Яка користь і шкода від кави-14 фактів про вплив на організм людини

Кава-один з найпопулярніших напоїв у світі, який постійно вживають понад 70% населення планети.

Вплив кави на організм обумовлено високим вмістом антиоксидантів та інших важливих речовин (вітаміни, макро - і мікроелементи, теобромін). За даними дослідницьких робіт, любителі кави мають більш низький ризик смертності від серцево-судинних, онкологічних та інших захворювань.

У цій статті ми розглянемо наукові факти про користь кави і його можливу шкоду для здоров'я.

14 корисних властивостей

Нижче розглянуті 14 корисних властивостей натуральної кави для організму людини, доведених науково.

1. Покращує роботу головного мозку

за даними експериментів , проведених у Великобританії, кава підвищує загальну працездатність і почуття бадьорості у будь-який час доби. В результаті зростає продуктивність праці, поліпшується якість виконуваних завдань.

Доведено, що на тлі регулярного вживання напою поліпшуються когнітивні функції ( пам'ять , увага, мислення), нормалізується швидкість передачі нервових імпульсів на рівні головного мозку.

За даними досліджень, кава також підвищує настрій і інтерес до виконання будь-якого виду трудової діяльності.

Описані ефекти реалізуються за рахунок вмісту досить високих доз психоактивного компонента – кофеїну. доведено , що кофеїн з легкістю проникає через гематоенцефалічний бар'єр і надає дію безпосередньо на рівні головного мозку. Доставка кофеїну до нейроцитів здійснюється за допомогою спеціальних молекул-переносників, а також методом простої дифузії.

У центральних відділах нервової системи кава блокує ряд нейтротрансмітерів (аденозин, дофамін, норадреналін), що надають інгібуючий вплив на мозок. В результаті робота головного мозку активується.

Ще 14 фактів про вплив кави на нервову систему дивіться тут →

кава сприяє поліпшенню настрою і когнітивних функцій, а також підвищує загальну продуктивність за рахунок прямого вплив на клітини мозку .

2. Допомагає схуднути

Кофеїн активізує розпад клітин жирової тканини. Саме тому він входить в більшість сучасних БАДів, призначених для схуднення.

Вчені Лондонського університету встановлено , що кава підвищує активність загального метаболізму на 4%, покращує термогенез і підвищує витрату енергії на 10-11%, що викликає розпад клітин жирової тканини і зниження маси тіла.

Швейцарські вчені доведено , що кава підвищує ефективність спалювання жирових відкладень приблизно на 10% у осіб, які страждають ожирінням і на 26% &8212; у людей з нормальною або низькою масою тіла.

В даний час до кінця не вивчено точний вплив кофеїну на обмін жирової тканини. Передбачається, що дія реалізується тільки при тривалому систематичному вживанні напою (не менше 1 чашки в день протягом 2 і більше місяців).

Таким чином, кава допоможе зменшити масу тіла , оскільки сприяє розпаду клітин жирової тканини.

3. Підвищує витривалість і працездатність

Як вже було сказано, кофеїн є біологічним стимулятором центральної нервової системи, що підвищує працездатність .

На думку експертів, кава підвищує концентрацію адреналіну в крові протягом декількох годин з моменту вживання, при цьому не робить істотного впливу на обмін вуглеводів. Адреналін сприяє поліпшенню роботи скелетної мускулатури за рахунок підвищення доставки кисню і швидкості витрачання енергетичних запасів.

Вчені стверджують , що за рахунок розщеплення жирових відкладень, кава вивільняє великий обсяг жирних кислот клітинам організму, які витрачаються в якості джерела енергії (біологічного палива).

Британські дослідження демонструють, що витривалість і працездатність протягом 3 годин після вживання кави зростають на 12,3% і 11% відповідно. Багато дієтологів навіть рекомендують пити напій перед плановими тренуваннями (за 30 хвилин до активних занять).

кофеїн підвищує концентрацію адреналіну і жирних кислот в крові, що призводить до підвищення загальної продуктивності і поліпшення переносимості різних фізичних навантажень.

4. Запобігає розвитку цукрового діабету II типу

Цукровий діабет – одне з найпоширеніших захворювань у світі.

У осіб, які вживають не менше 1 чашки кави на добу на регулярній основі, відзначається зниження частоти народження цукрового діабету II типу.

Одне з американських досліджень виявлено , що 4 чашки кави на добу сприяють зниженню ризику розвитку даного захворювання на 30%, 1 чашка в день – на 14%.

Подібні результати отримали вчені з Нідерландів. Однак, за їхніми даними, частота розвитку цукрового діабету II типу знижується приблизно на 65% при додаванні в раціон 4-6 чашок кави щодня.

