7 наукових фактів про користь і шкоду кислого молока для організму людини
Кисле молоко &8212; кисломолочний продукт, який надає комплексний вплив на організм людини. Позитивні ефекти обумовлені високою концентрацією вітамінів, макроелементів і корисних культур бактерій.
За даними досліджень, регулярне вживання напою нормалізує роботу травної, ендокринної, серцево-судинної, нервової та опорно-рухової систем, а також знижує ризик смертності від поширених захворювань.
У цій статті ми розповімо про користь і можливу шкоду кислого молока з наукової точки зору.
Зміст
Що таке кисле молоко?
Кисле молоко – це продукт, який виходить в ході молочнокислого бродіння молока (частіше коров'ячого, рідше &8212; козячого). В процесі ферментації бере участь 2 види бактерій: болгарська паличка і термофільний молочнокислий стрептокок.
Напій являє собою однорідну молочно-білу масу зі злегка кислуватим відтінком. Сторонніх домішок і запахів в нормі немає.
Кисле молоко виділяється серед інших кисломолочних продуктів тим, що вона дуже добре засвоюється і позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт.
Продукт багатий вітамінами (В12), макроелементами (фосфор, магній, кальцій, калій, натрій), містить омега-3 і омега-6 жирні поліненасичені кислоти, а так само цінні амінокислоти (триптофан, цистеїн, аргінін, лізин, валін).
Середня енергетична цінність 100 г кислого молока становить близько 50-60 кілокалорій (залежить від жирності і типу закваски).
Часто кисле молоко порівнюється з ряжанка і кефіром за позитивними ефектами, особливостям виробництва, смаковими характеристиками. Мікробіологічний склад кислого молока і ряжанки схожий, проте останній варіант проводиться з топленого молока.
Від кефіру ж кисле молоко відрізняється істотно. Кефір-продукт кисломолочного і дріжджового бродіння. В кінцевому рахунку, в ньому міститься до 30-40 штамів мікроорганізмів, є незначна частка етанолу. Кефір вважається корисніше кислого молока, оскільки він набагато краще вивчений. 8 корисних властивостей кефіру дивіться тут →
7 доведених корисних властивостей
Кисле молоко корисна практично для всіх систем організму людини. Ефекти, більшою мірою, обумовлені наявністю живих культур бактерій і окремих макроелементів і вітамінів.
Нижче розглянуті 7 доведених корисних властивостей напою.
1. Покращує роботу травного тракту
Кисле молоко є джерелом пробіотиків - корисних мікроорганізмів.
Пробіотики пригнічують ріст представників патогенної флори, знижують ризик розвитку інфекційно-запальних уражень кишкової стінки, а також покращують травлення , полегшуючи розщеплення і всмоктування поживних речовин, що надійшли з їжею.
Пробіотики також нормалізують роботу гладкої мускулатури, перешкоджаючи затримці калових мас в організмі людини. Детальніше про користь пробіотиків тут →
Кисле молоко ефективно запобігає і усуває диспепсичні розлади у дорослих і дітей, які можуть бути пов'язані з дисбактеріозом або порушенням секреції власних ферментів (здуття живота, спастичні болі, відчуття дискомфорту в животі, діарея або запор і т.п.).
Вчені довели, що додавання термофільного стрептокока (компонента кислого молока) в раціон призводить до профілактики діареї, пов'язаної з тривалим прийомом антибіотиків, а також сприяє швидкому настанню ремісії при синдромі роздратованого кишечника і неспецифічному виразковому коліті.
Окремі наукові дослідження відзначають можливий позитивний вплив кислого молока на печінка . Передбачається, що кисломолочний продукт покращує метаболізм в гепатоцитах, запобігає розвитку різних захворювань органу.
2. Нормалізує роботу нервової системи
Пробіотики, за даними американських вчених , покращують метаболізм в окремих ділянках головного мозку, що призводить до поліпшення загального емоційного фону .
Крім того, кисле молоко є цінним джерелом вітаміну В12.
За даними Центру нейробіології стресу Оппенгеймера (США ), при дефіциті вітаміну В12 в організмі розвивається великий комплекс негативної симптоматики: порушення емоційного фону ( депресивні розлади , нервозність, невмотивований страх або агресія), зниження пам'яті і мислення, відчуття оніміння і мурашок в кінцівках.
3. Знижує рівень холестерину
Будь-які пробіотичні продукти позитивно впливають на обмін холестерину.
Дія спостерігається як в просвіті кишечника (забезпечення адекватної проникності стінки кишки, відновлення імунного бар'єру), так і на рівні всього організму (виведення жовчних кислот, поліпшення метаболізму в печінці).
Японські вчені довели, що вживання пробіотиків, що містяться в кислому молоці, призводить до зниження загального холестерину і ліпопротеїнів низької щільності в сироватці крові. Відзначається також зростання концентрації ліпідів з високою питомою вагою (&171;хорошого&187; холестерину).
