Що буде, якщо відмовитися від молочних продуктів-по 3 аргументи &171; за & 187;і &171; проти&187;
Молочні продукти отримали вкрай широке поширення по всьому світу. Однак останні наукові дослідження їх впливу на організм є суперечливими.
Загалом, наукове співтовариство стверджує, що молоко корисне для людини , так як сприяє зміцненню кісткової тканини, знижує масу тіла і ризик смертності від захворювань кардіологічного профілю.
Однак останнім часом набирає популярність теорія «нефізіологічності» або «еволюційного невідповідності», згідно з якою, молоко потрібно людині тільки на ранніх етапах розвитку, а в подальшому всі необхідні поживні речовини він може отримати зі звичного раціону.
Крім того, недавні дослідження вказують, що молочні продукти можливо мають канцерогенну дію і навіть можуть знижувати загальну тривалість життя.
До того ж, у значної частини населення існують протипоказання до вживання молока: алергічні реакції, непереносимість лактози і т. п.
У цій статті ми надамо доведені факти про користь відмови від молочних продуктів, а також про можливу шкоду такого рішення.
Зміст
Чому люди відмовляються від молока - 4 головних причини
Є багато причин, чому люди вирішують відмовитися від споживання молока і молочних продуктів . Найпоширенішими є:
- Лактазная недостатність. даний стан супроводжується непереносимістю лактози, що містить в молоці, через дефіцит в організмі ферменту – лактази. Синдром широко поширений по всьому світу, в окремих регіонах до 100% населення не можуть споживати молоко. Для таких людей зловживання молочними продуктами загрожує розвитком безлічі побічних явищ: нудота, діарея, болі в животі, зневоднення і т. п.
- Алергія. алергічні реакції найчастіше зустрічаються на молочний білок – казеїн. За статистичними даними, не можуть пити молоко з цієї причини близько 1-2% людей. Алергопатологія проявляється завжди індивідуально і може мати будь-яку ступінь вираженості: від банального свербежу або кропив'янки до анафілактичного шоку, здатного забрати життя протягом декількох секунд.
- Ідеологічні погляди. наприклад, частина вегетаріанців відмовляється не тільки від м'яса тварин, а й від молочної продукції. Останнім часом широкого поширення набула теорія «еволюційного невідповідності». Згідно з даними уявленнями, продукт секреції молочних залоз необхідний людині тільки в перші роки (з метою отримання цінних поживних речовин). Споживання молочних продуктів в старшому віці вважається&171; неприродним & 187;.
- Ожиріння. окремі молочні продукти (сир, сметана, сир) мають вкрай високу енергетичну цінність, так як містять багато жирів. Дієтологи настійно радять обмежувати або зовсім виключити цю групу продуктів з раціону.
3 аргументи &171; для&187; повна або часткова відмова
Останнім часом проводиться багато досліджень з метою виявлення негативних властивостей молока .
Ось 3 головних аргументи, чому варто частково або повністю відмовитися від молочних продуктів
1. Зниження ризику розвитку раку простати
Вплив молока на онкологічні захворювання носить дуже суперечливий характер. Наприклад, доведено, що споживання молочних продуктів сприяє профілактиці злоякісних пухлин товстої і прямої кишки.
Однак вчені з Норвегії виявили , що споживання молока в кілька разів підвищує ризик появи раку передміхурової залози – серйозної патології серед чоловіків, що має високі показники летальності.
Основною причиною канцерогенності молока вважається вплив на секрецію інсуліноподібного фактора росту-1. експерименти доводять , що дана речовина завжди підвищується після вживання молока.
Інсуліноподібний фактор росту-1 не тільки викликає злоякісне переродження клітин, але і активує ріст пухлини, підвищує виживаність нетипових утворень в умовах імунної агресії організму людини.
Так як описане речовина циркулює в крові, а не виділяється в органі, немає підстав стверджувати, що воно не викличе розвиток онкопатологій в інших органах, але доказів цьому теж поки немає.
2. Можливе підвищення тривалості життя
Німецькі дослідження виявлено , що окремі амінокислоти, що містяться в молоці, індукують синтез вкрай небезпечного сигнального білка – TORC1.
