Яка користь і шкода від кави-14 фактів про вплив на організм людини
Кава-один з найпопулярніших напоїв у світі, який постійно вживають понад 70% населення планети.
Вплив кави на організм обумовлено високим вмістом антиоксидантів та інших важливих речовин (вітаміни, макро - і мікроелементи, теобромін). За даними дослідницьких робіт, любителі кави мають більш низький ризик смертності від серцево-судинних, онкологічних та інших захворювань.
У цій статті ми розглянемо наукові факти про користь кави і його можливу шкоду для здоров'я.
14 корисних властивостей
Нижче розглянуті 14 корисних властивостей натуральної кави для організму людини, доведених науково.
1. Покращує роботу головного мозку
за даними експериментів , проведених у Великобританії, кава підвищує загальну працездатність і почуття бадьорості у будь-який час доби. В результаті зростає продуктивність праці, поліпшується якість виконуваних завдань.
Доведено, що на тлі регулярного вживання напою поліпшуються когнітивні функції ( пам'ять , увага, мислення), нормалізується швидкість передачі нервових імпульсів на рівні головного мозку.
За даними досліджень, кава також підвищує настрій і інтерес до виконання будь-якого виду трудової діяльності.
Описані ефекти реалізуються за рахунок вмісту досить високих доз психоактивного компонента – кофеїну. доведено , що кофеїн з легкістю проникає через гематоенцефалічний бар'єр і надає дію безпосередньо на рівні головного мозку. Доставка кофеїну до нейроцитів здійснюється за допомогою спеціальних молекул-переносників, а також методом простої дифузії.
У центральних відділах нервової системи кава блокує ряд нейтротрансмітерів (аденозин, дофамін, норадреналін), що надають інгібуючий вплив на мозок. В результаті робота головного мозку активується.
Ще 14 фактів про вплив кави на нервову систему дивіться тут →
2. Допомагає схуднути
Кофеїн активізує розпад клітин жирової тканини. Саме тому він входить в більшість сучасних БАДів, призначених для схуднення.
Вчені Лондонського університету встановлено , що кава підвищує активність загального метаболізму на 4%, покращує термогенез і підвищує витрату енергії на 10-11%, що викликає розпад клітин жирової тканини і зниження маси тіла.
Швейцарські вчені доведено , що кава підвищує ефективність спалювання жирових відкладень приблизно на 10% у осіб, які страждають ожирінням і на 26% &8212; у людей з нормальною або низькою масою тіла.
В даний час до кінця не вивчено точний вплив кофеїну на обмін жирової тканини. Передбачається, що дія реалізується тільки при тривалому систематичному вживанні напою (не менше 1 чашки в день протягом 2 і більше місяців).
3. Підвищує витривалість і працездатність
Як вже було сказано, кофеїн є біологічним стимулятором центральної нервової системи, що підвищує працездатність .
На думку експертів, кава підвищує концентрацію адреналіну в крові протягом декількох годин з моменту вживання, при цьому не робить істотного впливу на обмін вуглеводів. Адреналін сприяє поліпшенню роботи скелетної мускулатури за рахунок підвищення доставки кисню і швидкості витрачання енергетичних запасів.
Вчені стверджують , що за рахунок розщеплення жирових відкладень, кава вивільняє великий обсяг жирних кислот клітинам організму, які витрачаються в якості джерела енергії (біологічного палива).
Британські дослідження демонструють, що витривалість і працездатність протягом 3 годин після вживання кави зростають на 12,3% і 11% відповідно. Багато дієтологів навіть рекомендують пити напій перед плановими тренуваннями (за 30 хвилин до активних занять).
4. Запобігає розвитку цукрового діабету II типу
Цукровий діабет – одне з найпоширеніших захворювань у світі.
У осіб, які вживають не менше 1 чашки кави на добу на регулярній основі, відзначається зниження частоти народження цукрового діабету II типу.
Одне з американських досліджень виявлено , що 4 чашки кави на добу сприяють зниженню ризику розвитку даного захворювання на 30%, 1 чашка в день – на 14%.
