які молочні продукти найкорисніші-Науковий огляд 14 видів

Молочні продукти поширені по всій земній кулі і входять в раціон людей вже більше 5 000 років.

Вони містять масу цінних амінокислот, вітамінів, мікро - і макроелементів, які покращують перебіг травних процесів, зміцнюють імунітет, запобігають появі ендокринних і серцево-судинних захворювань.

Однак ці продукти мають протипоказання, які вкрай поширені серед населення (алергічні реакції, непереносимість лактози і т.п.).

У цій статті ми розглянемо доведені корисні властивості різних видів молочних продуктів. В кінці статті спробуємо зробити висновок, що з них корисніше і краще для вживання.

Види молочної продукції

Виділяють наступні групи:

  1. Питне молоко.
  2. Продукти сепарації молока (вершки, вершкове масло, молочна сироватка).
  3. Кисломолочні продукти . Виробляються шляхом зброджування молока мікроорганізмами. Тип бродіння-молочнокислий. До цієї групи належать: сметана, сир, сир, айран.
  4. Продукти змішаного бродіння. Виходять в ході одночасного протікання спиртового і молочнокислого бродіння, містять незначний обсяг етанолу. Найяскравіший приклад-кефір.
  5. Сири.
  6. Молочні консерви (згущене молоко з цукром, сухі молочні продукти). Дана група речовин не представляє практично ніякої цінності і може бути шкідлива для організму людини.
  7. Морозиво.

Всі молочні продукти мають безліч корисних властивостей: вони сприяють зміцненню тканин скелета, відновленню порушених травних функцій, підтримці імунітету, запобігають ряд захворювань онкологічного та кардіологічного профілю.

Продукти на основі молока можуть надавати і негативний вплив на організм. Механізми обумовлені різними причинами: від індивідуальної підвищеної чутливості або етнічної приналежності до технології виробництва.

Однак існують відмінності між різними типами продуктів, про що ми поговоримо нижче.

Огляд властивостей 14 конкретних продуктів

Нижче ми розглянемо список з 14 найпоширеніших молочних і кисломолочних продуктів, опишемо їх лікувальні властивості і можливі побічні ефекти.

1. Молоко

Молоко багате цінними амінокислотами, які необхідні для побудови всіх клітин організму.

За даними вчених , регулярний прийом білка в складі молока &8212; основа зростання всіх тканин і підтримки імунітету на належному рівні.

Коров'яче молоко також багате кальцієм, фосфором, магнієм і вітаміном В2. Ці речовини необхідні для зміцнення кісток і суглобів , підтримки мінеральної щільності кісткової тканини, тонусу поперечно-смугастої мускулатури і організованої передачі нервових імпульсів.

Крім того, вживання молока призводить до зниження маси тіла, запобігає маніфестацію цукрового діабету II типу і фатальні серцево-судинні ускладнення (інфаркт міокарда, інсульт і т.п.).

Також доведено , що систематичне споживання молока призводить до зниження частоти раку товстої і прямої кишки на 7-10 %.

Ще 7 фактів про користь молока дивіться тут →

Однак важливо пам'ятати, що молоко може бути шкідливим , особливо для осіб, які мають алергічні реакції на казеїн, а також непереносимість лактози.

Алергія може проявлятися будь-яким чином: кропив'янка, свербіж шкіри, ангіоневротичний набряк, анафілактичний шок і т. п.

При прийомі молока на тлі дефіциту лактази (при непереносимості лактози) з'являється ряд диспепсичних розладів (нудота, болі в животі, метеоризм, діарея), можливий розвиток зневоднення.

Молоко-цінний і поживний напій, що сприяє зростанню і підтримці цілісності кісткової тканини, що перешкоджає розвитку онкологічних, ендокринних і серцево-судинних патологій. Молоко особливо корисно дітям і особам в літньому віці.

2. Йогурт

Йогурт багатий практично всіма поживними речовинами, необхідними для задоволення основних потреб організму.

Йогурт містить багато кальцію: 1 чашка (200 г.) забезпечує близько 40-45% добової норми макроелемента.

Вчені виявили, що кальцій, що міститься в йогурті, сприяє профілактиці остеопорозу і попереджає розвиток переломів кісток .

Крім того, кальцій важливо додавати в раціон жінкам в період постменопаузи.

