що шкідливо для нирок людини - 10 заборонених продуктів на думку вчених

Нирки виконують безліч функцій в організмі людини: виводять токсичні речовини, підтримують об'єм крові і кислотно-основну рівновагу, синтезують гормони та інші цінні компоненти, регулюють артеріальний тиск.

Будь-які порушення в роботі нирок (функціонального або анатомічного характеру) здатні відбитися на всьому організмі і можуть привести до погіршення якості життя, соціальної дезадаптації, інвалідизації і навіть смерті.

Особам, які страждають захворюваннями нирок або мають схильність до них, рекомендується скорегувати своє харчування і виключити ряд шкідливих компонентів.

Зв'язок раціону і здоров'я нирок

Дієта з надлишком калію, фосфору, натрію та інших каменеутворюючих речовин викликає збої в роботі нирок, сприяє появі каменів в просвіті сечовидільних шляхів і зниження місцевих факторів імунітету . В результаті клітини нирок не в змозі протистояти будь-яким іншим шкідливим факторам.

Обмеження в їжі залежать від поточного стану нирок. Якщо органи здорові або їх функція незначно знижена, то особливих обмежень в дієті не передбачено. Однак, при виражених порушеннях, надлишок натрію, калію або фосфору не тільки погіршує стан нирок, але і відбивається на всьому організмі, провокуючи серйозні порушення (від остеопорозу до зупинки серця).

Нижче розглянуто список з 10 продуктів, шкідливих для людей з патологіями нирок або зі схильністю до них.

1. Жири та субпродукти

доведено , що надмірне вживання продуктів з високою питомою вагою жирів (свиняче сало, буженина, м'ясо качки) призводить до посилення екскреції з сечею оксалатів, а також сприяє розвитку нефрокальциноза, який знижує функцію нирок і призводить до незворотних дистрофічних змін.

Відомо, що надлишок тваринних жирів провокує порушення роботи шлунково-кишкового тракту (страждає всмоктування), завдяки чому розвивається дефіцит життєво важливих вітамінів (В6, D, а), а також магнію. Саме ці елементи сприяють виділенню ряду колоїдів, що захищають слизову чашечно-мискової системи і нижче лежачих відділів сечовидільної системи від будь-яких пошкоджень. В результаті значно підвищується ризик розвитку інфекційних патологій.

При захворюванні нирок також не можна їсти багаті жирами субпродукти, отримані з тваринної сировини. До них відносяться: печінка, нирки, ліверна ковбаса.

обмеження жирної тваринної їжі сприяє підвищенню місцевих факторів імунітету на рівні сечовидільної системи і профілактиці запальних захворювань.

2. М'ясо молодих тварин

Основний механізм формування уратурії з подальшим утворенням каменів сечової кислоти – це порушення пуринового обміну в організмі.

Доведено, що рівень уратів, що виділяються з сечею прямо пропорційний числу пуринових підстав, які надходять в організм людини з їжею.

Саме тому слід максимально обмежувати або зовсім виключати з раціону м'ясо молодих тварин (вміст пуринів в них понад 100-150 мг на 100 г продукту).

У хворих з хронічною хворобою нирок знижується рівень добової сечі, що ще більше погіршує ситуацію.

Один із способів запобігання сечокам'яної хвороби – зниження споживання м'яса молодих тварин через високий вміст в ньому пуринів.

3. Морепродукт

російські вчені дійшли висновку , що надмірний вміст в організмі вітаміну D3 (кальцитріолу) призводить до надмірної адсорбції іонів кальцію в кишечнику з їх подальшим виділенням з сечею.

У всіх хворих на сечокам'яну хворобу рівень кальцію знаходиться на верхніх межах норми або перевищує її.

Наприклад, 100 г риб'ячого жиру (отриманого з печінки тріски) містить 25 добових норм кальцію, оселедець – 3 денні норми, кета і скумбрія – 1,6.

з метою профілактики утворення кальцієвих каменів в просвіті сечовидільного тракту і кальциноза нирок необхідно обмежувати споживання жирних сортів риби і не зловживати риб'ячим жиром, який вкрай поширений в народній медицині.

4. Солодкі газовані напої

Один з найпопулярніших напоїв – Coca Cola містить колосальну кількість цукру (понад 10 г на 100 мл), а також фосфору.

