Топ-8 продуктів, корисних для сечового міхура з доведеним ефектом

Сечовий міхур – це порожнистий м'язовий орган, який необхідний для накопичення і подальшого виведення сечі з організму.

Близько 15% населення протягом життя стикаються з різними захворюваннями з боку сечового міхура (від банального циститу до онкології).

Значну роль у здоров'ї цього органу відіграє спосіб життя людини, наявність шкідливих звичок, обтяжений спадковий фон, а також раціон.

Виключення з дієти каменеутворюючих, дратівливих і токсичних речовин значно покращує стан сечового міхура і знижує ризик розвитку патологій.

Нижче розглянуто список з 8 корисних продуктів, які рекомендується вживати для поліпшення функціонального стану сечового міхура і профілактики ускладнень.

1. Перець Чилі

У складі перцю чилі є велика кількість капсаїцину – речовини, яка сприяє розслабленню стінки сечового міхура і зниження вираженості больових відчуттів, викликаних спазмом гладкої мускулатури або підвищенням внутріпузирного тиску (при обструкції каменем).

Одне з досліджень показало, що вживання капсаїцину покращує стан хворих з гіперактивним сечовим міхуром. Даний розлад зустрічається при великому спектрі патологій з боку головного або спинного мозку (розсіяний склероз, хвороба Альцгеймера, алкогольна нейропатія, остеохондроз і т.п.), а також при аномаліях будови сечового міхура.

перець чилі рекомендований при нейрогенних порушеннях роботи сечового міхура, а також при вроджених аномаліях і вадах розвитку.

2. Насіння гарбуза

Насіння гарбуза містять цінні омега-3 жирні кислоти, які мають протизапальні властивості, а також покращують загальний стан при порушеннях сечовипускання, викликаних доброякісною гіперплазією передміхурової залози.

Гарбузове насіння, на думку вчених з Японії , знижують вираженість нетримання сечі і нормалізують тонус мускулатури сечового міхура. Дія забезпечується за рахунок наявності ситостеролів, які містяться в олії насіння.

слід додавати гарбуз в раціон при неадекватній моториці сечового міхура, викликаної як ураженням стінки органу, так і зовнішніми причинами.

3. Кава

Відомо, що кава має сечогінний ефект.

Згідно з науковими даними, доза, рівна 6 мг/кг кофеїну значно підвищує виведення рідини з організму, що сприяє активізації моторики всіх відділів сечовидільної системи і, як наслідок, виведенню дрібних каменів і солей, які можуть викликати розвиток клінічної симптоматики сечокам'яної хвороби.

Окремо слід зазначити праці британських вчених , які довели, що кофеїн не порушує водний і іонний баланс в організмі при розвитку діуретичного ефекту в рамках ведення нормального способу життя і адекватного споживання рідини згідно фізіологічним нормам.

Ще 14 фактів про користь кави тут →

Кава-відмінний сечогінний засіб для профілактики сечокам'яної хвороби і застою сечі. А як відомо, застій сечі підвищує ризик появи інфекційно-запальних патологій сечового міхура.

4. Журавлина

Ягоди журавлини мають протимікробну дію широкого спектру дії (журавлина ефективна відносно більшості грампозитивних і окремих грамнегативних бактерій).

Флавоноїди, наявні в складі журавлини, запобігають розвитку циститу і уретриту.

Журавлинний сік рекомендований хворим нефрологічного профілю не тільки для дезінтоксикації (виведення токсинів), але і для захисту органів сечової системи від пошкоджень.

Вчені з Південної Африки виявили, що журавлинний сік знижує екскрецію оксалатів і їх концентрацію в сечі, що знижує ризик розвитку сечокам'яної хвороби.

У 2010 році вчені виявили у ягодах журавлини фітонутрієнти, які блокують адгезію бактеріальних і грибкових агентів до слизової оболонки сечового міхура і канальців нирок. Подібна обставина в рази зменшує ризик розвитку циститу.

журавлина може використовуватися для профілактики бактеріозів і сечокам'яної хвороби.

5. Ферментований червоний рис

В Університеті Гіфу провели експериментальне дослідження на самцях мишей. Було виявлено, що ферментований червоний рис чинить хіміопрофілактичну дію проти індукованого хімічним шляхом канцерогенезу, знижує проліферацію незрілих клітин епітелію слизової оболонки сечового міхура.