Подібні результати отримали вчені з Нідерландів. Однак, за їхніми даними, частота розвитку цукрового діабету II типу знижується приблизно на 65% при додаванні в раціон 4-6 чашок кави щодня.
5. Знижує ризик старечого недоумства і хвороби Альцгеймера
Хвороба Альцгеймера – поширене дегенеративне захворювання півкуль головного мозку. Воно призводить до розвитку недоумства, передчасної втрати працездатності і соціальної дезадаптації. У зоні ризику знаходиться практично кожна людина старше 65 років (за окремими даними – старше 55 років).
Запобігти розвитку хвороби Альцгеймера цілком можливо, ведучи здоровий спосіб життя з правильним харчуванням і регулярними фізичними навантаженнями.
Окрема роль відводиться кави. Зарубіжні дослідження показують , що регулярне споживання напою призводить до зниження ризику розвитку даного захворювання.
6. Знижує ризик хвороби Паркінсона
Хвороба Паркінсона – важке дегенеративне неврологічне захворювання, що вражає екстрапірамідну систему, що приводить до безлічі порушень: тремор, ригідність і гіпокінезія м'язів, постуральна нестійкість і т.п. особи, які страждають пізньою стадією даної патології, практично втрачають здатність до самообслуговування і пересування.
Методів лікування на даний момент не існує (тільки симптоматична корекція), тому по всьому світу проводяться дослідження щодо профілактики хвороби Паркінсона.
За даними американських вчених, високий рівень споживання кави (3-4 чашки в день) значно знижує частоту народження даного захворювання. При цьому, позитивний ефект кави не зменшується через неправильну дієти і шкідливих звичок (куріння).
Працівники Гарвардської школи громадського здоров'я встановлено , що дія напою пов'язано саме з кофеїном, так як у осіб, що вживають кава без кофеїну , зниження частоти розвитку хвороби Паркінсона зареєстровано не було.
7. Покращує здоров'я печінки
Печінка виконує безліч життєзабезпечуючих завдань: від синтезу білків і гормонів до утилізації токсичних речовин. Критична недостатність печінки призводить до летального результату.
На жаль, існує багато захворювань (гепатит вірусної та алкогольної етіології, жировий гепатоз, гемохроматоз і ін.), які призводять до розвитку цирозу – заміщення клітин печінки рубцевою тканиною, що не виконує ніяких функцій.
За даними Департаменту охорони здоров'я США, регулярне споживання кави (від 1 до 4 чашок на добу) знижує ризик розвитку цирозу печінки на 20-80%, уповільнює процеси руйнування гепатоцитів (при наявності деструктивних захворювань печінки). При цьому найбільша позитивна дія відзначається щодо цирозу, обумовленого зловживанням алкоголем .
Італійські вчені стверджують , що гепатопротекторну дію має тільки кава, але не інші напої, які містять кофеїн.
Ще 6 фактів про вплив кави на печінку дивіться в окремій статті.
8. Ефективний для профілактики депресії
Депресія , з позицій сучасної психіатрії, &8212; важка патологія, що знижує якість життя і підвищує ризик самогубства. Розлад спостерігається у 4-5% населення земної кулі.
Останні наукові дані вказують, що кава корисна при депресії . Наприклад, доведено , що 4 чашки напою на добу протягом 1 місяця зменшують вираженість депресії на 20%.
Неймовірно, але той же обсяг кави призводить до зниження ймовірності самогубств на 53%. такі дані наводять американські вчені, які проводили велике дослідження, яке тривало 10 років і в якому взяло участь понад 200 000 чоловік.
9. Має протиракову дію
Онкологічні захворювання займають лідируючі позиції по поширеності і смертності по всьому світі.
Згідно з даними окремих досліджень, кава сприяє запобіганню злоякісної проліферації клітин в організмі людини.
Доведено, що підбадьорливий напій знижує ризик появи раку печінки на 43% (при вживанні 2 чашок в день).
Зарубіжні фахівці встановлено зниження ймовірності розвитку колоректального раку на 15% при вживанні 4-5 чашок на добу. При цьому напій переважно знижує ризик злоякісного ураження прямої кишки.
