Користь квашеної капусти для схуднення і 4 правила прийому

Квашена капуста-особливий ферментований продукт , який сприяє схудненню за рахунок різних механізмів і рекомендований в якості методу допоміжної терапії при ожирінні.

На основі квашеної капусти сучасні дієтологи розробили рецепти, які дозволяють знизити зайву вагу і при цьому розкрити всі смакові якості страви.

Чому вона допомагає схуднути?

Квашена капуста – особливий продукт, одержуваний при молочнокислому бродінні свіжої капусти. При регулярному додаванні в раціон, вона дозволяє не тільки контролювати вагу, але і знизити масу тіла.

Серед механізмів, завдяки яким квашена капуста корисна для схуднення, можна виділити наступні:

  1. Низька калорійність. одне з головних достоїнств страви – низька енергетична цінність (близько 19 ккал на 100 грам).
  2. Розвиток почуття ситості. квашена капуста містить великі обсяги розчинної клітковини . Дані харчові волокна, після потрапляння в організм, починають активно вбирати воду і збільшуватися в об'ємі, швидко тамуючи відчуття голоду і знижуючи тягу до їжі. Механізм носить рефлекторний і нейроендокринний характер. на думку вчених , ця обставина може бути використана для контролю харчової поведінки людей, які страждають ожирінням.
  3. Зниження всмоктування жирів. точні механізми реалізації даного ефекту до кінця не вивчені. Передбачається, що це пов'язано з наявністю в квашеній капусті безлічі пробіотиків (живих культур корисних бактерій). японські вчені довели , що лактобактерії, наявні в продукті, пригнічують гідроліз і подальше всмоктування жирів в просвіті травної трубки, посилюють виведення жирових частинок разом з каловими масами. подібні результати продемонстрували експерименти на тваринах: ферментовані продукти перешкоджають росту жирових депо на етапі всмоктування в кишечнику. Нідерландські експерти рекомендують включати продукти з пробіотиками в схему лікування ожиріння. Вони стверджують, що нормалізація ваги також пов'язана з продукцією коротколанцюгових жирних кислот і пригніченням хронічного запалення, що відбивається на загальному метаболізмі.

Сумарно проведено досить багато досліджень впливу квашеної капусти на масу тіла. Більшість з них продемонстрували позитивні результати, причому як у жінок, так і у чоловіків.

Нагадаємо, в минулій статті ми розглянули 9 доведених фактів про користь квашеної капусти →

квашена капуста дійсно допомагає контролювати масу тіла, переважно за рахунок пригнічення всмоктування жирів і швидкого розвитку почуття ситості.

Як вживати - 4 правила

Нижче наведені основні поради щодо вживання квашеної капусти, які допоможуть досягти максимального ефекту:

  1. Враховуйте кількість солі. 100 г кислої капусти містить половину добової норми кухонної солі. Надмірне споживання солі може привести до розвитку набряків і підйому артеріального тиску. Тому, не їжте більше 100-150 грам капусти на добу. Також не слід пити сік квашеної капусти (розсіл) через високий вміст солі.
  2. Їжте капусту між основними прийомами їжі (як перекус). Вона має вкрай низьку енергетичну цінність і швидко викликає відчуття насичення організму, тому, під час основного прийому їжі, ви з'їсте менше. Дозволяється розігрівати блюдо перед вживанням (40 секунд в мікрохвильовій печі).
  3. Додавайте її до складу обіду і вечері. Капуста ідеально поєднується з будь-якими білковими продуктами, особливо з курячою грудкою і іншим дієтичним м'ясом. Вона додатково збагатить організм клітковиною, яка  вкрай важлива для схуднення , підтримки мікрофлори кишечника і здоров'я в цілому. Також важливо враховувати, що маринована капуста не поєднується з будь-якою жирною їжею, нехтування цим правилом може привести до появи диспепсичних розладів (метеоризм). Завдяки низькій калорійності, квашену капусту можна їсти ввечері на вечерю, або навіть на ніч.
  4. Пийте більше води. слід додатково приймати близько 600 мл рідини на кожні 100 г квашеної капусти на добу. Це дозволить виводити з організму надлишки солі і підвищити обсяг капусти, яку можна з'їсти за день, до 240 м в день.
грамотне вживання квашеної капусти – просте завдання. Головне-нормувати кількість солі в раціоні і пити більше води.

3 низькокалорійні рецепти

Сучасна кулінарія пропонує багато рецептів дієтичних страв на основі квашеної капусти, які слід включати в щоденну дієту, щоб знизити масу тіла.

Розглянемо найпростіші і ефективні для схуднення страви.

1. Дієтичні щі

Для приготування дієтичних щей потрібно:

  • 100 г. філе курячої грудки;
  • 200 г квашеної капусти;
  • 60 г. рису;
  • 1 морква середнього розміру;
  • ½ головки цибулі ріпчастої;
  • 1 пучок кропу;
  • Сіль, чорний перець і лавровий лист – за смаком (сіль додавати немає необхідності).

Етапи приготування:

  1. Куряче філе ретельно промити і поставити варитися на повільному вогні до закипання. Потім протримати на вогні протягом 2-3 хвилин і злити бульйон.
  2. Додайте 800 мл води і варіть на повільному вогні близько 10 хвилин. Кожні 2-3 хвилини необхідно знімати пінку.
  3. Натерти моркву на дрібній тертці. Цибулю дрібно порізати. Додати овочі в курячий бульйон і варити ще 5-7 хвилин.
  4. Додати квашену капусту (при необхідності її слід попередньо нарізати) в майбутні щі.
  5. Вийміть курячу грудку, дрібно наріжте, а потім знову додайте в бульйон. Продовжити варіння протягом 5 хвилин.
  6. Додайте спеції за смаком. Варити на повільному вогні близько 15-20 хвилин.
  7. Зняти з вогню і дати настоятися 10-15 хвилин. Блюдо готове. Перед вживанням можна додати зелень (кріп).

