Огляд грецького йогурту: відмінність від звичайного, склад і 8 фактів про користь

Спосіб приготування грецького йогурту відрізняється від класичного, що відбивається на його складі, смакових якостях і впливі на організм людини.

Існує думка, що такий йогурт значно корисніше звичайного.

І дійсно, численні дослідження підтверджують, що систематичне вживання грецького йогурту позитивно позначається на здоров'ї серцево-судинної, ендокринної, травної, нервової, імунної та інших систем організму людини.

У цій статті ми детально розберемося, що з себе представляє грецький йогурт, яку користь він несе організму і як уникнути можливої шкоди.

Що таке грецький йогурт

Грецький йогурт – це особливий тип йогурту, який при приготуванні фільтрується через паперовий фільтр або тканину. В результаті видаляється молочна сироватка і продукт набуває консистенцію, середню між сиром і звичайним йогуртом, зберігаючи при цьому характерний смак.

Продукт є традиційною стравою південно-азіатської, Східно-середземноморської та близькосхідної кухні.

Останнім часом він набув широкого поширення по всьому світу. Приблизно кожні 4 роки обсяг продажів зростає в 2 рази.

У Росії можна знайти аналог вітчизняного виробництва.

Чим він відрізняється від звичайного

Грецький йогурт має масу властивих тільки йому характеристик. Розглянемо основні відмінності між традиційним йогуртом і профільтрованим:

  1. Густа консистенція. після бродіння з йогурту видаляється рідка сироватка і лактоза. В результаті він набуває в'язку консистенцію, в якій міститься набагато більше цінних поживних речовин. З цієї причини питним грецький йогурт не буває.
  2. Вміст білків. у грецькому варіанті приблизно в 2 рази більше білка, ніж у звичайному. Вживання кисломолочного продукту забезпечує організм всіма цінними амінокислотами.
  3. Підвищений вміст жирів. видалення молочної сироватки призводить також до підвищення концентрації жирів. В середньому всі види грецького йогурту містять в 2,5-3 рази більше насичених жирів. Особам з надмірною масою тіла або з ожирінням необхідно нормувати споживання цього кисломолочного десерту, або вибирати знежирений варіант.
  4. Низький вміст натрію. у звичайному йогурті є приблизно в 1,8-2 рази більше натрію.
  5. Низький вміст вуглеводів. грецький йогурт відрізняється малою концентрацією глюкози, що відбивається на смакових характеристиках. Подібні якості дозволяють використовувати продукт людям з патологіями глікемічного фону (порушення толерантності до глюкози, гіперглікемія натще).
  6. Висока вартість. складна технологія виробництва обумовлює зростання вартості в 3-5 разів. Якщо ціна грецького варіанту особливо не відрізняється від звичайного, значить в ньому міститься маса хімічних добавок (консерванти, підсолоджувачі і т.п.).

До етапу фільтрації технологія виробництва не має ніяких принципових відмінностей.

таким чином, грецький йогурт суттєво відрізняється від «традиційного» за своїм складом.

Склад і калорійність (таблиця)

Середня калорійність грецького йогурту становить 59 ккал на 100 грам.

Склад поживних речовин на 100 грам продукту представлений в таблиці:

Загальні жири 5,0 г
насичені жири 3,0 г
Холестерин 13 мг
натрій 47 мг
вуглеводи 3,0 г
харчові волокна 0,0 г
цукру 3,0 г
білки 7,0 г

У 100 грам продукту також входять наступні вітаміни і макроелементи:

найменування відсоток від денної норми
Вітамін А 3 %
Вітамін В12 8-10 %
кальцій 7-15 %

Натуральний продукт, в якому відсутні хімічні добавки, містить масу інших поживних речовин.

Зміст культур корисних бактерій – не менше 7-10*10 7 КУО / г.

Чим він корисний-8 фактів

Нижче розглянуто 8 доведених корисних властивостей даного кисломолочного продукту.

1. Підвищення міцності кісткової тканини

Йогурт багатий кальцієм (важливий мінерал, який регулює обмін речовин в кістковій тканині) і білком (структурна складова).

