розчинний або мелений, еспресо або латте - яка кава корисніша?
Кава – один з найпопулярніших напоїв у світі. Він володіє чудовим смаком і ароматом, дарує бадьорість і енергію , активує роботу головного мозку. Сучасна культура споживання і промислові можливості змінили первісний вигляд кави до невпізнання: з'явилося безліч видів і форм напою, варіантів приготування, додаткових інгредієнтів.
Серед такого різноманіття слід ретельно підходити до вибору виду кави і методу приготування, щоб отримати максимум користі і уникнути можливої шкоди.
Зміст
Розчинний чи натуральний?
Як розчинна, так і мелена натуральна кава вкрай поширені по всьому світу і користуються широким попитом. Однак вони мають суттєві відмінності.
Розчинний
Розчинна кава – це напій на основі зерен кавового дерева, які піддалися технологічній обробці з метою перетворення їх в порошок або гранули, розчинні у воді. Перший етап виробництва-обсмажування зерен і подальше подрібнення. Потім суміш заливається гарячою водою і висушується різними способами, які і визначають різновид розчинної кави:
- Сублімований. подрібнені зерна заморожуються та зневоднюються у вакуумному середовищі. Сублімована кава відрізняється збереженням практично всіх поживних речовин і високою вартістю.
- Порошковий. суміш розпорошується в потоці гарячого повітря, потім швидко висихає і перетворюється в порошок. Подібний варіант Найдешевший на ринку, має слабкий смак і аромат.
- Гранульований. виробляється на основі порошкового кави. Порошок змочується у воді, потім – пресується до появи гранул.
Основні переваги розчинної кави - низька вартість, тривалий термін зберігання.
Негативні сторони-менш приємний (насичений) смак і аромат, низька частка кофеїну (в 2-3 рази менше, ніж в натуральному продукті).
Але головний недолік розчинної кави-високий вміст отруйної речовини – акриламіду (приблизно в 2 рази вище, ніж у натуральному). Ця речовина здатна спровокувати зростання злоякісних пухлин (яєчників, ендометрія), пригнічувати розумову роботу, знижувати фертильність і підвищувати ймовірність раннього розвитку цукрового діабету II типу. до таких висновків прийшли американські вчені.
Натуральний
Натуральна кава – це напій на основі подрібнених цільних зерен кавового дерева. У світі росте понад 90 видів рослин, які відносяться до роду Coffea, проте випускаються в промислових масштабах лише поодинокі варіанти:
- Арабіка. найпоширеніший варіант (до 90% у світі). Зерна мають довгасту форму і гладку поверхню. В процесі обсмажування залишається безліч невигоревшіх ділянок за рахунок наявності S-подібної борозни.
- Робуста. характеризується високим вмістом кофеїну і менш приємним ароматом в порівнянні з іншими сортами. Частка у світовій каві-5-7%. Зазвичай використовується не в чистому вигляді, а в якості сумішей, що дозволяє здешевити кінцевий напій. Зерна мають округлу форму, без особливостей.
Ключовий етап виробництва натуральної кави – обсмажування зерен. Саме в ході даної процедури зерна набувають властивий їм коричневе забарвлення, вираженість якого визначається ступенем обсмажування. Виділяють 4 ступеня обсмаження:
- Легка (скандинавська);
- Середня (Віденська);
- Темна (Французька);
- Дуже темна (Італійська).
При високому ступені обсмажування зернової кави втрачає цінні поживні речовини, а також накопичує отруйні для організму сполуки, наприклад, той же акриламід. Однак, чим вище ступінь обсмажування, тим яскравіше смак і аромат. Не слід зловживати дуже темними сортами кави.
