7 фактів про користь крохмалю для організму і можливу шкоду
Крохмаль – це особлива група високомолекулярних вуглеводів, основною структурною одиницею яких є молекули альфа-глюкози. Він синтезується більшістю рослин під впливом сонячного світла.
Види крохмалю
Існує кілька різновидів крохмалю, які визначають його біологічне значення для людини:
- Повільно перетравлюється (амілоза). складається з великої кількості молекул глюкози (від 500 до 20 000). Вкрай складно розщеплюється під впливом травних соків. Приблизно 25% крохмалю, що міститься в рослинах, припадає на амілозу.
- Швидко перетравлюється (амілопектин). являє собою ланцюжок з декількох мільйонів молекул глюкози, які мають розгалужену кристалічну структуру. В процесі травлення дана речовина швидко руйнується і добре всмоктується. На амілопектин припадає близько 70% всього природного крохмалю.
- Стійкий (стійкий). доставляється в незміненому вигляді до товстого кишечника, де активно ферментується бактеріальної флорою. Під час його взаємодії з мікроорганізмами виділяється величезна кількість коротколанцюгових жирних кислот, що забезпечують енергетичне харчування колоноцитів і володіють великим спектром лікувальних властивостей для організму.
Найкориснішим видом вважається стійкий крохмаль . Він нормалізує травлення , покращує здоров'я серцево-судинної, ендокринної систем, попереджає розвиток онкологічних захворювань.
Вчені виділяють кілька типів стійкого крохмалю, які незначно відрізняються за хімічним складом:
- Тип 1. міститься у великій кількості в бобових і ЗЕРНОВИХ рослинах.
- Тип 2. Є в окремих продукти, багаті крохмалем (незрілі банани, сира картопля).
- Тип 3. утворюється в ході термічної обробки (нагрівання та охолодження) рису або картоплі.
- Тип 4. являє собою створений хімічним (штучним) шляхом крохмаль.
У будь-якому продукті харчування може міститися кілька різновидів крохмалю. Залежно від способу приготування змінюється не тільки обсяг крохмалю, але і його тип, що вкрай важливо враховувати при дотриманні особливого режиму харчування.
7 корисних властивостей
Стійкий крохмаль має великий набір корисних властивостей. Продукти, багаті цією речовиною, обов'язково повинні бути включені в раціон, особливо у осіб, які страждають різними патологіями травного тракту.
У цьому розділі ми розглянемо 7 доведених фактів про користь крохмалю для організму, а потім обговоримо його можливу шкоду.
1. Відновлює мікрофлору кишечника
Організм людини не в змозі ферментувати резистентний крохмаль, проте з цим завданням відмінно справляються мікроорганізми, постійно мешкають в просвіті товстого кишечника. Стійкий крохмаль виступає в ролі пребіотика - служить їжею для корисних представників мікрофлори.
На думку вчених з Великобританії , даний тип харчових волокон значно збільшує чисельність біфідобактерій і лактобактерій. На тлі вживання відзначалося поліпшення засвоєння поживних речовин і зменшення вираженості хронічного запалення.
Також доведено , що систематичне наявність в просвіті кишечника стійких крохмалів значно підвищує виживаність корисних культур бактерій. В результаті підтримується адекватний перебіг травних процесів, пригнічуються ріст і розмноження патогенних представників мікрофлори, знижується ризик розвитку інфекційно-запальних і аутоімунних захворювань шлунково-кишкового тракту.
В ході взаємодії харчових волокон з мікроорганізмами утворюється маса цінних речовин (гази, коротколанцюгові жирні кислоти (бутират)), які корисні для організму людини.
2. Знижує ризику розвитку раку
Вживання стійкого крохмалю пов'язано з низьким ризиком розвитку раку різних відділів кишечника. Ефект реалізується за рахунок масивного виділення коротколанцюгових жирних кислот, головним з яких є бутират.
Дана речовина володіє стимулюючим впливом на клітини товстого кишечника (покращує метаболічні процеси в них), а також додатково підтримує чисельність дружніх мікроорганізмів.
В результаті відзначається загальне зниження кислотності вмісту травної трубки, пригнічується хронічне запалення в стінці кишки. Подібні зміни запобігають злоякісну трансформацію клітин.
Німецькі вчені виявили, що стійкий крохмаль є потенційним засобом, що запобігає розвитку злоякісних захворювань.
Американські дослідження виявили, що при постійному використанні продуктів, що містять крохмаль, рідше діагностуються патології онкологічного профілю, зокрема, один з найпоширеніших видів раку – колоректальний.
3. Знижує рівень цукру в крові
Частина коротколанцюгових клітин, які виділяються при взаємодії крохмалю з мікроорганізмами в кишечнику, всмоктується через слизову оболонку, безперешкодно потрапляючи в печінку, а звідти в системний кровотік, де реалізує масу позитивних ефектів, один з яких – зниження рівня цукру в крові.
