7 доведених фактів про користь і шкоду ряжанки для організму людини

Ряжанка – це кисломолочний напій, який виходить в результаті бродіння топленого молока і є традиційною стравою в Росії, Україні та Білорусії.

Напій володіє великим спектром корисних властивостей: нормалізує роботу травної та ендокринної систем, перешкоджає розвитку ожиріння і атеросклерозу великих судин, забезпечує профілактику остеопорозу і переломів.

Ряжанка володіє пробіотичними властивостями , а також містить масу вітамінів (А, В, РР, з), мікро - і макроелементів (натрій і калій, фосфор, магнію, сірка, залізо, кальцій). У 200 мл напою є до 25% добової потреби в кальції і до 20% &8212; в фосфорі.

Напій особливо корисний вагітним жінкам, дітям та людям похилого віку.

Нижче ми розглянемо 7 доведених фактів про користь ряжанки для організму, а потім опишемо можливу шкоду і протипоказання.

1. Поліпшення травлення

Ряжанка містить корисні мікроорганізми, які комплексно впливають на травний тракт.

Постійне надходження & 171; корисних & 187; бактерій призводить до пригнічення життєдіяльності патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, полегшує дію травних ферментів , сприятливо позначається на моториці гладкої мускулатури кишечника.

В результаті їжа перетравлюється швидше і активніше просувається в просвіті, що попереджає появу запорів та інших диспепсичних розладів.

Вчені стверджують, що додавання в раціон дітей термофільного стрептокока, що міститься в ряжанці, призводить до профілактики діареї, викликаної прийомом антибіотиків, а також забезпечує швидке настання ремісії при неспецифічному виразковому коліті, усуває симптоми синдрому роздратованого кишечника.

Італійські дослідження виявили, що термостатна ряжанка покращує засвоєння лактози. Дане властивості вкрай важливо для осіб, що мають синдром лактазной недостатності (легкого та середнього ступеня тяжкості).

таким чином, ряжанка покращує травлення , полегшує перебіг інфекційно-запальних і аутоімунних уражень кишечника, підвищує засвоєння лактози.

2. Нормалізація роботи нервової системи

американські вчені встановили , що вживання пробіотиків, що містяться в ряжанці, сприятливо позначається на роботі головного мозку .

В результаті відбувається активація окремих сегментів центральної нервової системи, покращується емоційний фон .

Пробіотики також запобігають ряду дегенеративних захворювань мозку (хвороба Альцгеймера або Піка), нормалізуючи мікроциркуляцію та зменшуючи секрецію ряду токсичних речовин.

Дослідження, проведені у Великобританії, довели, що додавання магнію в раціон (даного макроелемента багато в ряжанці) підвищує толерантність до стресу , пригнічує тривогу. Є дані, що продукт покращує перебіг артеріальної гіпертензії " білого халата» .

ряжанка здатна поліпшити настрій , а також забезпечує профілактику незворотних уражень головного мозку.

3. Підвищення імунітету

Робота імунної системи – один з найскладніших механізмів в організмі людини. У будь-який момент вона може дати збій, що призведе до ослаблення захисних факторів як на системному, так і на місцевому рівні, а також підвищить проникність бар'єрних тканин.

Корейські вчені, в ході проведення досліджень, виявили , що ряжанка підвищує проліферацію лімфоцитів Т-ланки імунітету, знижує продукцію цитокінів запалення, які відіграють ключову роль в маніфестації аутоімунних патологій.

Таким чином, кисломолочний продукт може бути рекомендований для комплексного поліпшення роботи імунітету .

Доведено, що прийом термофільних стрептококів знижує рівень циркулюючих імунних комплексів в організмі і запобігає розвитку таких серйозних алергічних відхилень, як атопічний дерматит, бронхіальна астма, кропив'янка, харчова алергія. При появі алергії на тлі вживання ряжанки клінічна картина відрізняється мізерністю проявів.

На думку вчених США , ряжанка пригнічує хронічне запалення в стінках кишечника за рахунок активації роботи імунної системи, поліпшення бар'єрної функції і регуляції апетиту.

Хронічне запалення на даний момент розглядається як одна з провідних причин старіння. Отже, кисломолочний продукт, за рахунок корекції роботи імунної системи, здатний продовжити життя.

ряжанка підвищує імунітет , знижує ризик розвитку аутоімунних і алергічних патологій, підвищує стійкість організму до різних інфекційних агентів.

4. Нормалізація ліпідного профілю

Вживання будь-яких продуктів, збагачених кисломолочними бактеріями, гальмує хронічне запалення і підвищує адаптивні реакції імунної системи. Це призводить до поліпшення метаболізму жирних кислот в організмі.

На тлі прийому ряжанки, за даними Департаменту харчових наук (США) , підвищується концентрація в крові ліпопротеїнів високої щільності (&171;хорошого&187; холестерину) і знижується вміст ліпідів з низькою питомою вагою (&171;поганого&187; холестерину), які є однією з головних причин формування атеросклеротичних бляшок на стінках судин .

ряжанка нормалізує рівень холестерину в крові, запобігаючи розвитку вкрай небезпечних серцево-судинних захворювань в майбутньому (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, ішемічний і геморагічний інсульт).

5. Підтримка щільності кісткової тканини

Як вже було сказано, ряжанка багата такими макроелементами, як фосфор і кальцій. Дані речовини забезпечують адекватний мінеральний обмін в тканинах кісток, що особливо важливо для чоловіків і жінок в літньому віці.

