Користь квашеної капусти для схуднення і 4 правила прийому
Квашена капуста-особливий ферментований продукт , який сприяє схудненню за рахунок різних механізмів і рекомендований в якості методу допоміжної терапії при ожирінні.
На основі квашеної капусти сучасні дієтологи розробили рецепти, які дозволяють знизити зайву вагу і при цьому розкрити всі смакові якості страви.
Зміст
Чому вона допомагає схуднути?
Квашена капуста – особливий продукт, одержуваний при молочнокислому бродінні свіжої капусти. При регулярному додаванні в раціон, вона дозволяє не тільки контролювати вагу, але і знизити масу тіла.
Серед механізмів, завдяки яким квашена капуста корисна для схуднення, можна виділити наступні:
- Низька калорійність. одне з головних достоїнств страви – низька енергетична цінність (близько 19 ккал на 100 грам).
- Розвиток почуття ситості. квашена капуста містить великі обсяги розчинної клітковини . Дані харчові волокна, після потрапляння в організм, починають активно вбирати воду і збільшуватися в об'ємі, швидко тамуючи відчуття голоду і знижуючи тягу до їжі. Механізм носить рефлекторний і нейроендокринний характер. на думку вчених , ця обставина може бути використана для контролю харчової поведінки людей, які страждають ожирінням.
- Зниження всмоктування жирів. точні механізми реалізації даного ефекту до кінця не вивчені. Передбачається, що це пов'язано з наявністю в квашеній капусті безлічі пробіотиків (живих культур корисних бактерій). японські вчені довели , що лактобактерії, наявні в продукті, пригнічують гідроліз і подальше всмоктування жирів в просвіті травної трубки, посилюють виведення жирових частинок разом з каловими масами. подібні результати продемонстрували експерименти на тваринах: ферментовані продукти перешкоджають росту жирових депо на етапі всмоктування в кишечнику. Нідерландські експерти рекомендують включати продукти з пробіотиками в схему лікування ожиріння. Вони стверджують, що нормалізація ваги також пов'язана з продукцією коротколанцюгових жирних кислот і пригніченням хронічного запалення, що відбивається на загальному метаболізмі.
Сумарно проведено досить багато досліджень впливу квашеної капусти на масу тіла. Більшість з них продемонстрували позитивні результати, причому як у жінок, так і у чоловіків.
Нагадаємо, в минулій статті ми розглянули 9 доведених фактів про користь квашеної капусти →
Як вживати - 4 правила
Нижче наведені основні поради щодо вживання квашеної капусти, які допоможуть досягти максимального ефекту:
- Враховуйте кількість солі. 100 г кислої капусти містить половину добової норми кухонної солі. Надмірне споживання солі може привести до розвитку набряків і підйому артеріального тиску. Тому, не їжте більше 100-150 грам капусти на добу. Також не слід пити сік квашеної капусти (розсіл) через високий вміст солі.
- Їжте капусту між основними прийомами їжі (як перекус). Вона має вкрай низьку енергетичну цінність і швидко викликає відчуття насичення організму, тому, під час основного прийому їжі, ви з'їсте менше. Дозволяється розігрівати блюдо перед вживанням (40 секунд в мікрохвильовій печі).
- Додавайте її до складу обіду і вечері. Капуста ідеально поєднується з будь-якими білковими продуктами, особливо з курячою грудкою і іншим дієтичним м'ясом. Вона додатково збагатить організм клітковиною, яка вкрай важлива для схуднення , підтримки мікрофлори кишечника і здоров'я в цілому. Також важливо враховувати, що маринована капуста не поєднується з будь-якою жирною їжею, нехтування цим правилом може привести до появи диспепсичних розладів (метеоризм). Завдяки низькій калорійності, квашену капусту можна їсти ввечері на вечерю, або навіть на ніч.
- Пийте більше води. слід додатково приймати близько 600 мл рідини на кожні 100 г квашеної капусти на добу. Це дозволить виводити з організму надлишки солі і підвищити обсяг капусти, яку можна з'їсти за день, до 240 м в день.
3 низькокалорійні рецепти
Сучасна кулінарія пропонує багато рецептів дієтичних страв на основі квашеної капусти, які слід включати в щоденну дієту, щоб знизити масу тіла.
Розглянемо найпростіші і ефективні для схуднення страви.
1. Дієтичні щі
Для приготування дієтичних щей потрібно:
- 100 г. філе курячої грудки;
- 200 г квашеної капусти;
- 60 г. рису;
- 1 морква середнього розміру;
- ½ головки цибулі ріпчастої;
- 1 пучок кропу;
- Сіль, чорний перець і лавровий лист – за смаком (сіль додавати немає необхідності).
Етапи приготування:
- Куряче філе ретельно промити і поставити варитися на повільному вогні до закипання. Потім протримати на вогні протягом 2-3 хвилин і злити бульйон.
- Додайте 800 мл води і варіть на повільному вогні близько 10 хвилин. Кожні 2-3 хвилини необхідно знімати пінку.
- Натерти моркву на дрібній тертці. Цибулю дрібно порізати. Додати овочі в курячий бульйон і варити ще 5-7 хвилин.
- Додати квашену капусту (при необхідності її слід попередньо нарізати) в майбутні щі.