Вчені стверджують, що саме натуральний свіжозмелений кави легкої і середньої обсмаження є найкращим для людини. 14 корисних властивостей натуральної кави дивіться тут →
Таблиця порівняння
Щоб зрозуміти, який напій корисніше для здоров'я конкретної людини, слід звернути увагу на основні відмінності між розчинною і меленим (зерновим) кави. Вони представлені в таблиці:
критерій | розчинний | натуральний |
вміст антиоксидантів | Середнє | високий |
смак і аромат | менш виражений | більш виражений( пропорційний ступеню обсмажування) |
концентрація кофеїну в 1 склянці (170 мл) | 60-90 мг | 80-140 мг |
концентрація акриламіду | 358 мкг / кг | 150-170 мкг / кг |
калорійність на 1 чашку | 4 калорії | 2 калорії |
вміст макро - та мікроелементів на 1 склянку (170 мл) | ||
кальцій | 7,2 мг | 3,6 мг |
Омега - 6 жирні кислоти | 3,6 мг | 1,8 мг |
магній | 7,2 мг | 5,3 мг |
Фосфор | 5,4 мг | 5,3 мг |
калій | 53,7 мг | 87,2 мг |
натрій | 7,2 мг | 3,6 мг |
кофеїн | 46,5 мг | 71,2 мг |
Який найкращий спосіб приготування?
Як ми вже з'ясували вище, натуральна кава в зернах є найкращим варіантом. Однак існують різні методи приготування напою, які мають свої недоліки і переваги.
Виділяють такі способи приготування:
- &171;Турецький спосіб&187; (в турці). Турка – посуд для варіння кави. Зазвичай для даного варіанту застосовується найдрібніший помел зерен, з яких встигає частково «вийти» смак і аромат.
- Френч-прес. являє собою прилад у вигляді циліндра з поршнем-фільтром. Мелену каву засипається в колбу, заливається гарячою водою (близько 70-90 градусів) і настоюється протягом 5 хвилин. Потім поршень опускається, напій розливається по склянках.
- Фільтр-кава. робиться з використанням різних фільтрів (найчастіше паперових). Мелену каву насипається в фільтр і заливається гарячою водою. Через пори напій просочується і розливається по чашках.
- Гейзерна кавоварка. у пристрої в одне з відділень насипається кави, в інше &8212; вода, встановлюється на будь-яку нагрівальну поверхню (наприклад, на газову плиту). Пара під тиском проходить через відсік з меленою кавою і збирається в наступній ємності (з готовим напоєм).
- В термосі. Принцип простий: мелені зерна насипаються в термос, заливаються гарячою водою і залишаються в подібному стані на 1-3 години.
- В кавомашині. цей пристрій автоматизує процес приготування кави. У кавоварку завантажують або мелені, або цільні зерна (в такому випадку помел відбувається в самій машині). Принцип роботи полягає в пропущенні гарячої води через шар меленої кави під тиском. Сучасні кавомашини мають багато додаткових вбудованих функцій (збивання молока і т. д.)
Найбільш корисними варіантом заварної кави є «турецький » (в турці). У процесі приготування напій зберігає максимальний обсяг антиоксидантних речовин і макроелементів. Єдиний недолік вареної кави-менш приємний смак і аромат. Важливо вжити напій протягом перших 5-15 хвилин з моменту досягнення готовності, інакше сукупність позитивних якостей буде поступово втрачатися. Вчорашня кава має мінімум корисних речовин.
Вплив температури води менше 95 градусів (Гейзерна кавоварка, френч-прес) не дозволяє вийти цінним компонентам з мелених зерен і є менш корисним.
Кава з термоса – самий небажаний варіант, зважаючи тривалого відстоювання.
Який кавовий напій корисніший?
На основі кави виготовляється безліч напоїв, найпопулярнішими з яких є:
- "Еспресо". готується (частіше в кавоварці) виключно з зерен з максимальним ступенем обсмажування. Відрізняється невеликою калорійністю (7 калорій). Подається в чашках, об'ємом 30-35 мл і містить приблизно 63 мг кофеїну. Існує кілька класичних варіацій:» ланго « – розбавляється водою до 55 мл,» американо « – до 150-160 мл, а також» доппіо « – подвійний» експресо " (містить приблизно 125 мг кофеїну).
- «Капучино». проводиться також на основі «еспрессо». У напій додається збите молоко (на 70-80% напій складається з молока). Вміст кофеїну схожий на Еспресо. Всі складові подаються в теплому вигляді в чашці, об'ємом 150-190 мл. енергетична цінність – 105 калорій на склянку 150 мл.
- «макіато» &8212; суміш «еспрессо» з молочною піною у співвідношенні 1:1. Обсяг - 60-70 мл.поживність – 66 калорій.
- «Латте» . Являє собою молочний напій. На 75% представлений молоком. Подається в прозорих судинах, об'ємом близько 200 мл.енергетична цінність – 112 калорій.