За інформацією американських вчених, при регулярному споживанні кисломолочних продуктів з великою кількістю кальцію і фосфору спостерігається підвищення мінеральної щільності кісткової тканини (особливо в поєднанні з активними фізичними навантаженнями), рідше зустрічаються дистрофічні захворювання скелета і переломи.

таким чином, ряжанка підтримує міцність кісток , запобігає остеопорозу та переломам.

6. Профілактика цукрового діабету II типу

З віком неухильно зростає поширеність цукрового діабету II типу, який призводить до зниження тривалості життя і погіршення її якості.

Вживання ряжанки обернено пропорційно пов'язане з частотою розвитку цукрового діабету II типу.

Доведено, що пробіотичні продукти модулюють обмін глюкози, а також підвищують її утилізацію клітинами жирової і м'язової тканини за рахунок активації інсулінових рецепторів.

Додаткову роль у запобіганні інсулінорезистентності вносить магній, який міститься в ряжанці у високих кількостях. Він покращує метаболізм глюкози та інсуліну, впливаючи на клітини Лангерганса (розташовані в острівковому апараті підшлункової залози) і інсулінові рецептори (на клітинних оболонках міоцитів і адипоцитів).

ряжанка, при регулярному додаванні в раціон, знижує ймовірність розвитку цукрового діабету II типу.

7. Зниження маси тіла

за даними зарубіжних досліджень , ряжанка сприяють схудненню і профілактиці ожиріння.

Нормалізація ваги дозволить знизити ризик хронічних захворювань травного тракту, поліпшити роботу місцевого імунітету і знизити проникність бар'єрних тканин.

Пробіотики також уповільнюють адипогенез, втручаючись у загальний катаболізм жирової тканини.

Ряжанка зручна тим, що її можна пити як вранці на сніданок, так і ввечері під час вечері. Не заборонено її приймати навіть на ніч перед сном.

таким чином, щоденне вживання натуральної ряжанки допоможе схуднути і запобігти ожирінню. Її можна пити під час дієти і в будь-який час доби.

Можлива шкода і протипоказання

Ряжанка вважається безпечним продуктом і рекомендована до вживання особам всіх вікових груп. Однак і у неї є перелік протипоказань, незнання яких може завдати шкоди організму.

Є наступні протипоказання:

  1. Алергічні реакції на окремі компоненти (наприклад, на казеїн). Алергії можуть проявлятися по різному: від ізольованого свербежу до анафілактичного шоку.
  2. Непереносимість лактози (виражена). даним захворюванням страждає близько 25% населення планети, проте лише у 2-3% з них вироблення лактази повністю відсутня. Подібним особам заборонено вживати будь-які молочні продукти, інакше можлива поява великого комплексу негативної симптоматики: нудота і блювота, порушення стільця за типом діареї, зневоднення, сильні спастичні болі в животі і т. п.
  3. Ожиріння. ряжанка – висококалорійний продукт. Розумне споживання (1-2 склянки в день) не небезпечно для здоров'я, але перевищення даного показника може привести до відкладення жирової тканини.
  4. Активний перебіг патологій шлунково-кишкового тракту з наявністю відкритих ранових дефектів слизових оболонок. справа в тому, що ряжанка містить живі культури бактерій, які з легкістю можуть проникнути через виразки, ерозії та інші патологічні утворення в системний кровотік і викликати безліч септичних ускладнень. Особливо це небезпечно при наявності імунодефіциту (ВІЛ-інфекція, тривалий прийом антибактеріальних препаратів). Отже, при неспецифічному виразковому коліті (важкий перебіг), виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, ерозивно гастриті від ряжанки краще відмовитися.
перелік протипоказань невеликий. При грамотному підході шкоди від ряжанки вдасться уникнути.

Як приготувати напій вдома?

При наявності сумнівів в безпеці ряжанки, що продається в магазинах, можна виготовити продукт самостійно. Для цього буде потрібно:

  • 2 л натурального молока (переважно використовувати коров'яче);
  • 2-5 ст.л. сметани.

Схема приготування наступна:

  1. Налити в емальовану каструлю або макітру (обсяг не менше 3 літрів) молоко.
  2. Поставити в духовку при температурі 200 градусів і дочекатися закипання.
  3. Зменшити температуру до 100 градусів і залишити суміш в духовці ще на 1,5-2 години.
  4. Вимкніть духовку і дайте суміші повністю охолонути. На поверхні молока повинна утворитися кремова або світло-коричнева скоринка. При формуванні накладень темно-коричневого кольору, їх слід «втопити» дерев'яною лопаткою.
  5. Після охолодження до кімнатної температури (20-30 градусів) акуратно прибрати корочку і додати 2-5 ст.л. сметани.
  6. Накрити склад заздалегідь прибраної скоринкою і залишити при кімнатній температурі на 8-12 годин. За даний проміжок часу ряжанка стане густішою і з'явиться кислий відтінок.
  7. Поставити ряжанку в холодильник. При кімнатній температурі зберігати кисломолочний десерт більше 20 годин не можна.
таким чином, процес домашнього приготування вкрай простий.

Висновок

Ряжанка – унікальний продукт харчування, що володіє великим спектром корисних властивостей по відношенню практично до всіх систем організму людини. Однак позитивний ефект спостерігається тільки при грамотному підході до споживання і обліку протипоказань.