7 наукових фактів про користь і шкоду кислого молока для організму людини

Кисле молоко &8212; кисломолочний продукт, який надає комплексний вплив на організм людини. Позитивні ефекти обумовлені високою концентрацією вітамінів, макроелементів і корисних культур бактерій.

За даними досліджень, регулярне вживання напою нормалізує роботу травної, ендокринної, серцево-судинної, нервової та опорно-рухової систем, а також знижує ризик смертності від поширених захворювань.

У цій статті ми розповімо про користь і можливу шкоду кислого молока з наукової точки зору.

Що таке кисле молоко?

Кисле молоко – це продукт, який виходить в ході молочнокислого бродіння молока (частіше коров'ячого, рідше &8212; козячого). В процесі ферментації бере участь 2 види бактерій: болгарська паличка і термофільний молочнокислий стрептокок.

Напій являє собою однорідну молочно-білу масу зі злегка кислуватим відтінком. Сторонніх домішок і запахів в нормі немає.

Кисле молоко виділяється серед інших кисломолочних продуктів тим, що вона дуже добре засвоюється і позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт.

Продукт багатий вітамінами (В12), макроелементами (фосфор, магній, кальцій, калій, натрій), містить омега-3 і омега-6 жирні поліненасичені кислоти, а так само цінні амінокислоти (триптофан, цистеїн, аргінін, лізин, валін).

Середня енергетична цінність 100 г кислого молока становить близько 50-60 кілокалорій (залежить від жирності і типу закваски).

Часто кисле молоко порівнюється з ряжанка і кефіром за позитивними ефектами, особливостям виробництва, смаковими характеристиками. Мікробіологічний склад кислого молока і ряжанки схожий, проте останній варіант проводиться з топленого молока.

Від кефіру ж кисле молоко відрізняється істотно. Кефір-продукт кисломолочного і дріжджового бродіння. В кінцевому рахунку, в ньому міститься до 30-40 штамів мікроорганізмів, є незначна частка етанолу. Кефір вважається корисніше кислого молока, оскільки він набагато краще вивчений. 8 корисних властивостей кефіру дивіться тут →

таким чином, кисле молоко є продуктом кисломолочного бродіння. За складом практично схожа з ряжанкою. Однак істотно відрізняється від кефіру, так як в ньому ще присутній спиртове бродіння.

7 доведених корисних властивостей

Кисле молоко корисна практично для всіх систем організму людини. Ефекти, більшою мірою, обумовлені наявністю живих культур бактерій і окремих макроелементів і вітамінів.

Нижче розглянуті 7 доведених корисних властивостей напою.

1. Покращує роботу травного тракту

Кисле молоко є джерелом пробіотиків - корисних мікроорганізмів.

Пробіотики пригнічують ріст представників патогенної флори, знижують ризик розвитку інфекційно-запальних уражень кишкової стінки, а також покращують травлення , полегшуючи розщеплення і всмоктування поживних речовин, що надійшли з їжею.

Пробіотики також нормалізують роботу гладкої мускулатури, перешкоджаючи затримці калових мас в організмі людини. Детальніше про користь пробіотиків тут →

Кисле молоко ефективно запобігає і усуває диспепсичні розлади у дорослих і дітей, які можуть бути пов'язані з дисбактеріозом або порушенням секреції власних ферментів (здуття живота, спастичні болі, відчуття дискомфорту в животі, діарея або запор і т.п.).

Вчені довели, що додавання термофільного стрептокока (компонента кислого молока) в раціон призводить до профілактики діареї, пов'язаної з тривалим прийомом антибіотиків, а також сприяє швидкому настанню ремісії при синдромі роздратованого кишечника і неспецифічному виразковому коліті.

Окремі наукові дослідження відзначають можливий позитивний вплив кислого молока на печінка . Передбачається, що кисломолочний продукт покращує метаболізм в гепатоцитах, запобігає розвитку різних захворювань органу.

кисле молоко комплексно впливають на всі відділи травної системи, відновлює мікрофлору, нормалізує перетравлення їжі , а також запобігає розвитку патологій, викликаних інфекціями.

2. Нормалізує роботу нервової системи

Пробіотики, за даними американських вчених , покращують метаболізм в окремих ділянках головного мозку, що призводить до поліпшення загального емоційного фону .

Крім того, кисле молоко є цінним джерелом вітаміну В12.

За даними Центру нейробіології стресу Оппенгеймера (США ), при дефіциті вітаміну В12 в організмі розвивається великий комплекс негативної симптоматики: порушення емоційного фону ( депресивні розлади , нервозність, невмотивований страх або агресія), зниження пам'яті і мислення, відчуття оніміння і мурашок в кінцівках.

таким чином, кисле молоко покращує роботу мозку , сприяє підтримці вищих психічних процесів, забезпечує профілактику периферичної поліневропатії.

3. Знижує рівень холестерину

Будь-які пробіотичні продукти позитивно впливають на обмін холестерину.

Дія спостерігається як в просвіті кишечника (забезпечення адекватної проникності стінки кишки, відновлення імунного бар'єру), так і на рівні всього організму (виведення жовчних кислот, поліпшення метаболізму в печінці).

Японські вчені довели, що вживання пробіотиків, що містяться в кислому молоці, призводить до зниження загального холестерину і ліпопротеїнів низької щільності в сироватці крові. Відзначається також зростання концентрації ліпідів з високою питомою вагою (&171;хорошого&187; холестерину).

таким чином, кисле молоко знижує холестерин, сприяючи ранній профілактиці атеросклерозу і запобігаючи розвитку серцево-судинних ускладнень (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт).