4. Зниження маси тіла
Кисле молоко комплексно впливає на всі компоненти метаболічного синдрому, забезпечуючи зниження маси тіла і рівень артеріального тиску, нормалізацію обміну ліпопротеїнів, глюкози та інсуліну.
Подібні ефекти спостерігаються при вживанні будь-яких кисломолочних продуктів ( молоко , кефір, кисле молоко) протягом тривалого часу по 1-2 склянки на добу.
Вітчизняні вчені також підтверджують ефективність кислого молока для схуднення і навіть розробили на її основі спеціальну дієту для зниження ваги у спортсменів.
5. Покращує імунітет
Кисле молоко комплексно впливають на всі ланки імунітету .
Напій нормалізує вироблення місцевих факторів імунітету на рівні стінки кишки, тим самим захищає її від впровадження і персистенції різних збудників інфекційно-запальних захворювань.
В організмі пробіотики прискорюють проліферацію лімфоцитів Т-ланки, гальмують секрецію прозапальних цитокінів, що грають ключову роль в становленні аутоімунних відхилень.
Дослідження виявили, що використання препаратів з термофільними стрептококами знижує число циркулюючих імунних комплексів в крові і зменшує ризик розвитку таких патологій, як гострий гломерулонефрит, атопічний дерматит, бронхіальна астма, кропив'янка, харчові алергічні реакції.
6. Зміцнює кісткову тканину
Кисле молоко містить ключові макроелементи (кальцій, фосфор, магній), які забезпечують підтримка щільності кісткової тканини , а також нормалізують мінерально-іонний обмін.
Кисле молоко (1-2 склянки) здатна забезпечити до 35% добової потреби організму в кальції, і до 23% &8212; в фосфорі.
Японські експерименти виявили, що дієти з низьким вмістом кальцію призводять до дифузного зникнення трабекул в кістках, пригнічують хрящове окостеніння.
Дефіцит кальцію призводить до втрати маси кісткової тканини, зміни архітектоніки кісток і значно підвищує ризик розвитку переломів. Особливо важливо забезпечувати профілактику дефіциту кальцію для літніх жінок і чоловіків після 60 років.
7. Сприяє профілактиці онкологічних захворювань
Кисле молоко багате омега-3-жирними кислотами, які, за даними американських досліджень , знижують ризик розвитку раку молочної залози.
Дія пов'язана з пригніченням продукції цитокінів, зміною обміну ліпідів, а також зменшенням передачі сигналів рецептора фактора росту. Однак остаточні механізми до кінця не вивчені.
Також встановлено, що дієта з високим вмістом пробіотиків знижує частоту розвитку раку товстої кишки і шлунка. В даний час ведуться дослідження щодо профілактики інших форм онкології.
Можлива шкода і протипоказання
Кисле молоко – вкрай корисний кисломолочний продукт, рекомендований до вживання особам всіх вікових груп.
Однак, в окремих випадках, вживати напій не рекомендується. До подібних станів відносять:
- Чутливість організму до складових компонентів. алергічні реакції можуть мати будь-який характер: від кропив'янки до анафілактичного шоку.
- Важкий ступінь непереносимості лактози. кисле молоко забезпечує засвоєння лактози при слабовираженном дефіциті в організмі лактази – ферменту, що забезпечує розщеплення лактози. Однак, при тяжкому перебігу, спостерігається ряд розладів травлення на тлі прийому напою: метеоризм, діарея, спастичні болі, зневоднення організму.
- Гострий перебіг запальних захворювань з дефектами слизових оболонок. використання кислого молока в даному випадку, особливо при наявності імунодефіциту (ВІЛ-інфекція, тривале лікування антибіотиками або глюкокортикостероїдами) підвищує ризик проникнення бактерій, які містяться в напої, в системний кровотік і розвитком септичних ускладнень. При гострому ерозивно гастриті з підвищеною кислотністю, загостренні виразки шлунка і дванадцятипалої кишки від кисломолочного продукту краще відмовитися.
Приготування в домашніх умовах
Кисле молоко можна без особливих зусиль приготувати самостійно в домашніх умовах. Для цього буде потрібно:
- 1 ст. л. сметани;
- 2 ст. л. кефіру;
- 1 л. молока;
- 2 ст.л. цукру.
Замість сметани і кефіру можна використовувати спеціальні заквасочні культури, які продаються в магазинах. Досить буде 1 ст. л.
Схема приготування:
- Розігріти молоко до 80-90 градусів в металевій емальованому посуді. Остудити до кімнатної температури.
- Перелити молоко в будь-який скляну посудину, додати всі інші інгредієнти.
- Скляну ємність щільно укутати вовняною ковдрою і залишити при кімнатній температурі на 7-9 годин (для сквашування).
- Домашня кисле молоко готова. Зберігати рекомендується в холодильнику не більше 5 діб.
Висновок
Таким чином, кисле молоко – вкрай корисний продукт, здатний поліпшити перебіг травних процесів, знизити ризик серцево-судинної та онкологічної смертності, відновити стан кісткової тканини. Однак слід враховувати весь спектр протипоказань і побічних дій напою.