Список 7 продуктів, що містять йод, корисних для щитовидної залози
Щитовидна залоза – важливий орган, який за допомогою синтезу ряду гормонів регулює обмін речовин і правильну роботу практично всіх систем в організмі. На жаль,&171; щитовидка & 187; схильна до великого спектру патологій, які призводять до секреторної недостатності.
За даними ВООЗ щорічно реєструється понад 700 тисяч випадків ураження органу, а 1,5 млрд.чоловік – в зоні ризику.
При цьому найпоширенішим відхиленням є гіпотеріоз – недолік гормонів щитовидної залози.
За даними Національного інституту охорони ЗДОРОВ'Я США, майже 5 із 100 людей віком від 12 років страждають гіпотеріозом. При цьому жінки частіше схильні до цього стану, ніж чоловіки.
Поряд з медикаментозним лікуванням гіпотеріозу, важливо внести зміни в дієту і спосіб життя. Це допоможе компенсувати гормональний дисбаланс і поліпшити клінічний перебіг захворювання. Подібні методи також забезпечують надійну профілактику порушень в майбутньому.
Зміст
Причини розвитку гіпотеріозу
Щитовидна залоза виробляє гормони, здатні впливати практично на всі клітини організму людини. Орган контролюється передньою часткою гіпофіза, яка, секретуючи тиреотропний гормон, коригує вироблення тироксину (Т4) і трийодтироніну (Т3).
Сам же гіпофіз знаходиться в зоні впливу гіпоталамуса, взаємодія здійснюється за допомогою рилізинг-факторів.
Збій на будь-якому рівні може привести до серйозних порушень і появи ознак гіпотиреозу (через зниження синтезу Т3 і Т4). У 80% випадків патологія криється в самій щитовидній залозі. Основними причинами збою є:
- Недостатнє надходжень йоду в організм;
- Генетичні дефекти;
- Хірургічні втручання;
- Використання медичних препаратів, що надають тиреостатичну дію;
- Тиреоїдит Хашимото (важке аутоімунне захворювання).
При недостатності щитовидної залози порушується обмін речовин в організмі, знижується інтенсивність росту і погіршується стан шкіри і волосся, а також підшкірно-жирової клітковини. Поступово падає температура тіла, розвивається ожиріння, постійна втома, зниження толерантності до фізичних і стресових навантажень.
Які елементи важливі
Для профілактики нестачі гормонів щитовидної залози і для злагодженої роботи системи «гіпофіз-щитовидна залоза-організм», в щоденному меню має бути присутня достатня кількість життєво необхідних мікроелементів та інших речовин.
Нижче розглянуто перелік найважливіших компонентів.
1. Йод
Йод є субстратом для синтезу тироксину та трийодтироніну. отже , при низькому надходженні мікроелемента з їжею розвивається гіпотиреоз.
У домашніх умовах людина може отримувати достатню кількість йоду, вживаючи звичайну їжу. Патологія розвивається тільки при порушенні якісного і кількісного складу їжі.
2. Селен
Згідно з науковими даними, селен необхідний для адекватного перебігу метаболічних процесів в тканинах щитовидної залози, захисту клітин органу від впливу факторів, що ушкоджують (токсичні речовини, вільні радикали, власні антитіла і т.п.).
Підтримання селену в крові на певному рівні, на думку вчених , є ключовим фактором запобігання будь-яких захворювань щитовидної залози.
3. Цинк
Доведено, що додавання продуктів, що містять цинк, або спеціалізованих добавок підвищує виділення в кров Т3 і Т4. Ефект реалізується за рахунок активації процесів синтезу гормонів на рівні ферментів рибосом.
Без селену щитовидна залоза не буде адекватно працювати, навіть при значному зростанні рівня тиреотропного гормону.
Топ-7 корисних продуктів
Для підтримки коректної роботи щитовидної залози і профілактики гіпотеріозу необхідно включати в раціон продукти, що містять йод, селен, цинк та інші корисні вітаміни і мікроелементи.
Нижче розглянуто список найефективніших і корисних продуктів.
1. Йодована сіль
Йодована сіль-це звичайна кухонна сіль з додаванням йоду. У такому з'єднанні мікроелемент не окислюється під впливом кисню. Продукт знайшов широку популярність в США в середині 60-х років.
Вчені рекомендують використовувати йодовану сіль замість звичайної, додаючи її в різні страви і напої. Максимальна добова доза - близько 5-6 г.
2. Зелений чай
одне з досліджень, проведених у 2016 році , виявило позитивну залежність між регулярним вживанням зеленого чаю (не менше 2 чашок на добу) і рівнем гормонів щитовидної залози (тироксин, трийодтиронін).
При нормалізації гормонального фону швидко компенсувалися всі виниклі порушення, обумовлені гіпотиреозом.
3. Морська риба
Багато морепродуктів містять колосальну кількість йоду. Найбільш цінними в даному плані є осетрина і тріска (особливо печінка тріски), в 100 г яких міститься близько 5-7 добових норми йоду .