Говорячи простіше, вживання рису сприяє профілактиці онкології.

Японські вчені також довели, що ризик розвитку онкологічних захворювань, пов'язаних з хронічним запаленням (наприклад, цистит або простатит), зменшується на 20-35% при регулярному вживанні червоного рису.

ферментований червоний рис сприяє профілактиці раку сечового міхура.

6. Чорниця

Ягоди чорниці сприяють виведенню дрібних каменів (переважно оксалатів) з сечового міхура, що знижує ризик розвитку клінічно вираженої сечокам'яної хвороби.

Доведено, що чорниця, зважаючи на високий вміст антоціанінів, що володіють антиоксидантними властивостями, запобігає формуванню атрофічних змін слизової оболонки сечовидільного тракту.

Крім того, чорниця &8212; один з 9 найкорисніших продуктів для нирок .

рекомендується частіше вживати чорницю, щоб знизити ризик утворення каменів в органах сечовидільної системи.

7. Чай з листя Коки

Напій, приготований на основі листя Коки, має загальнотонізуючу дію і містить масу антиоксидантів, які захищають стінку сечового міхура від будь-яких пошкоджень (атрофія при застої сечі, впровадження інфекційних агентів і т.п.).

Крім того, чай з Коки знижує ризик появи злоякісних новоутворень.

Захисна дія листя Коки по відношенню до слизової оболонки сечового міхура була доведена в американських експериментах на кроликах , які мали ознаки обструкції сечового міхура.

Вчені також рекомендують приймати такі напої, що володіють подібним дією і не завдають шкоди сечовидільної системи:

  • Чиста вода;
  • Соєве молоко;
  • Яблучний або грушевий соки.
Чай Коки захищає слизову оболонку сечового міхура, запобігає розвитку дегенеративних і запальних патологій.

8. Гриб Рейші

Екстракт, отриманий з гриба Рейші (Трутовик лакований), який широко поширений в тропічних, субтропічних і помірних широтах, сприяє поліпшенню загального стану при гіпертонічній хворобі, вірусних гепатитах і онкологічних захворюваннях.

Японські роботи демонструють, що гриб Рейші нормалізує скоротливу активність сечового міхура при доброякісної гіперплазії передміхурової залози, простатиті і циститі.

екстракт гриби Рейші рекомендований особам чоловічої статі для профілактики функціональних порушень з боку сечового міхура.

6 продуктів, що дратують сечовий міхур

Щоб зберегти здоров'я сечового міхура, необхідно максимально обмежити споживання дратівливих і просто шкідливих продуктів:

  1. Тваринні жири та субпродукти. за даними досліджень , ці продукти сприяють підвищенню виділення з сечею оксалатів, які підвищують ризик розвитку сечокам'яної хвороби.
  2. Цукор, солодощі. будь-які речовини з високим вмістом цукру та штучних підсолоджувачів сприяють подразненню внутрішньої оболонки сечового міхура та уретри. Це знижує стійкість до будь-яких шкідливих факторів, в тому числі до інфекційних агентів. В якості альтернативи рекомендується застосовувати стевію.
  3. Соки цитрусових. вони викликають роздратування гладкої мускулатури і підвищення тонусу стінки сечового міхура.
  4. Газовані та енергетичні напої, алкоголь. сприяють руйнуванню клітин сечового міхура і порушення роботи місцевих факторів імунітету.
  5. Сіль. індукує підвищення артеріального тиску та затримку рідини в організмі. В результаті порушується рівномірне виділення сечі, що може привести до функціональних збоїв в роботі органу.
  6. Гострі соуси, приправи, спеції. дратують слизову оболонку (крім перцю чилі).

Дивіться також 10 найбільш шкідливих продуктів для нирок .

необхідно також вести здоровий спосіб життя, відмовитися від шкідливих звичок. Наприклад, є дані, що систематичне куріння і використання наркотиків порушує координацію м'язових скорочень сечового міхура. У таких осіб частіше зустрічається ніктурія.

Висновок

Таким чином, щоб підтримувати функціональну і анатомічну цілісність сечового міхура, забезпечувати профілактику сечокам'яної хвороби і злоякісних новоутворень, потрібно вживати більше продуктів, що надають захисну дію по відношенню до сечового міхура. Велика роль також відводиться обмеження речовин, що викликають подразнення слизової оболонки органу і дискоординацию його м'язової діяльності.