- Вийміть курячу грудку, дрібно наріжте, а потім знову додайте в бульйон. Продовжити варіння протягом 5 хвилин.
- Додайте спеції за смаком. Варити на повільному вогні близько 15-20 хвилин.
- Зняти з вогню і дати настоятися 10-15 хвилин. Блюдо готове. Перед вживанням можна додати зелень (кріп).
Такий суп з квашеної капусти відмінно поєднується з будь-якими м'ясними продуктами. Щі можна приправити часточкою лимона або 1 ст.л. сметани.
2. Салат & 171; щітка & 187; з капустою і морквою
Салат з моркви і квашеної капусти під назвою &171;щітка&187; використовується як гарнір до будь-яких м'ясних виробів.
Інгредієнти:
- 200 г квашеної капусти;
- ½ головки цибулі ріпчастої;
- 1 морква;
- Рослинна олія (перевагу краще віддавати оливковій) – не більше 1 ст. л.;
- Сіль і цукор (рекомендується відмовитися від даних продуктів);
- Зелень кропу – за смаком.
Для приготування слід:
- Очистити моркву і потерти на крупній тертці. Лук порізати півкільцями.
- Викласти капусту в ємність для майбутнього салату. Якщо вона занадто кисла – промити під водою.
- Додати до капусти сіль і цукор, ретельно перемішати.
- Додати цибулю, моркву і дрібно порізаний кріп.
- Заправити рослинним маслом. Блюдо готове.
3. Вінегрет
Також можна приготувати вінегрет із запечених овочів з кислою капустою.
Основні інгредієнти:
- 5 картоплин середнього розміру;
- 2 моркви середнього розміру;
- 2 буряка середнього розміру;
- 100 г. консервованого зеленого горошку;
- 100 г квашеної капусти;
- 3 соління середнього розміру;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- Чорний мелений перець – за смаком.
Схема рецепта:
- Картоплю, моркву і буряк відварити до готовності.
- Очистіть овочі від шкірки і наріжте невеликими кубиками зі стороною близько 5 мм.
- Подрібнити цибулю і солоні огірки дрібними кубиками (приблизно в 2 рази менше, ніж інші овочі);
- Додати подрібнену кислу капусту;
- Змішати всі інгредієнти.
- Заправити блюдо оливковою олією, додати спеції і ще раз ретельно перемішати. Блюдо готове.
Як приготувати капусту вдома?
Дієтологи рекомендують готувати квашену капусту самостійно, а не купувати в магазинах.
Для цього буде потрібно:
- 1 кг капусти білокачанної;
- 25 г.солі.
Схема рецепта:
- Нарізати капусту і перекласти в скляну або емальовану металеву ємність.
- Додати сіль. Ретельно перемішати.
- Утрамбувати масу дерев'яним товкачем.
- Накрити продукт тарілкою або будь-яким диском з харчового матеріалу. Зверху необхідно поставити вантаж, вагою від 4 до 6 кг.можна використовувати пляшку або будь-які інші ємності, заповнені водою.
- Залиште бродити на 5-7 днів при кімнатній температурі. Кожні 2-3 дні слід відкривати блюдо і протикати дерев'яною палицею або виделкою, щоб видалити надлишки газів, що утворилися.
- Перекласти блюдо в скляну ємність і зберігати в холодильнику.
За даними вчених з Німеччини , максимум користі спостерігається при вживанні капусти на 7-9 день з моменту приготування.
Як вибрати в магазині?
Якщо готувати капусту будинку ви не маєте наміру, то купуючи її в магазині потрібно слідувати таким правилам:
- Відмовтеся від пастеризованих варіантів. термічна обробка капусти вбиває корисні мікроорганізми.
- Уникайте консервантів. будь-які хімічні добавки, що продовжують термін придатності, можуть негативно позначитися на чисельності корисних бактерій. У якісному продукті має бути всього 2 інгредієнта: капуста і сіль.
- Перевірте наявність цукру. цукор пригнічує ріст благородних мікроорганізмів і значно підвищує енергетичну цінність страви. Якісна капуста не повинна містити цукру.
Протипоказання та побічні ефекти
Кількість квашеної капусти в своєму раціоні необхідно нормувати. Надмірне споживання загрожує розвитком ряду небажаних реакцій:
- Підвищення артеріального тиску і розвиток набряків. надходження великих доз кухонної солі в організм призводить до підвищення абсорбції води на рівні канальців нирок і зростання обсягу внутрішньосудинної рідини. Дія науково доведено .
- Підвищення кислотності шлункового соку. не рекомендується їсти кислу капусту при будь-яких запальних ураженнях шлунка і дванадцятипалої кишки, виразкової хвороби, гастрооезофагальної рефлюксної хвороби.
- Зниження функціональної активності нирок. квашена капуста протипоказана при захворюваннях нирок зі зниженням фільтруючої або реабсорбуючої здатності (ХХН).
- Метеоризм. при вживанні понад 200 г продукту в день активуються процеси бродіння і гниття в просвіті кишечника.
Висновок
Таким чином, квашена капуста може бути рекомендована для підтримки і зниження маси тіла. Існує багато різноманітних страв, які можна приготувати на основі даного продукту, всі вони мають досить низьку калорійність і відрізняються великим набором корисних властивостей. Не слід зловживати квашеною капустою, щоб уникнути розвитку небажаних реакцій з боку організму.