Вживання продукту сприятливо позначається на здоров'я кісткової тканини , знижує ризик розвитку остеопорозу та інших дегенеративних патологій скелета.

Кальцій також є найважливішим макроелементом для забезпечення м'язових скорочень і передачі нервових імпульсів.

Систематичне споживання грецького йогурту підвищує тонус м'язів, покращує мікроциркуляцію в них. Це сприяє підтримці планомірного навантаження на зв'язковий апарат і кісткові тканини.

зважаючи остеопротективного дії грецький йогурт рекомендований особам підліткового віку (в період активного росту кісток), а також літнім людям для  зміцнення кісток і суглобів і попередження розвитку остеопорозу.

2. Зниження апетиту і допомога в схудненні

Грецький йогурт містить значну кількість білків, які підвищують відчуття ситості. В результаті, протягом декількох годин від моменту вживання десерту людина менше їсть, що може позитивно позначитися на схудненні.

Особи, які використовують йогурт в раціоні повсякденно, вживають на 10-15% калорій менше.

Одне із зарубіжних досліджень виявило, що дієти з високим вмістом білка призводять до зменшення маси тіла та зменшення жиру в організмі (шляхом утилізації ліпоцитів з жирових депо та зменшення тяги до їжі).

таким чином, грецький йогурт можна використовувати для підтримки або зменшення маси тіла. Рекомендується вживати продукт особам, що страждають ожирінням і різними серцево-судинними захворюваннями (для зниження ризику смертності від фатальних ускладнень).

3. Активація обміну речовин

на думку американських експертів , підвищене споживання білка (не менше 1,2-1,6 г/кг/день) значно прискорює метаболізм.

В результаті органи і тканини отримують більше поживних речовин. Всі нутрієнти витрачаються правильно, а не відкладаються у вигляді жиру.

таким чином, кисломолочний продукт покращує обмін речовин за рахунок високого вмісту білка.

4. Нормалізація роботи травної системи

Як і звичайний, грецький йогурт є джерелом пробіотиків , тобто містить&171; корисні & 187; бактерії.

Пробіотики підтримують здоров'я кишечника . Вони сприяють процесам адекватного перетравлення їжі, знижують чисельність патогенних і умовно-патогенних бактерій.

На тлі персистенції сприятливої флори значно рідше зустрічаються розлади травлення (болі в животі, підвищене газоутворення, порушення стільця за типом діареї або запорів і т.п.).

Пробіотики не тільки покращують травлення , але і мають безліч інших корисних властивостей.

Вони також нормалізують роботу місцевих та загальних факторів імунітету , підвищують стійкість організму до різних збудників. Особи, регулярно вживають грецький йогурт та інші кисломолочні продукти, рідше хворіють такими патологіями, як ГРВІ, пневмонія, хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт, гастрит, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки.

Пробіотики, згідно з науковими даними , полегшують перебіг захворювань шлунково-кишкового тракту (наприклад, синдром роздратованого кишечника), знижують вираженість розладів травлення. Крім того, живі культури підвищують переносимість лактози.

грецький йогурт, збагачений пробіотиками, комплексно впливає на шлунково-кишковий тракт, нормалізує мікрофлору і знижуючи ризик інфекційних патологій.

5. Підтримка психічного здоров'я

Багато наукових досліджень показують, що вживання йогурту, збагаченого пробіотиками, сприятливо позначається і на емоційній сфері.

Іранські вчені виявили, що на тлі прийому пробіотичного йогурту відзначається зниження тривоги і стрес , підвищення толерантності до психічних навантажень.

Окремі роботи відзначають, що грецький йогурт здатний підвищити настрій і інтерес до навколишнього світу, що вкрай важливо при наявності депресивних розладів.

на тлі включення йогурту в раціон спостерігається поліпшення психічного здоров'я, рідше зустрічаються депресія і тривожні розлади.

6. Набір м'язової маси

Будь-які продукти, багаті білками, дозволяють не тільки підтримувати анатомічну цілісність всіх тканин в організмі, але і прискорювати набір м'язової маси.

