в яких продуктах міститься багато крохмалю-Топ-14
Умовно всі вуглеводи можна розділити на три основні категорії: цукру, крохмаль і клітковина . І саме крохмаль є найпоширенішим видом вуглеводів в раціоні людини. Він синтезується більшістю рослин під впливом сонячного світла.
Існує багато продуктів, в яких міститься крохмаль. На жаль, багато з них рафіновані і можуть призвести до різких підйомів глюкози в крові після вживання. Дана обставина слід обов'язково враховувати особам, що страждають захворюваннями глікемічного профілю (цукровий діабет, гіперглікемія натще, порушення толерантності до глюкози).
А ось цільні необроблені продукти є найбільш корисними джерелами крохмалю.
Види крохмалю
Важливо розуміти, що існує кілька видів крохмалю, і далеко не всі крохмалі однаково корисні . Виділяють такі різновиди:
- Повільно перетравлюється (амілоза). людині доводиться витрачати багато енергії для перетравлення даного виду крохмалю.
- Швидко перетравлюється (амілопектин). швидко розщеплюється до молекул глюкози і всмоктується через стінку кишечника.
- Стійкий (стійкий) крохмаль. доставляється до товстого кишечника в незміненому вигляді, де підтримує функціонування колоноцитів і сприяє зростанню корисних бактерій. Саме стійкий крохмаль вважається найбільш корисним для людини.
14 продуктів, багатих цією речовиною
А тепер розглянемо список з 14 продуктів, найбільш багатих різними різновидами крохмалю.
1. Рисові пластівці (72,1%)
Кількість крохмалю на 100 грам: 72,1 г або 72,1%.
Рисові пластівці – один з найпоширеніших видів сніданку в ряді зарубіжних країн. Являє собою суміш листкового рису і цукрової пасти.
Продукт, в більшості випадків, багатий вітамінами, макро - і мікроелементами. вчені стверджують , що в 100 грамах рисових пластівців може міститися практично 100% від добової потреби, в таких речовини, як: магній, тіамін, рибофлавін, залізо, вітаміни В6 і В12.
Перераховані речовини покращують роботу гладкої і поперечно-смугастої (скелетної) мускулатури, забезпечують ідеальні умови для проведення імпульсів по нервових волокнах, регулюють перебіг ряду метаболічних процесів.
Але високий вміст цукру, на жаль, зводить нанівець майже всі позитивні ефекти.
2. Кренделі (71,3%)
Крохмалю на 100 грам: 71,3 г або 71,3%.
Крендель – це Європейський хлібобулочний виріб на основі здобного тіста. Містить великий обсяг рафінованого крохмалю.
Кренделі є досить шкідливим продуктом харчування. На тлі вживання спостерігаються виражений підйом рівня глюкози в крові, розвиток почуття втоми і підвищення апетиту. Подібні властивості сприяють набору надмірної маси тіла і розвитку цукрового діабету II типу.
3-6: борошно
Борошно є універсальним продуктом, що використовується для приготування хлібобулочних виробів. Розрізняють безліч сортів, що володіють різними корисними і негативними якостями.
3. Кукурудзяна мука (74%)
Крохмалю на 100 грам: 74 г або 74%.
Кукурудзяна мука – це борошно грубого помелу, яке виробляється шляхом подрібнення висушених зерен кукурудзи. Вона не містить глютен і може використовуватися особами, хворими на целіакію – порушенням травних процесів через ураження ворсин тонкого кишечника.
За даними дослідницьких робіт, кукурудзяна мука має антиоксидантні властивості (покращує живлення клітин організму, попереджає розвиток пухлинних процесів і передчасне старіння).
Вчені з Малаві стверджують , що різні страви (наприклад, каші), приготовані з цільної кукурудзи або цільної кукурудзяної муки мають досить високий глікемічний індекс (вище, ніж у глюкози). Це призводить до швидкого зростання рівня цукру в крові після вживання. Тому діабетикам слід бути обережними при включенні продукту в раціон.
