в яких продуктах міститься пектин-таблиця
Пектин – складний вуглевод, який міститься в багатьох рослинах (фрукти, овочі, ягоди) і промислових продуктах (пастила, зефір, цукерки). У харчовій галузі пектин виробляється в основному з яблук і відзначається як добавка Е440. Застосовується для виробництва мармеладу, зефіру, варення, цукерок і желейних продуктів.
Дана речовина відноситься до типу розчинної клітковини і має багато корисних властивостей: від поліпшення травлення до зниження ризику розвитку онкологічних і серцево-судинних захворювань.
7 корисних властивостей пектину ми розглянули в минулій статті →
Нижче ви знайдете таблицю з харчовими продуктами, де міститься найбільше пектину.
Вміст у продуктах (таблиця)
Пектином багато рослин, а також промислових продуктів харчування. Розглянемо кожну групу окремо.
Фрукти
Високий вміст речовини відзначається в звичних фруктах.
найменування | кількість пектину на 100 грам |
Персики | від 5 до 9 |
Айва | від 5 до 9 |
абрикоси | від 4 до 9 |
яблука | від 4,5 до 8 |
сливи | від 3,5 до 5 |
груші | від 3,5 до 4 |
Лимони | близько 1 |
мандарини | близько 1 |
Апельсини | до 1 |
Овочі
Також пектином багаті овочі. Лідером за змістом є цукровий буряк – до 20 г.на 100 г. продукту.
найменування | кількість речовини на 100 грам |
цукрові буряки | від 7 до 20 |
Редис | близько 10 |
огірки | від 6 до 9 |
перець | від 6 до 9 |
баклажани | від 5 до 9 |
Гарбуз | від 3 до 9 |
морква | близько 7 |
зелений горошок | від 2,5 до 5 |
помідори | близько 3 |
білокачанна капуста | до 1 |
Цибуля ріпчаста | близько 0,6 |
Ягоди
Не менш цінним джерелом пектину є ягоди. Вони часто використовуються для приготування варення і желе, рівень пектину в яких може бути в 2-5 разів вище, ніж у вихідному натуральній сировині.
найменування | кількість речовини на 100 грам |
червона смородина | від 6 до 13 |
чорна смородина | від 6 до 11 |
суниця | від 3 до 8 |
Малина | від 3 до 7 |
Черешня | від 2 до 4 |
Виноград (всі сорти) | близько 1 |
журавлина | близько 1 |
алича | до 1 |
Інші продукти
Також пектин можна отримати з наступного списку промислових продуктів:
- Натуральний мармелад;
- Пастила (особливо яблучна);
- Зефір;
- Фруктові, ягідні або овочеві желе;
- Рахат лукум та інші (подібні за складом) національні страви східної кухні.
Наявність речовини в складі солодощів позначається харчовою добавкою Е440.
Добова норма
Середня добова норма пектину становить 10-15 грам в день для дорослих чоловіків і жінок.
Для осіб, які страждають серцево-судинними, ендокринними (цукровий діабет II типу, ожиріння) і онкологічними захворюваннями, а також мають високий ризик розвитку судинних ускладнень рекомендується підвищити споживання речовини до 15-25 грам на добу.
Однак необхідно нормувати споживання пектину, щоб запобігти появи побічних реакцій.
Перевищення рекомендованої норми загрожує розвитком небажаних реакцій, найчастішими з яких є: підвищене газоутворення в кишечнику, розлади стільця за типом діареї або запорів.
Слід також враховувати ймовірність розвитку алергічних реакцій, які можуть проявлятися не тільки при прийомі надлишкових доз речовини, але і стандартних.
10 корисних властивостей
Пектин має значний набір корисних властивостей. Нижче розглянуті основні:
- Нормалізація рівня глюкози в крові. за даними досліджень , дія забезпечується за рахунок підвищення чутливості інсулінових рецепторів, розташованих на клітинах м'язової і жирової тканини, а також за допомогою уповільнення всмоктування поживних речовин в травному тракті.
- Зниження маси тіла. прийом розчинної клітковини призводить до швидкого розвитку почуття ситості, яке триває до 4 годин з моменту вживання продуктів з пектином. Детальніше про те, чому клітковина допомагає схуднути , дивіться в окремій статті.
- Запобігання розвитку атеросклерозу. Пектин, за даними вчених , сприяє нормалізації показників ліпідного профілю. Він пригнічує продукцію ЛПНЩ, ЛПДНЩ і ТАГ (&171;шкідливого&187; холестерину), знижує концентрацію загального холестерину. Дані речовини є провідними факторами ризику атеросклеротичного ураження судинного русла з подальшою оклюзією і формуванням пристінкових тромбів. Також відзначається підвищення ЛПВЩ.
- Зниження артеріального тиску. канадські вчені довели, що регулярне споживання пектину знижує систолічний і діастолічний артеріальний тиск, що сприяє поліпшенню якості життя і запобігання грізних судинних відхилень (інсульт, інфаркт міокарда і т.п.).
- Нормалізація процесів травлення. Пектин покращує травлення і нормалізує мікробіоценоз кишечника (знищує шкідливі бактерії і підвищує чисельність представників корисної мікрофлори). Також ефективно усуває ряд диспепсичних розладів, обумовлених різними причинами ( діарея , запор , нудота, блювота).
- Запобігання запальних патологій кишечника. за рахунок комплексного впливу на місцеві фактори імунітету , нормалізації перебігу травних процесів, пригнічення хронічного запалення в стінках травної трубки пектин знижує ймовірність розвитку гострих кишкових інфекцій, а також таких патологій як хвороба Крона і неспецифічний виразковий коліт.
- Зменшення радіаційного впливу. Пектин здатний захоплювати і виводити з просвіту травної трубки речовини, що володіють іонізуючим випромінюванням. Подібні результати отримані в ході проведення досліджень в Білорусії.
- Пригнічення проліферації ракових клітин. доведено , що пектин знижує ризик метастазування пухлин, пригнічує ріст і розмноження злоякісних клітин.
- Очищення організму. при отруєннях будь-якої етіології (свинець і солі інших важких металів, бактеріальні токсини і т. п.) захоплює патогенні частинки, нейтралізує їх і виводить з організму
- Використання в складі багатьох лікарських препаратів. особлива роль відводиться застосуванню пектину в фармацевтиці, оскільки він володіє інкапсулюючими і структуроутворюючими властивостями, які дозволяють доставляти окремі лікарські засоби в нижні відділи травного тракту.
Висновок
Таким чином, пектин можна отримати з багатьох рослинних продуктів, які широко поширені і доступні практично у всіх регіонах земної кулі. Вкрай важливо нормувати споживання даного біологічно активної речовини, щоб уникнути появи небажаних реакцій і отримати максимум користі.