Основні відмінності кефіру від йогурту і що корисніше на думку вчених

Кефір і йогурт – корисні кисломолочні продукти, що мають багато відмінностей.

Обидва продукти здатні впливати на всі системи організму, знижувати загальний ризик смертності в популяції, проте ефекти виражені неоднаково.

Відмінності також стосуються складу, калорійності, смаку і консистенції, способу виробництва.

Що спільного і в чому різниця?

І йогурт, і кефір є важливими джерелами пробіотиків , які нормалізують роботу практично всіх систем в організмі людини.

Однак між двома продуктами існує значний ряд відмінностей, який стосується не тільки смакових властивостей і енергетичної цінності, а й впливу на організм людини.

Розглянемо 4 основні відмінності:

  1. Смак і консистенція. натуральний йогурт має трохи кислуватий смак, який, в залежності від використовуваної закваски, може бути слабко виражені або взагалі відсутні, консистенція може значно відрізнятися: від вкрай густий (сметанообразной) до рідкої (питні йогурти). Кефір ж завжди характеризується кислим смаком, іноді присутній присмак дріжджів. Різниця стосується і способу вживання: кефір п'ють, а йогурт (в більшості випадків) їдять з використанням ложки.
  2. Бродіння. Йогурт виготовляється за рахунок кисломолочного бродіння. У кефірі в даному процесі беруть участь не тільки кисломолочні бактерії, але і тремтіння, в результаті утворюється незначна кількість етилового спирту. Кефір, зважаючи на наявність алкоголю, має набагато більший перелік протипоказань.
  3. Пробіотичний склад.  за даними вчених , в йогурті є лише кілька видів корисних лактобактерій, в той час як кефірі присутній до 61 (зазвичай 30-40) різних штампів бактерій і дріжджів. Відрізняються продукти і кількістю мікроорганізмів, в йогурті - до 1 000 000 000 000, а в кефірі в 5 разів більше!
  4. Вміст поживних речовин. кефір, як не дивно, містить набагато більше цінного білка і жиру в порівнянні з йогуртом. Калорійність продуктів знаходиться приблизно на одному рівні.
таким чином, продукти мають масу відмінностей, як за методом виробництва, так і за кінцевим складом.

Чому кефір все-таки корисніше йогурту?

Обидва продукти мають великий комплекс корисних властивостей.

Вони впливають на опорно-руховий апарат, покращують травлення , зміцнюють ендокринну, серцево-судинну, сечовидільну, кровотворну, нервову та імунну системи, забезпечуючи їх більш злагоджену роботу і запобігаючи розвитку великого спектру захворювань.

Кефір і йогурт найбільше цінуються за наявність в складі кальцію і пробіотиків.

Кальцію в обох продуктах приблизно однакова кількість &8212; близько 120 мг на 100 грам продукту.

А ось зміст і ефективність пробіотиків значно вище саме в кефірі, тому він вважається корисніше.

Крім того, кефір має набагато більшу доказову базу:

  • Канадські вчені довели, що ефективність кефіру з метою профілактики шлунково-кишкових захворювань значно вище в порівнянні з йогуртом.
  • Вчені виявили, що бактерії, що містяться в кефірі, містять ряд цінних ферментів , а також фосфор, молочну кислоту, вітаміни до і групи В і, що найголовніше, більш тривалий проміжок часу залишаються в життєздатному стані в просвіті шлунково-кишкового тракту. Подібна властивість призводить до значного посилення ефектів представників мікробіоценозу.
  • Останні дослідження демонструють, що lactobacillus kefiri здатна інгібувати ріст великого спектру патогенних мікроорганізмів (сальмонели, кишкова паличка, хелікобактер пілорі), підвищувати стійкість макроорганізму по відношенню до збудників респіраторних інфекцій верхніх відділів дихальної системи.
  • Кефір здатний запобігати розвитку гастриту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, а також пухлинні патології. Подібні властивості характерні і для йогурту, але слабо виражені і не до кінця вивчені.
  • Кефір також може використовуватися для швидкого загоєння ран і інших дефектів шкірних покривів. Напій, згідно з науковими даними , підвищує швидкість регенерації шкірних покривів, блокує дію хвороботворних агентів із зовнішнього середовища, покращує мікроциркуляцію і пригнічує вироблення запальних цитокінів.
  • Є масивна наукова база, яка підтверджує, що кефір підвищує тривалість життя, уповільнює перебіг природних процесів старіння і знижує загальну смертність від патологій кардіологічного та онкологічного профілю.
  • Живі культури бактерій (як вже було сказано вище, в кефірі їх набагато більше, а тривалість їх життя перевищує показники йогурту) пригнічують перебіг хронічного запалення в стінках товстого кишечника, що знижує вплив бактерій і їх токсинів на організм людини.
  • Експерименти показали, що додавання пробіотиків кефіру в раціон гризунів призводить до збільшення тривалості їх життя. За рахунок пригнічення хронічного запалення, за даними вчених , знижується інтенсивність укорочення теломер (пряма причина старіння), пошкодження генетичного матеріалу, рідше зустрічаються дегенеративні захворювання (хвороба Альцгеймера).
таким чином, кефір краще досліджується і має більший набір перевірених корисних властивостей порівняно з йогуртом.

4 факти про користь обох продуктів

Нижче розглянуто ряд позитивних ефектів, які обидва кисломолочних продукту надають на організм людини:

  1. Нормалізація роботи травної системи. користь пробіотиків полягає в тому, що вони пригнічують життєдіяльність «шкідливих» мікроорганізмів в просвіті кишечника, що забезпечує поліпшення розщеплення і всмоктування поживних речовин, прискорює просування їжі по травній трубці. Також відзначається зниження частоти інфекційно-запальних і аутоімунних уражень шлунково-кишкового тракту.
  2. Підвищення імунітету . за рахунок пригнічення життєдіяльності хвороботворних агентів і придушення хронічного запалення імунна система працює більш злагоджено. Особи, які вживають пробіотики, рідше страждають респіраторними і септичними патологіями.
  3. Боротьба з метаболічним синдромом. продукти комплексно впливають на всі складові даного синдрому: знижують артеріальний тиск, підвищують чутливість інсулінових рецепторів, приводять в норму обмін жирів і холестерину, забезпечують профілактику ожиріння.
  4. Підвищення міцності кісткової тканини. кисломолочні речовини нормалізують мінерально-іонний обмін в тканинах скелета (в тому числі в м'язовій), що призводить до підвищення міцності кісток , запобігає атрофію м'язових волокон, остеопороз, переломи.

Висновок

Як кефір, так і йогурт – вкрай корисні продукти харчування, які сильно відрізняються як методом виробництва, так і складом. В даний час ведеться безліч досліджень впливу обох продуктів на організм людини. На даний момент кефір краще вивчений і вважається більш корисним.