Молоко без лактози: що це означає І 4 факти про його користь

Молоко без лактози – це звичайне молоко, якому не вистачає вуглеводів – лактози.

Таке молоко рекомендується вживати особам, які страждають непереносимістю лактози або мають алергічні реакції на даний вуглеводний компонент.

В цілому, молоко без лактози містить весь набір цінних амінокислот, макроелементів і вітамінів, властивих звичайному молоку, а також надає подібну користь і, в окремих випадках, шкоду.

Що це за молоко і кому воно показано?

Молоко без лактози – це особливий продукт технічної переробки звичайного питного молока, при якому лактоза або повністю видаляється, або піддається гідролізу до простих цукрів.

Згідно з нормами промислового виробництва, таке молоко може містити не більше 100 мг лактози в 1000 мл готового до споживання молока.

Безлактозні та низьколактозні молочні продукти підходять людям, які страждають непереносимість лактози . При даному стані організм не в змозі синтезувати фермент – лактазу, який відповідає за розщеплення і подальше засвоєння лактози. В результаті розвивається комплекс розладів травлення: відрижка, печія, нудота, здуття, спастичні болі в животі і т. п.

За даними бразильських вчених , певна ступінь непереносимості лактози є у 75% населення планети. Відхилення носить набутий характер: в перші кілька років життя лактаза виробляється, а потім її синтез поступово пригнічується, поки не припиниться зовсім.

Головна відмінність безлактозного молока від звичайного – більш солодкий смак. Справа в тому, що обробка руйнує лактозу до простих цукрів: галактози і глюкози. Дані речовини, згідно з науковими даними , сприймаються мозком людини більш виражено, ніж складні вуглеводи, через особливості будови рецепторів на слизовій оболонці мови.

Концентрація інших інгредієнтів в процесі обробки практично не змінюється. Єдиний мінус молока, позбавленого вуглеводів, & 8212; висока вартість через складну технологію виробництва.

молоко без лактози – це молоко, яке не містить лактози. Його можуть пити люди, які страждають непереносимістю лактози.

Склад і калорійність

Вміст цінних поживних речовин у молоці, позбавленому лактози, залишається практично незмінним. Воно також багате білками, мікро - і макроелементами (кальцій, фосфор, магній) і вітамінами (В2, В12, D).

Важливо відзначити, що більшість видів такого обробленого молока штучно збагачуються вітаміном D, який забезпечує належний мінеральний обмін і сприяє зміцнення кісток .

Нижче представлена порівняльна таблиця вмісту речовин в молоці обох типів:

Назва речовини зміст в звичайному молоці (на 100 г. продукту) зміст в безлактозному молоці (на 100 г. продукту)
загальна калорійність 46,0 ккал 39,0 ккал
білки 3,20 г. 3,30 г.
жири 4,80 г. 3,10 г.
Лактоза 4,80 г. 0,01 г.
жири 1,50 г. 1,50 г.
кальцій 120 мг 120 мг

4 корисні властивості

Молоко, позбавлене вуглеводів, володіє практично всіма корисними властивостями звичайного молока .

Нижче перераховані додаткові факти про користь, яка притаманна виключно молоку без лактози.

1. Усуває симптоми непереносимості лактози

Як вже було сказано, у значної частини населення планети є дефіцит лактази в організмі. Такі люди не можуть вживати незбиране молоко.

Молоко без лактози дозволяє отримати весь обсяг поживних речовин і пробіотиків без шкоди для здоров'я і розвитку побічних реакцій.

При вживанні технічно обробленого коров'ячого або козячого молока ймовірність розвитку диспепсичних розладів (нудота, блювота, метеоризм, спастичні болі в животі, діарея, зневоднення і т.п.) зводиться до мінімуму.

За даними корейських вчених , подібний варіант заміни молока дійсно усуває клінічні прояви синдрому непереносимості лактози і рекомендований в якості альтернативи звичайному молоку.

молоко без лактози не викликає порушень травлення , обумовлених недостатнім вмістом лактази в організмі.

2. Нижче ризик алергічних реакцій

Казеїн і лактоза – одні з найсильніших алергенів. Видалення одного з даних речовин призводить до зниження частоти виникнення алергічних реакцій до молока.

Також важливо відзначити, що при зниженні споживання лактози зменшується вироблення імуноглобулінів класу Е, що запобігає розвитку атопічних захворювань, пов'язаних з патологією імунної відповіді (атопічний дерматит, бронхіальна астма і т.п.).