Бутират, а також харчові біологічно активні добавки з ним підвищують чутливість клітин м'язової і жирової тканини до інсуліну, отже, покращують утилізацію глюкози і знижують її концентрацію в плазмі крові. Цей ефект науково доведено .
4. Покращує здоров'я кишечника
Стійкий крохмаль корисний для кишечника і допомагає поліпшити загальний стан при різних патологіях травного апарату. Він ефективний відносно неспецифічного виразкового коліту (НВК), хвороби Крона, запорів і діареї (супроводжуючих великий спектр захворювань), дивертикуліту.
Даний вид харчових волокон, на думку австралійських експертів , підвищує здатність тканин до регенерації, прискорює загоєння будь-яких дефектів слизової оболонки і більш глибоких шарів стінки кишечника, що вкрай важливо для хворих, які страждають НВК і хворобою Крона.
Крохмаль також нормалізує рухову діяльність кишечника, що покращує перебіг дивертикулярної хвороби та запобігає розвитку дивертикуліту.
Дія щодо запорів і діареї пов'язано з поліпшенням моторної активності, підвищенням всмоктування (до нормативних значень) води і електролітів.
5. Допомагає схуднути
За даними зарубіжних вчених, бутират, що утворюється в ході взаємодії крохмалю з мікроорганізмами, сприяє швидкому розвитку почуття ситості, яке зберігається протягом декількох годин (зазвичай до 4-6) з моменту вживання продуктів, багатих стійким крохмалем.
У центрі біомедичних досліджень Пеннінгтона продемонстрували за допомогою експериментів на тваринах, що бутират призводить до зниження споживання їжі приблизно на 10% і зменшення обсягу жирових відкладень на 5,6% протягом 5 тижнів прийому.
Фахівці з США стверджують , що повільно перетравлюються і стійкі харчові волокна значно підвищують продукцію гормонів ситості: пептиду YY, глюканоподобного пептиду і лептину. Ці речовини впливають на центри голоду в головному мозку, приводячи до пригнічення їх функціональної активності. Експерименти на тваринах показали виражене зниження маси тіла.
Детальніше про те, чому харчові волокна допомагають схуднути , дивіться в окремій статті.
Британські вчені рекомендують постійно вживати стійкий крохмаль з метою лікування ожиріння і предожіренія, а також для профілактики розвитку метаболічного синдрому.
6. Покращує всмоктування макро - і мікроелементів
Як вже було сказано, стійкий крохмаль нормалізує перебіг травних процесів.
За даними зарубіжних фахівців, він підвищує біологічну доступність кальцію на 12,3%, фосфору – на 5,5%, заліза – на 11,6%, цинку – на 4,4 %.
Французькі дослідження також відзначають підвищення біологічної доступності магнію.
Подібна особливість крохмалів вкрай важлива для людей, які проживають в слабо розвинених країнах.
7. Знижує рівень холестерину
Систематичне додавання продуктів з резистентним крохмалем в раціон призводить до зниження рівня загального холестерину і нормалізації його окремих фракцій (ТАГ, ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ЛПВЩ).
За даними іспанських вчених , харчове волокно здатне впливати відразу на 9 генів, що відповідають за біосинтез холестерину, інгібуючи їх.
Роботи в даному напрямку в даний час тільки ведуться, проте вже зафіксовані позитивні результати.
Де міститься?
Багато продуктів багатий стійким крохмалем . Лідерами за змістом є:
- Картопля;
- Рис;
- Макарони;
- Хліб;
- Кукурудза;
- Всі види бобових культур;
- Крохмалисті овочі .
Можлива шкода
Зазвичай побічних ефектів при вживанні продуктів з крохмалем в розумних обсягах не відзначається. До групи найбільш часто реєстрованих шкідливих властивостей відносять:
- Пригнічення всмоктування йоду. можливий розвиток хронічної втоми , сонливості, зниженням загального імунітету з огляду на дисфункцію щитовидної залози.
- Утворення калових каменів. вони, в свою чергу, порушують акт дефекації, сприяють формуванню запорів і інтоксикації продуктами розпаду.
- Підвищене газоутворення в просвіті кишечника. зовні проявляється здуттям живота і посиленим відходженням газів.
- Зменшує всмоктування білкових речовин. не рекомендується вживати продукти, багаті стійким крохмалем, спільно з м'ясом та іншими протеїнами.
Висновок
Таким чином, споживання стійкого крохмалю вкрай корисно для здоров'я. Більшість позитивних ефектів реалізуються за рахунок утворення бутирату в ході взаємодії крохмалю з представниками бактеріальної флори кишечника.
Він сприяє пригніченню хронічного запалення і запобігання ряду захворювання кишечника, знижує ризик смертності від серцево-судинних (атеросклероз) і ендокринних (цукровий діабет II типу, ожиріння) патологій.
При помірному додаванні в раціон резистентний крохмаль добре переноситься організмом, побічний реакцій не відзначається.