4. Пшеничне борошно (70,4%)
Крохмалю на 100 грам: 71,3 г або 70,4%.
Виробляється шляхом подрібнення насіння проса. Не містить глютену, багата фосфором, магнієм, селеном і марганцем.
Останні наукові дослідження відзначають негативний вплив пшеничного борошна на роботу щитовидної залози . Вона впливає на процеси накопичення і виділення гормонів (Т3 і Т4) в кров, сприяє (при надмірному споживанні) розвитку гіпотиреозу.
Вчені Університету Массісілі встановлено , що пшеничне борошно провокує виникнення ендемічного зобу.
Також може сприяти розвитку ожиріння (за рахунок великої калорійності і стимуляції апетиту).
5. Борошно сорго (68%)
Крохмалю на 100 грам: 68 г або 68%.
Борошно сорго – один найбільш унікальних видів злаків. Використовується для приготування безлічі страв, як корм для тварин, а також у великій промисловості з метою виготовлення воску і фарб.
Продукт не містить глютену і багатий антиоксидантами.
Фахівці Техаського університету A & amp; M (США) виявили , що в зернових культурах сорго, крім крохмалю, містяться антоціани. Зміст і стабільність антоціанів в 3,5 рази вище, ніж у всіх інших видах злакових культур.
Борошно сорго покращує показники ліпідного профілю (підвищує ЛПВЩ, знижує загальний холестерин, а також ЛПНЩ, ЛПДНЩ,ТАГ) , зміцнює стінки судин і попереджає формування ішемічної хвороби серця та інших серцево-судинних захворювань, обумовлених атеросклерозом.
Також є важливим джерелом білка (основного будівельного матеріалу в організмі людини) і клітковини, необхідної для адекватної моторної діяльності травного апарату і підтримки складу мікрофлори товстого кишечника.
Доведено, що борошно сорго містить поліфеноли, які попереджають розвиток цукрового діабету II типу за рахунок підвищення чутливості клітин периферичних тканин до інсуліну і прискореної утилізації глюкози (навіть незважаючи на її швидкий підйом після вживання продукту).
6. Біле борошно (67%)
Крохмалю на 100 грам: 67 г або 67%.
Біле борошно-це висівки, отримані з цільної пшениці. З пшениці видаляється зародок і» оболонка", які містять клітковину і всі основні цінні поживні компоненти (залізо, мідь, кобальт, вітаміни групи в).
Тому біле борошно не можна вважати корисним.
Вживання білого борошна, за даними наукової спільноти , сприяє розвитку ожиріння і цукрового діабету II типу.
7. Овес (58%)
Крохмалю на 100 грам: 58 г або 58%.
Овес-одна з найкорисніших злакових рослин. містить багато клітковини , білків, поліненасичених жирних кислот, а також вітамінів, макро - і мікроелементів.
Французькі дослідники відзначають , що овес, при регулярному вживанні, сприяє зниженню частоти народження серцево-судинних і ендокринних захворювань (цукровий діабет).
За даними вчених з США, овес нормалізує масу тіла за рахунок зниження почуття голоду. Ефект реалізується на рівні центрів апетиту, розташованих в головному мозку.
Канадські дослідження продемонстрували, що овес знижує загальний холестерин і концентрацію ліпопротеїнів низької щільності в крові, що запобігає атеросклеротичне ураження артеріального русла і розвиток вкрай небезпечних серцево-судинних захворювань (хронічна ішемія мозку, хронічна ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда).
Рекомендується вживати овес на сніданок.
8. Локшина швидкого приготування (55%)
Крохмалю на 100 грам: 56 г або 55%.
Напівфабрикат містить мінімальну кількість поживних речовин, але багатий вуглеводами і жирами.
Доведено , що включення локшини швидкого приготування в раціон загрожує високою частотою народження метаболічного синдрому (гіпертонічна хвороба, ожиріння, цукровий діабет II типу, подагра і т.п.).
