Як вибрати корисний натуральний йогурт в магазині - 7 правил і огляд марок

Йогурт практично завжди позиціонується як корисний для організму кисломолочний продукт.

Однак не всі йогурти однаково корисні. Найчастіше, магазинні варіанти містять масу цукру, барвників, ароматизаторів та інших добавок. Крім того, продукт може бути підданий термічній обробці, яка знищує всі корисні мікроорганізми.

У процесі вибору слід враховувати безліч важливих моментів: від банальної цілісності упаковки до якісного і кількісного складу, наявності лактобактеріальної флори.

Нижче ми з'ясуємо, який йогурт може вважатися найкориснішим, а також дамо 7 порад, як вибрати натуральний йогурт на полицях магазинів.

8 рекомендацій щодо вибору

Етикетка – найголовніший етап вибору кисломолочного продукту. За допомогою неї можна дізнатися про всі компоненти, що входять до складу йогурту, а також побічно судити про наявність корисних бактерій.

1. Вивчаємо добавки

Більшість кисломолочних продуктів на вітчизняному ринку містять масу другорядних речовин: барвників, консервантів, стабілізаторів, ароматизаторів і т. п.

В ідеальному варіанті добавок взагалі не повинно бути в складі йогурту. Але існують нешкідливі добавки, переживати за наявність яких в складі не потрібно.

Безпечні добавки

Нешкідливими добавками вважаються:

  1. E1412 або E1414 - модифікований крохмаль. Є натуральним загустителем.
  2. Е410 - камедь ріжкового дерева. Природний стабілізатор, безпечний.
  3. Е440 - пектини. Отримують їх з цитрусів, яблук або буряка.
  4. Харчовий желатин - повністю марна добавка, яка нездатна заподіяти і шкоду.
  5. Агар-агар - вкрай корисне драглиста речовина, що отримується з морських водоростей.
  6. Е120 - алергенний, але безпечний для більшості людей барвник.
  7. E331 - цитрат натрію. Є регулятором кислотності. На даний момент вчені не змогли довести ні корисних, ні негативних якостей даної речовини.
  8. E415 - ксантанова камедь. За хімічною структурою являє собою природний полісахарид. Дозволена до використання в ряді країн, що розвиваються через відсутність доказів токсичності.

Небезпечні добавки

Тепер зупинимося на добавках, від яких потрібно відмовитися. Вони можуть завдати шкоди організму:

  1. E412 - гуарова камедь. Повністю не засвоюється в просвіті шлунково-кишкового тракту. Здатна (у високих дозах) порушити процеси засвоєння поживних речовин і баланс мікрофлори.
  2. Е160а - хімічний барвник, який надає йогурту жовтий колір. Зазвичай має хімічне походження, яке викликане високою вартістю натурального аналога. У високих дозах є канцерогеном.
  3. Е160с - токсичний барвник, заборонений в більшості сучасних країн.
  4. E300 - лимонна кислота. У малих дозах не приносить шкоди організму людини. У високих концентраціях може надавати токсичну, канцерогенну дію, викликати кровотечі.
вивчення даних про різні добавки-ключовий етап вибору, що дозволяє безпосередньо оцінити наявність шкоди або користі від вживання йогурту .

2. Вивчаємо склад

Кожен йогурт містить перелік поживних речовин, що володіють енергетичною цінністю.

Слід звернути увагу на калорійність, кількість вуглеводів, жирів і білка.

В ідеалі на упаковці також має бути вказано вміст вітаміну D і кальцію.

в першу чергу слід перевірити калорійність, склад, наявність вітаміну D і кальцію.

3. Дивимося на вміст цукру

Цукор-одна з головних причин перетворення «здорового» йогурту в «нездоровий».

Середнє споживання цукровмісних продуктів неухильно зростає, що провокує розвиток великого спектру захворювань, асоційованих з метаболічним синдромом (ожиріння, цукровий діабет II типу, гіпертонічна хвороба і т.п.).

На думку вчених, споживання великої кількості легких вуглеводів безпосередньо пов'язане з розвитком ожиріння, цукрового діабету II типу, ішемічної хвороби серця, дистрофічними захворюваннями з боку нирок і печінки .

У нормі стандартна порція йогурту (близько 180 мл) не повинна містити більше 9 г цукру. виробники, для посилення смакових якостей свого продукту, можуть додати більше вуглеводів, що призведе до високої енергетичної цінності десерту.

До того ж в солодкій середовищі може пригнічуватися життєдіяльність корисних бактерій, за наявність в складі яких зазвичай цінуються натуральні види йогуртів.

На жаль, на етикетці далеко не завжди розділено кількість доданого цукру і природного, тому складно визначити конкретний зміст саме доданого цукру.