Для йогурту характерні також наступні позитивні властивості:

  1. Забезпечення адекватного дозрівання плоду під час перебігу вагітності ( дослідження ).
  2. Захист слизової оболонки шлунка від впливу хімічних речовин (що надійшли з їжею), соляної кислоти та інфекційних агентів (хелікобактер пілорі).
  3. Підвищення активності місцевих і загальних факторів імунітету.
  4. Нормалізація процесів травлення. Ефект обумовлений високим вмістом корисних мікроорганізмів & 8212; пробіотиків ( дослідження ).
  5. Зниження маси тіла.
  6. Профілактика грізних серцево-судинних ускладнень.

7 фактів про користь йогурту дивіться в окремій статті →

Сучасні йогурти зазвичай містять у своєму складі багато цукру. Отже, необхідно з обережністю ставитися до продукту при патологіях глікемічного фону (цукровий діабет II типу). Про те, Як правильно вибрати йогурт , дивіться в окремому матеріалі на сайті.

Також можливий розвиток алергічних реакцій і клінічних проявів синдрому лактазной недостатності.

Йогурт-смачний і поживний продукт, який покращує роботу органів шлунково-кишкового тракту, зміцнює імунітет і має безліч інших доведених корисних властивостей.

3. Кефір

Кефір є в своєму роді унікальним напоєм. Процес виробництва поєднує в собі два види бродіння: молочнокисле і спиртове, що робить кефір вкрай корисним .

Кефір багатий білком, магнієм, фосфором, кальцієм, вітамінами групи В (В2 і В12).

У продукті, незважаючи на наявність етанолу, є безліч корисних мікроорганізмів, які не тільки підтримують адекватне співвідношення між корисними і шкідливими представниками мікробіоценозу кишечника, але і запобігають грізні інфекційно-запальні і аутоімунні захворювання травної системи.

Наприклад, кефір попереджає появу розладів стільця і некротичного ентероколіту. ефективний він і при синдромі роздратованого кишечника.

Напій має найпотужнішим антибактеріальну дію, що зачіпає весь організм. Він не тільки знищує патогенні бактеріальні та вірусні агенти, а й, за даними бразильських вчених , стимулює регенерацію сполучної тканини, що сприятливо позначається на загоєнні будь-яких ранових поверхонь.

Кефір активує імунну систему, покращує функціонування механізмів протипухлинного захисту. сучасні дослідження , які вивчали вплив кефіру на ракові клітини, підтверджують, що приймати напій можна не тільки з метою профілактики, але навіть для уповільнення розвитку патології, оскільки кефір сприяє зворотному розвитку злоякісних клітин.

Кефір зміцнює всі елементи опорно-рухової системи, покращує переносимість лактози і запобігає клінічну маніфестацію цукрового діабету II типу (навіть при початково неадекватному глікемічному фоні).

За даними останніх наукових робіт , кефір сприяє збільшенню тривалості життя за рахунок пригнічення хронічного запалення в стінках товстого кишечника. Кисломолочний продукт уповільнює вкорочення теломер в процесі реплікації клітин, що на даний момент вважається провідною причиною старіння.

Однак, експерти виявили і негативні сторони кефіру:

  1. Підвищення частоти народження онкологічних захворювань при споживанні більше 2 склянок на добу протягом тривалого часу.
  2. Подразнення слизової оболонки шлунка (через наявність етанолу). Кефір не слід використовувати особам, які мають в анамнезі запальні ураження шлунка і дванадцятипалої кишки, виразкову хворобу.
кефір – один з найкорисніших кисломолочних продуктів з потужною науковою базою. Однак його вживання необхідно нормувати (пити не більше 2 склянок на добу).

4. Кисле молоко

Кисле молоко багате цінними культурами бактерій, які сприяють поліпшення травних процесів , запобігають розвитку запорів.

За даними американських досліджень, при систематичному споживанні кислого молока спостерігається поліпшення емоційного фону (полегшення депресивних розладів, зниження агресії, невмотивованого страху).

При регулярному додаванні продукту в раціон спостерігається зниження загального холестерину (профілактика атеросклерозу), зменшення маси тіла і нормалізація роботи імунітету .

Кисле молоко сприятливо позначається на мінеральної міцності кісткової тканини.

Зважаючи на наявність омега-3-жирних кислот, продукт, на думку зарубіжних експертів , забезпечує профілактику розвитку деяких видів раку (молочних залоз, товстого кишечника і шлунка).

Ще 7 лікувальних властивостей кислого молока знайдете тут →

На жаль, вкрай часто спостерігаються різні алергічні реакції на кисле молоко (обумовлені не тільки чутливістю організму до казеїну і лактози).

таким чином, кисле молоко здатна  поліпшити настрій і знизити холестерин. Одночасно з цим вона з більшою ймовірністю може викликати алергічні реакції, ніж інші молочнокислі продукти.