Наукові експерименти демонструють, що дієта з підвищеним вмістом білка в поєднанні з тренуваннями призводить до більш швидкого набору м'язової маси, ніж раціон з нормальним або низьким рівнем білкових компонентів.

таким чином, грецький йогурт здатний прискорити зростання м'язової маси.

7. Кардіопротекторна дія

один з мета-аналізів описує , що кисломолочні продукти з пробіотиками сприяють зниженню артеріального тиску у осіб, які страждають гіпертонічною хворобою або симптоматичними артеріальними гіпертензіями.

Ефект реалізується за рахунок впливу на ангіотензинперетворюючий фермент (дія схожа з лікарськими засобами – інгібіторами АПФ).

Інші роботи відзначають, що йогурт здатний нормалізувати ліпідний профіль, перешкоджати появі і росту холестеринових бляшок на стінках судин .

вживання йогурту може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

8. Зниження ризику розвитку цукрового діабету II типу

Активні речовини грецького йогурту сприяють нормалізації глікемічного фону (в продукті повинен бути відсутнім цукор).

Американські дослідження виявили, що вживання йогурту значно знижує ризик клінічної маніфестації цукрового діабету II типу. Ефекти реалізуються за рахунок підвищення чутливості інсулінових рецепторів до інсуліну і стимуляції секреції ряду гормональних речовин.

Крім того, продукт уповільнює розвиток цукрового діабету через блокування основних механізмів формування патології.

грецький йогурт знижує ризик розвитку цукрового діабету і уповільнює прогресування вже існуючого захворювання.

Можлива шкода і протипоказання

Єдиним протипоказанням до використання натурального грецького йогурту є алергія на компоненти молока (казеїн).

Розвиток будь-яких інших побічних реакцій пов'язано з додаванням в пордукт хімічних речовин (консервантів, підсолоджувачів, підсилювачів смаку, формотворчих речовин і т.п.).

рекомендується вибирати тільки ті кисломолочні продукти, в яких хімічні добавки відсутні або містяться в мінімальних обсягах.

Як і з чим його їдять

Існує багато способів використання грецького йогурту. Він відмінно підійде в якості сніданку або перекусу протягом трудового дня. Можна їсти його і на ніч.

Також можливі наступні варіанти:

  1. Додавання в будь-які салати (замість сметани або майонезу).
  2. Фруктовий десерт. Ідеально поєднується з шматочками бананів або чорницею.
  3. Начинка для будь-яких супів (замість вершків).
  4. Як альтернатива вершковому маслу. Йогурт можна вживати з шматочками сушеного хліба або з крекером.
  5. Соус для будь-яких страв. Найпоширеніший варіант-з пастою.
варіантів вживання такого йогурту безліч. Всі вони, найчастіше, залежать від індивідуальних смакових уподобань кожної конкретної людини.

Як приготувати самостійно

Приготувати грецький йогурт можна в домашніх умовах. Для цього буде потрібно:

  • 1 л молока (2,5% жирності);
  • Спеціальна закваска для йогурту (обсяг визначається інструкцією виробника).

Схема приготування наступна:

  1. Розчинити закваску в невеликій кількості молока і ретельно розмішати. Потім додати решту молока.
  2. Поставити ємність з йогуртом в йогуртницю і запустити програму приготування. В якості альтернативи можна використовувати каструлю з нержавіючим покриттям (необхідно розігріти суміш до 40 градусів, щільно укутати рушником і залишити на ніч).
  3. Отриманий продукт викласти в друшляк, який попередньо застелити двома шарами марлевої тканини. У подібному стані необхідно залишити майбутній йогурт приблизно на 3-4 години, щоб молочна сироватка пішла самостійно.
  4. Перекладіть в будь-яку миску або банку. Грецький йогурт готовий!

Висновок

Таким чином, систематичне додавання грецького йогурту в раціон дозволяє знижувати масу тіла, коригувати порушення з боку серцево-судинної, ендокринної та травної систем, підтримувати психічної здоров'я. На даний момент ведуться сотні наукових досліджень, що вивчають властивості продукту і його окремих складових.