Що корисно для жовчного міхура - 7 кращих продуктів на думку вчених
Жовчний міхур – орган, який забезпечує зберігання і виведення жовчі, необхідної для адекватного перетравлення їжі. Провідним фактором, що надає вплив на його функціональну активність, є раціон харчування.
Необхідно грамотно підбирати продукти, щоб не тільки зберегти моторно-евакуаційну здатність, але і забезпечити надійний захист стінки жовчного міхура від будь-яких пошкоджень.
Вживання окремих видів їжі може порушити тонку грань між надмірною стимуляцією і придушенням секреції жовчі, що тягне за собою великий комплекс порушень. Спершу розвивається дискінезія за гіпер-або гіпотонічним типом, жовчнокам'яна хвороба. Потім порушуються процеси перетравлення і засвоєння поживних речовин в кишечнику. Кінцевий етап-тривала медикаментозна терапія або видалення жовчного міхура.
Отже, раціон харчування повинен бути збалансованим, містити достатню кількість фруктів і овочів, а також вітамінів і мікроелементів (з, в, магній і т.п.). Окремі дані показують, що корисно додавати в дієту більше рослинних білків (тофу, бобові культури, горіхи, сочевиця). Вони є повноцінною альтернативою червоним сортам м'яса.
Нижче розглянуто список продуктів харчування, найбільш корисних для жовчного міхура з докладним описом характеристик і посиланнями на наукові дослідження.
1. Куркума
Спеція містить велику кількість куркуміну, який здавна застосовується як потужний протизапальний і гіполіпідемічний засіб. Куркумін стимулює утворення жовчі в гепатоцитах, підвищує тонус жовчного міхура і значно полегшує його спорожнення.
Вплив куркуміну на гладку мускулатуру жовчного міхура детально вивчено в великому числі досліджень .
Наприклад, вчені з Індонезії дійшли висновку , що всього 20 мг куркуміну зменшує обсяг жовчного міхура в 3 рази, а ефект зберігається протягом 2 і більше годин. Активізація перистальтики органу сприятливо позначається на евакуації жовчі, що дуже корисно для хворих на хронічний холецистит або дискінезію жовчовивідних шляхів за гіпомоторним типом.
Крім того, вживання куркуми сприяє профілактиці утворення холестеринових каменів.
Куркуму можна додавати в будь-які страви, вона покращує не тільки смакові, але естетичні якості, надаючи яскравий медовий забарвлення. Альтернативний варіант-вживання чаїв на основі рослини.
2. Горіх
Горіхи мають виражений протизапальний ефект, який реалізується на рівні всього організму людини.
Також горіхи захищають слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту від механічних факторів, що ушкоджують, бактеріальної флори та інших патогенів (саме мікроорганізми викликають запалення жовчного міхура).
Окремі наукові праці відзначають уповільнення апоптозу (запрограмований процес загибелі клітин) і зниження ризику формування злоякісних утворень в різних відділах шлунково-кишкового тракту на тлі регулярного додавання горіхів в раціон.
Іспанські вчені відзначили зменшення концентрації C-реактивного білка та медіаторів запалення (інтерлейкін-6) на 35% та 90% відповідно. Дана обставина важливо для осіб, які страждають аутоімунними патологіями жовчного міхура або мають хронічний холецистит з частими епізодами загострень.
Горіхи можна використовувати як сніданок, закуски або як добавку до їжі. Найбільш корисними є:
- Мигдаль;
- Бразильський горіх;
- Фундук;
- Кешью;
- Волоський горіх;
- Кедровий горіх;
- Фісташки.
До цієї групи також слід віднести арахіс. Він хоч і відноситься до сімейства Бобові, але володіє подібними з горіхами фізичними та органолептичними показниками.
Нагадаємо, в минулій статті ми розглянули 13 продуктів, що покращують травлення .
3. Капуста
Білокачанна капуста здатна зв'язувати токсичні метаболіти в просвіті жовчного міхура (в тому числі зайвий холестерин) і виводити їх в просвіт травної трубки разом з жовчю. При цьому зворотного всмоктування не спостерігається.
Морська капуста містить великі обсяги органічного йоду, який необхідний для адекватної скорочувальної активності. В результаті її вживання не спостерігається періодів підвищення або зменшення моторики, а робота жовчного міхура набуває злагоджений характер.
Шпинат, брюссельська, листова капуста, брокколі , за даними вчених , також містять речовини, які є секвестрантами жовчних кислот, які перешкоджає зворотному захопленню холестерину.
Капусту рекомендується їсти особам з гіпотонічними порушеннями білліарного тракту. Найкраще використовувати овоч у відварному вигляді або приготований на пару.
4. Лимон
Доведено, що лимон підвищує дію місцевих факторів імунітету , а також стійкість слизової оболонки жовчного міхура до підвищеного тиску всередині просвіту органу.
Додаткова особливість-цитрус сприяє нормалізації мікрофлори і поліпшення роботи шлунка і кишечника . Все це запобігає вертикальну міграцію патогенної флори.
Крім того, лимон широко використовується в народній медицині як засіб для «очищення» жовчного міхура. Але наукового обґрунтування подібні & 171; методи & 187; не мають.