накопичені наукові дані показують здатність кави знижувати ризик вкрай небезпечного захворювання – цукрового діабету II типу. Конкретні патогенетичні механізми до кінця не вивчені.

5. Знижує ризик старечого недоумства і хвороби Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера – поширене дегенеративне захворювання півкуль головного мозку. Воно призводить до розвитку недоумства, передчасної втрати працездатності і соціальної дезадаптації. У зоні ризику знаходиться практично кожна людина старше 65 років (за окремими даними – старше 55 років).

Запобігти розвитку хвороби Альцгеймера цілком можливо, ведучи здоровий спосіб життя з правильним харчуванням і регулярними фізичними навантаженнями.

Окрема роль відводиться кави. Зарубіжні дослідження показують , що регулярне споживання напою призводить до зниження ризику розвитку даного захворювання.

споживання кави сприяє зменшенню ймовірності розвитку хвороби Альцгеймера.

6. Знижує ризик хвороби Паркінсона

Хвороба Паркінсона – важке дегенеративне неврологічне захворювання, що вражає екстрапірамідну систему, що приводить до безлічі порушень: тремор, ригідність і гіпокінезія м'язів, постуральна нестійкість і т.п. особи, які страждають пізньою стадією даної патології, практично втрачають здатність до самообслуговування і пересування.

Методів лікування на даний момент не існує (тільки симптоматична корекція), тому по всьому світу проводяться дослідження щодо профілактики хвороби Паркінсона.

За даними американських вчених, високий рівень споживання кави (3-4 чашки в день) значно знижує частоту народження даного захворювання. При цьому, позитивний ефект кави не зменшується через неправильну дієти і шкідливих звичок (куріння).

Працівники Гарвардської школи громадського здоров'я встановлено , що дія напою пов'язано саме з кофеїном, так як у осіб, що вживають кава без кофеїну , зниження частоти розвитку хвороби Паркінсона зареєстровано не було.

Кава – доведений засіб профілактики хвороби Паркінсона – важкого дегенеративного ураження тканин головного мозку. Позитивний ефект спостерігається, якщо пити каву в кількості не менше 3-4 чашок кожен день.

7. Покращує здоров'я печінки

Печінка виконує безліч життєзабезпечуючих завдань: від синтезу білків і гормонів до утилізації токсичних речовин. Критична недостатність печінки призводить до летального результату.

На жаль, існує багато захворювань (гепатит вірусної та алкогольної етіології, жировий гепатоз, гемохроматоз і ін.), які призводять до розвитку цирозу – заміщення клітин печінки рубцевою тканиною, що не виконує ніяких функцій.

За даними Департаменту охорони здоров'я США, регулярне споживання кави (від 1 до 4 чашок на добу) знижує ризик розвитку цирозу печінки на 20-80%, уповільнює процеси руйнування гепатоцитів (при наявності деструктивних захворювань печінки). При цьому найбільша позитивна дія відзначається щодо цирозу, обумовленого зловживанням алкоголем .

Італійські вчені стверджують , що гепатопротекторну дію має тільки кава, але не інші напої, які містять кофеїн.

Ще 6 фактів про вплив кави на печінку дивіться в окремій статті.

кава має гепатопротекторну дію і є важливим засобом для профілактики цирозу печінки.

8. Ефективний для профілактики депресії

Депресія , з позицій сучасної психіатрії, &8212; важка патологія, що знижує якість життя і підвищує ризик самогубства. Розлад спостерігається у 4-5% населення земної кулі.

Останні наукові дані вказують, що кава корисна при депресії . Наприклад, доведено , що 4 чашки напою на добу протягом 1 місяця зменшують вираженість депресії на 20%.

Неймовірно, але той же обсяг кави призводить до зниження ймовірності самогубств на 53%. такі дані наводять американські вчені, які проводили велике дослідження, яке тривало 10 років і в якому взяло участь понад 200 000 чоловік.

кава покращує емоційний фон , знижує вираженість депресії і ризик суїциду.

9. Має протиракову дію

Онкологічні захворювання займають лідируючі позиції по поширеності і смертності по всьому світі.

Згідно з даними окремих досліджень, кава сприяє запобіганню злоякісної проліферації клітин в організмі людини.

Доведено, що підбадьорливий напій знижує ризик появи раку печінки на 43% (при вживанні 2 чашок в день).

Зарубіжні фахівці встановлено зниження ймовірності розвитку колоректального раку на 15% при вживанні 4-5 чашок на добу. При цьому напій переважно знижує ризик злоякісного ураження прямої кишки.

