травлення ;
- Підвищення місцевих і загальних факторів імунітету;
- Поліпшення енергетичного обміну за рахунок вироблення великої кількості вітаміну В12;
- Купірування запальних процесів підшлункової залози, печінки і слизових оболонок шлунково-кишкового тракту;
- Зменшення сухості шкіри та ламкості волосся;
- Відновлення природної мікрофлори кишечника після тривалого використання антибактеріальних препаратів;
- Зменшення маси тіла і загальне оздоровлення організму.
Детальніше про користь пробіотиків тут →
Недолік пробіотиків призводить до різних патологій з боку імунітету (в тому числі формування аутоімунних і алергічних процесів).
Поточні наукові дослідження показують, що пробіотики ефективні проти Helycobacter Pylori. Саме з цією бактерією пов'язано 99% випадків розвитку гастритів і виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
Достатня кількість вкрай корисних пробіотиків міститься в натуральних йогуртах , кефірі , ряжанка , а також в деяких видах сиру (Гауда, Моцарелла, Чеддер), в звичайному сирі та інших кисломолочних продуктах. ще 10 продуктів з пробіотиками тут →
5. Продукти з високим вмістом білка
У нормі соляна кислота секретується парієтальними клітинами шлунка. Вона розщеплює ряд білків і забезпечує первинну антисептичну обробку їжі, перешкоджаючи попаданню різних патологічних агентів в нижні відділи шлунково-кишкового тракту.
На жаль, вкрай часто розвивається ситуація, при якій соляна кислота виробляється в надлишкових обсягах, що призводить до пошкодження і подразнення слизової оболонки шлунка. Дана обставина є одним з провідних факторів ризику запальних і виразкових патологій.
На думку вчених, продукти харчування, в яких міститься велика кількість білків, сприяють нейтралізації соляної кислоти і усунення ряду симптомів (відчуття швидкого наповнення шлунка, нудота і блювота, печія).
6. Риба
Регулярне вживання риби (оселедець, тріска, горбуша, сьомга) корисно для осіб, які страждають хронічними гастритами, колітами та іншими патологіями з боку шлунка.
Відомо, що риба містить значний обсяг білків, незамінних амінокислот, вітамінів і мінералів, які беруть участь у формуванні нормальної мікрофлори травного тракту і перешкоджають розвитку інфекційно-запальних патологій.
Крім того, морепродукти є легкозасвоюваною і дієтичною їжею.
Також омега-3 жирні кислоти в складі риби запобігають ряд відхилень з боку серця і судин (в тому числі атеросклероз).
7. Свіжі яблука
У складі яблук є безліч вітамінів (з, В1, В2, В6, Е, Р), макро - і мікроелементів (кальцій, калій, залізо, магній, фосфор, бор, йод, мідь, хром, нікель, цинк), органічних кислот, пектинів і сахаров.
Доведено, що яблука нормалізують моторно-евакуаційну функцію шлунка, підвищують спроможність сфінктерного апарату, ефективно попереджають розвиток запорів. Дія забезпечується за рахунок щавлевої кислоти і пектинів, які подразнюють рецептори слизової оболонки і стимулюють перистальтику.
Не менш важливий обволікаючий ефект, що знижує всмоктування цукрів (особливо важливо при патологіях глікемічного фону і при ожирінні) і підвищує стійкість внутрішньої оболонки шлунка до впливу шкідливих факторів (соляна кислота, пепсин, бактерії).
Рекомендується їсти як мінімум 1-2 яблука в день. Яблука можна їсти як з ранку на сніданок, так і на ніч в якості останнього прийому їжі.
Чого слід уникати
Існує велика кількість шкідливих і важких продуктів, часте вживання яких порушує не тільки роботу шлунка, але і всіх відділів травної системи, а також негативно позначається на здоров'ї організму в цілому.
Нижче розглянуті найнебезпечніші продукти, від яких краще відмовитися:
- Гострий перець. сприяє подразненню слизової оболонки стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки. При підвищеній кислотності шлункового соку зловживання гострим може призвести до диспепсичних розладів (нудота, печія, відчуття швидкого наповнення, болі в епігастрії), а також спровокувати розвиток гострого гастриту або загострення хронічного.
- Алкоголь. викликає «розслаблення» центральної нервової системи, отже, знижується регуляторна функція головного мозку. Це призводить до неспроможності стравохідного і антрального сфінктерів. На тлі регулярного закидання вмісту шлунка в стравохід і жовчі з дванадцятипалої кишки розвивається печія, хімічний гастрит і навіть злоякісні утворення.
- Смажена їжа. вміст масу жирів, які вкрай важко перетравлювати. В кінцевому підсумку це призводить до уповільнення моторики всіх відділів травної системи, формування запорів, активації процесів бродіння. Також при смаженні на олії виробляється значна кількість токсинів, які знижують імунітет і підвищують ризик розвитку раку.
- Копченості. безліч досліджень показало прямий зв'язок між даною категорією продуктів і частотою розвитку і загострення хронічних захворювань (гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба).
- Газовані напої. подразнюють слизову оболонку шлунка (аж до реактивного гастриту), підвищують всмоктування поживних речовин разом з різними токсичними метаболітами, які в нормі повинні нейтралізуватися і виводитися з організму.
- Локшина швидкого приготування. у ній міститься маса шкідливих речовин (багато натрію, велика кількість жирів), але головна опасть для шлунка – практично повна зупинка моторики на деякий час (від 45 хвилин до 2-3 годин). Локшина швидко займає весь вільний обсяг шлунка і затримується в ньому для первинного перетравлення, в цей час відкривається гастрально-дуоденальний сфінктер і відбувається закид жовчі. В майбутньому це призводить до формування гастриту і різних патологій евакуації вмісту шлунка.
5 правил щадить дієти для шлунка
Для підтримки здоров'я шлунка необхідно дотримуватися певних рекомендацій по правильному харчуванню. Це дозволить не тільки поліпшити симптоматику наявних захворювань, але і запобігти появі нових.
Оскільки механічне, хімічне або термічне роздратування хворого шлунка споживаної їжею неприпустимо, необхідно дотримуватися щадну дієту.
Необхідно виконувати наступні рекомендації:
- Дотримуватися кратність харчування. рекомендується вживати їжу 5-6 разів на день маленькими порціями, щоб створити рівномірне навантаження на травну систему.
- Виключити з меню речовини, що подразнюють слизову шлунка. до цієї групи належать: міцні бульйони на основі м'яса або риби, будь-яка Смажена їжа, консервовані продукти, копченості, приправи і спеції (гострий перець, часник, цибуля), соління, маринади, газовані продукти, вина, кава, Цитрусові фрукти. Відмовлятися від них зовсім не варто, але обмежувати необхідно. Їжа повинна бути добре пережована, а температура подачі близька або трохи вище до температури тіла.
- Додати в раціон продукти, здатні зв'язати і нейтралізувати соляну кислоту. такими лікувальними продуктами є яйця, молоко і молочні продукти, відварені м'ясо і риба.
- Вживати обволікаючі засоби (кисіль, каші, муси, желе, терті або печені яблука).
- Відмовитися від шкідливих звичок (алкогольні напої та куріння).
Висновок
Таким чином, здоров'я шлунка безпосередньо залежить від культури харчування. Слід віддавати перевагу натуральним продуктам, які містять велику кількість корисних речовин і виключати компоненти, здатні надати механічне, хімічне або термічне вплив на слизову оболонку шлунка.