в яких продуктах міститься пектин-таблиця

Пектин – складний вуглевод, який міститься в багатьох рослинах (фрукти, овочі, ягоди) і промислових продуктах (пастила, зефір, цукерки). У харчовій галузі пектин виробляється в основному з яблук і відзначається як добавка Е440. Застосовується для виробництва мармеладу, зефіру, варення, цукерок і желейних продуктів.

Дана речовина відноситься до типу розчинної клітковини і має багато корисних властивостей: від поліпшення травлення до зниження ризику розвитку онкологічних і серцево-судинних захворювань.

7 корисних властивостей пектину ми розглянули в минулій статті →

Нижче ви знайдете таблицю з харчовими продуктами, де міститься найбільше пектину.

Вміст у продуктах (таблиця)

Пектином багато рослин, а також промислових продуктів харчування. Розглянемо кожну групу окремо.

Фрукти

Високий вміст речовини відзначається в звичних фруктах.

найменування кількість пектину на 100 грам
Персики від 5 до 9
Айва від 5 до 9
абрикоси від 4 до 9
яблука від 4,5 до 8
сливи від 3,5 до 5
груші від 3,5 до 4
Лимони близько 1
мандарини близько 1
Апельсини до 1

Овочі

Також пектином багаті овочі. Лідером за змістом є цукровий буряк – до 20 г.на 100 г. продукту.

найменування кількість речовини на 100 грам
цукрові буряки від 7 до 20
Редис близько 10
огірки від 6 до 9
перець від 6 до 9
баклажани від 5 до 9
Гарбуз від 3 до 9
морква близько 7
зелений горошок від 2,5 до 5
помідори близько 3
білокачанна капуста до 1
Цибуля ріпчаста близько 0,6

Ягоди

Не менш цінним джерелом пектину є ягоди. Вони часто використовуються для приготування варення і желе, рівень пектину в яких може бути в 2-5 разів вище, ніж у вихідному натуральній сировині.

найменування кількість речовини на 100 грам
червона смородина від 6 до 13
чорна смородина від 6 до 11
суниця від 3 до 8
Малина від 3 до 7
Черешня від 2 до 4
Виноград (всі сорти) близько 1
журавлина близько 1
алича до 1

Інші продукти

Також пектин можна отримати з наступного списку промислових продуктів:

  • Натуральний мармелад;
  • Пастила (особливо яблучна);
  • Зефір;
  • Фруктові, ягідні або овочеві желе;
  • Рахат лукум та інші (подібні за складом) національні страви східної кухні.

Наявність речовини в складі солодощів позначається харчовою добавкою Е440.

таким чином, пектин можна отримати з багатьох натуральних овочів, фруктів і ягід. Також він міститься в магазинних солодощах і позначається харчовою добавкою Е440.

Добова норма

Середня добова норма пектину становить 10-15 грам в день для дорослих чоловіків і жінок.

Для осіб, які страждають серцево-судинними, ендокринними (цукровий діабет II типу, ожиріння) і онкологічними захворюваннями, а також мають високий ризик розвитку судинних ускладнень рекомендується підвищити споживання речовини до 15-25 грам на добу.

Однак необхідно нормувати споживання пектину, щоб запобігти появи побічних реакцій.

Перевищення рекомендованої норми загрожує розвитком небажаних реакцій, найчастішими з яких є: підвищене газоутворення в кишечнику, розлади стільця за типом діареї або запорів.

Слід також враховувати ймовірність розвитку алергічних реакцій, які можуть проявлятися не тільки при прийомі надлишкових доз речовини, але і стандартних.

дорослій людині щодня слід споживати 10-15 грам пектину у вигляді рослинних продуктів харчування.

10 корисних властивостей

Пектин має значний набір корисних властивостей. Нижче розглянуті основні:

  1. Нормалізація рівня глюкози в крові.  за даними досліджень , дія забезпечується за рахунок підвищення чутливості інсулінових рецепторів, розташованих на клітинах м'язової і жирової тканини, а також за допомогою уповільнення всмоктування поживних речовин в травному тракті.
  2. Зниження маси тіла. прийом розчинної клітковини призводить до швидкого розвитку почуття ситості, яке триває до 4 годин з моменту вживання продуктів з пектином. Детальніше про те, чому клітковина допомагає схуднути , дивіться в окремій статті.
  3. Запобігання розвитку атеросклерозу. Пектин, за даними вчених , сприяє нормалізації показників ліпідного профілю. Він пригнічує продукцію ЛПНЩ, ЛПДНЩ і ТАГ (&171;шкідливого&187; холестерину), знижує концентрацію загального холестерину. Дані речовини є провідними факторами ризику атеросклеротичного ураження судинного русла з подальшою оклюзією і формуванням пристінкових тромбів. Також відзначається підвищення ЛПВЩ.
  4. Зниження артеріального тиску. канадські вчені довели, що регулярне споживання пектину знижує систолічний і діастолічний артеріальний тиск, що сприяє поліпшенню якості життя і запобігання грізних судинних відхилень (інсульт, інфаркт міокарда і т.п.).
  5. Нормалізація процесів травлення. Пектин покращує травлення і нормалізує мікробіоценоз кишечника (знищує шкідливі бактерії і підвищує чисельність представників корисної мікрофлори). Також ефективно усуває ряд диспепсичних розладів, обумовлених різними причинами ( діарея , запор , нудота, блювота).
  6. Запобігання запальних патологій кишечника. за рахунок комплексного впливу на місцеві фактори імунітету , нормалізації перебігу травних процесів, пригнічення хронічного запалення в стінках травної трубки пектин знижує ймовірність розвитку гострих кишкових інфекцій, а також таких патологій як хвороба Крона і неспецифічний виразковий коліт.
  7. Зменшення радіаційного впливу. Пектин здатний захоплювати і виводити з просвіту травної трубки речовини, що володіють іонізуючим випромінюванням. Подібні результати отримані в ході проведення досліджень в Білорусії.
  8. Пригнічення проліферації ракових клітин. доведено , що пектин знижує ризик метастазування пухлин, пригнічує ріст і розмноження злоякісних клітин.
  9. Очищення організму. при отруєннях будь-якої етіології (свинець і солі інших важких металів, бактеріальні токсини і т. п.) захоплює патогенні частинки, нейтралізує їх і виводить з організму
  10. Використання в складі багатьох лікарських препаратів. особлива роль відводиться застосуванню пектину в фармацевтиці, оскільки він володіє інкапсулюючими і структуроутворюючими властивостями, які дозволяють доставляти окремі лікарські засоби в нижні відділи травного тракту.
Пектин має значний набір лікувальних властивостей. Його регулярний прийом необхідний для поліпшення перебігу метаболічних процесів і підтримки здоров'я в цілому.

Висновок

Таким чином, пектин можна отримати з багатьох рослинних продуктів, які широко поширені і доступні практично у всіх регіонах земної кулі. Вкрай важливо нормувати споживання даного біологічно активної речовини, щоб уникнути появи небажаних реакцій і отримати максимум користі.