За даними Єльського університету (США), кава також запобігає появі меланоми – найнебезпечнішою (за рахунок раннього початку метастазування) пухлини. Відзначається зменшення ризику розвитку меланоми на 20%.

Протипухлинні ефекти, ймовірно, попереджають злоякісне переродження клітин та інших органів, проте великих досліджень щодо даної гіпотези не проводилося.

таким чином, кава знижує ризик розвитку захворювань онкологічного профілю. Доведено ефективність щодо раку шкіри, печінки і товстого кишечника.

10. Запобігає серцево-судинним захворюванням

Довгий час вважалося, що кава підвищує артеріальний тиск, а високий тиск, в свою чергу, є однією з головних причин інсульту в патогенетичному плані.

Однак останні наукові праці показують , що кофеїн підвищує рівень кров'яного тиску незначно (всього на 3-4 мм.рт.ст.), а в осіб, які споживають каву на постійній основі, даної дії взагалі не спостерігається. Такі дані приводять італійські вчені.

Також відсутні докази збільшення ризику серцево-судинної захворюваності при прийомі напою, що бадьорить.

За даними досліджень , кава запобігає появі ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда. Позитивна дія більш виражено у чоловіків, ніж у жінок.

Японські вчені зафіксували зменшення ймовірності розвитку інсульту на 20% при прийомі від 2 до 4 чашок кави в день. Захисною дією також володіє і зелений чай за рахунок вмісту кофеїну і безлічі антиоксидантних компонентів.

вживання кави на регулярній основі, всупереч сформованим уявленням, знижує ймовірність розвитку багатьох серцево-судинних захворювань.

11. Зменшує утворення каменів у жовчному міхурі

Працівники Департаменту харчування (США) виявили , що прийом 2-3 чаші кави в день знижує ймовірність появи клінічно вираженої жовчнокам'яної хвороби.

Напій має кілька метаболічних ефектів, які пригнічують утворення каменів в жовчному міхурі шляхом зміни секреції жовчних кислот і підвищення тонусу гладкої мускулатури стінок органу, що призводить до прискореного виведення вже утворених конкрементів, ще не досягли критично значущих розміром.

Великі камені &171;застряють&187; в просвіті жовчовивідних шляхів, обтуруючи їх, і провокують появу механічної жовтяниці.

Жовчнокам'яна хвороба найчастіше зустрічається у чоловіків у віці від 40 до 75 років і становить велику небезпеку через ускладнення, обумовлених оперативним втручанням.

Кава захищає жовчний міхур від утворення каменів, що вкрай важливо для осіб, схильних до даної патології.

12. Є багатим джерелом антиоксидантів

Останні наукові експерименти демонструють, що багато людей отримують основний обсяг антиоксидантів вживаючи саме каву, а не овочі і фрукти.

Наприклад, іспанські вчені стверджують , що людина, яка регулярно п'є каву, отримує 16% вітаміну Е і більше 22% вітаміну С. схожі результати показали праці Норвезьких експертів.

Антиоксиданти вкрай важливі для злагодженої роботи всього організму. Вони регулюють обмін речовин, покращують трофіку всіх тканин, запобігають передчасному старінню і руйнуванню клітин, а також ряд злоякісних захворювань.

Кава – вкрай цінне джерело антиоксидантів, які важливі для повноцінного обміну речовин, попередження раку і уповільнення старіння.

13. Уповільнює синтез сечової кислоти

Тривалий час вважалося, що кава затримує сечову кислоту в організмі, що підвищує ймовірність розвитку подагри (важкого ураження суглобового апарату) і сечокам'яної хвороби.

Однак останні дослідження демонструють , що напій, навпаки, прискорює виведення сечової кислоти і уповільнює її утворення.

Фармакологічна дія забезпечується за рахунок інгібування ферменту – ксантиноксидази, який відповідає за «переклад» ксантину в сечову кислоту і її подальше накопичення в організмі.

Надлишок сечової кислоти сприяє ранньому розвитку гіпертонічної хвороби, подагри, сечокам'яної хвороби і цукрового діабету II типу. Отже, кава є неспецифічним методом профілактики описаних відхилень.

Італійські вчені відзначають , що в 89% випадків гіпертонічна хвороба супроводжується підвищенням концентрації сечової кислоти в плазмі крові. При зменшенні вмісту даного метаболіту спостерігається зниження артеріального тиску.

Кава блокує ключовий фермент, що відповідає за утворення сечової кислоти, яка призводить до безлічі серйозних (і навіть смертельно небезпечних) захворювань: подагра, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет II типу, сечокам'яна хвороба.