5. Ряжанка

Ряжанка містить значний обсяг магнію, натрію, калію, фосфору, сірки, заліза, кальцію, пробіотиків і вітамінів (з, РР, В, А).

Вона сприяє поліпшенню ферментативних процесів в просвіті кишечника.

Доведено благотворний вплив ряжанки на перебіг синдрому роздратованого кишечника, неспецифічного виразкового коліту і хвороби Крона.

Ряжанка підтримує роботу нервової та імунної систем, забезпечує надійну профілактику атеросклерозу і фатальних серцево-судинних ускладнень, зміцнює кісткову тканину.

Не рекомендується споживати продукт при надмірній масі тіла (ряжанка вкрай калорійна) і непереносимості лактози.

ряжанка корисний для кишечника , а також для роботи нервової системи та імунітету. Але зважаючи на високу жирності її споживання потрібно обмежувати, особливо при схильності до ожиріння.

6. Сир

Доведено, що сир підвищує опірність організму до різних інфекційних агентів із зовнішнього середовища, покращує міцність кісткової тканини і нормалізує тонус скелетної мускулатури.

Регулярне споживання сиру (близько 50-100 г на добу) підтримує роботу травної системи, нормалізує нервово-м'язову передачу імпульсів.

Особливе значення відводиться впливу сиру на екзокринну і ендокринну функцію підшлункової залози (підвищується виділення травних ферментів і інсуліну).

Продукт також покращує чутливість периферичних тканин до інсуліну і активність статевої сфери.

На думку дієтологів, зловживання сиром може негативно відбитися на масі тіла і концентрації загального холестерину в крові.

Щоб уникнути розвитку атеросклерозу і отримати максимум користі від сиру, рекомендується нормувати споживання (не більше 50-100 м в день).

сир покращує травлення, роботу підшлункової залози та інших органів. Вживати слід не більше 50-100 м сиру в день.

7. Сметана

Сметана багата низкою життєво важливих вітамінів (Е, В, З, РР), біотином, каротином, органічними кислотами, жирами і макроелементами (йод, фосфор, цинк, магній і кальцій).

Сметана – вкрай калорійний продукт (в 100 р міститься від 115 до 290 калорій).

Вона допомагає поліпшити апетит і перебіг травних процесів, має антиоксидантні властивості (пригнічує апоптоз клітин, забезпечує профілактику злоякісної трансформації клітин), підтримує тонус скелетної мускулатури.

Сметана надає ранозагоювальну і обволікаючу дію. Подібні ефекти вкрай важливі для лікування гострих захворювань верхніх відділів травної трубки (шлунка, стравоходу), що супроводжуються ураженням слизових оболонок.

Сметана нормалізує травлення і загоює уражені слизові оболонки.  Зважаючи на значну енергетичну цінність необхідно нормувати споживання сметани, щоб уникнути розвитку ожиріння.

8. Твердий сир

Тверді сорти сиру (Гауда, Маасдам, Чеддер) практично не відрізняються по набору корисних властивостей від молока і більшості кисломолочних продуктів харчування.

Сири містять значно більше цінних білків і жирів, мають більш виражену імуномодулюючу дію.

Споживання сиру слід обов'язково обмежувати (до 30-50 м на добу). Високий вміст жирів сприяє надмірному формуванню підшкірно-жирової клітковини і ранньої маніфестації серцево-судинних патологій.

сир так само корисний, як і більшість інших молочних продуктів, однак високий вміст жиру вимагає його обмеження до 30-50 м в день.

9. Катик

Основна перевага споживання тюркського напою катика-придушення життєдіяльності патогенних (в тому числі гнильних) бактерій в просвіті кишечника, поліпшення місцевих захисних факторів імунітету, загальнотонізуючий вплив на організм.

Катик містить багато заліза, кремнію, кальцію, міді, цинку, фосфору, а також вітамінів (групи В, D, Е, а).

Катик сприяє підтримці нормальної мікрофлори кишечника і містить всі необхідні вітаміни і макроелементи для підтримки обміну речовин.

Зважаючи на особливості виробництва, катик містить багато жиру, отже, не рекомендований особам, що страждають ожирінням або мають надлишкову масу тіла. Також не слід використовувати катик при непереносимості лактози.

катик містить безліч поживних речовин, корисний для мікрофлори кишечника. Але через високий вміст жиру його споживання також потрібно обмежувати.

10. Ряжанка

Варенец добре засвоюється організмом людини, знижує активність хвороботворних бактерій в травному тракті, сприяє зміцненню кісткової тканини (через вміст великих доз фосфору і кальцію).

