що шкідливо для нирок людини - 10 заборонених продуктів на думку вчених
Нирки виконують безліч функцій в організмі людини: виводять токсичні речовини, підтримують об'єм крові і кислотно-основну рівновагу, синтезують гормони та інші цінні компоненти, регулюють артеріальний тиск.
Будь-які порушення в роботі нирок (функціонального або анатомічного характеру) здатні відбитися на всьому організмі і можуть привести до погіршення якості життя, соціальної дезадаптації, інвалідизації і навіть смерті.
Особам, які страждають захворюваннями нирок або мають схильність до них, рекомендується скорегувати своє харчування і виключити ряд шкідливих компонентів.
Зв'язок раціону і здоров'я нирок
Дієта з надлишком калію, фосфору, натрію та інших каменеутворюючих речовин викликає збої в роботі нирок, сприяє появі каменів в просвіті сечовидільних шляхів і зниження місцевих факторів імунітету . В результаті клітини нирок не в змозі протистояти будь-яким іншим шкідливим факторам.
Обмеження в їжі залежать від поточного стану нирок. Якщо органи здорові або їх функція незначно знижена, то особливих обмежень в дієті не передбачено. Однак, при виражених порушеннях, надлишок натрію, калію або фосфору не тільки погіршує стан нирок, але і відбивається на всьому організмі, провокуючи серйозні порушення (від остеопорозу до зупинки серця).
Нижче розглянуто список з 10 продуктів, шкідливих для людей з патологіями нирок або зі схильністю до них.
1. Жири та субпродукти
доведено , що надмірне вживання продуктів з високою питомою вагою жирів (свиняче сало, буженина, м'ясо качки) призводить до посилення екскреції з сечею оксалатів, а також сприяє розвитку нефрокальциноза, який знижує функцію нирок і призводить до незворотних дистрофічних змін.
Відомо, що надлишок тваринних жирів провокує порушення роботи шлунково-кишкового тракту (страждає всмоктування), завдяки чому розвивається дефіцит життєво важливих вітамінів (В6, D, а), а також магнію. Саме ці елементи сприяють виділенню ряду колоїдів, що захищають слизову чашечно-мискової системи і нижче лежачих відділів сечовидільної системи від будь-яких пошкоджень. В результаті значно підвищується ризик розвитку інфекційних патологій.
При захворюванні нирок також не можна їсти багаті жирами субпродукти, отримані з тваринної сировини. До них відносяться: печінка, нирки, ліверна ковбаса.
2. М'ясо молодих тварин
Основний механізм формування уратурії з подальшим утворенням каменів сечової кислоти – це порушення пуринового обміну в організмі.
Доведено, що рівень уратів, що виділяються з сечею прямо пропорційний числу пуринових підстав, які надходять в організм людини з їжею.
Саме тому слід максимально обмежувати або зовсім виключати з раціону м'ясо молодих тварин (вміст пуринів в них понад 100-150 мг на 100 г продукту).
У хворих з хронічною хворобою нирок знижується рівень добової сечі, що ще більше погіршує ситуацію.
3. Морепродукт
російські вчені дійшли висновку , що надмірний вміст в організмі вітаміну D3 (кальцитріолу) призводить до надмірної адсорбції іонів кальцію в кишечнику з їх подальшим виділенням з сечею.
У всіх хворих на сечокам'яну хворобу рівень кальцію знаходиться на верхніх межах норми або перевищує її.
Наприклад, 100 г риб'ячого жиру (отриманого з печінки тріски) містить 25 добових норм кальцію, оселедець – 3 денні норми, кета і скумбрія – 1,6.
4. Солодкі газовані напої
Один з найпопулярніших напоїв – Coca Cola містить колосальну кількість цукру (понад 10 г на 100 мл), а також фосфору.
Високий глікемічний фон сприяє розвитку цукрового діабету II типу за рахунок зниження чутливості інсулінових рецепторів в клітинах жирової і м'язової тканини. Як відомо, при цукровому діабеті одними з перших страждають нирки – розвивається діабетична нефропатія.
Особливе значення відводиться фосфору, який додають для поліпшення смакових властивостей напою, продовження терміну придатності і запобігання знебарвлення.
Доведено, що фосфор у формі ортофосфорної кислоти (саме вона міститься в напоях) значно краще засвоюється (біологічна доступність більш ніж в 3 рази вище в порівнянні з твариною або рослинним фосфором). До того ж подібний фосфор, імовірно , не зв'язується з білками, а продовжує перебувати у формі солі, що значно підвищує швидкість всмоктування.
Надлишок фосфору в організмі призводить до утворення каменів у нирках, появи дистрофічних змін в епітелії канальців. На тлі гіперфосфатного фону розвивається остеопороз, порушується робота печінки (з'являються ознаки тромбогеморагічного синдрому).
5. Авокадо
Авокадо широко цінується за вміст великої кількості поживних речовин, корисних для серцево-судинної системи жирів, неперетравлюваної клітковини і антиоксидантів. Однак людям, що страждають захворюваннями нирок зі зниженням екскреції сечі, слід уникати даного продукту.
Доступні дані, що 100 г авокадо містить близько 500 мг калію (чверть добової норми). "Хворі" нирки не в змозі виводити калій з організму, що провокує зростання рівень калію в крові . В результаті формуються численні порушення: аритмії (частіше тахісістоліческіе форми), раптова зупинка серця.
6. Молочні продукти
Молоко є джерелом фосфору, калію та білка.