цукор здатний перетворити навіть найкорисніший продукт на шкідливий. Краще купувати йогурти взагалі без цукру, або ті варіанти, в яких вміст цукру не перевищує 9 г на порцію.

4. Визначаємо вміст жирів

Будь-який йогурт можна приготувати з цільного або знежиреного молока.

Сучасна медицина рекомендує вживати кисломолочні продукти і напої, в яких вміст жирів мінімально. Це обумовлено високою поширеністю ожиріння і серцево-судинних захворювань серед населення земної кулі.

Однак виробники йдуть на невелику хитрість. Знежирені йогурти не виділяються серед конкурентів смаковими якостями. Щоб зробити йогурт смачнішим, виробники додають більше цукру. В результаті за привабливою етикеткою може ховатися ще більше шкоди для організму. Цю особливість вкрай важливо враховувати при виборі.

Якщо йогурт має високий відсоток жирності, необхідно нормувати його споживання, не більше. Жодне велике наукове дослідження не вдалося довести шкода високого вмісту насичених жирів в кисломолочних продуктах по відношенню до серцево-судинної або ендокринної систем. окремі роботи виявили навіть користь.

Молочні жири містять кон'юговану лінолеву кислоту, яка важлива для роботи серцево-судинної, імунної, травної та нервової систем . Дана речовина, за даними дослідницьких робіт, знижує ризик розвитку фатальних серцево-судинних захворювань, зменшує концентрацію глюкози в крові, дозволяє запобігати появі ракових клітин, а також уповільнює процеси природного старіння.

таким чином, йогурти можуть бути виготовлені з цільного або знежиреного молока. Обидва варіанти корисні для організму при грамотному вживанні і відсутності доданого цукру.

5. Перевіряємо наявність живих бактерій

Йогурт – це молочний продукт, який виходить в результаті спільного сквашування лактобактерій (Lactobacillus Bulgaricus) і термофільного стрептокока (Streptococcus thermophilus). Саме ця особливість відрізняє йогурт від всіх інших кисломолочних продуктів.

Якщо до складу продукту входять інші види бактерій, то він вже не може називатися йогуртом і мати всі властиві йому корисні властивості. Мінімальна кількість представників бактеріальної флори не повинно бути менше 1 * 10 7 КУО в 1 грамі.

Пробіотики, що входять до складу йогурту, мають великим набором корисних властивостей по відношенню до організму людини. Вони сприяють підтримці нормальної мікрофлори і пригнічення життєдіяльності патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів. В результаті створюються умови, що запобігають розвитку великого ряду інфекційно-запальних захворювань, що протікають з ураженням кишечника.

Також в здоровому кишечнику швидше і краще засвоюються будь-які поживні речовини, що надійшли з їжею, рідше зустрічаються диспепсичні розлади, обумовлені ферментативної недостатністю , порушеннями моторики та іншими причинами (нудота, здуття живота, порушення стільця за типом запорів або діареї, спастичні болі і т.п.).

Доведено, що сприятливий бактеріальний фон призводить до підвищення місцевих і загальних факторів імунітету , позитивно позначається на опірності організму до будь-яких інфекційних агентів.

Нідерландські вчені виявили, що корисні бактерії сприяють зменшенню непереносимості лактози – патологічного стану, при якому в організмі не виробляється достатньої кількості лактази – ферменту, що розщеплює лактозу.

Експерименти виявили, що пробіотики сприяють зниження вираженості депресії та інших психічних розладів.

Ключове правило, яке вкаже на наявність мікроорганізмів в продукті – не дуже тривалий термін придатності (менше 21 дня) і відсутність термічної обробки. Пастеризація в будь-якому випадку знищить всі корисні штампи.

Пробіотики-вкрай корисні бактерії, які мають масу переваг для організму людини: від нормалізації процесів травлення до зниження інфекційної захворюваності. Слід вибирати йогурти, збагачені корисними бактеріями.

6. Перевіряємо термін придатності

З давніх часів вважається, що термін придатності будь-яких молочних продуктів не може перевищувати 7 діб. Однак сучасні технології виробництва і виготовлення пакувальних матеріалів дозволяють продовжити час зберігання продукту до 21 дня.

Якщо час на вживання вище даних значень – в продукті є консерванти і, швидше за все, відсутні корисні культури бактерій (зважаючи термічної обробки).

Ідеальна температура зберігання знаходиться в діапазоні від -1 до +10 градусів. Вихід за рамки даних значень – явна ознака відсутності корисних речовин і наявності хімічних добавок, які можуть бути небезпечні для організму людини.