4. Зниження маси тіла

Кисле молоко комплексно впливає на всі компоненти метаболічного синдрому, забезпечуючи зниження маси тіла і рівень артеріального тиску, нормалізацію обміну ліпопротеїнів, глюкози та інсуліну.

Подібні ефекти спостерігаються при вживанні будь-яких кисломолочних продуктів ( молоко , кефір, кисле молоко) протягом тривалого часу по 1-2 склянки на добу.

Вітчизняні вчені також підтверджують ефективність кислого молока для схуднення і навіть розробили на її основі спеціальну дієту для зниження ваги у спортсменів.

кисле молоко може зробити позитивний вплив на обмін жирової тканини в організмі і допомогти в схудненні.

5. Покращує імунітет

Кисле молоко комплексно впливають на всі ланки імунітету .

Напій нормалізує вироблення місцевих факторів імунітету на рівні стінки кишки, тим самим захищає її від впровадження і персистенції різних збудників інфекційно-запальних захворювань.

В організмі пробіотики прискорюють проліферацію лімфоцитів Т-ланки, гальмують секрецію прозапальних цитокінів, що грають ключову роль в становленні аутоімунних відхилень.

Дослідження виявили, що використання препаратів з термофільними стрептококами знижує число циркулюючих імунних комплексів в крові і зменшує ризик розвитку таких патологій, як гострий гломерулонефрит, атопічний дерматит, бронхіальна астма, кропив'янка, харчові алергічні реакції.

кисле молоко покращує роботу імунної системи , запобігає появі аутоімунних та інфекційно-запальних захворювань.

6. Зміцнює кісткову тканину

Кисле молоко містить ключові макроелементи (кальцій, фосфор, магній), які забезпечують  підтримка щільності кісткової тканини , а також нормалізують мінерально-іонний обмін.

Кисле молоко (1-2 склянки) здатна забезпечити до 35% добової потреби організму в кальції, і до 23% &8212; в фосфорі.

Японські експерименти виявили, що дієти з низьким вмістом кальцію призводять до дифузного зникнення трабекул в кістках, пригнічують хрящове окостеніння.

Дефіцит кальцію призводить до втрати маси кісткової тканини, зміни архітектоніки кісток і значно підвищує ризик розвитку переломів. Особливо важливо забезпечувати профілактику дефіциту кальцію для літніх жінок і чоловіків після 60 років.

кисле молоко нормалізує обмін речовин в кістковій тканині, зміцнює кістки та суглоби .

7. Сприяє профілактиці онкологічних захворювань

Кисле молоко багате омега-3-жирними кислотами, які, за даними американських досліджень , знижують ризик розвитку раку молочної залози.

Дія пов'язана з пригніченням продукції цитокінів, зміною обміну ліпідів, а також зменшенням передачі сигналів рецептора фактора росту. Однак остаточні механізми до кінця не вивчені.

Також встановлено, що дієта з високим вмістом пробіотиків знижує частоту розвитку раку товстої кишки і шлунка. В даний час ведуться дослідження щодо профілактики інших форм онкології.

регулярне вживання кислого молока може знизити ризик розвитку онкологічних захворювань. В результаті забезпечується зниження загального ризику смертності.

Можлива шкода і протипоказання

Кисле молоко – вкрай корисний кисломолочний продукт, рекомендований до вживання особам всіх вікових груп.

Однак, в окремих випадках, вживати напій не рекомендується. До подібних станів відносять:

  1. Чутливість організму до складових компонентів. алергічні реакції можуть мати будь-який характер: від кропив'янки до анафілактичного шоку.
  2. Важкий ступінь непереносимості лактози. кисле молоко забезпечує засвоєння лактози при слабовираженном дефіциті в організмі лактази – ферменту, що забезпечує розщеплення лактози. Однак, при тяжкому перебігу, спостерігається ряд розладів травлення на тлі прийому напою: метеоризм, діарея, спастичні болі, зневоднення організму.
  3. Гострий перебіг запальних захворювань з дефектами слизових оболонок. використання кислого молока в даному випадку, особливо при наявності імунодефіциту (ВІЛ-інфекція, тривале лікування антибіотиками або глюкокортикостероїдами) підвищує ризик проникнення бактерій, які містяться в напої, в системний кровотік і розвитком септичних ускладнень. При гострому ерозивно гастриті з підвищеною кислотністю, загостренні виразки шлунка і дванадцятипалої кишки від кисломолочного продукту краще відмовитися.
кисле молоко має певний перелік протипоказань і побічних властивостей. При грамотному підході до вживання напою ускладнень не буде.

Приготування в домашніх умовах

Кисле молоко можна без особливих зусиль приготувати самостійно в домашніх умовах. Для цього буде потрібно:

  • 1 ст. л. сметани;
  • 2 ст. л. кефіру;
  • 1 л. молока;
  • 2 ст.л. цукру.

Замість сметани і кефіру можна використовувати спеціальні заквасочні культури, які продаються в магазинах. Досить буде 1 ст. л.

Схема приготування:

  1. Розігріти молоко до 80-90 градусів в металевій емальованому посуді. Остудити до кімнатної температури.
  2. Перелити молоко в будь-який скляну посудину, додати всі інші інгредієнти.
  3. Скляну ємність щільно укутати вовняною ковдрою і залишити при кімнатній температурі на 7-9 годин (для сквашування).
  4. Домашня кисле молоко готова. Зберігати рекомендується в холодильнику не більше 5 діб.

Висновок

Таким чином, кисле молоко – вкрай корисний продукт, здатний поліпшити перебіг травних процесів, знизити ризик серцево-судинної та онкологічної смертності, відновити стан кісткової тканини. Однак слід враховувати весь спектр протипоказань і побічних дій напою.