Доведено, що споживання занадто великої кількості молочної продукції провокує підвищення рівня фосфору і калію в крові, що призводить до порушення роботи нирок, зниження міцності кісток .
На думку вітчизняних вчених , молочні продукти також багаті меланіном (особливо дитячі суміші). Дана речовина підсилює зростання сечокислих каменів, які призводять до розвитку ниркової недостатності.
В якості альтернативи можна застосовувати рисове або мигдальне молоко. Вміст фосфору і калію в них значно нижче.
7. Оброблене м'ясо
Обробленими вважаються м'ясні продукти, до складу яких включені спеціальні харчові добавки, Спеції і прянощі, сіль для поліпшення смакових показників і збільшення терміну придатності. Як правило, вони також піддаються копченню, солінню або сушці.
До цієї категорії відносяться ковбаса, бекон, консерви, шинка, сосиски.
Подібні продукти тісно пов'язані з розвитком хронічних захворювань нирок через наявність консервантів, що володіють нефротоксичними властивостями.
Одне з досліджень показало високу частоту гіпертонічної хвороби у осіб, які харчуються обробленими м'ясними продуктами. В результаті епітелій судин нирок заміщається фіброзною тканиною, що негативно відбивається на їх функціональної активності.
Крім того, м'ясо, після соління або копчення, містить рекордний обсяг солі, яка є незалежним фактором ризику розвитку гіпертонії і набрякового синдрому. вчені з США виявили прямий зв'язок між раціоном з хімічно обробленими м'ясними виробами і частотою розвитку ішемічної хвороби серця і цукрового діабету, при якому в майбутньому з'являються ознаки діабетичної нефропатії.
8. Абрикоси, курага
Абрикоси багаті вітаміном C і A, а також клітковиною, яка покращує мікрофлору і роботу кишечника . Єдиний мінус-високий вміст калію (негативний вплив мікроелемента на нирки описано вище).
100 г свіжих абрикосів містить 280 мг калію, 100 г кураги – майже 800 мг.це означає, що кілька сухофруктів дають організму майже половину денної норми мікроелемента. Концентрація калію в абрикосах значно вище, ніж у всіх інших фруктів і сухофруктів.
9. Страви швидкого приготування
Локшина або картопля, які необхідно залити окропом і почекати 3-5 хвилин, &8212; вкрай небезпечна для організму Категорія їжі.
У них міститься рекордна кількість солі, яка провокує зростання артеріального тиску і розвиток дистрофічних змін в ниркових канальцях.
Особлива роль, відповідно до накопичених наукових даних , відводиться глутамату натрію – підсилювача смаку. Він сприяє підвищенню апетиту. В результаті люди набирають вагу, від чого страждають всі системи органів, зростає ризик жирової дистрофії нирок.
До того ж в продуктах швидкого приготування практично немає корисних для організму речовин. Людина отримує тільки калорії і» пучок " захворювань, а не цінні вітаміни, макро - і мікроелементи.
10. Картопля
100 г картоплі (це близько 75% від середньої картоплини) може містити від 280 до 500 мг калію, який небезпечний для організму при порушеннях в роботі нирок.
Доведено, що замочування картоплі у воді (принаймні 4 години) призводить до зниження концентрації калію в 1,5-2 рази після приготування.
До того ж подібний спосіб обробки знижує рівень крохмалю , що сприятливо позначається на калорійності продукту і проводить до зниження маси тіла.
7 загальних правил дієти
Дієтологи і лікарі всього світу рекомендують дотримуватися ряду правил для підтримки функціональної та анатомічної повноцінності нирок:
- Пити достатню кількість чистої води. доведено , що дефіцит рідини призводить до накопичення в організмі власних метаболітів, токсичних речовин і каменеутворюючих компонентів, що надійшли з їжею. Норма споживання рідини на добу для дорослої людини – не менше 1,5-2 літрів.
- Урізноманітнити раціон харчування. не слід вживати одні і ж продукти тривалий час. Важливо також дотримання якісного і кількісного складу раціону. Недотримання подібних рекомендацій порушує роботу місцевих факторів імунітету сечовидільної системи, провокує розвиток сечокам'яної хвороби.
- Обмежте тваринні жири. доведено , що підвищене споживання м'яса з високим вмістом жиру провокує появу дегенеративних захворювань нирок (наприклад, нефрокальциноз).
- Відмовитися від шкідливих звичок. Алкоголь сприяє руйнуванню епітеліальних клітин ниркових канальців. Куріння тісно пов'язане з аутоімунними захворюваннями та швидкістю прогресування хронічної хвороби нирок.
- Вести здоровий спосіб життя. систематичні посильні фізичні навантаження в поєднанні з прогулянками на свіжому повітрі (відмінно підійдуть парки і хвойні ліси) покращують метаболізм, сприяють підвищенню імунітету і стійкості до збудників інфекційних захворювань.
- Дотримуватися дробове харчування. слід приймати їжу 5-6 разів на день рівними порціями, що сприяє адекватному навантаженню на нирки.
- Своєчасно звертатися до фахівців при появі будь-яких ознак ураження нирок та інших відділів сечовидільної системи (болі в попереку; зменшення або підвищення об'єму сечі; зміна забарвлення сечі; різі і болючість в процесі статевого і сечовипускального актів).
Висновок
Таким чином, дотримання простих дієтичних рекомендацій і виключення продуктів з високим вмістом каменеутворюючих речовин (калію, фосфору і натрію) здатне поліпшити стан нирок, уповільнити перебіг поточних захворювань і запобігти появі нових.