За даними Єльського університету (США), кава також запобігає появі меланоми – найнебезпечнішою (за рахунок раннього початку метастазування) пухлини. Відзначається зменшення ризику розвитку меланоми на 20%.
Протипухлинні ефекти, ймовірно, попереджають злоякісне переродження клітин та інших органів, проте великих досліджень щодо даної гіпотези не проводилося.
10. Запобігає серцево-судинним захворюванням
Довгий час вважалося, що кава підвищує артеріальний тиск, а високий тиск, в свою чергу, є однією з головних причин інсульту в патогенетичному плані.
Однак останні наукові праці показують , що кофеїн підвищує рівень кров'яного тиску незначно (всього на 3-4 мм.рт.ст.), а в осіб, які споживають каву на постійній основі, даної дії взагалі не спостерігається. Такі дані приводять італійські вчені.
Також відсутні докази збільшення ризику серцево-судинної захворюваності при прийомі напою, що бадьорить.
За даними досліджень , кава запобігає появі ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда. Позитивна дія більш виражено у чоловіків, ніж у жінок.
Японські вчені зафіксували зменшення ймовірності розвитку інсульту на 20% при прийомі від 2 до 4 чашок кави в день. Захисною дією також володіє і зелений чай за рахунок вмісту кофеїну і безлічі антиоксидантних компонентів.
11. Зменшує утворення каменів у жовчному міхурі
Працівники Департаменту харчування (США) виявили , що прийом 2-3 чаші кави в день знижує ймовірність появи клінічно вираженої жовчнокам'яної хвороби.
Напій має кілька метаболічних ефектів, які пригнічують утворення каменів в жовчному міхурі шляхом зміни секреції жовчних кислот і підвищення тонусу гладкої мускулатури стінок органу, що призводить до прискореного виведення вже утворених конкрементів, ще не досягли критично значущих розміром.
Великі камені &171;застряють&187; в просвіті жовчовивідних шляхів, обтуруючи їх, і провокують появу механічної жовтяниці.
Жовчнокам'яна хвороба найчастіше зустрічається у чоловіків у віці від 40 до 75 років і становить велику небезпеку через ускладнення, обумовлених оперативним втручанням.
12. Є багатим джерелом антиоксидантів
Останні наукові експерименти демонструють, що багато людей отримують основний обсяг антиоксидантів вживаючи саме каву, а не овочі і фрукти.
Наприклад, іспанські вчені стверджують , що людина, яка регулярно п'є каву, отримує 16% вітаміну Е і більше 22% вітаміну С. схожі результати показали праці Норвезьких експертів.
Антиоксиданти вкрай важливі для злагодженої роботи всього організму. Вони регулюють обмін речовин, покращують трофіку всіх тканин, запобігають передчасному старінню і руйнуванню клітин, а також ряд злоякісних захворювань.
13. Уповільнює синтез сечової кислоти
Тривалий час вважалося, що кава затримує сечову кислоту в організмі, що підвищує ймовірність розвитку подагри (важкого ураження суглобового апарату) і сечокам'яної хвороби.
Однак останні дослідження демонструють , що напій, навпаки, прискорює виведення сечової кислоти і уповільнює її утворення.
Фармакологічна дія забезпечується за рахунок інгібування ферменту – ксантиноксидази, який відповідає за «переклад» ксантину в сечову кислоту і її подальше накопичення в організмі.
Надлишок сечової кислоти сприяє ранньому розвитку гіпертонічної хвороби, подагри, сечокам'яної хвороби і цукрового діабету II типу. Отже, кава є неспецифічним методом профілактики описаних відхилень.
Італійські вчені відзначають , що в 89% випадків гіпертонічна хвороба супроводжується підвищенням концентрації сечової кислоти в плазмі крові. При зменшенні вмісту даного метаболіту спостерігається зниження артеріального тиску.
14. Збільшує тривалість життя
Кава, як описано вище, є засобом профілактики безлічі захворювань, що займають лідируючі позиції по частоті смертності в усьому світі (гіпертонічна хвороба, інфаркт міокарда, цукровий діабет II типу, злоякісні новоутворення і т.п.).