таким чином, перевірка терміну придатності також дозволяє судити про користь йогурту. Даний показник обов'язково слід враховувати при виборі продукту.

7. Перевіряємо цілісність упаковки

При виборі йогурту важливо звернути увагу на цілісність упаковки. Не повинно бути абсолютно ніяких дефектів, що вказують на розгерметизацію тари. В іншому випадку продукт може бути вкрай небезпечним для здоров'я.

Наприклад, через отвір в упаковці можуть проникнути патогенні бактерії (стафілококи), які почнуть активно розмножуватися і накопичувати свої токсини. Споживання подібного продукту вже через 30 хвилин призведе до розвитку харчової токсикоінфекції і втрати працездатності на кілька днів.

Якщо упаковка йогурту металева, то вм'ятин взагалі не повинно бути. Деформований метал виділяє токсичні речовини в продукт.

Таким чином, при виборі йогурту потрібно звертати увагу на цілісність упаковки, через дефекти якої можуть проникнути шкідливі бактеріальні агенти. Використання в їжу подібного продукту вкрай небезпечно для життя.

8. Шукаємо на упаковці позначку &171; органічний & 187; (не обов'язково)

Органічними можуть вважатися тільки ті йогурти, молоко для приготування яких було отримано від корів, які вживали натуральні корми без додавання генно-модифікованих продуктів, антибактеріальних препаратів і гормональних речовин (наприклад, гормону росту).

Пасовища для таких тварин не обробляються пестицидами та іншими хімічними речовинами, здатними проникнути в молоко і привести до різноманітних порушень в організмі людини.

Дослідження демонструють, що органічні продукти містять більше заліза, вітаміну Е, бета-каротину і жирних кислот, що робить їх більш корисними. Однак результати суперечливі, так як не враховувався вид харчування килимів. Отже, вони не можуть вважатися переконливими.

у будь-якому випадку, органічні продукти мають більший потенціал безпеки через відсутність (навіть теоретичного) впливу хімічних речовин і антибіотиків на організм корів, і згодом на людину. Але це не означає, що слід віддавати перевагу тільки їм.

Які бувають види?

Умовно всі види йогуртів можна розділити на наступні види:

  • Звичайний молочний йогурт;
  • Грецький йогурт;
  • Немолочний йогурт.

Грецький йогурт в даний час набуває широкої популярності. Він не буває питним і відрізняється високою густотою, так як позбавлений молочної сироватки і лактози. В результаті в продукті міститься майже в 2 рази більше білка, і в 1,5-2 рази менше вуглеводів.

Грецький йогурт – цінний поживний продукт, який, до того ж, можна вживати особам з вираженою непереносимістю лактози. Негативний момент-мало кальцію і значне число калорій (так як обсяг жирів зростає пропорційно).

Немолочний йогурт виготовляється на основі сої та кокосів. Вихідна сировина має рослинне походження, отже, містить значно менше жиру і позбавлене лактози. Є ідеальним вибором для вегетаріанців. У подібному продукті практично відсутня кальцій і вітамін D, проте виробники можуть їх штучно додати.

таким чином, всі три різновиди йогуртів при якісному виготовленні корисні для здоров'я. Однак, при відсутності окремих захворювань або ідеологічних уявлень, слід віддавати перевагу грецькому або «стандартному» молочному йогурту.

Найкорисніші марки

На жаль, лише незначна частина ринку молочної продукції може похвалитися якісним товаром.

Нижче ми склали невеликий рейтинг за якістю з декількох марок йогуртів, що зустрічаються на полицях магазинів в Росії і володіють високою якістю.

  1. «Valio». Йогурт даної фірми останнім часом отримує найвищі оцінки на міжнародних конкурсах. Містить багато білка і корисних бактерій. У ньому відсутні штучні добавки, але, найчастіше, є шматочки фруктів. Високий вміст крохмалю надає йогуртам даної марки борошнистий (густий) вид.
  2. «Активія». дану товарну марку вивчали безліч досліджень. було доведено , що в йогурті присутній високий вміст бактерій, які зберігають свою активність навіть в прямій кишці. Однак в деякі види виробник додає більше цукру і молочного білка, що заявлено в складі.
  3. "Б. Ю. Александров"» всі продукти даної марки містять сорбінову кислоту, проте її зміст знаходиться в межах нормативних значень (згідно ГОСТу). Концентрація білкових структур і лактобактерій-в межах норми. Єдиний мінус даного виробника-вкрай висока вартість в порівнянні з конкурентами.

Висновок

Таким чином, вибір дійсно якісного натурального йогурту – вельми складне завдання. Перед покупкою необхідно враховувати велику кількість факторів, кожен з яких може фатально відбитися на користь продукту і навіть заподіяти шкоду організму.