Високий глікемічний фон сприяє розвитку цукрового діабету II типу за рахунок зниження чутливості інсулінових рецепторів в клітинах жирової і м'язової тканини. Як відомо, при цукровому діабеті одними з перших страждають нирки – розвивається діабетична нефропатія.

Особливе значення відводиться фосфору, який додають для поліпшення смакових властивостей напою, продовження терміну придатності і запобігання знебарвлення.

Доведено, що фосфор у формі ортофосфорної кислоти (саме вона міститься в напоях) значно краще засвоюється (біологічна доступність більш ніж в 3 рази вище в порівнянні з твариною або рослинним фосфором). До того ж подібний фосфор, імовірно , не зв'язується з білками, а продовжує перебувати у формі солі, що значно підвищує швидкість всмоктування.

Надлишок фосфору в організмі призводить до утворення каменів у нирках, появи дистрофічних змін в епітелії канальців. На тлі гіперфосфатного фону розвивається остеопороз, порушується робота печінки (з'являються ознаки тромбогеморагічного синдрому).

необхідно уникати газованих напоїв з високим вмістом цукру і фосфору для профілактики захворювань нирок. Хворим нефрологічного профілю подібний продукт категорично заборонений.

5. Авокадо

Авокадо широко цінується за вміст великої кількості поживних речовин, корисних для серцево-судинної системи жирів, неперетравлюваної клітковини і антиоксидантів. Однак людям, що страждають захворюваннями нирок зі зниженням екскреції сечі, слід уникати даного продукту.

Доступні дані, що 100 г авокадо містить близько 500 мг калію (чверть добової норми). "Хворі" нирки не в змозі виводити калій з організму, що провокує зростання рівень калію в крові . В результаті формуються численні порушення: аритмії (частіше тахісістоліческіе форми), раптова зупинка серця.

через високий вміст калію, авокадо потрібно виключити людям, які страждають хронічними патологіями нирок або мають схильність до них.

6. Молочні продукти

Молоко є джерелом фосфору, калію та білка.

Доведено, що споживання занадто великої кількості молочної продукції провокує підвищення рівня фосфору і калію в крові, що призводить до порушення роботи нирок, зниження міцності кісток .

На думку вітчизняних вчених , молочні продукти також багаті меланіном (особливо дитячі суміші). Дана речовина підсилює зростання сечокислих каменів, які призводять до розвитку ниркової недостатності.

В якості альтернативи можна застосовувати рисове або мигдальне молоко. Вміст фосфору і калію в них значно нижче.

молочні продукти повинні бути обмежені у осіб із захворюваннями нирок або схильністю до них, оскільки вони мають високий вміст калію та фосфору.

7. Оброблене м'ясо

Обробленими вважаються м'ясні продукти, до складу яких включені спеціальні харчові добавки, Спеції і прянощі, сіль для поліпшення смакових показників і збільшення терміну придатності. Як правило, вони також піддаються копченню, солінню або сушці.

До цієї категорії відносяться ковбаса, бекон, консерви, шинка, сосиски.

Подібні продукти тісно пов'язані з розвитком хронічних захворювань нирок через наявність консервантів, що володіють нефротоксичними властивостями.

Одне з досліджень показало високу частоту гіпертонічної хвороби у осіб, які харчуються обробленими м'ясними продуктами. В результаті епітелій судин нирок заміщається фіброзною тканиною, що негативно відбивається на їх функціональної активності.

Крім того, м'ясо, після соління або копчення, містить рекордний обсяг солі, яка є незалежним фактором ризику розвитку гіпертонії і набрякового синдрому. вчені з США виявили прямий зв'язок між раціоном з хімічно обробленими м'ясними виробами і частотою розвитку ішемічної хвороби серця і цукрового діабету, при якому в майбутньому з'являються ознаки діабетичної нефропатії.

М'ясо з великим числом консервантів і солі має бути обмежена в осіб, які страждають гострими або хронічними патологіями нирок.

8. Абрикоси, курага

Абрикоси багаті вітаміном C і A, а також клітковиною, яка покращує мікрофлору і роботу кишечника . Єдиний мінус-високий вміст калію (негативний вплив мікроелемента на нирки описано вище).