Запобігання даних захворювань не тільки покращує якість життя, але і знижує загальну смертність в популяції.
Іноземні дослідники встановлено , що при систематичному вживанні кави знижується ризик смертності на 20% &8212; у чоловіків і на 26% &8212; у жінок.
Також напій покращує клінічний перебіг описаних вище захворювань, покращуючи прогноз. Наприклад, прийом напою, що бадьорить на тлі цукрового діабету 2 пов'язаний з більш низьким (на 30%) ризиком смерті.
Денна норма
» середньостатистичною " безпечною дозою (у перерахунку на кофеїн) вважається 400 міліграм кофеїну на добу, що відповідає 6 чайним ложкам розчинної кави або 4 чайних ложок натуральної зернової (меленої) кави. Це близько 4 чашок на день.
Для вагітних жінок і осіб, які зловживають курінням, Рекомендована денна доза дорівнює 200 міліграм кофеїну (3 чайні ложки розчинної або 2 чайні ложки натуральної зернової кави; 2 чашки готового напою).
Всесвітня організація охорони Здоров'я (ВООЗ) рекомендує вживати 3-4 чашки кави на добу, за умови, що інші продукти з кофеїном (шоколад, чай і т.п.) повністю виключені з раціону.
Важливо враховувати, що істотно нашкодити організму зловживанням кави складно, так як смертельна доза становить приблизно 200 чашок за добу.
Протипоказання та шкода
Як було зазначено вище, кава – унікальний напій, який володіє багатьма лікувальними властивостями.
Однак, при наявності протипоказань або при надмірному вживанні можлива поява небажаних ефектів (окремі реакції зустрічаються навіть при "стандартних" дозуваннях):
- Підвищення ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Працівники Університету Вагенінгена (Нідерланди) зафіксували підвищення концентрації гомоцистеїну при зловживанні кави. Гомоцистеїн негативно відбивається на загальній серцево-судинній захворюваності.
- Порушення сну і загальне занепокоєння. надмірне вживання кави призводить до розвитку неврозів , провокує напади панічних атак. Також характерна зміна ритмічності фаз сну, що проявляється в поверхневому сні, швидкому прокиданні від впливу слабких подразників. Не варто пити кофеїновмісні напої ввечері або на ніч, краще приймати їх вранці, але після їжі (сніданку), а не натщесерце.
- Поява звикання і залежності. при регулярному вживанні кави знижується вираженість його впливу на центральну нервову систему, що змушує людину приймати все більше і більше напою для отримання аналогічного ефекту. Примітно, що утримання від продукту протягом тижня повністю нівелює цю властивість. Можливий розвиток залежності від кави . Описані випадки появи абстинентного синдрому, який проявляється дратівливістю, головними болями, загальним виснаженням, туманом в очах і іншими розладами. Ряд американських вчених навіть рекомендують розглядати даний стан в якості окремого захворювання в психіатрії.
- Підвищення ризику інфаркту. ця обставина стосується тільки нефільтрованого кави, при вживанні якого відзначається негативна зміна ліпідного профілю (зростання загального холестерину, триацилгліцеридів і маркерів запалення), що призводить до атеросклеротичного ураження коронарних судин, що живлять Серцевий м'яз і розвитку інфаркту міокарда. Про те, який вид кави корисніший , читайте в окремому матеріалі.
Вплив кави на організм людини також має безліч особливостей, які необхідно враховувати:
- Нікотин прискорює метаболізм кави. на думку вчених , при палінні метаболізм кофеїну в організмі прискорюється на 30-50%, що підвищує значимість біологічних ефектів напою.
- Кофеїн шкідливий для осіб з деякими генетичними дефектами. кофеїн, в нормі, метаболізується в печінці за допомогою ферменту цитохром Р450 1а у окремих людей спостерігається генетично обумовлений дефект даного ферменту, в результаті чого засвоєння і виведення кофеїну підвищується в 4-6 разів. Вживання 5 чашок кави на тлі описаного стану, підвищує ризик розвитку інфаркту міокарда на 60%, а також сприяє появі гіпертонічної хвороби і цукрового діабету II типу.