Вживання локшини більше 2 разів на тиждень вважається небезпечним для здоров'я і не рекомендується. Продукт також підвищує апетит, що прискорює набір зайвої ваги.
9-12: Хліб та хлібобулочні вироби
Вживання будь-яких хлібобулочних виробів пов'язане з потенційним ризиком для здоров'я. Вони сприяють швидкому підвищенню концентрацію глюкози в крові і розвитку таких патологій, як ожиріння і цукровий діабет II типу.
9. Англійські кекси (44,4%)
Крохмалю на 100 грам: 44,4 г або 44,4%.
Являють собою сплощений круглий хліб, який підсмажений з обох сторін. Подається до столу з маслом.
Іспанські дослідження виявили , що англійські маффіни, при традиційному приготуванні, можуть використовуватися в якості джерела вуглеводів і жирів для хворих на целіакію, а також для корекції раціону осіб, що стежать за енергетичною цінністю своєї дієти.
10. Білий хліб (40,8%)
Крохмалю на 100 грам: 40,8 г або 40,8%.
Білий хліб відрізняється високим вмістом крохмалю. Готується з ендосперму пшениці, отже, містить низький обсяг цінних мінералів і вітамінних комплексів.
Вчені з Сінгапуру стверджують, що білий хліб володіє високим глікемічним індексом, сприяє вкрай швидкому підвищенню рівня глюкози в крові і категорично заборонений людям, що страждають на цукровий діабет.
11. Тортилья (40,2%)
Крохмалю на 100 грам: 40,2 г або 40,2%.
Тортилья – це тонка коржик на основі кукурудзяного або пшеничного борошна, що набула широкого поширення в країнах Центральної Америки, США і Мексиці.
Набором корисних властивостей володіють тільки ті тортильї, які виготовлені на основі цільної кукурудзяної муки.
Цільнозернова тортилья впливає на центральну нервову систему: покращує здатність у навчанні, активізує процеси мислення і пам'ять .
Продукт також забезпечує профілактику онкопатології і передчасного старіння.
12. Пісочне печиво (39,5%)
Крохмалю на 100 грам: 39,5 г або 39,5%.
Є класичним варіантом шотландського десерту. Основні інгредієнти: цукор, вершкове масло і борошно.
Важливо зазначити, що промислове печиво багате транс-жирами, які, за твердженням бразильських вчених , сприяють формуванню вісцерального жирового депо – найнебезпечнішого виду ожиріння.
Транс-жири також підвищують частоту народження грізних захворювань зі смертельним сходом (інфаркт міокарда та інсульт).
13. Рис (28,7%)
Крохмалю на 100 грам вареного рису: 28,7 г або 28,7%.
За даними іранських експертів, споживання рису пов'язане з низькою частотою виникнення таких відхилень: гіпертонічна хвороба, ішемія серця, ожиріння, цукровий діабет II типу.
14. Макарони (26%)
Крохмалю на 100 грам варених макаронів: 26 г або 26%.
Макарони – різновид локшини, яка виготовляється з твердих сортів пшениці.
Як стверджують італійські вчені , дані щодо впливу макаронів на частоту метаболічних захворювань відсутні.
Висновок
Таким чином, крохмаль є одним з основних компонентів раціону людини. Сучасні промислові продукти з крохмалем, в більшості випадків, позбавлені цінної клітковини і корисних поживних речовин (макро - і мікроелементи, вітаміни), що вкрай важливо враховувати перед вживанням.
У той же час цільні необроблені продукти (овес, борошно сорго і т.п.) є відмінними джерелами вітамінів і поживних речовин, які в обов'язковому порядку необхідно споживати на постійній основі, щоб задовольнити потребу організму у вуглеводах і клітковині &8212; вкрай важливого елемента для підтримки здоров'я і адекватного функціонування шлунково-кишкового апарату.