в яких продуктах міститься інулін-список з 10 рослин

Інулін - один з видів  розчинної клітковини , що міститься в багатьох рослинах та інших натуральних продуктах харчування.

Згідно з численними дослідженнями, прийом інуліну покращує роботу травної системи, зміцнює кістки, сприяє схудненню і володіє іншими властивостями. У минулій статті ми розглянули 8 доведених фактів про користь інуліну →

Нижче ми представляємо список з 10 продуктів, які містять найбільше інуліну.

1. Цикорій

Близько 47% клітковини, наявної в корені цикорію, представлено інуліном.

Розчинний цикорій використовується в якості альтернативи звичного кави особами, які страждають різними захворюваннями з боку серцево-судинної системи.

За даними німецьких вчених, цикорій сприяє відновленню і підтримці адекватного складу мікрофлори кишечника, покращує травлення . Важливо відзначити, що рослина не тільки стимулює ріст і розмноження корисних бактерій, але і пригнічує життєдіяльність патогенних форм.

За результатами японських досліджень можна зробити висновок, що корінь цикорію надає комплексний позитивний вплив на організм людини. Він сприяє запобіганню і відстрочення розвитку цукрового діабету, покращує реологічні властивості крові.

Доведено, що цикорій має жовчогінну дію. Подібна властивість запобігає розвитку холециститу (особливо при наявності каменів в жовчному міхурі) і сприятливо позначається на концентрації холестерину в плазмі крові.

Єгипетські вчені провели в 2010 році дослідження, в ході якого були виявлені потужні антиоксидантні властивості рослини.

Також корінь цикорію корисний для печінки (захищає гепатоцити від окисного пошкодження).

Волокна інуліну, що містяться в цикорії, сприятливо позначаються на роботі травного тракту, знижують ризик розвитку цукрового діабету. Напій з цикорію-вкрай корисний варіант заміни кави.

2. Зелень кульбаби

Зелень кульбаби & 8212; цінне джерело розчинної клітковини. Рослина містить відчутний обсяг інуліну (4 м на 100 м продукту).

Листя кульбаби підвищують чисельність популяції корисних бактерій в просвіті травного тракту, сприяють зміцнення імунітету і збільшення резистентності організму до різних зовнішніх інфекційних агентів.

Доведено, що кульбаба має сечогінну дію і може використовуватися в якості допоміжного методу лікування сечокам'яної хвороби і артеріальної гіпертензії, що супроводжується набряковим синдромом.

Зелень кульбаби також знижує рівень холестерину в крові , забезпечує профілактику передчасного старіння і клінічної маніфестації онкологічних патологій. Описані ефекти науково доведені .

таким чином, зелень кульбаби збільшує чисельність & 171; корисних & 187; бактерій кишечника, покращує перебіг травних процесів , зміцнює імунітет і знижує ризик появи злоякісних утворень.

3. Топінамбур

У складі 100 м топінамбура близько 2-3 м харчових волокон, з яких 76 % &8212; це інулін.

Зарубіжні дослідження продемонстрували, що топінамбур нормалізує стан мікрофлори кишечника, попереджає розвиток запорів.

Також рослина сприяє зміцнення нервової системи (покращує нервово-м'язову і межнейрональную передачу сигналів), підвищує загальний обмін речовин.

Топінамбур містить у великій кількості іони калію і тіаміну, які вкрай важливі для забезпечення адекватного скорочення скелетної мускулатури.

топінамбур покращує імунітет , сприяє зміцненню нервової системи, забезпечує злагоджену роботу опорно-рухового апарату.

4. Часник

Близько 11% маси часнику припадає на інулін. Він також багатий такою групою пребіотиків , як фруктоолігосахариди.

За даними наукової спільноти , часник стимулює зростання фекальних біфідобактерій, забезпечує надійну профілактику інфекційно-запальних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Дослідники стверджують, що часник сприяє нормалізації рівня холестерину в крові (зниження ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ, підвищення ЛПВЩ), запобігає появі колоректального раку, покращує роботу імунної системи.

Протипухлинна активність забезпечується за рахунок вмісту великої кількості аллицина. Саме дане речовини, на сьогоднішній день, розглядається як одне з сильнодіючих протівоканцерогенних засобів. В окремих країнах налагоджений випуск препаратів, що мають в своєму складі аліцин.

часник багатий інуліном і володіє великим спектром корисних властивостей: покращує травну функцію, знижує ризик розвитку атеросклерозу (за рахунок зменшення холестерину), зменшує частоту народження раку.

5. Цибуля

Цибуля практично схожий з часником за кількістю інуліну (7-9% від маси).

Індійські дослідження показують, що рослина модулює роботу імунної системи (активує проліферацію клітин вилочкової залози і селезінки , знижує вироблення вільних радикалів і пригнічує утворення вільних радикалів).