Продукт нормалізує апетит, регулює активність центральних відділів нервової системи, що відповідають за травну функцію і роботу сечовидільної системи .

При надмірному споживанні варенец здатний викликати порушення травлення (запор, підвищене газоутворення, дискомфорт в животі).

Варенец володіє позитивними властивостями і протипоказаннями, характерними для більшості інших кисломолочних продуктів.

11. Сніжок

Сніжок володіє великим спектром корисних якостей:

  • Зменшує масу тіла;
  • Запобігає розвитку цукрового діабету і атеросклерозу і, відповідно, більшості захворювань кардіологічного профілю;
  • Стимулює вироблення травних соків у всіх відділах шлунково-кишкового тракту;
  • Підвищує засвоєння вітаміну D і кальцію, що містяться в інших продуктах;
  • Підвищує толерантність до фізичних навантажень.

Подібний набір ефектів обумовлений вмістом вітамінів (В, З, А, D, Е), пробіотичних компонентів, а також мікро - і макроелементів (натрій, калій, магній, залізо і фосфор).

Сніжок сприяє схудненню і знижує ризик розвитку безлічі захворювань.

12. Ацидофілін

Ацидофілін являє собою кисломолочний продукт, який виробляється шляхом сквашування пастеризованого молока під дією ацидофільної палички.

Містить масу цінних амінокислот, вітамінів (РР, з, А, B), заліза, кальцію, магнію, фосфору, цинку, сірки, йоду і марганцю. Відрізняється низькою енергетичною цінністю-близько 40 калорій на 100 г.продукту.

Зважаючи практично повної ферментації лактози ацидофілін засвоюється швидко і повністю, ніж перевершує навіть кефір.

Продукт рекомендований для швидкого відновлення після важких травм і операцій, для підтримки матково-плацентарного кровотоку під час вагітності.

При попаданні в організм напій пригнічує життєдіяльність практично всіх патогенних і умовно-патогенних бактерій (в тому числі золотистого стафілокока).

Однак при надмірному споживанні (більше 200 мл на добу) спостерігається розвиток кислотозалежних захворювань шлунка (гіперацидний гастрит, виразкова хвороба), диспепсичні розлади з боку кишечника (порушення стільця, метеоризм).

ацидофілін – низькокалорійний молочний продукт, який рекомендований переважно для лікування дисбактеріозу і швидкого відновлення після оперативних втручань.

13. Айран

Айран вважається одним з кращих кисломолочних продуктів, що приймаються з метою схуднення.

Також айран сприяє відновленню нормальної мікрофлори травного тракту, має дезінтоксикаційну здатність (застосовується при алкогольних отруєннях).

Напій має ряд загальнотонізуючих ефектів: підвищує працездатність , переносимість фізичних навантажень і тонус поперечно-смугастої мускулатури.

Не рекомендується приймати айран людям з підвищеною моторною активністю шлунка та інших відділів кишечника.

Айран сприяє схудненню і володіє загальнотонізуючими властивостями.

14. Тан

Відмітна особливість тана від більшості інших кисломолочних продуктів – приготування на основі верблюжого або буйволиного молока.

Тан має наступні властивості:

  • Підвищує тонус скелетних м'язів;
  • Активізує передачу імпульсів у нервових синапсах;
  • Пригнічує патогенні форми бактерій в просвіті товстого кишечника;
  • Підвищує роботу загальних і місцевих факторів імунітету;
  • Стимулює апетит (актуально для хворих з важкими довгостроково протікають соматичними та інфекційними патологіями);
  • Нормалізує концентрацію холестерину і його окремих фракцій в крові.

Відзначається позитивний вплив напою на перебіг цукрового діабету II типу, гіпертонічної хвороби і подагри.

Небажаних реакцій при споживанні тана зазвичай не спостерігається.

Тан має масу позитивних якостей при мінімумі побічних ефектів.

Висновок: що в підсумку корисніше?

Здавна вважалося, що молоко – найкорисніший продукт, проте в ньому міститься значна кількість казеїну і лактози, переварювання яких представляє значні труднощі для організму, також відзначається частий розвиток алергічних реакцій.

Рекомендується віддавати перевагу ферментованих продуктів . Найкориснішим кисломолочним продуктом є кефір. Він володіє максимальним набором доведених позитивних якостей, однак і їм не слід зловживати (максимум 1 стакан в день).

При наявності важких серцево-судинних захворювань, ожиріння і цукрового діабету II типу потрібно відмовитися від молочних продуктів з високим відсотком жирності (сир, сметана).

При необхідності слід проконсультуватися з лікарем (особливо важливо для дітей).