Відсутність лактози в використовуваному молоці також сприятливо позначається на загальний стан імунної системи . При відсутності постійної стимуляції імунітету, алергопатології по відношенню до інших алергенів зустрічаються в кілька разів рідше.

вживання такого молока з меншою ймовірністю викличе алергічні патології.

3. Швидше засвоюється

У «стандартному» молоці міститься багато лактози, яка викликає надмірну активацію секреторних клітин шлунково-кишкового тракту і продукцію великих обсягів травних соків.

В результаті організм витрачає багато сил і енергії для перетравлення продукту.

При відсутності складних вуглеводів процеси розщеплення всіх речовин, що входять до складу молока, протікають значно швидше, а біологічна доступність молока вище.

відсутність лактози сприяє швидкому засвоєнню такого молока.

4. Має солодкий присмак, тому більше подобається дітям

У продукті лактоза піддається гідролізу з утворенням простих цукрів. Моносахара набагато краще сприймаються рецепторними комплексами, розташованими на слизовій оболонці язика.

В результаті людина відчуває більш солодкий смак, ніж при вживанні звичайного молока.

Цю особливість організму можна використовувати для привчання дітей до споживання молочних продуктів (особливо при наявності алергічних реакцій та непереносимості лактози в анамнезі).

таке молоко на смак значно солодше звичайного, тому діти його охочіше п'ють.

Огляд конкретних фірм-виробників

В даний час в світі рекордними темпами набирає обертів виробництво молока, позбавленого лактози. У Росії широким попитом користуються наступні торгові марки:

  1. &171;Valio&187;. дана компанія однією з першої в світі запустила виробництво безлактозной продукції, має свою запатентовану технологію видалення лактози з молочної сировини. Основні виробничі потужності розташовані в Фінляндії, проте дрібні підприємства розташовуються і на території Росії.
  2. & 171; Савушкін продукт & 187;. Велика білоруська компанія, що випускає вкрай різноманітний спектр молочної продукції. Сировиною для виготовлення безлактозного напою є натуральне коров'яче молоко, яке поставляється із заповідних зон країни. Виробник реалізує свою продукцію більш ніж в 25 країнах світу.
  3. &171;Latter&187;. Вітчизняний виробник молока, позбавленого лактози. Сировиною є натуральне високоякісне молоко, яке поставляється з дрібних фермерських господарств, розташованих на території Московської області.

Як його роблять-нюанси виробництва

Виробництво молока без лактози, на даний момент, набуло широкого поширення. Продукт виготовляється не тільки на території Росії, але і в багатьох зарубіжних країнах: в Сполучених Штатах Америки, Нової Зеландії, Японії, Канаді, Австралії і в Західній Європі.

Існує три основні способи видалення лактози:

  1. Традиційний метод обробки мікроорганізмами;
  2. Розщеплення лактози ферментами;
  3. Мембранна ультрафільтрація.

При першому варіанті в молочну суміш додається спеціалізована молочнокисла закваска, мікроорганізми якої будуть розщеплювати лактозу до простих цукрів (глюкоза і галактоза). Суміш підбирається особливим чином, щоб смакові і зовнішні якості продукту залишилися максимально незмінними.

Другий варіант передбачає штучне отримання ферменту лактази, який потім додається в молоко і забезпечує гідроліз лактози. Для виробництва лактази застосовуються окремі форми грибів і дріжджів. Додавання синтезованого ферменту забезпечує руйнування до 98% лактози в молочній сировині, а в літрі кінцевого продукту (при подібному варіанті обробки) залишається не більше 1,0 м вуглеводу.

Найкращим методом вважається вид фільтрації за допомогою мембрани, який був розроблений в 2001 році. Спосіб дозволяє отримувати напій з вмістом лактози менше 0,01%. Принцип роботи вкрай простий: молоко пропускається через спеціальний ультрафільтр, який затримує практичні весь обсяг лактози. Потім додається штучно отриманий фермент-лактаза, що розщеплює всі залишки вуглеводу.

таким чином, існує кілька варіантів видалення лактози з молока, серед яких найкращим вважається метод мембранної ультрафільтрації.

Висновок

Таким чином, молоко, що не містить лактозу – вкрай корисний продукт харчування. Після промислової обробки молоко втрачає складний вуглевод-лактозу, що робить його доступним для осіб, які страждають алергічними реакціями і синдромом непереносимості лактози. Вміст цінних поживних речовин залишається на колишньому рівні, що робить таке молоко ще привабливішим.