- «Моккачино» - кавовий напій з додаванням шоколаду, какао-порошку або шоколадного сиропу. Подається в склянках, об'ємом 200-250 мл.Містить близько 270-320 калорій.
Які добавки є кращими?
Традиційно, в каву додають додаткові інгредієнти для додання більш вишуканого смаку і аромату, що дозволяє максимально насолодитися напоєм. Але не всі добавки однаково корисні.
Нижче розглянуті найпопулярніші варіанти добавок і описано їх вплив на організм:
- Молоко. Пом'якшує гіркоту напою, збагачує його додатковими антиоксидантами. Також молоко сприяє підтримання цілісності опорно-рухового апарату та попередження переломів, додатково знижує ризик формування злоякісних новоутворень (рак товстої і прямої кишки) , зменшує ймовірність ранньої серцево-судинної смертності, перешкоджає становлення цукрового діабету II типу.
- Вершки. вершки являють собою верхній густий жирний шар молока. Вони покращують смак, але значно підвищують енергетичну цінність напою.
- Цукор. дозволяє зменшити гіркоту напою, що бадьорить. Відноситься до групи швидкозасвоюваних вуглеводів, вкрай шкідливих для серця і всього організму.
- Мед. довгий час вважалося, що мед – відмінна альтернатива «шкідливому» цукру, проте останні наукові дослідження повністю спростовують дану інформацію. Він порушує обмін речовин, підвищує ризик розвитку інфаркту та інсульту за рахунок негативного впливу на ліпідний профіль.
- Лимон. додає напій особливий кислий смак. сприяє нормалізації ліпідного профілю( знижує загальний холестерин і концентрацію ліпопротеїнів низької щільності), попереджає розвиток серцево-судинних захворювань і їх ускладнень, особливо ефективний з метою зниження артеріального тиску.
- Куркума. наукові дослідження демонструють , що куркума корисна для судин і серця , забезпечує надійну профілактику атеросклерозу, цукрового діабету II типу, покращує реологічні властивості крові.
- Кориця. ця спеція пригнічує життєдіяльність патогенних бактерій в організмі, знижує вираженість запальних процесів в травному тракті , підвищує чутливість периферичних тканин до інсуліну, знижує артеріальний тиск (переважно систолічний компонент) і зміцнює імунітет в цілому.
- Кардамон. володіє загальнотонізуючими властивостями, підсилює «підбадьорливий» ефект. Сприяє зміцненню місцевих і загальних факторів імунітету, трохи пригнічує ефекти кофеїну (рекомендований для міцних сортів кави).
- Гвоздика. основні переваги-яскравий насичений смак, зниження артеріального тиску і зменшення в'язкості крові . Рекомендована особам, які мають патології системи згортання крові.
- Імбир. підвищує кількість ліпопротеїнів з високою питомою вагою, знижує – з низьким, в результаті забезпечується профілактика атеросклерозу. Сприяє підвищенню активності метаболічних процесів (корисно з метою зниження маси тіла).
Спеціальні сорти
- Bulletproof coffee (куленепробивна кава) - висококалорійний продукт на основі звичайної кави, несолоного органічного масла і МСТ масел. сприяє схудненню за рахунок переведення організму в режим»кетозу", продовжує життя в цілому.
- Кава без кофеїну або «декаф» - продукт, з якого технологічним шляхом видаляється практично весь кофеїн (до 97%). В результаті відсутній вплив даного біологічно активної речовини, звужується перелік протипоказань до кави (гострі запальні ураження травної системи, рефрактерна артеріальна гіпертензія і т.п.).
- Холодна або крижана кава - варіант подачі, при якому кавовий напій вживається в прохолодному вигляді, зазвичай в літній період часу для втамування спраги і підвищення працездатності . Існує 2 основних варіанти приготування: розведення холодним молоком або остудження.
Висновок
Таким чином, сорти та способи приготування кави надзвичайно багаті та різноманітні. В цілому, слід віддавати перевагу натуральному меленому продукту, так як він містить менше токсичних речовин, відрізняється високою концентрацією кофеїну. На спектр позитивних ефектів також впливають спосіб приготування, додаткові інгредієнти і сам вид зерен.