За інформацією бельгійських вчених, цибуля знижує кількість тріацигліцеридів і ліпопротеїнів низької щільності в плазмі крові, тим самим запобігає появі атеросклеротичних бляшок, вкрай небезпечних для здоров'я людини.

Експерти стверджують, що цибуля також попереджає розвиток доброякісних (поліпи) і злоякісних патологій нижніх відділів травної системи.

Цибуля має багато бактерицидних компонентів у своєму складі. Рекомендується вживати рослину при будь-яких інфекційних захворюваннях.

цибуля є цінним природним джерелом інуліну. Рослина не тільки нормалізує роботу травної системи, але і знижує ризик передчасної смертності від захворювань онкологічного та кардіологічного профілю.

6. Дика спаржа

У 100 г.спаржі міститься приблизно 2-3 г. інуліну.

Китайські дослідники виявили, що спаржа, потрапляючи в організм людини, проявляє сильну протипухлинну активність. Споживання рослини пов'язане з низьким ризиком появи раку товстого кишечника і карциноми печінки.

Рослина також є повноцінним пребіотиком , регулюючи чисельність різних представників мікрофлори травного тракту і прискорюючи виведення калових мас.

Спаржа-цінний пребіотик, що відновлює баланс кишкової мікрофлори і попереджає появу злоякісних новоутворень.

7. Банан

Банани багаті макро - і мікроелементами, вітамінами, А також клітковиною. У складі бананів є і інулін (0,5-2% від ваги).

Особливу цінність представляють зелені банани, так як саме вони мають виражену пребіотичну дію.

За даними Департаменту харчових наук та харчування (США), систематичне додавання бананів в раціон сприяє зниженню маси тіла, покращує мікробіоценоз кишечника, сприяє усуненню ряду диспепсичних розладів (метеоризм, запори, спастичні болі в нижніх відділах живота).

Після вживання бананів спостерігається зниження концентрації глюкози в крові. Ефект, за даними Мексиканських вчених , обумовлений підвищенням чутливості клітин м'язової і жирової тканини до інсуліну.

таким чином, банани є цінним джерелом клітковини, яка важлива для забезпечення адекватної роботи шлунково – кишкового тракту. Рослина також сприяє нормалізації обміну глюкози в організмі.

8. Корінь лопуха

У 100 р кореня лопуха міститься близько 4 м клітковини, майже 90% якої представлено інуліном.

Лопух-вкрай популярний продукт в Японії і Китаї. У країнах СНД зазвичай використовується представниками народної медицини.

За твердженням китайських дослідників, прийом кореня лопуха підвищує чисельність лактобацил і біфідобактерій в просвіті травної системи, блокує ріст і розмноження патогенних представників бактеріальної флори. Рослина також стимулює акт дефекації (підвищує швидкість проходження калових мас, покращує властивості калу).

Лопух має виражені протизапальні та антиоксидантні властивості, а також знижує рівень цукру в крові.

Вчені з США рекомендують використовувати лопух в якості потужного протиракового засобу.

корінь лопуха стимулює акт дефекації і роботу травної системи в цілому, сприяє підтримці адекватної мікрофлори, нормалізує обмін глюкози та інсуліну.

9. Корінь якона

Якон – багаторічна трав'яниста рослина, що володіє приємним ароматом і смаком (нагадує яблуко і кавун). Він багатий клітковиною, представленої фруктоолігосахаридами і інуліном (до 60% від маси).

Японські вчені провели в 2011 році велике дослідження , в ході якого було виявлено, що корінь якону сприяє попередженню розвитку атеросклерозу (зменшує число ТАГ і ЛПНЩ, підвищує рівень ЛПВЩ).

Якон також стимулює зростання корисних мікроорганізмів в травній трубці, усуває запори і підвищує активність місцевих і загальних факторів імунітету.

корінь якона – маловідомий, але вкрай корисний продукт, що нормалізує роботу травної, імунної та ендокринної систем.

10. Корінь джимаки

Джимака – це Південноамериканська ріпа, що має білу м'якоть і шкірку коричневого забарвлення. Дуже добре поєднується з будь-якими салатами (особливо з овочевими і рибними), містить в своєму складі інулін (від 11 до 14 м на 100 г рослини).

Продукт нормалізує глікемічний фон. Корейські експерименти виявили , що екстракт кореня рослини сприяє зниженню рівня глюкози в крові у гризунів шляхом інгібування альфа-глюкозидази.

Корінь джимаки багатий вітаміном C, який модулює імунну систему. Рослина також збалансовано за амінокислотним складом.

корінь джімакі корисний не тільки для травної системи, але і для підтримки здоров'я ендокринного та імунного апаратів.

Висновок

Таким чином, існує багато звичних продуктів, що містять в своєму складі інулін. Вони сприяють підвищенню чисельності корисних мікроорганізмів в просвіті шлунково-кишкової трубки, нормалізують перебіг травних процесів, сприяють підтримці здоров'я серцево-судинної, ендокринної, опорно-рухової систем, знижують ризик розвитку онкологій.