5. Маслинове масло
Оливкова олія містить велику кількість антиоксидантів, що уповільнюють руйнування клітин в організмі, знижують ризик розвитку пухлин і поліпшують процеси травлення .
Оливкова олія сприяє зменшенню окисного стресу, спровокованого вільними радикалами, який вкрай часто спостерігається при явищах застою жовчі в біліарному тракті.
Іспанське дослідження показало, що оливкова олія зменшує ризик утворення змішаних каменів в жовчному міхурі, одним з компонентів яких є холестерин. Ефект обумовлений підвищенням секреції ліпіду і активації моторики гладкої мускулатури.
6. Розторопша
Розторопша значно підвищує швидкість виведення травного секрету з просвіту жовчного міхура і знижує ризик формування каменів.
Також розторопша може бути застосована для лікування будь-яких патологій з боку білліарного тракту, що протікають по гіпотонічному типу.
Рослина сприяє відмежуванню вогнищ запалення в жовчному міхурі, покращує біохімічні властивості жовчі, нормалізує добовий ритм секреції.
Також відзначено зниження вираженості больового синдрому в правому підребер'ї (жовчної коліки) при додаванні рослини в їжу на регулярній основі. Розторопша рекомендована при перегині жовчного міхура
7. Артишок
Жодне дослідження не розглядало дію овоча на інтенсивність каменеутворення в просвіті жовчного міхура.
Однак встановлено , що артишок підвищує швидкість виведення жовчі в просвіт шлунково-кишкового тракту. Відзначена позитивна динаміка щодо гіпотонічних холециститів. Через кілька годин після вживання продукту знижується біль і зменшується обсяг органу.
Артишок рекомендується готувати на пару, грилі або маринувати. При використанні у формі біологічно активної добавки до їжі слід проконсультуватися з фахівцем.
Інші продукти
Крім перерахованих вище, для забезпечення жовчного міхура всіма необхідними речовинами слід вживати більше наступних продуктів:
- Солодкий перець;
- Цитрусові;
- Незбиране молоко та молочнокисла продукція;
- Помідори;
- Риба та молюски;
- Квасоля;
- Сочевиця.
Що &171;не любить&187; жовчний міхур з їжі
Деякі продукти харчування несприятливо позначаються на роботі жовчного міхура і призводять до великого переліку порушень.
Необхідно виключити речовини, що прискорюють моторику і виведення жовчі в надмірних обсягах, обмежити продукти, багаті тваринними жирами, а також уникати ряду токсичних компонентів.
Слід обмежувати прийом таких шкідливих продуктів:
- Алкогольні напої. спиртне викликає спазм жовчних проток і руйнування епітеліальних клітин внутрішньої оболонки жовчного міхура.
- Смажені, жирні і гострі речовини (сало, свиняче м'ясо, приправи). Все це підвищує активність роботи жовчного міхура, викликає його надлишкові скорочення, при цьому печінка не завжди встигає виділити достатню кількість травного соку для компенсації моторної активності.
- Медикаменти. особливо небезпечні нестероїдні протизапальні засоби і антибіотики пеніцилінового ряду, що володіють токсичною дією. Отже, займатися самолікуванням не варто.
- Рафіновані продукти (цукор, білий хліб). мають пряму цитотоксичну дію, порушують скоординовану роботу різних відділів жовчного міхура.
Загальні правила дієти( таблиця)
Для профілактики порушень в роботі жовчного міхура рекомендується дотримуватися такі принципи дієти:
- Потрібно вживати їжу дрібно (по 5-6 разів на день) невеликими порціями, підтримуючи якісний склад кожного прийому.
- Рекомендований вміст білків, жирів і вуглеводів на добу має становити 80-100 г, до 90 г і близько 350 г відповідно.
- Денний обсяг рідини – не менше 2 літрів, а кількість солі – до 10 г.
- Слід віддавати перевагу термічно обробленої і м'якої їжі, намагатися виключати гострі, смажені, солоні продукти, спеції з сильним запахом.
Нижче представлена таблиця основних речовин, які допускається і забороняється вживати для лікування і профілактики захворювань білліарного тракту.
Тип продуктів | слід віддати перевагу | слід максимально обмежувати |
борошняні продукти | пшеничний або житній хліб, бажано у висушеному вигляді (на повітрі, в тостері і т.п.). | свіжий чорний хліб, здобна продукція. |
М'ясо та м'ясні вироби | будь-які сорти у відварному вигляді або на пару. | смажене і жирне м'ясо з безліччю прожилок, сухожиль, шкіри. Консерви, м'ясо качки. |
крупи, овочі. | слід вибирати гречану або вівсяну крупу з додаванням моркви. | часник, щавель, цибуля, гриби. |
супи | супи-пюре з овочів з додаванням молока. | М'ясний і грибний (насичені) бульйони. |
напої | неміцний чай, какао. | Кава, будь-які алкогольні та газовані напої. |
Висновок
Таким чином, забезпечити надійну профілактику різних порушень з боку жовчного міхура можливо без використання медикаментозних засобів. Достатньо лише корекції харчування, а здорова їжа зробить всю найскладнішу роботу самостійно.