Даний протеїн підвищує синтез власних білків всередині клітин всього організму, при цьому процеси утилізації старих білкових молекул працюють в кілька разів повільніше.
В результаті клітина «переповнюється» білками і руйнується. На тлі патологічного процесу прискорюється апоптоз-природна запрограмована загибель клітин макроорганізму.
3. Запобігання алергічних реакцій
Молоко-найсильніший алерген, так як містить казеїн і лактозу. Дані елементи впливають на організм не тільки безпосередньо (викликають сенсибілізацію організму), але і побічно за рахунок підвищення синтезу імуноглобулінів класу G.
Окремі дослідження відзначають , що молоко підвищує частоту шкірних алергічних захворювань не тільки на сам продукт, але і на інші (часто зустрічаються) алергени.
Алергопатології можуть проявлятися по-різному. Одні види відносно безпечні для здоров'я (ізольований свербіж шкіри, кропив'янка, кон'юнктивіт), Інші – несуть пряму загрозу життю: обструкція верхніх відділів дихальних шляхів (набряк Квінке), критичний рівень падіння артеріального тиску (анафілактичний шок) і т. п.
Відмова від молока може істотно знизити ризик розвитку алергічних реакцій.
3 аргументи &171; проти&187;
Згідно з діючими концепціями наукового співтовариства, молоко все-таки вважається корисним для організму людини продуктом, здатним впливати практично на всі види обміну речовин.
Ось 3 негативних наслідки, до яких може привести рішення відмовитися від молочної продукції.
1. Зниження щільності кісткової тканини і погіршення стану зубів
Будь-які молочні продукти мають в своєму складі багато фосфору, кальцію, магнію і цінних амінокислот, необхідних для побудови нових ділянок кісткової тканини.
Доведено, що при попаданні в організм білки і макроелементи підтримують мінеральну щільність кісток , а також перешкоджають появі остеопорозу, який вкрай поширений серед населення після 50 років.
Слабкі кістки – запорука розвитку переломів навіть при дуже слабких навантаженнях.
Крім того, за інформацією бразильських вчених , молочні продукти відіграють важливу роль у підтримці міцності та стійкості до різних шкідливих факторів емалі зубів. При зниженні молочних речовин в раціоні зростає частота народження каріозного ураження зубів.
2. Вище ймовірність розвитку ожиріння
Молочні продукти( за винятком сиру, а також сметани та сиру з високим відсотком жиру), згідно з науковими уявленнями , сприяють профілактиці розвитку ожиріння і навіть допомагають в схудненні.
Молоко викликає швидкий розвиток почуття ситості через вплив на нейроендокринну регуляцію. В результаті протягом декількох годин після вживання у людини не виникає бажання їсти іншу їжу.
Також молоко містить лінолеву кислоту, здатну втручатися в обмін ліпідів, перешкоджаючи відкладенню їх в жирових депо і активуючи ліполіз.
3. Підвищення ризику смертності від серцево-судинних патологій
Будь-які молочні продукти комплексно впливають на всі компоненти метаболічного синдрому: знижують і нормалізують показники артеріального тиску, запобігають атерогенезу і маніфестацію пов'язаних з ним захворювань, підтримують обмін інсуліну і глюкози на належному рівні.
Дослідження демонструють, що включення молока в раціон безпосередньо пов'язане з низькою зустрічальністю відхилень з боку серця і судин .
Висновок
Таким чином, вплив молочних продуктів на організм &8212; є надзвичайно суперечливим і суперечливим питанням. А чи варто від них відмовлятися &8212; кожен вирішує сам виходячи з можливих наслідків.
З одного боку, молоко несе багато користі: зміцнює кістково-м'язову систему, сприяє зниженню маси тіла і забезпечує профілактику ожиріння, зменшує ризик смерті від різних серцево-судинних ускладнень.
Якщо поглянути на проблему з іншого боку, молочні продукти є алергенами і можливо навіть канцерогенами, а також є обмежені дані про те, що вони прискорюють процеси старіння і можуть скоротити тривалість життя.
Вивченням дії молока на людину на даний момент займаються безліч вчених і, можливо, точка зору наукового співтовариства зміниться, але поки молоко вважається скоріше корисним, ніж шкідливим.