- Несумісний з оральними контрацептивами. при прийомі подібних засобів спостерігається пригніченням ферменту цитохром Р450 1А2, що збільшує час впливу кави на організм. Цей ефект доведено .
- Несумісний з флувоксаміном. антидепресант, аналогічно оральним контрацептивам, пригнічує активність цитохром Р450 1А2. На тлі спільного прийому відзначається підвищення напіввиведення кофеїну в 11 разів (до 56 годин).
- Дефіцит заліза знижує активність ксантиноксидази. кава теж зменшує роботу даного ферменту, що може привести до небезпечного зменшення вмісту сечової кислоти в крові.
- Кофеїн сприяє підвищенню внутрішньоочного тиску. отже, напій категорично протипоказаний хворим на глаукому. Ефект доведено .
- Кофеїн накопичується при важких дегенеративних захворюваннях печінки (клінічно виражений цироз). при підйомі таких показників, як АЛТ і АСТ в біохімічному аналізі крові більш ніж в 2 рази кава протипоказаний. Цей ефект теж доведено .
Не рекомендується вживати каву при наступних станах:
- Будь-які розлади сну.
- Нестабільна артеріальна гіпертензія і гіпертонічна хвороба III стадії. При даних станах навіть незначне зростання артеріального тиску (1-2 мм.рт.ст.) може стати фатальним.
- Глаукома.
- Захворювання печінки зі зниженням її функціональної активності.
- Прийом оральних контрацептивів.
- Залізодефіцитна анемія (підтверджена лабораторним шляхом).
- Вагітність і період грудного вигодовування.
- Куріння (доза кави повинна бути знижена мінімум в 2 рази).
- Розлади з боку психічної сфери (істеричний невроз, обсесивно-компульсивний синдром і т.п.).
Як правильно приймати?
Слід дотримуватися ряду рекомендацій, щоб насолоджуватися кавою без шкоди для здоров'я:
- Вживати в чистому вигляді. додавання молока або цукру негативно відбивається на корисному впливі. При неможливості відмовитися від» солодкого " слід віддавати перевагу натуральним замінникам цукру (стевія).
- Використовувати тільки фільтрований напій. нефільтрована кава підвищує ризик розвитку атеросклерозу та інфаркту міокарда.
- Приймати в першій половині дня. Кава-природний стимулятор будь-яких біологічних систем, він сприяє усунення втоми , підвищення бадьорості і фізичної активності. Вживання напою пізніше, ніж за 2-4 години до сну, може призвести до різних розладів сну.
- Акцент на якість. використовуйте тільки натуральну каву в зернах. Також необхідно віддавати перевагу органічній каві, яка вирощується без використання пестицидів і хімікатів. Останні мають безліч негативних ефектів: від інтоксикації до стимуляції злоякісного переродження клітин. На жаль, більшість поширених і дешевих брендів застосовують хімічні добавки для прискорення ВИРОЩУВАННЯ зерен і підвищення врожайності.
- Дотримання норми. як вже було сказано, 4 чашки в день – критично важлива риса, переступати через яку не можна.
- Додавання кориці. кориця – ароматна і смачна приправа, що є відповідною добавкою. Вона має гіполіпідемічну і гіпохолестеринемічну дію.
- Додавання какао. Какао-боби багаті антиоксидантами, що знижують ризик розвитку серцево-судинних патологій.
- Використання паперового фільтра. заварена кава може містити особливу речовину-дитерпен, який підвищує рівень загального холестерину , а також ліпопротеїнів низької щільності в крові. При проходженні кави через паперовий фільтр, даний компонент практично повністю затримується.
Висновок
Таким чином, кава є унікальним напоєм, що володіє великим набором корисних якостей. Він покращує здоров'я серцево-судинної, ендокринної, центральної нервової, опорно-рухової та інших систем організму, а також попереджає розвиток злоякісних новоутворень.
При обліку можливих побічних ефектів і протипоказань, напій може вважатися повністю безпечним для здорової людини. Рекомендується вживати в чистому вигляді без використання будь-яких добавок (за винятком кориці і какао) і без цукру. При наявності сумнівів щодо безпеки рекомендується проконсультуватися з лікарем.