Такий суп з квашеної капусти відмінно поєднується з будь-якими м'ясними продуктами. Щі можна приправити часточкою лимона або 1 ст.л. сметани.

2. Салат & 171; щітка & 187; з капустою і морквою

Салат з моркви і квашеної капусти під назвою &171;щітка&187; використовується як гарнір до будь-яких м'ясних виробів.

Інгредієнти:

  • 200 г квашеної капусти;
  • ½ головки цибулі ріпчастої;
  • 1 морква;
  • Рослинна олія (перевагу краще віддавати оливковій) – не більше 1 ст. л.;
  • Сіль і цукор (рекомендується відмовитися від даних продуктів);
  • Зелень кропу – за смаком.

Для приготування слід:

  1. Очистити моркву і потерти на крупній тертці. Лук порізати півкільцями.
  2. Викласти капусту в ємність для майбутнього салату. Якщо вона занадто кисла – промити під водою.
  3. Додати до капусти сіль і цукор, ретельно перемішати.
  4. Додати цибулю, моркву і дрібно порізаний кріп.
  5. Заправити рослинним маслом. Блюдо готове.

3. Вінегрет

Також можна приготувати вінегрет із запечених овочів з кислою капустою.

Основні інгредієнти:

  • 5 картоплин середнього розміру;
  • 2 моркви середнього розміру;
  • 2 буряка середнього розміру;
  • 100 г. консервованого зеленого горошку;
  • 100 г квашеної капусти;
  • 3 соління середнього розміру;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • Чорний мелений перець – за смаком.

Схема рецепта:

  1. Картоплю, моркву і буряк відварити до готовності.
  2. Очистіть овочі від шкірки і наріжте невеликими кубиками зі стороною близько 5 мм.
  3. Подрібнити цибулю і солоні огірки дрібними кубиками (приблизно в 2 рази менше, ніж інші овочі);
  4. Додати подрібнену кислу капусту;
  5. Змішати всі інгредієнти.
  6. Заправити блюдо оливковою олією, додати спеції і ще раз ретельно перемішати. Блюдо готове.

Як приготувати капусту вдома?

Дієтологи рекомендують готувати квашену капусту самостійно, а не купувати в магазинах.

Для цього буде потрібно:

  • 1 кг капусти білокачанної;
  • 25 г.солі.

Схема рецепта:

  1. Нарізати капусту і перекласти в скляну або емальовану металеву ємність.
  2. Додати сіль. Ретельно перемішати.
  3. Утрамбувати масу дерев'яним товкачем.
  4. Накрити продукт тарілкою або будь-яким диском з харчового матеріалу. Зверху необхідно поставити вантаж, вагою від 4 до 6 кг.можна використовувати пляшку або будь-які інші ємності, заповнені водою.
  5. Залиште бродити на 5-7 днів при кімнатній температурі. Кожні 2-3 дні слід відкривати блюдо і протикати дерев'яною палицею або виделкою, щоб видалити надлишки газів, що утворилися.
  6. Перекласти блюдо в скляну ємність і зберігати в холодильнику.

За даними вчених з Німеччини , максимум користі спостерігається при вживанні капусти на 7-9 день з моменту приготування.

Як вибрати в магазині?

Якщо готувати капусту будинку ви не маєте наміру, то купуючи її в магазині потрібно слідувати таким правилам:

  1. Відмовтеся від пастеризованих варіантів. термічна обробка капусти вбиває корисні мікроорганізми.
  2. Уникайте консервантів. будь-які хімічні добавки, що продовжують термін придатності, можуть негативно позначитися на чисельності корисних бактерій. У якісному продукті має бути всього 2 інгредієнта: капуста і сіль.
  3. Перевірте наявність цукру. цукор пригнічує ріст благородних мікроорганізмів і значно підвищує енергетичну цінність страви. Якісна капуста не повинна містити цукру.

Протипоказання та побічні ефекти

Кількість квашеної капусти в своєму раціоні необхідно нормувати. Надмірне споживання загрожує розвитком ряду небажаних реакцій:

  1. Підвищення артеріального тиску і розвиток набряків. надходження великих доз кухонної солі в організм призводить до підвищення абсорбції води на рівні канальців нирок і зростання обсягу внутрішньосудинної рідини. Дія науково доведено .
  2. Підвищення кислотності шлункового соку. не рекомендується їсти кислу капусту при будь-яких запальних ураженнях шлунка і дванадцятипалої кишки, виразкової хвороби, гастрооезофагальної рефлюксної хвороби.
  3. Зниження функціональної активності нирок. квашена капуста протипоказана при захворюваннях нирок зі зниженням фільтруючої або реабсорбуючої здатності (ХХН).
  4. Метеоризм. при вживанні понад 200 г продукту в день активуються процеси бродіння і гниття в просвіті кишечника.
вкрай важливо нормувати споживання продукту і, при необхідності, консультуватися з лікарем, щоб уникнути шкоди.

Висновок

Таким чином, квашена капуста може бути рекомендована для підтримки і зниження маси тіла. Існує багато різноманітних страв, які можна приготувати на основі даного продукту, всі вони мають досить низьку калорійність і відрізняються великим набором корисних властивостей. Не слід зловживати квашеною капустою, щоб уникнути розвитку небажаних реакцій з боку організму.