Що таке стійкий крохмаль, корисні властивості та де він міститься
Резистентний крохмаль – особливий різновид крохмалю, яка володіє великим набором корисних властивостей: від нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту до зниження смертності від захворювань кардіологічного та онкологічного профілю.
Дана речовина міститься в багатьох звичних продуктах харчування, які слід регулярно включати в раціон.
Зміст
Що це за речовина?
Стійкий крохмаль – це різновид крохмалю, який повністю стійкий до впливу травних ферментів і не засвоюється організмом людини.
Він практично безперешкодно проникає в нижні відділи травного апарату (товсту кишку) , де виконує функції пребіотика &8212; служить джерелом живлення для корисних бактерій і підтримує адекватний якісний і кількісний склад мікрофлори.
За хімічною структурою стійкий крохмаль являє собою комплекс полісахаридів з молекул альфа-глюкози. Він синтезується практично всіма рослинами під впливом ультрафіолетових променів сонця.
Виділяють кілька типів стійкого крохмалю, які відрізняються за хімічною структурою:
- Тип 1. повністю несприйнятливий до впливу травних соків. Міститься в більшості коренеплодів, злаків і насіння, а також в бобових культурах.
- Тип 2. може бути розщеплений організмом людини тільки після термічної обробки. Даним видом крохмалю багаті: сиру картоплю, незрілі банани.
- Тип 3. утворюється по багатьох продукти, багаті крохмалем , після нагрівання та подальшого охолодження. Основними джерелами є: рис, картопля, бобові культури.
- Тип 4. є продуктом хімічної інженерії, в більшості випадків виготовляється з кукурудзи і додається в напівфабрикати для поліпшення смакових властивостей.
Вплив на травлення
Стійкі види крохмалю корисні для шлунково-кишкового тракту. На думку лікарів, вони здатні:
- Поліпшити травлення .
- Відновлювати адекватну мікрофлору.
- Покращувати перебіг інфекційно-запальних патологій і запобігати їх розвиток.
- Підвищити ефективність усіх ферментативних процесів в просвіті шлунково-кишкового тракту.
- Пригнічувати хронічне запалення в стінці кишки.
Найголовніша цінність – підтримання життєдіяльності корисних представників мікрофлори травного тракту. Стійкий крохмаль за своєю природою є нерозчинний клітковиною , яка ферментується і поглинається мікроорганізмами.
В ході проведення зарубіжних досліджень було виявлено , що прийом резистентного крохмалю призводить до підвищення чисельності лактобактерій і біфідобактерій. На тлі регулярного прийому також підвищується засвоєння поживних речовин, що надходять з їжею.
За даними австралійських експертів , даний вид клітковини не просто підвищує кількість корисних мікроорганізмів, але і покращує умови їх існування, приводячи до зростання тривалості їх життя.
У процесі взаємодії корисної мікрофлори з неперетравлюваним крохмалем виділяється багато біологічно активних речовин, найціннішими з яких є коротколанцюгові жирні кислоти (особливо бутират).
Бутират сприяє нормалізації обмінних процесів в клітинах епітелію товстого кишечника, покращує трофіку внутрішніх тканин. При систематичному впливі даної речовини на стінку шлунка спостерігається також зниження ризику розвитку злоякісних новоутворень. за даними німецьких вчених , це пов'язано з пригніченням хронічного запалення, обумовленого впливом патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, а також токсичних продуктів розпаду харчових частинок.
Американські експерименти довели, що продукти, що містять резистентний крохмаль у великих обсягах, сприяють запобіганню найнебезпечнішого захворювання травної системи – колоректального раку.
Наступна важлива особливість стійких харчових волокон – поліпшення перебігу і попередження розвитку таких захворювань, як неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона, дивертикулярна хвороба і дивертикуліт, а також симптоматичні запори або діарея.
Механізм дії заснований на тому, що корисні бактерії (чисельність яких підвищується) в поєднанні з бутиратом покращують постачання тканин травного апарату киснем, підвищують швидкість регенерації. В результаті будь-які запальні процеси (навіть аутоімунної етіології) вирішуються швидше, а виразкові дефекти епітелізіруются. ефект доведений австралійськими вченими .
Ще 6 корисних властивостей
Стійкий крохмаль здатний впливати практично на весь організм. Ось 6 доведених фактів про його користь:
- Зниження маси тіла. за даними вчених з США, Неперетравлювані волокна підвищують продукцію гормонів ситості (глюканоподібний пептид, пептид YY, лептин), які, впливаючи на центри голоду в головному мозку, сприяють швидкому розвитку почуття ситості і знижують тягу до їжі. Згідно одному дослідженню , при додаванні неперетравлюваного крохмалю в раціон протягом 5 тижнів спостерігається зниження маси тіла на 5,6%, зменшення кількості спожитої їжі – на 10%.