14. Збільшує тривалість життя

Кава, як описано вище, є засобом профілактики безлічі захворювань, що займають лідируючі позиції по частоті смертності в усьому світі (гіпертонічна хвороба, інфаркт міокарда, цукровий діабет II типу, злоякісні новоутворення і т.п.).

Запобігання даних захворювань не тільки покращує якість життя, але і знижує загальну смертність в популяції.

Іноземні дослідники встановлено , що при систематичному вживанні кави знижується ризик смертності на 20% &8212; у чоловіків і на 26% &8212; у жінок.

Також напій покращує клінічний перебіг описаних вище захворювань, покращуючи прогноз. Наприклад, прийом напою, що бадьорить на тлі цукрового діабету 2 пов'язаний з більш низьким (на 30%) ризиком смерті.

останні дослідження демонструють, що любителі кави живуть значно довше.

Денна норма

» середньостатистичною " безпечною дозою (у перерахунку на кофеїн) вважається 400 міліграм кофеїну на добу, що відповідає 6 чайним ложкам розчинної кави або 4 чайних ложок натуральної зернової (меленої) кави. Це близько 4 чашок на день.

Для вагітних жінок і осіб, які зловживають курінням, Рекомендована денна доза дорівнює 200 міліграм кофеїну (3 чайні ложки розчинної або 2 чайні ложки натуральної зернової кави; 2 чашки готового напою).

Всесвітня організація охорони Здоров'я (ВООЗ) рекомендує вживати 3-4 чашки кави на добу, за умови, що інші продукти з кофеїном (шоколад, чай і т.п.) повністю виключені з раціону.

Важливо враховувати, що істотно нашкодити організму зловживанням кави складно, так як смертельна доза становить приблизно 200 чашок за добу.

максимальна добова доза кави – 4 чашки, для курців і вагітних – 2 чашки.

Протипоказання та шкода

Як було зазначено вище, кава – унікальний напій, який володіє багатьма лікувальними властивостями.

Однак, при наявності протипоказань або при надмірному вживанні можлива поява небажаних ефектів (окремі реакції зустрічаються навіть при "стандартних" дозуваннях):

  1. Підвищення ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Працівники Університету Вагенінгена (Нідерланди) зафіксували підвищення концентрації гомоцистеїну при зловживанні кави. Гомоцистеїн негативно відбивається на загальній серцево-судинній захворюваності.
  2. Порушення сну і загальне занепокоєння. надмірне вживання кави призводить до розвитку неврозів , провокує напади панічних атак. Також характерна зміна ритмічності фаз сну, що проявляється в поверхневому сні, швидкому прокиданні від впливу слабких подразників. Не варто пити кофеїновмісні напої ввечері або на ніч, краще приймати їх вранці, але після їжі (сніданку), а не натщесерце.
  3. Поява звикання і залежності. при регулярному вживанні кави знижується вираженість його впливу на центральну нервову систему, що змушує людину приймати все більше і більше напою для отримання аналогічного ефекту. Примітно, що утримання від продукту протягом тижня повністю нівелює цю властивість. Можливий розвиток залежності від кави . Описані випадки появи абстинентного синдрому, який проявляється дратівливістю, головними болями, загальним виснаженням, туманом в очах і іншими розладами. Ряд американських вчених навіть рекомендують розглядати даний стан в якості окремого захворювання в психіатрії.
  4. Підвищення ризику інфаркту. ця обставина стосується тільки нефільтрованого кави, при вживанні якого відзначається негативна зміна ліпідного профілю (зростання загального холестерину, триацилгліцеридів і маркерів запалення), що призводить до атеросклеротичного ураження коронарних судин, що живлять Серцевий м'яз і розвитку інфаркту міокарда. Про те, який вид кави корисніший , читайте в окремому матеріалі.
на щастя, вплив більшості шкідливих властивостей кави можна виключити при розумному підході до вживання. При наявності серйозних патологій з боку печінки, серця і судин, а також органів зору слід попередньо проконсультуватися з лікарем.

Вплив кави на організм людини також має безліч особливостей, які необхідно враховувати:

  1. Нікотин прискорює метаболізм кави.  на думку вчених , при палінні метаболізм кофеїну в організмі прискорюється на 30-50%, що підвищує значимість біологічних ефектів напою.
  2. Кофеїн шкідливий для осіб з деякими генетичними дефектами. кофеїн, в нормі, метаболізується в печінці за допомогою ферменту цитохром Р450 1а у окремих людей спостерігається генетично обумовлений дефект даного ферменту, в результаті чого засвоєння і виведення кофеїну підвищується в 4-6 разів. Вживання 5 чашок кави на тлі описаного стану, підвищує ризик розвитку інфаркту міокарда на 60%, а також сприяє появі гіпертонічної хвороби і цукрового діабету II типу.
  3. Несумісний з оральними контрацептивами. при прийомі подібних засобів спостерігається пригніченням ферменту цитохром Р450 1А2, що збільшує час впливу кави на організм. Цей ефект доведено .
  4. Несумісний з флувоксаміном. антидепресант, аналогічно оральним контрацептивам, пригнічує активність цитохром Р450 1А2. На тлі спільного прийому відзначається підвищення напіввиведення кофеїну в 11 разів (до 56 годин).
  5. Дефіцит заліза знижує активність ксантиноксидази. кава теж зменшує роботу даного ферменту, що може привести до небезпечного зменшення вмісту сечової кислоти в крові.
  6. Кофеїн сприяє підвищенню внутрішньоочного тиску. отже, напій категорично протипоказаний хворим на глаукому. Ефект доведено .
  7. Кофеїн накопичується при важких дегенеративних захворюваннях печінки (клінічно виражений цироз). при підйомі таких показників, як АЛТ і АСТ в біохімічному аналізі крові більш ніж в 2 рази кава протипоказаний. Цей ефект теж доведено .

Не рекомендується вживати каву при наступних станах:

  1. Будь-які розлади сну.
  2. Нестабільна артеріальна гіпертензія і гіпертонічна хвороба III стадії. При даних станах навіть незначне зростання артеріального тиску (1-2 мм.рт.ст.) може стати фатальним.
  3. Глаукома.
  4. Захворювання печінки зі зниженням її функціональної активності.
  5. Прийом оральних контрацептивів.
  6. Залізодефіцитна анемія (підтверджена лабораторним шляхом).
  7. Вагітність і період грудного вигодовування.
  8. Куріння (доза кави повинна бути знижена мінімум в 2 рази).
  9. Розлади з боку психічної сфери (істеричний невроз, обсесивно-компульсивний синдром і т.п.).
кава має багатогранний вплив на організм. До вживання необхідно ставитися грамотно, щоб уникнути розвитку небажаних і досить небезпечних ефектів.

Як правильно приймати?

Слід дотримуватися ряду рекомендацій, щоб насолоджуватися кавою без шкоди для здоров'я:

  1. Вживати в чистому вигляді. додавання молока або цукру негативно відбивається на корисному впливі. При неможливості відмовитися від» солодкого " слід віддавати перевагу натуральним замінникам цукру (стевія).
  2. Використовувати тільки фільтрований напій. нефільтрована кава підвищує ризик розвитку атеросклерозу та інфаркту міокарда.
  3. Приймати в першій половині дня. Кава-природний стимулятор будь-яких біологічних систем, він сприяє усунення втоми , підвищення бадьорості і фізичної активності. Вживання напою пізніше, ніж за 2-4 години до сну, може призвести до різних розладів сну.
  4. Акцент на якість. використовуйте тільки натуральну каву в зернах. Також необхідно віддавати перевагу органічній каві, яка вирощується без використання пестицидів і хімікатів. Останні мають безліч негативних ефектів: від інтоксикації до стимуляції злоякісного переродження клітин. На жаль, більшість поширених і дешевих брендів застосовують хімічні добавки для прискорення ВИРОЩУВАННЯ зерен і підвищення врожайності.
  5. Дотримання норми. як вже було сказано, 4 чашки в день – критично важлива риса, переступати через яку не можна.
  6. Додавання кориці. кориця – ароматна і смачна приправа, що є відповідною добавкою. Вона має гіполіпідемічну і гіпохолестеринемічну дію.
  7. Додавання какао. Какао-боби багаті антиоксидантами, що знижують ризик розвитку серцево-судинних патологій.
  8. Використання паперового фільтра. заварена кава може містити особливу речовину-дитерпен, який підвищує рівень загального холестерину , а також ліпопротеїнів низької щільності в крові. При проходженні кави через паперовий фільтр, даний компонент практично повністю затримується.
каву можна зробити ще трохи здоровішою. Для цього потрібно лише дотримуватися ряду простих рекомендацій.

Висновок

Таким чином, кава є унікальним напоєм, що володіє великим набором корисних якостей. Він покращує здоров'я серцево-судинної, ендокринної, центральної нервової, опорно-рухової та інших систем організму, а також попереджає розвиток злоякісних новоутворень.

При обліку можливих побічних ефектів і протипоказань, напій може вважатися повністю безпечним для здорової людини. Рекомендується вживати в чистому вигляді без використання будь-яких добавок (за винятком кориці і какао) і без цукру. При наявності сумнівів щодо безпеки рекомендується проконсультуватися з лікарем.