Крім того, 1 порція практично будь-який інший риби (100 г) заповнює в організмі 70% добової потреби цинку.
В результаті комплексного впливу на щитовидну залозу спостерігається поліпшення клінічного стану. Позитивна динаміка реєструється навіть при аутоімунних захворюваннях (тиреоїдит Хашимото).
4. Молочні продукти
доведено , що молочна продукція може компенсувати стани, що супроводжуються навіть клінічно вираженою симптоматикою дефіциту йоду.
Наприклад, 200 мл коров'ячого молока містить до 5% добової норми йоду, а також забезпечує організм кальцієм і вітаміном D, які вкрай потрібні для збалансованого росту кісткової тканини і підтримки її міцності .
Важливо відзначити, що в знежиреному молоці концентрація йоду нижче на 10-15%. В якості альтернативи коров'ячому молоку, можна використовувати овече або козяче молоко, вміст йоду в яких може досягати 400% і 900% від денної норми.
5. Яловичина
Продукти тваринництва широко цінуються завдяки високому вмісту цинку. наприклад , 100 г яловичини дає організму 33% денної норми мікроелемента, ведмежатина – 80-95%.
М'ясні вироби є також основним джерелом селену. Процентний вміст компонента в готовому продукті безпосередньо залежить від якості утримання тварин на фермах.
6. Устриця
американські вчені встановили , що двостулкові молюски (100 г) здатні заповнити недолік цинку (3 денні норми) і йоду (300% від добового нормативу) в раціоні харчування.
Устриці рекомендується споживати на регулярній основі (1-2 рази на тиждень) навіть здоровим особам.
Систематичне вживання устриць забезпечує надійну профілактику аутоімунних відхилень з боку щитовидної залози, покращує роботу надниркових залоз, знижує вираженість розладів центральної нервової системи , які вкрай часто зустрічаються при наявності гіпотиреозу.
7. Яйце
дослідницькі роботи показують , що яйця багаті селеном, однак його біологічна доступність низька (близько 20%). Вміст мікроелемента сильно залежить від умов вирощування зерна, яким вигодовувалися птиці.
Слід з'їдати не менше 3-5 яєць в тиждень (у вигляді омлетів або яєць в смятку) для заповнення селену в організмі людини.
При цьому для лікування гіпотиреозу легкої та середньої тяжкості потрібно з'їдати по 1-2 яйця на добу.
Чого слід уникати
Раціон харчування осіб, у яких знижена вироблення Т3 і Т4, повинен піддаватися обов'язкової корекції.
Існують заборонені продукти, які не можна їсти при хворій &171;щитовидці&187;.
Ряд речовин діють гнітюче на функцію щитовидної залози і знижують вироблення гормонів.
Вчені виділяють наступні елементи, шкідливі для людей з гіпотиреоїдним фоном:
- Гойтрогени. являють собою особливі хімічні сполуки, здатні уповільнювати трансформацію трийодтироніну в тироксин в клітинах щитовидної залози. В результаті розвивається компенсаторне збільшення ендокринного органу. Найбільш багаті цією речовиною: соєві продукти, овочі (капуста, шпинат), фрукти і ягоди (персики, полуниця), горіхи (арахіс).
- Глютен. є білком, який міститься в зернових культурах (пшениця, жито). Підвищене споживання глютену при обтяженому анамнезі (наявність аутоімунних захворювань) в кілька разів підвищує ймовірність клінічної маніфестації тиреоїдиту Хашимото.
Також слід відмовитися від харчових продуктів з високим ступенем обробки (фаст-фуд, тістечка, випічка), алкогольних напоїв.
Корекція способу життя
З метою максимального впливу на щитовидну залозу слід відмовитися від шкідливих звичок.
Останні дослідження показують , що є залежність між числом викурених сигарет протягом життя і тяжкістю клінічного перебігу гіпотиреозу, а також частотою малігнізації щитовидної залози на тлі аутоімунних захворювань.
Вживання алкоголю є спірним питанням. традиційно в науковому світі вважається , що споживання напоїв, що містять етанол, має прямий токсичний вплив на тиреоцити і пригнічує вироблення тиретропін-рилізинг фактора в гіпоталамусі, що призводить до зменшення секреції тиреотропного гормону і, як наслідок, Т3 і Т4.
Однак останні дослідницькі роботи демонструють зворотну залежність – алкоголь захищає щитовидну залозу від пошкоджень, значно знижує частоту розвитку патологій.
Крім того, для загального поліпшення обмінних процесів в організмі обов'язково слід вести профілактику метаболічного синдрому (корекція високого артеріального тиску і підвищеного холестерину в крові, зниження надлишкової маси тіла, вплив на гіперглікемічний фон).
Висновок
Корекція раціону (включення одних продуктів і виключення інших) і способу життя може позитивно відбитися на перебігу захворювань, що супроводжуються зниженням продукції гормонів щитовидної залози. Слід грамотно підходити до лікування, а будь-які нововведення попередньо узгоджувати з лікарем.