- Поліпшення всмоктування мікро - і макроелементів. на тлі нормалізації травних процесів (розщеплення і всмоктування поживних речовин) реєструється підвищення біологічної доступності кальцію, фосфору, заліза, цинку та магнію.
- Зниження рівня холестерину в крові. іспанські вчені стверджують , що стійкий крохмаль пригнічує активність 9 генів, що відповідають за синтез холестерину і його фракцій. В результаті відзначається зниження загального холестерину в крові, а також триацилгліцеридів, ліпопротеїнів низької і дуже низької щільності. Це призводить до уповільнення утворення атеросклеротичних бляшок в стінках судин і запобігає смертельно небезпечні серцево-судинні захворювання (ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт і т.п.).
- Зниження рівня цукру в крові. згідно з науковими даними , бутират і ряд інших коротколанцюгових жирних кислот може всмоктуватися через систему портальної вени в системний кровотік і впливати на всі клітини організму людини. В результаті підвищується чутливість жирової і м'язової тканин до інсуліну, збільшується швидкість поглинання глюкози. Дана особливість вкрай важлива для хворих на цукровий діабет II типу.
- Підвищення імунітету. стійка клітковина нормалізує перебіг обмінних процесів, знижує вираженість запалення. Сукупність даних ефектів призводить до зменшення "роздратування" місцевих відділів імунної системи, в результаті відзначається поліпшення імунітету і попередження ряду алергічних і аутоімунних розладів.
- Нормалізація зорової функції. працівники науково-дослідного центру офтальмології імені Щепенса (США) виявили , що стійка клітковина підвищує щільність розташування фоторецепторів (паличок і колбочок) на сітківці.
Джерела( Таблиця)
Нижче розглянуті продукти, в яких відзначається найбільший вміст стійкого крохмалю:
Назва продукту | приблизний вміст речовини (на 100 грам продукту) |
вівсяні пластівці | 14,9 грам |
картопля | 4,2 грама |
біла квасоля | 3,7 грама |
сочевиця | 2,5 грама |
зелені банани | 2,3 грама |
макарони (макарони) | 1,1 грама |
Денна норма і правила прийому
Добова норма резистентного крохмалю для дорослих чоловіків і жінок становить близько 15-30 грам .
Переважно отримувати дана речовина з натуральних продуктів, а не біологічно активних добавок до їжі і медикаментозних засобів.
Щоб максимально збільшити вміст неперетравлюваної клітковини в щоденному раціоні, рекомендується дотримуватися ряду правил:
- Вживати на сніданок каші на основі вівсяних пластівців або рису.
- Використовуйте тільки цільнозерновий хліб.
- Частіше їсти бобові культури. Вони відмінно поєднуються з будь-якими овочами і зеленню, служать акомпанементом для м'ясних страв.
- Готуйте коктейлі або коктейлі з незрілих бананів і сирої картоплі в блендері. Рекомендується приймати подібні страви на постійній основі.
При включенні неперетравлюваного крохмалю в раціон необхідно пам'ятати, що його більше міститься в сирої і охолодженої їжі. Будь-яка термічна обробка (смаження, варіння, Гасіння і т.п.) призводить до зміни хімічної структури речовини і втрати багатьох корисних властивостей.
Дотримання дієти з високим вмістом стійкого крохмалю є простим завданням. Необхідно враховувати, що в сирих продуктах його зміст значно вище.
Побічні ефекти
Резистентний крохмаль – повністю безпечний продукт при адекватному споживанні (не більше 30 грам на добу).
При перевищенні норми можуть спостерігатися небажані реакції:
- Підвищене газоутворення.
- Зниження всмоктування білкових речовин, що надходять з їжею.
- Утворення калових каменів, здатних порушити акт дефекації і викликати появу запорів.
- Зменшення всмоктування йоду. При виражених відхиленнях порушується функціональна активність щитовидної залози .
Висновок
Таким чином, стійкий крохмаль – корисна речовина, яка робить позитивний вплив не тільки на шлунково-кишковий тракт (нормалізація мікрофлори; запобігання злоякісних, аутоімунних та інфекційно-запальних захворювань), але і практично на всі системи організму: імунну, ендокринну, серцево-судинну, а також на органи зору.
При вживанні необхідно дотримуватися норму (до 30 грам на добу), щоб уникнути розвитку побічних реакцій.