100 г свіжих абрикосів містить 280 мг калію, 100 г кураги – майже 800 мг.це означає, що кілька сухофруктів дають організму майже половину денної норми мікроелемента. Концентрація калію в абрикосах значно вище, ніж у всіх інших фруктів і сухофруктів.

при захворюваннях нирок необхідно обмежити споживання абрикосів, особливо в в'яленому вигляді, через вкрай високий вміст калію.

9. Страви швидкого приготування

Локшина або картопля, які необхідно залити окропом і почекати 3-5 хвилин, &8212; вкрай небезпечна для організму Категорія їжі.

У них міститься рекордна кількість солі, яка провокує зростання артеріального тиску і розвиток дистрофічних змін в ниркових канальцях.

Особлива роль, відповідно до накопичених наукових даних , відводиться глутамату натрію – підсилювача смаку. Він сприяє підвищенню апетиту. В результаті люди набирають вагу, від чого страждають всі системи органів, зростає ризик жирової дистрофії нирок.

До того ж в продуктах швидкого приготування практично немає корисних для організму речовин. Людина отримує тільки калорії і» пучок " захворювань, а не цінні вітаміни, макро - і мікроелементи.

вживання швидкорозчинних і готових страв – фактор ризику ураження нирок та інших систем організму.

10. Картопля

100 г картоплі (це близько 75% від середньої картоплини) може містити від 280 до 500 мг калію, який небезпечний для організму при порушеннях в роботі нирок.

Доведено, що замочування картоплі у воді (принаймні 4 години) призводить до зниження концентрації калію в 1,5-2 рази після приготування.

До того ж подібний спосіб обробки знижує рівень крохмалю , що сприятливо позначається на калорійності продукту і проводить до зниження маси тіла.

особам, які мають патології нирок зі зниженням їх функціональної активності, слід обмежувати споживання картоплі через великий обсяг калію в ньому. В крайньому випадку рекомендується вимочувати картоплю у воді перед приготуванням.

7 загальних правил дієти

Дієтологи і лікарі всього світу рекомендують дотримуватися ряду правил для підтримки функціональної та анатомічної повноцінності нирок:

  1. Пити достатню кількість чистої води. доведено , що дефіцит рідини призводить до накопичення в організмі власних метаболітів, токсичних речовин і каменеутворюючих компонентів, що надійшли з їжею. Норма споживання рідини на добу для дорослої людини – не менше 1,5-2 літрів.
  2. Урізноманітнити раціон харчування. не слід вживати одні і ж продукти тривалий час. Важливо також дотримання якісного і кількісного складу раціону. Недотримання подібних рекомендацій порушує роботу місцевих факторів імунітету сечовидільної системи, провокує розвиток сечокам'яної хвороби.
  3. Обмежте тваринні жири. доведено , що підвищене споживання м'яса з високим вмістом жиру провокує появу дегенеративних захворювань нирок (наприклад, нефрокальциноз).
  4. Відмовитися від шкідливих звичок. Алкоголь сприяє руйнуванню епітеліальних клітин ниркових канальців. Куріння тісно пов'язане з аутоімунними захворюваннями та швидкістю прогресування хронічної хвороби нирок.
  5. Вести здоровий спосіб життя. систематичні посильні фізичні навантаження в поєднанні з прогулянками на свіжому повітрі (відмінно підійдуть парки і хвойні ліси) покращують метаболізм, сприяють підвищенню імунітету і стійкості до збудників інфекційних захворювань.
  6. Дотримуватися дробове харчування. слід приймати їжу 5-6 разів на день рівними порціями, що сприяє адекватному навантаженню на нирки.
  7. Своєчасно звертатися до фахівців при появі будь-яких ознак ураження нирок та інших відділів сечовидільної системи (болі в попереку; зменшення або підвищення об'єму сечі; зміна забарвлення сечі; різі і болючість в процесі статевого і сечовипускального актів).

Висновок

Таким чином, дотримання простих дієтичних рекомендацій і виключення продуктів з високим вмістом каменеутворюючих речовин (калію, фосфору і натрію) здатне поліпшити стан нирок, уповільнити перебіг поточних захворювань і запобігти появі нових.